Mogucnost novog vojnog saveza zemalja BRIKS-a

1

Mogucnost novog vojnog saveza zemalja BRIKS-a

offline
 • Pridružio: 02 Jan 2010
 • Poruke: 1505

Земље БРИК представљају изазов по националну безбедност САД. Бразил, Русија, Индија и Кина су се нашле на истом списку претњи заједно с тероризмом, сајбер-нападима и нуклеарним програмима Ирана и Северне Кореје. Нови списак је саопштио шеф Пентагона. По речима Леона Панете, у наредној деценији Вашингтон је дужан да заштити планету од покушаја ових земаља да „подрију стабилност у свету“.

Занимљиво је да се у америчком плану развоја, који је одобрен прошле године, Русија и Кина нису доживљавале као извори претње. Међутим, крајем августа ове године у свом реферату Пентагон је упозорио конгрес да Кина већ за 9 година може достићи САД по нивоу опремљености своје војске. У америчком војном надлештву су уверени да ће обим инвестиција Кине у свој ВПК омогућити овој земљи да стекне војне могућности „које прете дестабилизацијом војне равнотеже у региону“. Што се пак тиче Русије Пентагон овде није морао посебно да се упушта у детаље: то је једина земља на свету, која поседује стратешки атомски потенцијал који се по моћи може упоредити с америчким.

Узгред речено, ако се верује најновијим рејтинзима улагања у ВПК прво место стабилно задржавају САД. Русија заузима другу позицију, следи је Кина. Међутим, да би се инвестирало у ново наоружање треба однекуд узети финансијска средства. Тако да забринутост америчких аналитичара није изазвана само ратом, већ и економском моћи земаља БРИК (од недавно – БРИКС, с Јужном Африком која се придружила). Јер још су у јеку светске финансијске кризе стручњаци почели да говоре о бурном развоју економија у државама новог блока.

Последњи реферат и изјаве шефа Пентагона могли би се сматрати просто за још један од наступа вашингтонске „фракције јастреба“. Међутим, нажалост, Панета у својим убеђењима није усамљен. Мало раније је државни секретар САД Хилари Клинтон изјавила: САД је лидер у свему и Америка за собом води остале. Управо због такве позиције Вашингтон повремено види претњу тамо где је нема, истакао је у интервјуу за „Глас Русије“ директор Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев.Јако је жалосно то што Сједињене Америчке Државе стабилност и даље схватају као свет с једним полом у којем оне доминирају. Ако се буде приступало с таквих позиција увек ће се код њих појављивати измишљене претње, као на пример, од стране Индије. Имамо огроман број реалних претњи на које треба да одговарамо и то треба да одговарамо заједно (…).

Сад политичари Вашингтона треба да погледају стварности у очи: свет је ушао у нову епоху, која је већ названа „постамеричком“ истиче руководилац Центра за источна истраживања дипломатске академије МИП Андреј Володин.У овом свету САД ће играти битно мању улогу него што су играле раније. За Американце је то врло битан задатак, чак и ако није питање живота и смрти. Они се лишавају искључивог права да одређују правила игре у финансијској и војно-политичкој области. Не само Русија, већ и неке европске земље све више измичу контроли Сјед,ињених Држава (…)

Јасно је да јавне изјаве америчких политичара различитог ранга данас треба посматрати кроз призму скорашњих председничких избора у САД. Садашњи домаћин Беле куће, Барак Обама има више него довољно противника. И супарници не пропуштају ниједну приликуда истакну свој програм.

http://serbian.ruvr.ru/2011/09/12/56037203.html

Због ове изјаве нешто ми мирише да би земље БРИКС-а ускоро сем економском савеза постати и војни,а онда стварно НАТО могу само расформирати. Земље које имају нејачи раст,а до 2015 већиња њих ће бити у Г8 имаће средства да улажу у војску. У овом тренутку ове земље сем Ј. Африке улажу огромна срдсва у војску. Русија,Индија,Кина имају прототипове авионе 5 генерације, Бразил ће се вероватно одлучитити на крају да сачека и купи ПАК ФА пошто се смтра понтеционалним купцем овог авиона. Русија,Кина и Индија обнављају морнарицу и заједничким снага би могли да се супроставе Америчкој. Треба видети одговор земаља БРИКС-а.

online
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 23648
 • Gde živiš: Petrovgrad

Kina i Indija ce zajedno na Ameriku kada mi i Hrvati zajedno udarimo na Italiju.

Inace bi fino bilo nesto vise od jalovog ekonomskog saveznistva jer sila Boga ne moli.

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 1896

Кина - Русија, Индија - Кина... Увек били у супер односима.

И Кина и Русија би могли да затворе радњу чим САД цркну. Нема САД, нема тржишта бр.1 за кинеску и европску робу. Нема тржишта, нема производње. Нема производње, драстично мања потреба за енергентима.

Далеко смо ми од "постамеричке" епохе.

offline
 • Pridružio: 10 Maj 2010
 • Poruke: 136
 • Gde živiš: Beograd

^^^
Pa i nisu bas Kina je u odlicnim odnosima s Pakistanom tako da je to daleko od super odnosa sa Indijom al moze se reci da imaju manje vise korektan odnos.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12351

Napisano: 13 Sep 2011 0:49

Ameri kao i uvek moraju da izmisljaju novog velikog opasnog neprijatelja cak i kada nema nikakve logike Mr. Green

Dopuna: 13 Sep 2011 0:57

Citat:Узгред речено, ако се верује најновијим рејтинзима улагања у ВПК прво место стабилно задржавају САД. Русија заузима другу позицију, следи је Кина.

A jel se zna na sta se konkretno odnosi?

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 1896

chavaledeni ::^^^
Pa i nisu bas Kina je u odlicnim odnosima s Pakistanom tako da je to daleko od super odnosa sa Indijom al moze se reci da imaju manje vise korektan odnos.


На то сам и циљао. Кина-Русија и Кина-Индија се више подносе него што имају добре односе. Једна стара сила са огромним ресурсима и одумирућим становништвом, две нове силе гладне свега и свачега, на истом простору, окружени мноштвом нестабилних држава. Сценарио који као да је смишљен за холивудски филм са пуно погинулих.

Чак су и европске земље (силе) успеле да успоставе какву-такву неповерљиву сарадњу и савез тек када су постале екс-силе.

online
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 4793

@su47berkut
Ne bi rasformirali NATO, naprotiv, kada bi se formirao takav savez (sto je vrlo malo verovatno jer koja je realna potreba, zajednicki neprijatelj i sl?) NATO bi dobio razlog za postojanje i razvoj (a Amerika i danas, sama, ima veci vojni budzet nego sve te zemlje zajedno). Najveci neprijatelj NATO je mir. Zasto su sve evropske drzave skresale vojske? Zato sto nema SSSR-a, Varsavskog ugovora, velikog neprijatelja i sl.

Isto, u tom smislu, kada mnogi danas pricaju o raspadu EU ne vide da ce veze unutar EU zbog krize postati jace, Nemacka ce jos vise finansirati dugove u drugim drzavama jer tako kupuje uticaj, ono sto nije mogla da postigne ratovima posticice u miru, kontinent pod njihovom sapom i to bez ispaljenog metka, jos ce joj zahvaljivati.

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 1896

Дај Стегоноша, немој бре да шириш пропаганду. Запад пропада. Ево само што није. Very Happy

Слажем се да је једини прави непријатељ НАТО-а мир. Прво су bad guys били Руси и пратећи асортиман комунистичких земаља, онда је на ред дошао прелазни период и успостављање стабилности, скидање диктатора и сл.форе, а би задњу деценију провели јурећи зле терористе са пешкирима замотаним око главе.

Међутим, само је питање времена кад ће Европи да досади та прича и када ће коначно формирати сопствени ефикасан безбедносни механизам. Када се то деси, први и најлогичнији партнер ЕУ је Русија. Заједно је то најмоћнија економска сила на свету, са богатом сировинском подлогом и великим војним потенцијалима. Чак је и Индија у таквој констелацији снага користан савезник (пошто нема отворених сукоба између три стране и у питању је огромно тржиште).

Ово је сада тешко нагађање, али САД, ЕУ-Русија, Кина много логичније звучи него САД-ЕУ, БРИК. Чак и први опција више мирише на неку напету коегзистенцију 3 стране (због економских односа), док је друга више хладноратовска подела на оштро сукобљене блокове где један мора изгубити.

online
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 4793

Savezi su obicno odgovor na pretnju, pa i SFRJ je opstajala dok je postojala pretnja spolja. Spoljasnji pritisci ili pretnje jacaju sile koje vezuju ljude i drzave.

offline
 • Pridružio: 02 Jan 2010
 • Poruke: 1505

Све то стоији што сте рекли погледај те привредни раст САД-а,и земља ЕУ,а погледај те привредни раст земље БРИКС-а. Узмимо државне резерве САД-а и ЕУ,а погледај те земље БРИКС-а. Као што вероватно знате криза у СССР-у почиње измишњеним ратом звезада,а онда Чернобиљ и то је то СССР-а нема.
Земље НАТО могу улагати паре докле их имају,а видимо да их немају. Хрватска нема пара ни за авионе,Албаније исто,Италија нима пара ни да помисли на восјску,Грчка такође остале балске земље немају пара ни за авионе да искеширају него морају на кредит,а и то је неизвесно,једино где може да се улаже без фрке у војску је Турска,али опет она се Русији немже супростави и због нуклаерног арсенална,а и Црноморска флота би разнела Турску флоту јер би је ударили са севера и југа зато им је Сираја толико битна.

Заједничког непријатеља имају,а то је САД и самим тим остатк НАТО-а и то је то више им нетреба,а онда НАТО неће моћи овако да брани цивиле као у Либији.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 651 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 7 sakrivenih i 608 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, banebeograd, bankulen, bato, Belac91, branko7, cavatina, crnitrn, Doca, Duško, ekser222, flash12, goxin, GreenMan, GrM, h8propaganda, havoc995, Hektor, Ispettore Morosini, kalibar, kaptain, kuduz, Levi, Markoni29, nemkea71, ObelixSRB, pein, Profica, Recce, Roman, scimitar19, stegonosa, Toni, wolverined4