Republika Srpska

1

Republika Srpska

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 351

Република Српска је један од два конститутивна ентитета у Босни и Херцеговини, поред Федерације Босне и Херцеговине. Заузима 49% територије БиХ. Основана је 9. јануара 1992. године под називом Српска Република Босна и Херцеговина, као реакција српског народа на спорну одлуку о независности СР Босне и Херцеговине од СФРЈ коју су изгласали муслимански и хрватски посланици.

Народна скупштина Републике Српске врши уставотворну и законодавну власт и чине је 83 посланика који се, као и предсједник овог ентитета, бирају на непосредним општим изборима сваке четврте године. Влада Републике Српске и предсједник врше извршну власт. Нижи, локални ниво власти чине градови и општине. Према прелиминарним подацима пописа становништва 2013. године, у Републици Српској је пописано укупно 1.326.991 лица.Прелиминарни резултати пописа показују и то да је у Републици Српској укупан број домаћинстава 414.847, а станова 588.241.Бања Лука је највећи град, сједиште већине институција Републике Српске и представља њен политички, административни, економски, универзитетски и културни центар.


Република Српска-Основне информације
Извор:Википедија

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 351

Заокрет: Русија подржала све ставове ПИК-а

Русија је, сасвим неочекивано, потписник прекјучерашњег коминикеа УО Савјета за спровођење мира (ПИК) у којем су наведени и ставови супротни званичној политици Републике Српске.


Пише: Марија Милић

Тако се амбасадор Петар Иванцов, за разлику од својих претходника, није оградио од формулације „геноцид у Сребреници“, а заједно са осталим политичким директорима дао је подршку активирању Акционог плана за чланство у НАТО.

Руски амбасадор није издвојио мишљење ни током расправе о владавини права, а високи представник за БиХ Валентин Инцко нагласио је послије седнице да је коминике усвојен једногласно и да је УО посебну пажњу посветио понашању „неких политичара из Републике Српске који су управо кроз оспоравање владавине права настојали себи осигурати политички капитал“.

Та расправа је изродила и позив на стриктно поштовање одлука Уставног суда, а занимљиво је да је коминике дошао управо у вријеме кад Република Српска покушава да сачува 9. јануар као Дан Републике због којег је усвојена и Декларација о заштити Закона о празницима РС. У Декларацији се наводи да РС неће прихватити одлуку Уставног суда БиХ по апелацији бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића ако буде оспорен Дан Републике.

Ставови руског амбасадора су још необјашњивији, када се има у виду да се Русија у изјавама функционера РС стално спомиње као највећи пријатељ и алтернатива Европској унији. Од Русије се очекује и помоћ у случају да пред Савјет безбиједности Уједињених нација дође резолуција о Сребреници коју предлаже Велика Британија. Русија би, бар према жељама званичне РС, требало да уложи вето како би са Срба скинула колективну кривицу која се ставља на терет квалификацијама „геноцида“, а коју је Иванцов сада званично прихватио.

Професор међународних односа на Факултету политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја каже да је очигледно да се нешто мијења на међународном плану, јер се овакви ставови косе са одређеним политикама и у РС, али и изван ње.

Шолаја вјерује да се ради о снажном упозорењу да РС, између осталог, мора другачије да почне да разговара са Европском унијом, Америком или, рецимо, Турском и да је дошло вријеме за другачију изградњу укупних односа у БиХ.

- Навикли смо да се Русија и Турска у саопштењима послије сједнице обично не слажу са одређеним ставовима, али је сада постигнут консензус. Вјероватно се не ради само о мишљењу руског амбасадора у БиХ, већ и чињеницом да се ставови Русије мијењају на међународном плану и да је можда притиснута због односа са Украјином. Република Српска то све мора озбиљније да прати – каже Шолаја.

Од руског амбасадора у БиХ Петра Иванцова Еуроблиц је тражио је детаљно појашњење у вези са подршком изјавама из коминикеа УО Савјета за спровођење мира која су потпуно супротна интересима званичне Републике Српске. Међутим, одговори нису стигли.

Извор: Фронтал/Еуроблиц

offline
 • Pridružio: 05 Nov 2012
 • Poruke: 622

https://youtu.be/gUMWfhV4MsI

offline
 • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 5946
 • Gde živiš: Esgaroth

У, ал' га набоде... Ја сам ипак за овако нешто...

offline
 • Pridružio: 05 Nov 2012
 • Poruke: 622

dobra pesma
meni je jako zao sto se kod nas u srbiji uopste ne prica o republici srpskoj,osim par politicara ti nemas vesti i emesiji sta se tamo desava,a realno gledano tamo ima srba koliko i u vojvodini ili juzna srbija.gledam moje ortake oni uopste ne razmisljaju o republici srpskoj kao srpskoj teritoriji oni su samo za kosovo i nista drugo stavise drukaju me kao gle ga bosanac

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 351

Бањалука регионални центар за радиотерапију

Центар за радиотерапију Клиничког центра Бањалука данас има један од најсавременијих радиотерапијских центара. Пре пет година нису имали ниједан апарат за зрачење, а пацијенте су слали у Србију. Листа чекања не постоји. У Центру, поред стручњака из Бањалуке, раде и њихове колеге из Београда, Сремске Каменице, Скопља и Подгорице.


Због тога што овде није могао да добије терапију, у Бањалуку је отишао и шездесетогодишњи Београђанин који болује од карцинома простате. У наредних месец дана свакодневно ће ићи на зрачење.

"Живот је један. Онда покушавате како год можете да га дуже сачувате", каже он.

У Центру се о трошку државе лече пацијенти Републике Српске, а о свом трошку, због дугих листа чекања у својим земљама, све више и пацијенти из бивших југословенских република.

"Надам се да ћемо у наредном периоду имати прилику да ту нашу емотивну обавезу према Србији вратимо, тако што ће грађани Србије долазити овде да приме врло квалитетне здравствене услуге", каже помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић.

Председница Националне организације за ретке болести Србије Марија Јолдић указује да је то нешто што Србија нема, а налази се у близини, на само три и по сата од Београда.

"Људи говоре нашим језиком, наши лекари и из региона их лече, и ово је велика шанса за пацијенте из Србије", истакла је Марија Јолдић.

Ниједна земља у региону не може да се похвали довољним бројем апарата за зрачење.

Због тога црногорски здравствени фонд има уговор са Српском, па они којима је неопходна најсавременија терапија – о трошку државе долазе у Бањалуку.

Хрватска има 12 апарата, двоструко мање него што им је неопходно, због чега се припремају за сарадњу с приватницима. Ипак, пацијенти чекају на зрачење најдуже две недеље.

Министар здравља Хрватске Синиша Варгa објашњава да би та сарадња подразумевала да приватне клинике направе центре за радиолошку терапију унутар клиничко-болничких центара и да кроз јавно-приватно партнерство и рок отплате од 15 до 20 година Хрватска на крају постане власних тих радиолошких центара.

А у Србији, која је много већа од Хрватске, има 11 апарата, већина најчешће ради у три смене, због чега се неретко и кваре.

Поред недовољно апарата, проблем је и набавка нових, чак и када има новца. У Сремској Каменици је шести пут оборен тендер за набавку новог апарата.

Покрајинска секретарка за здравство Весна Копитовић каже да је потребно променити Закон о јавним набавкама када је реч о здравству.

"Посебно где има листа чекања, морао би (закон) бити једнoставнији, бржи, и морао би обезбедити доспевања ових апарата у што краћем року. Трговачки интереси не могу да превазиђу интересе здравља", истиче Весна Копитовић.

У овом тренутку на терапију зрачењем у Србији чека више хиљада људи. У појединим центрима, попут Сремске Каменице, пацијенти на терапију чекају и до седам месеци.

Извоз: РТС

offline
 • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 5946
 • Gde živiš: Esgaroth

monomah ::dobra pesma
meni je jako zao sto se kod nas u srbiji uopste ne prica o republici srpskoj,osim par politicara ti nemas vesti i emesiji sta se tamo desava,a realno gledano tamo ima srba koliko i u vojvodini ili juzna srbija.gledam moje ortake oni uopste ne razmisljaju o republici srpskoj kao srpskoj teritoriji oni su samo za kosovo i nista drugo stavise drukaju me kao gle ga bosanac
Драго ми је да ти се допало. Визант је иначе метал бенд из Никшића, а тематски обрађују српску историју и човекову веру. У једном, чик погоди ком, делу ЦГ имају статус ''великосрпске четничке'' групе... Bebee Dol

Што се тиче овог другог, нажалост, морам констатовати да си у праву... Један мој пријатељ је одавно рекао да, ма како то неком чудно звучало, у овом тренутку Србија се брани у Српској и то у већој мери него на Космету, где су нам у овом тренутку руке поприлично везане. А људи к'о људи... Навикли да гледају у своје двориште и ни корака даље. Рођен сам и одрастао у оном делу Србије који називају Војводином, и цео свој живот слушам причу о њима ''мештанима'' и нама ''дођошима''. Дај Србима разлог и одмах ће се поделити. Залуд је негде у 18. или 19. веку говорио Сава Поповић Текелија...
Citat:... да се манемо тих назива Босанац, Далматинац, Србијанац, Црногорац, јер ће неко наћи оправдање да од тих покрајинских назива направи посебне народе...

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6178

http://www.srbijadanas.net/britanija-poziva-svet-m.....ma-srbima/
Ima li jos neki izvor za ovo...

offline
 • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 5946
 • Gde živiš: Esgaroth

Чињеница је да су Британци жестоко запели за ту резолуцију, као што је чињеница и да нас ''мнооого'' воле и да се никад нису много трудили да ту љубав прикрију. А сада имају и добар повод да то још једном докажу...

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 7610
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Napisano: 15 Jun 2015 19:52

https://www.youtube.com/watch?v=tZtdcKQC8Ew
ovaj skec je nama nekad bio mnogo smjesan, kasnije se mozemo sloziti svi da je bas tako i pocel u BiH.
Ratna propaganda je uspjela da se stavi na jednu stranu i da bude dvosjekli mac, kako?
Sirila je gnjev Muslimana prema Srbima, jer prikazivala samo nas Srbe losim momcima, cesto uvelicavajuci i i izmisljajuci njihove zrtve.
Isto tako je sirila gnjev Srba prema Muslimanima i Zapadu tom istom propagandom, zato sto su sakrivali i umanjivali zlocine drugih naroda prema Srbima.
Ne kazem ja da smo cisti ko suza, nego da je zrtava bilo na svim stranama, ali propaganda je svoje odradila.
Znaci i dalje se doljeva ulje na vatru kao u gornjem skecu Nadrealista, zato sto im je potrebno da potpale malo i pritisnu nas.
Nije djabe I Naser Oric uhapsen sad, il se prave posteni ( tek sad, a svi znamo da je kriv) , ili pritiscu i Baki.. , t.j. Federaciju Smile .
Inace RS i Federacija vode totalno drugacije politike, i Federacija je okrenuta zapadu i Turcima , a RS Srbiji i Rusiji. kad zajednicka vlada BiH treba da odluci sto ne odgovara RS, RS pokusa da blokira ( priznanje Kosova, sankcije Rusiji) i tako povuci potegni.

Dopuna: 16 Jun 2015 23:46

http://www.pravda.rs/2015/06/16/dzihadisti-iz-siri.....rebrenici/

lud, zbunjen, normalan

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 939 korisnika na forumu :: 23 registrovanih, 1 sakriven i 915 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, Bane san, bladesu, brundo65, cemix, DonRumataEstorski, Dorcolac, Kriglord, Kubovac, laganini123, ljubacv, milenko crazy north, opt1, pein, radionica1, RED4G-304, Sićko, Srky Boy, Srle993, Webb, wizzardone, zhuki8, šumar bk2