Republika Srpska

2

Republika Srpska

offline
 • Pridružio: 05 Nov 2012
 • Poruke: 626

Napisano: 17 Jun 2015 0:31

https://youtu.be/GJ4IShODYUE

Dopuna: 17 Jun 2015 0:32

https://youtu.be/W0Bg3Q3t08w

Dopuna: 17 Jun 2015 0:33

malo pred sutrasnju utakmicu nasih orlica

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2009
 • Poruke: 4696
 • Gde živiš: U podrumu,mučim električara...

MAlo podsjećanje na djetinjstvo Smile

https://www.youtube.com/watch?v=4Bxl2wL73h4

https://www.youtube.com/watch?v=_E1YmtDctv0

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 347

offline
 • Pridružio: 05 Nov 2012
 • Poruke: 626

jedno pitanje ako da bog pa se ujedinimo sa republikom srpskom,kakav ce poloizaj u administrativnom smislu imati brcko,jer koliko ja znam distrikt brcko je pod upravom rs-a i fbih

offline
 • vampire and philosopher problem owner sm©
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 5234
 • Gde živiš: ... gde nema vode kad pada kiša...

Pošto Brčko ima taj neki specijalni status unutar BiH, verovatno bi se i dalje insistiralo na održanju tog i takvog statusa. Eventualno bi moglo da se i to pitanje pokrene, s obzirom na to šta bi se dogodilo sa Federacijom: da li bi i dalje postojala, ili bi možda i hrvatski deo Federacije pokrenuo pitanje odvajanja i pripajanja Hrvatskoj.

Naravno, sve ovo je okvirna pretpostavka, pa shvati sve samo uslovno. Sve, na kraju, ipak diktira politika velikih sila... Malo šta se tu pitaju ljudi koji tamo žive...

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 347

Иницијатива у парламенту ЕУ: Утврдити све што се догађало у Подрињу

Француска политичка странка Национални фронт иницирала је у Европском парламенту процедуру за изгласавање резолуције која за циљ има утврђивање истине о свим ратним догађајима у Подрињу у периоду 1992-1995. године.

У том циљем јуче је сачињен Приједлог резолуције Европског парламента о Сребреници, чији је предлагач посланик Националног фронта Аимер Шопрад, саопштила је данас политичка организација Трећа Србија из Београда.

У приједлогу резолуције, наводи се да је од 1992. до 1993. године 39 српских села у близини Сребренице уништено, а њихови становници масакрирани и депортовани.

У документу се истиче да је 16. јула 1995. године Војска Републике Српске отворила коридор да би омогућила пролазак колоне бошњачких војника и цивила, од Сребренице до Тузле, и то послије пада Сребренице.

У тексту се наводи да случају Сребренице, не постоји ниједан формалан доказ о постојању плана за масовну егзекуцију на основу етничког поријекла, као што је у фебруару 2001. године признао Жан-Рене Руез, који је био надлежан за истраживање у Сребреници, пред истражном комисијом Народне скупштине Француске.

Напомиње се и да, према хашким критеријумима, не постоји ниједан чврст елемент који би омогућио оптуживање Срба у БиХ или српског народа уопште за геноцид у Сребреници.

У Приједлогу резолуције наглашава се да је рат у БиХ био сукоб за који је одговорност обострана, и да оптуживање само једне стране за геноцид не би довело до стварног помирења и трајног мира, те налаже предсједнику Европског парламента да пренесе ову резолуцију предсједнику Европског савјета, Савјету и Комисији.

У саопштењу се позивају државни врх Србије и све суверенистичке снаге у Србији и у свим државама гдје дјелују суверенисти, да подрже Приједлог декларације, а тиме и истину и дијалог, како би се заједнички одбраниле чињенице о страдању српског народа, притом не умањујући патње нанесене другим народима.

Извор: Фронтал

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2011
 • Poruke: 625

monomah ::jedno pitanje ako da bog pa se ujedinimo sa republikom srpskom,kakav ce poloizaj u administrativnom smislu imati brcko,jer koliko ja znam distrikt brcko je pod upravom rs-a i fbih

Кад је формиран Брчко Дистрикт један део територије са градом је узет од Српске, а један део од ФБиХ, тако да у случају евентуалног осамостаљења Српске би се и сам БД поделио по тим границама.

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 347

Evo jedan drugačiji i interesantan pogled na poslednja aktuelna dešavanja oko rezolucije o Srebrenici i na Srpsko-Ruske odnose:

Ivancov demaskirao Dodikov lažni mit o Ruskom Dodiku

piše: Slobodan Vasković

Nisam rusofil, daleko od toga, ali Rusija je država za poštovanje.

Neprihvatljivo je Rusiju i njene diplomatske predstavnike, koji su, koliko do jutros, zvanično slovili kao najveći zaštitnici Republike Srpske, ponižavati na način na koji to čini Režim Milorada Dodika.

Okomili su se brutalno na ruskog ambasadora Petra Ivancova, koji je „Avazu“ dao intervju i u njemu ustvrdio da se u „Srebrenici desio zločin genocida“.

Otišao je Režim tako daleko u napadima na Ivancova, da su bezočno manipulisali njegovom izjavom, da su lagali i da su čak tvrdili kako je Dodik u Moskvi, maltene, naredio da se Ivancovu naloži da demantuje sam sebe. Što je notorna laž, kao što je i laž da je Ivancov na RTRS-u demantovao ono što je rekao za „Avaz“.

Pogledajmo sada najznačajniji dio izjava Ivancova za “Avaz” i RTRS.

Ivancov za “Avaz”: “Mi ne negiramo ovaj pojam koji je postavio Međunarodni tribunal. U Srebrenici se desio zločin genocida”.

Ivancov za RTRS: “Radi se o zločinu koji su napravili individualci i neprihvatljivo je da se taj pojam koristi u konktekstu nekog naroda”.

Kada se pažljivo pročita i jedna i druga izjava uočljivo da Ivancov “Avazu” jeste rekao da se “u Srebrenici desio zločin genocida”, a RTRS-u da je “neprihvatljivo da se taj pojam koristi u konktekstu nekog naroda”.

Taj pojam na koji aludira Ivancov jeste genocid i on ni na koji način nije demantovao sam sebe, odnosno Rusiju. Jer, ono što je Ivancov rekao za “Avaz” rekla je Rusija, kao i ono što je izjavio za RTRS.

Nije mi cilj biti zlurad prema Režimu, premda prostora za zluradost itekako ima, već primarno želim istaći da je Rusija čvrsto stala na stanovištu da je presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu o zločinu u Srebrenici i njegovoj karakterizaciji kao genocida za njih konačna i nepromjenjiva. I da se ne odnosi na srpski narod, već na pojedince.

Veće prijateljske geste od Rusa Republika Srpska nije mogla ni dobiti.

Naravno, dobar dio Srba osjetiće se zbog navedenog izdanim od Rusa, ali neće im to biti prvi put. Dobro bi bilo da bude zadnji i da shvate da Rusija ima svoje interese, koji su rijetko kad saglasni sa srpskim. I da Rusija neće svoje interese žrtvovati zbog srpskih. Nisu to nikada učinili u istoriji, pa neće ni sada. Pod uslovom da se srpskim interesom uopšte može nazvati negiranje presude Međunarodnog suda u Hagu. Ne može.

Čerčil je rekao “nema vječnih prijatelja, samo su interesi vječni” i u toj rečenici sabijena je sva međunarodna politika: i Rusije i SAD-a i EU i svakog drugog ko misli o svojoj državi i svom narodu.

Nažalost, Srbi u dobroj mjeri, zbog svojih vođa grandomana, žive u potpuno pogrešnom ubjeđenju da su ravni po snazi i uticaju i Rusiji i SAD-u i EU, a Režim i Dodik i da su važniji od njih. A nisu ni zera.

Uvijek Srbi traže batinu sa debljeg kraja.

U čemu se ogleda ruski interes, kroz potvrdu da se “U Srebrenici desio zločin genocida”?

Prije svega u činjenici da u Rusiji žive milioni muslimana i da im sigurno ne bi prijao drugačiji stav njihove matice. A ne bi prijalo ni njihovo nezadovoljstvo ruskom vrhu. Posebno ne u kriznim područjima poput Čečenije.

Uz to, Rusi imaju jako dobre odnose sa brojnim islamskim zemljama, posebno sa Turskom i drugačije gledanje na srebrenički zločin značajno bi poremetilo te odnose. Za muslimane širom Svijeta, Srebrenica je već postala duhovna kategorija i to vrh Rusije ima u vidu. Posebno zbog Hladnog rata, koji je u punom jeku, u kojem je Rusija pod sankcijama i bori se da se one ne proširuju. Svaka zemlja im je bitna, a itekao one muslimanske koje su bogate.

Nije naodmet napomenuti da bi Rusija, odbacivanjem podrške karakterizaciji srebreničkog zločina, bila optužena za potpirivanje sukoba u BiH, što joj nakon ukrajinskih događaja nikako ne ide u prilog.

Moglo bi se nabrojati još desetine i desetine razloga i ruskih interesa, nakon kojih bi se možda mogao i ukazati njihov interes za dobre odnose sa Srbima. Za koje ovaj put nema mjesta za glavim stolom. Tek u nekom benignom amandmanu na britansku rezoluciju.

Poznajući Režim i Dodika i njihov način razmišljanja, slobodan sam zaključiti da njih uopšte nije dotakla izjava Ivancova u kojoj on kaže da se “u Srebrenici desio zločin genocida”, već onaj dio intervjua u kojem govori da poštuje RS, ali i FBiH i BiH; da uvažava Dodika, ali i druge političare.

A najviše ih je konsternirao onaj dio intervjua “Avazu” u kojem je Ivancov rekao da će Rusija donijeti svoj konačni stav o Rezoluciji “nakon konsultacija na međunarodnom nivou” i da će čuti i “lokalni nivo”.

Tu je problem za Režim: Dodik je za Rusiju lokalac. Marginalac. Koji je njihov ovlašni izlobirani zagrljaj pogrešno shvatio kao gestu ravnopravnosti, veličine, dokaza da je prioritet.

Tipična greška Malog Provincijalca i njegove Palanačke Politike.

Otud i toliko jeda, jada i žuči izručenih na Rusiju.

Rusiji to ništa ne znači. Čak ni neprijatnost. Njima su bitni međunarodni odnosi i njihovi interesi. Koji su vječni. O Srbima će misliti nakon što vječnost prođe!

Dodik&Izetbegović: Somovi na suvom

piše: Slobodan Vasković

Sergej Lavrov shvatio je britansku Rezoluciju o Srebrenici (plus onu američku) kao direktan udar Zapada na Rusiju, u kojem se Moskva stavlja u vrlo nepovoljan položaj. Ako ne podrži Rezoluciju u Savjetu bezbjednosti UN zamjeriće se muslimanima u Rusiji, plus islamskim zemljama (sa mnogim su u jako dobrim odnosima) i Turskoj (sa kojom su u odličnim odnosima); Ako podrži Rezoluciju zamjeriće se Srbima, što Srbiju gura u naručje Zapada.

Lavrov je prvo umirio ruske muslimane/islamske zemlje/Tursku izjavom Petra Ivancova (“Mi ne negiramo ovaj pojam koji je postavio Međunarodni tribunal. U Srebrenici se desio zločin genocida”), nakon čega je mogao potpuno spuštenog garda udariti po Zapadu, snažno udarajući Srbe i Srbiju po najtananijim nacionalnim osjećajima, što će reći po Glavi.
„Predložena Rezolucija o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija zakomplikovaće situaciju na Balkanu i ona je apsolutno antisrpska”, izjavio je Lavrov.

Izjavio je on još štošta, ali nigdje nije pomenuo da je Rezolucija antiruska, niti da će Rusija uložiti veto.

Insistirajući na terminu “apsolutno antisrpska”, Lavrov je svjesno želio da napravi dodatnu dramu u srpskom javnom mnjenju (Srbiji) i natjera zvanični Beograd (Aleksandra Vučića, jer Toma Nikolić nema ingerencije nad ovom oblasti) da se obrati Moskvi za pomoć.

Srbija to još nije učinila, kako stvari stoje i nema namjeru, zato što bi to bilo udaljavanje od evrointegracija, koje su suština Vučićeve politike, i preočito približavanje Rusiji, što bi bio snažan šamar Zapadu.

Sve je to poznato Lavrovu, pa zato i pritišće Srbiju “štiteći” je od Rezolucije, a u stvari skrećući zapadne političke granate, usmjerene ka Moskvi, na Beograd. Moskva nemilosrdno pravi političku tenziju u Srbiji, sveteći se za Vučićevu politiku “I Zapad i Rusija”, sa akcentom na Zapad.

Postupak Lavrova nije uopšte prijateljski spram Srba, ali Rusija ima interes da se odbrani od Zapada i “srpske žrtve” će lakše podnijeti nego ruske.
Zato on “dobrim namjerama” popločava put Srbiji do Pakla.

Vučiću je jasno šta Lavrov čini, kao što mu je jasno i da nije moguće narodu objasniti da Rusija, defakto, gura Srbiju u sukob i da je nikako ne štiti.

Očekivano, Vučić je odigrao na dvije karte: nije podržao Rezoluciju (umirivanje javnog mnjenja i odgovor Rusiji) i zatražio je putnu kartu za Srebrenicu (pružena ruka Zapadu).
“Srpska vlada ne može da podrži predloženu rezoluciju o Srebrenici, ali sam zato spreman da pognem i sagnem svoju glavu pred nevinim srebreničkim žrtvama da bi Srbi u svijetu mogli da idu uzdignute glave. To znači da, ako to Bošnjaci budu želeli, biću spreman da odam počast muslimanskim i bošnjačkim žrtvama Srebrenice", kazao je Vučić.

Uz navedeno, Vučić je uspio da loptu prebaci u dvorište Bakira Izetbegovića, koji sada mora da se očituje o njegovoj ponudi da dođe u Srebrenicu: Mora da Vučića javno pozove ili da ga javno ne pozove.

Izetbegović je napravio političku glupost decenije kada je (16.06.) otkazao
posjetu Nikolića Sarajevu i demonstrirao da mu je lični dnevnopolitički interes preči i od BiH i od srebreničkih žrtava. Ne otkazuju se međudržavni susreti zbog pojedinca, ko god on bio. To je sveto pravilo, a njegovo teško kršenje Izetbegović će tek da plati.

U političkoj situaciji koja je, zbog povoda, logično bila nepovoljna po Srbiju/Srbe, Izetbegović je u potpunu defanzivu stavio Bošnjake i sebe lično.

Vučić je to znalački iskoristio.

Šta god sada da Izetbegović učini, izgubio je na kredibilitetu. Vučić dobija. A i Srbija.

Zato gubi Republika Srpska. I to na svim stranama.

Dodik je bio u društvu Lavrova, kod skretanja onih “raketa” na Beograd.

Šta Dodik radi u društvu, koje djeluje protiv Srbije?!

I da li je zaista toliko politički slijep da ne vidi šta Rusija čini i da on, Dodik, svojim prisustvom tom činodejstvovanju, predstavlja meki trbuh Beograda?! Sudeći prema njegovoj izjavi, zaključilo bi se da jeste.

“Stav ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova - da je britanska rezolucija o Srebrenici neprihvatljiva i antisrpska - dokazao je da Rusija nije promijenila svoju politiku prema BiH i Republici Srpskoj. Gospodin Lavrov je veoma jasno potvrdio da Rusija, a i on lično, veoma dobro razumiju nijanse kad je riječ o odnosima u BiH i da bi bilo kakva jednostrana rezolucija, kakva je britanska o Srebrenici, samo dovela do još većeg raskola u BiH", istakao je Dodik u telefonskoj izjavi iz Sankt Peterburga.

Dodik samo hini neznanje; Potpuno je on svjestan šta Lavrov čini, kao što je potpuno svjestan i da ga je Vučić razbio u paramparčad naglašavajući spremnost da ode u Srebrenicu. Zato Dodik nijednom u svojim izjavama iz Sankt Peterburga nije spomenuo Srbiju.

Dodik nije glup, iskusan je političar, namjerno je to učinio. Iako je svjestan da Republika Srpska ni on lično nema šta da traže u cijeloj ovoj priči van granica BiH i specijalnih veza sa Beogradom.

Dodik je morao da se konsultuje sa Beogradom o svom odlasku na sastanak sa Lavrovim, a ne da solira i pravi strašnu štetu. Bilo je to jedino logično i politički ispravno, sve ostalo je improvizacija. Sračunata da se spase polomljena kičma, koja je nespasiva. I da se zada udarac Srbiji, kao osveta za nepodršku njegovoj bezumnoj politici.

Prava šteta njegovog postupka tek će nastupiti: Zapad će još žešće pritisnuti RS, Beograd će se dodatno udaljiti od Banjaluke zbog “prijateljske vatre”, Vučić će se “još koji metar” distancirati od Dodika, ma koliko ovaj imao “bitnih sastanaka” sa njim u narednom vremenu. Rusija će prepustiti RS njenoj ekonomskoj sudbini, koja je monstruozno loša (politička nije upitna, uprkos zazivanju nesreće iz “analitičarskih krugova” Režima), Rusije će se i politički udaljiti iz BiH, nakon što podrži Rezoluciju, čiji sadržaj najvjerovatnije neće biti identičan predloženom, ali će svakako u njenom tekstu stajati ono što je Ivancov rekao (“Mi ne negiramo ovaj pojam koji je postavio Međunarodni tribunal. U Srebrenici se desio zločin genocida”).

Epilog cijelog projekta Rezolucija je već sada vidljiv: udaljiće se Srbija od Rusije, jer Moskva neće imati načina da objasni Srbima zbog čega je podržala Rezoluciju, koju je sama okrakterisala “apsolutno antisrpskom”; Regijom će dominirati Zapad, čime Dodikova preostala lokalna politička moć postaje besmislena; Izetbegović je već satjeran u ćošak, iz kojeg se više neće izvući; Počeće (već u drugoj polovini jula) ogorčena bitka za novog bošnjačkog lidera; Srpski je već vaspostavljen, iako čini sve da ga se što manje vidi. Što je u trenutnom političkom ambijentu najbolji mogući izbor.

online
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 6209
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Napisano: 29 Jun 2015 7:57

Evo kad je vec ova silna prica o rasprodaji sredstava Vojske Srbije, zapitao bi se zasto Vlada RS ne kupi odredjen broj vozila BOV , remontuje ih i raspodijeli po policijskim stanicama u RS.
Solidno oklopno vozilo za policijjsku upotrebu u slucaju teroristickih aktivnosti.
Ja uvjek mlatim po Srbiji ( jbg srce vuce) , a mi smo ukinuli i vojsku ( ustvari transformirane u OS BiH, tri puka) i smanjili policiju . Bez obzira na sva politicka desavanja, na koja uopste nemamo uticaja, moramo biti spremni da se narod zastiti.
Helikopterski servis od 2 gazele je stvarno mnogo pomogao tokom velikog snijega i tokom poplava. Dobili su jos jedan sanitetski bell 206 ali i to je malo. Recimo Istocni dio RS a i Hercgovina nije uopste pokriven cak ni Sportskim aerodromima, ( premda imamo dva velika medjunarodna stelt aerodroma na Sokolcu i u Trebinju- Smile , duga prica. )
Ima svasta u RS sto bi se moglo uraditi za Republiku Srpsku , u domenu zastite stanovnistva. Ali uglavnom su neke stvari prilicno zapostavljene i na niskom nivou.

Dopuna: 29 Jun 2015 8:55

http://www.mycity-military.com/Vojne-i-policijske-jedinice/SIPA_10.html
Evo sto se tice BOV-ova izgleda da ce se dobiti jos par komada , mada malo je to. Mislim da ide sve u Specijalnu Policiju RS. ( Ja bi po 1 bar u svaku policijsku stanicu plus za specijlnu policiju)

Dopuna: 13 Jul 2015 17:27

http://vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catn.....aPYnrWQkR4

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 347

Требиње: Отац и син винима освајају Америку

Вина из требињског "Подрума Вукоје" позната на свим континентима. Добитници више од 100 златних медаља за квалитет. Вина из ових винограда ишла и на бечки двор.

Вина настала од грожђа са Царских винограда надомак Требиња, микролокалитета са којег су се у време Аустроугарске монархије ексклузивно отпремала на бечки двор, данас су захваљујући "Подрумима Вукоје" надомак Требиња, чији су власници отац и син Зоран и Радован Вукоје, доступна и обичним људима, туристима и љубитељима божанске капљице.
За њих је берба 2013. била једна апсолутно успешна иако су је окарактерисали умањени приноси. Захваљујући изузетном квалитету саме сировине могу се очекивати само врхунска вина, каква смо и навикли из производње "Подрума Вукоје".

Ову годину обележили су велики успеси али и огромна улагања. Проширени су капацитети и у виноградском и туристичком погледу. Засађено је нових пет хектара и две нове сорте.

- "Подруми Вукоје" већ трећу деценију се баве ограниченом производњом врхунских вина и алкохолних пића. Винарија се ослања на модерне технологије, контролисане процесе ферментације и традиционалне методе одлежавања вина у храстовим бачвама у подрумима осам метара испод земље - каже старији Вукоје Зоран.

И као круна дугогодишњег рада и улагања стижу престижне награде и признања. Поред чињенице да винарија "Вукоје" последњу деценију важи за најбољу винарију у БиХ, од ове године је званично и најбоља у југоисточној Европи. Проглашени су на 11. регионалној конференцији туризма и етно-гастрономије одржаној у београдском Сава центру. Има добрих винарија из Хрватске, Словеније, Грчке, Македоније, Србије, Црне Горе, Бугарске, Мекедоније... али прави претходник свим њих и најбоља винарија ипак долази из Требиња.

- Добитници смо више од 100 златних медаља на свим сајмовима региона (Београд, Загреб, Нови Сад, Сплит, Вршац...) као и познатим смотрама у Милану, Бриселу, Паризу, Женеви, Прагу, Бергаму за квалитет својих производа. У нашем подруму произведено је и прво пенушаво вино у РС које је рађено традиционалном методом којом се праве најквалитетнија пенушава вина света - додаје Зоранов син Радован.

Отац и син Вукоје су својим трофејима, а и златним медаљама недавно додали још шест златних и сребрних медаља добијених од најзначајнијем и официјелно највећем винском такмичењу "АЦ ВИЕННА" у конкуренцији 12.299 вина из 39 земаља.

На тај начин се освајају и нова тржишта, тако да је почетком ове године, осим европског тржишта, винарија "Вукоје" извоз проширила и на азијски контингент, а до краја године вина ће се испоручивати и у Америку.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 850 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 9 sakrivenih i 797 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, AF-1, altec.gs, Apok, Atomski čoban, babaroga, baza, branko7, cenejac111, CheefCoach, dac, DENIRO, Djokislav, goxin, HrcAk47, ikan, komkom, Konda, lovac12, LUDI, mačković, mercedesamg, Mercury, milimoj, Milos ZA, moonshine, nenad81, Ognjen D., Panonsky, perko91, Recce, repac, rodoljub, Smd, sombrero, stegonosa, suton, Toni, trajkoni018, VaRvArI 85, vasa.93, vlvl, wolverined4, Živković