Mapa svetskih konflikata u 2012.

Mapa svetskih konflikata u 2012.

offline
  • boksi  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2008
  • Poruke: 7818

Nakon godine koja je donela Arapsko proleće i promene decenijskih režima u zemljama severa Afrike, prve mesece 2012. obeležio je pre svega nastavak sukoba u Siriji, gde trupe predsednika Bašara al Asada vode sada već građanski rat sa pobunjenim pripadnicima vojske koji su stali uz opoziciju. Napeto je i na Korejskom poluostrvu, u odnosima Izraela i Irana, kao i u Južnoj i Srednjoj Americi gde vlasti bore sa narko-klanovima koji međusobno vode bespoštedni rat.

U Siriji nema nagoveštaja promene situacije koja je po tvrdnji SAD i zapadnih saveznika neizdržljiva, dok po Rusiji i Kini, koje se protive uvođenju novih sankcija Asadovom režimu, ne sme biti stranog mešanja u pokušaj regularnih vlasti da obuzdaju pobunu.



Sirija tako nije postala nova Libija, gde je ubrzo nakon lokalnog ustanka protiv Moamera el Gadafija usledila zapadna vojna intervencija koju su predvodile Velika Britanija, Francuska i SAD, uz pomoć drugih zemalja.



Ishod je bilo ubistvo libijskog vođe, a ta zemlja sada sve više klizi u scenario raspada na tri istorijske regije, dok pomoć iz sveta izostaje. Plemenski narod Tuarezi, koji su se u Libiji borili protiv Gadafija, preneli su naoružanej iz tog konflikta u Mali, da bi nakon vojnog udara u toj zapadnoj afričkoj državi ovog meseca osnovali državu Azavad na severu Malija, koju niko još ne priznaje.


Ovog meseca je bilo ozbiljnih tenzija i između Severne i Južne Koreje, zbog ispaljivanja severnokorejske rakete dalekog dometa za koju je Pjongjang tvrdio da nosi satelit namenjen unapređenju poljoprivrede. Seul se uz podršku SAD, Japana i drugih američkih savezniak na Pacifiku protivio ispaljivanju rakete, navodeći da predstavlja nuklearnu pretnju u najavi, što je dodatno razbesnelo novo severnokorejsko vođstvo na čijem čelu je Kim Džong Un, sin pokojnog Kim Džong Ila.


Pacifički region sve više postaje i poligon za odmeravanje snaga SAD i Kine, pa Vašington svoju pažnju seli iz Evrope i Azije u to područje.



Najava američkog povlačenja iz Avganistana izgleda je ohrabrila talibane u toj zemlji koji su pojačali napada na savezničke snage, pravdajući ih i monstruoznostima koje su američki vojnici nedavno činili nad lokalnim stanovništvom.



SAD pažljivo prate i razvoj situacije oko nuklernog programa Irana, za koji Teheran tvrdi da je civilnog karaktera, dok Izrael strahuje od taoga da Iran ne postane nuklearna sila i želi da to spreči preventivnim napadom za koji još uvek nema podršku Amerike.

Napadi pirata

Više pomorskih puteva u svetu i dalje se nalazi pod pretnjom pirata, koji su i dalje najbrojniji u Adenskom zalivu kod obala Somalije i u Malajskom tesnacu između Malezije i Indonezije, dve zemlje koje i same imaju napete odnose.


link za mapu

Arrow http://www.blic.rs/_customfiles/Flash/blic-grafike/konflikti/grafika.html

offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2510
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

preminuo Dejvid Rokfeler

Odlazak američkog milijardera, legende bankarskog sveta i sive eminencije Bele kuće. Osnivač Trilaterale i Bilderberg grupe, savetnik brojnih američkih predsednika.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:65593.....102-godini

nisam znao gde da postavim,pa sam stavio ovu vest ovde,iz razloga da je on jedan od kreatora svetske politike i posle njegove smrti,mapa konflikata u svetu bi trebala biti(nadajmo se) manja.
neka admini prebace na odgovarajuce mesto ako ne pripada ovoj temi.

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2744

Pucnjava u Managvi, glavnom gradu Nikaragve. U protestima protiv Daniela Ortege, gde se traži da ode s vlasti, poginulo 16 i ranjeno 88 ljudi.
http://www.newindianexpress.com/world/2018/jun/01/.....22363.html

Nije nam nešto interesantan region, a nema ni tema za to. Tek da ih spomenemo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1163 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 11 sakrivenih i 1120 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bane san, BORUTUS, CikaKURE, dankisha, dijica, Dimitrije Paunovic, DPera, dragoljub11987, dushan, Georgius, herrDule, ILGromovnik, Karla, ladro, lord sir giga, Magistar78, mercedesamg, milenko crazy north, milutin134, royst33, sabros, Smajser, srbijaiznadsvega, Steeeefan, stegonosa, vathra, vlad the impaler, vladulns, voja64, YugoSlav, Zandar, zzapNDjuric99