Ispovest bez kajanja

16

Ispovest bez kajanja

offline
 • ruso  Male
 • Elitni građanin
 • sta stignem
 • Pridružio: 08 Avg 2011
 • Poruke: 1646
 • Gde živiš: Republika Srpska

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/301569/Veteran-iz-Iraka-ubio-cetiri-beskucnika

offline
 • Pridružio: 28 Jul 2011
 • Poruke: 181

Ниво агресивности који је уграђен у обуку америчке војске се граничи са мржњом према народима који могу бити потенцијални непријатељи. Снајпериста и сви ови маринци који се ових дана појављују по новинама само су крајњи резултат, продужена рука, америчке политике односно војне обуке која ће ту политику спроводити свуда по свету. Наравно да нема кајања када су многе зеље (па и наша) морале да потпишу да амерички војници не могу бити кривично гоњени ако било шта направе у земљама где су стационирани. То је знак маринцима и фокама да могу да раде шта хоће и да ће ако претерају у употреби силе опет бити заштићени од своје државе и војске. За мене је велики проблем што масовно убијање војника или цивила снајпером или мокрење по лешевима никако не би требало да буде својствено професионалном војнику који је припадник моћне и добро организоване армије каква је америчка. Слике из војног затвора на Куби и мучење беспомоћних заробљеника и ово сад су само појединачно откривени случајеви којих има сигурно много више. С једне стране оваква понашања су својствена наоружаним бандама које никоме нису одговорне или неким терористичким покретима или војскама цивилизацијски неразвијених земаља. С друге стране пошто говоримо о америчкој војсци која долази из демократски најразвијеније средине на планети нема другог објашњења него да је оваква злочиначка агресивност саставни део обуке и пилота и маринаца и пешадинаца и свих припадника од начелника здруженог ГШ до последњег војника. Какву војничку част очекивати од војника који су регрутовани из најнижих друштвених слојева где су пре војске били чланови локалних банди, нарко дилери, утеривачи дугова а можда и убице. Пријемом у војску она агресивна карика која се добија током обуке је већ унапред уграђена у личност али не на постулатима војничке части већ на постулатима накарадности америчког система према нижим слојевима сопственог друштва. Војничка част, којом су могле да се диче 101. ваздушнодесантна дивизија из другог светског рата или јединице маринаца из битака на Пацифику, је у многоме оскрнављена у новијим сукобима почевши од Вијетнама па до Ирака и Авганистана захваљујући пре свега обуци која понижава противника и сматра га за бића ниже врсте што често резултује злочинима. Један мој пријатељ је после дуго година дошао из Даласа и тако кроз причу дотакнемо се и рата. Он прича да има комшију који је био у рату у Ираку и да прича како је на Ирак требало бацити нуклеарну бомбу и све их спржити ко бубашвабе. Много је сличних изјава и поступака америчких војника и официра који указују само на једно да је злочиначко понашање уграђено у њихову обуку при чему им се даје до знања да ни у ком случају неће бити кривично гоњени.

offline
 • Pridružio: 04 Jan 2012
 • Poruke: 80

Ne bih se ja ovde ograničio samo na obuku američke vojske već vojski sveta uopšte. Amerikanci imaju najagresivniju politiku pa su njihovi primeri i najuočljiviji. Slične stavove o "ubijanju bubašvaba" imali smo i na našim prostorima i radjene su stvari mnogo gore od uriniranja po leševima, pa ne bih da budem licemer. Vreme viteštva i takvog odnosa prema protivniku je izgleda prošlost.

Što se tiče dotičnog snajperiste kojeg ne grize savest najveći problem je u stavu društva "da je to njegov posao". Posao vojnika nije da slepo izvršava naredjenja jer je tada u riziku da bude samo instrument u rukama bolesnog uma. Povremeno bi trebao i da se zapita a zašto to radi???

Tada bi verovatno 2/3 američke vojske dalo otkaz i imali bi malo normalniji svet...

Make love not war (get married have both)!!!

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2006
 • Poruke: 3149
 • Gde živiš: Gde ja zivim...

Браво ИванГрр,
Сви они који путују и срећу странце и Амеирканце знају да у сваком народу имате одређене % број типова људи који. Ето рекао комшија да је требало бацити бомбу на Ирак и шта сад? Да ли нема наших који би волели да баце бомбу негде, на Косову или на те исте Американце.
Америка је велика држава и има људи који имају различита мишљења. Шта више, нама Србима су сличнији такви Американци патриоте, верници...него они либерали. Једно је Америчка спољна политика, а друго љубав према својој земљи. Ви сте наивни ако мислите да неко учи Америчке војнике да убијају и пишају по мртвима. Неко је лепо већ рекао, шта се све радило овде на нашим просторима? Ко каже да Руси нису нешто радили у Авганистану или Чеченији, Французи у Алжиру, Израелци ПАлестинцима, Ирачани у Кувајту или против Ирана...
Колико је истинита слика коју неки Амери имају о нама Србима да смо убице, примитивци, сви исти крвожедни...е тако није ни истина коју ви пропагирате о Америчкој војсци!

ПА шта би требало Амери војници да ураде, са се сви одјаве оз војске?
Амери већ имају проблем што се недовољно људи пријављује у војску, а и они који се пријављују, су у углавном необразовани и сиромашни црнци(15% популације 30% у војсци, 50% у затворима) и сиромашни белци из Јужних делова САД. Нико луд и нормалан неће у војску, нити подржава рат...А тако је у већини земаља да сиромашнији и мање образован слој иде у војску, а кад оду, тренирају их да раде шта им држава каже.
И то се све види и зна у медијима, само што неки овде желе да чују само оно што њима одговара.

offline
 • Pridružio: 28 Jul 2011
 • Poruke: 181

IvanGrrr
Слажем се са тобом у потпуности о злочинима на нашим просторима. Али злочине су у ретким случајевима чиниле регуларне снаге ЈНА у Словенији, Хрватској или Босни такође и регуларне снаге ВЈ на Космету. Злочине су највише чиниле паравојне снаге, које су често биле ван сваке контроле на терену, и тек формиране војне јединице тада новонасталих држава БиХ, Словеније и Хрватске. Шта се друго могло и очекивати када су у јединицама најнижег нивоа командири били вође навијача и локални криминалци а команданти бригада и генерали бивши подофицири легије странаца. Да би нека војска имала кредибилитет она мора да има историју ратовања, много година постојања, Војне школе. Који кредибилитет су тада имале војске Хрватске или Словеније које су формиране од навијача Бед блу Бојса или Јанеза Јанше и његовоих пајтоса. Верујем да су многи свесни тога да је ЈНА распалила свим расположивим средствима по тим тек формираним војскама на амерички начин рат би се завршио и пре него што је почео. Сада је то друга прича и Словеначка и Хрватска имају како се каже модерним речником мисију, учествују активно у рату у Авганистану има их и у КФОР-у на Космету и праве неку своју историју као савезници Акерике. Међутим не могу се поредити паравојне формације или тада тек створене војске на нашим просторима где смо имали грађански рат и америчку војску која има традицију дугу око 200 година. То је оно што ми се несвиђа, ја сам мислио да су запишавање лешева и безразложно убијање амерички војници превазишли ратујући са Индијанцима на почетку своје војне историје, али изгледа да се историја понавља.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2006
 • Poruke: 3149
 • Gde živiš: Gde ja zivim...

Па увек се историја понавља, када је рат у питању. Пази, амери су тамо 9(!) година и није немогуће да неко не направи срања. Оно што мени смета је што ви направисте Амере горе од Немаца за време другог рата. Амерички војници нису ни бољи ни гори од било кога другога ан овоме свету. Пази клинце од 18 или 19, бацила их АМерика у нови рат, наоружани у гудирама Авганистана направили срање.
Шта би тек било да испедне да је који нашег порекла! Smile

offline
 • Pridružio: 18 Avg 2009
 • Poruke: 1129
 • Gde živiš: Gde je krunisano 7 srpskih kraljeva

@ cinoeye Ko je da je i cijeg porekla bez obzira,za takve vojni sud,proterivanje iz vojske i dve godine zatvora i to samo za mokrenje.Za ubistvo plus naknadna istraga pa to tek onda moze da lici na civilizovanu zemlju kakva bi trebalo da je Amerika.

offline
 • Pridružio: 21 Mar 2011
 • Poruke: 512

cinoeye ::Браво ИванГрр,
Сви они који путују и срећу странце и Амеирканце знају да у сваком народу имате одређене % број типова људи који...

Ali kod njih je veliki %%%% takvih!
Na primer, u Kanadi po glavi stanovnika ima oruzja koliko i u SAD. Ali tamo je nasilje sa vatrenim oruzjem 1000x manje, gotovo zanemarljivo!

cinoeye ::...А тако је у већини земаља да сиромашнији и мање образован слој иде у војску, а кад оду, тренирају их да раде шта им држава каже.
Eeee.. u tome je stvar. Zar je cudno sto su onda takve reakcije ovde? Kakva drzava-takva i vojska!

offline
 • 1199 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 868

^^ kako se moze drzava nastala na otimacini zemlje i krvi svojih radnika zvati civiliziranom? Evo jednog primjera: u USA su ljudi dosta lose informisani & opce znanje im je ravno nuli! ja mislim vecina ni nezna gdje se njemacka nalazi na globusu, iako su culi da su protiv nacista ratovali- ali znaju da iskoristavaju siromasne zemlje da im bude / ostane dobro. Samo sto neshvacaju sta im njihovi poslodavci rade. Oni cak smatraju uvodjenje opceg zdravstvenog sustava za komunisticku tekovinu! koji kreteni....

offline
 • Pridružio: 28 Jul 2011
 • Poruke: 181

cinoeye ::Па увек се историја понавља, када је рат у питању. Пази, амери су тамо 9(!) година и није немогуће да неко не направи срања. Оно што мени смета је што ви направисте Амере горе од Немаца за време другог рата. Амерички војници нису ни бољи ни гори од било кога другога ан овоме свету. Пази клинце од 18 или 19, бацила их АМерика у нови рат, наоружани у гудирама Авганистана направили срање.
Шта би тек било да испедне да је који нашег порекла! Smile

Гледао сам неке документарне филмове о томе како америчка војска врбује будуће војнике у сиромашним четвртима и јасно ми је да се у Воску не пријављују момци са Беверли Хилса. Али то не оправдава поступке бахатости најмодерније војске света. Са једне стране имамо атомске носаче авиона и најмодерније авионе, подморнице, врхунске војне школе и курсеве а са друге ти исти војници чине најгоре ратне злошине. Ја се не слажем са поистовећивањем злочина тамо неке банде гусара из Сомалије која терорише и свој народ и странце и америчких војника који треба да буду пример војничке части јер поседују невероватну војну моћ. Довољно је само поседовање толике модерне силе да би се приказала моћ а сад треба да неки надувани клинци да демонстрирају сили над лешевима противничких војника. Ако ове момке војска не буде казнила најоштрије то ће послужити и свим осталим војницима, снајперистима, пилотима да наставе са шенлучењем. Сетимо се пре неколико годна када је амерички пилот пролетео испод жичаре у Италији и побио десетак људи и ником ништа, ослобођен. Тај пилот није неки необразовани црња него су га учили да такав буде. Он ту није мислио на животе скијаша него како да покаже силу и умеће пилотирања, а и ако зајебе катапултираће се, а то што скијаши са жичаре немају где да се катапултирају нема везе. Много је примера бахатости, па пилоти су крем сваке војске и морално и интелектуално и они што су просули касетне бомбе по центру Ниша и Алексаинца и гађали воз у Грделици нису необразовани црнци из Харлема. Наша Војска није учинила никакав злочин над америчком 99 па су ето гађали цивиле па то прогласили као колатералну штету.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 442 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 2 sakrivenih i 435 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ibssa, ILGromovnik, Sale.S, sovanova95, VJ