Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1525

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • su27 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2492

Kožedub ::Ovaj ugovor je iznuđeno rešenje i posledica dugotrajnog nemara prema RV-u. Da li je najsrećnije rešenje, verovatno nije. Da li je bilo srećnijih, verovatno ne.

ja nemam problem sa izborom aviona i naoružanja jer je to def. najbolje moguće što Srbija može da priušti ali mi nije jasna brojka od 6 komada, za nadzor vazdušnog prostora su dovoljna 2 komada (i neki od ovih starijih da uskoči kad je jedan od ovih na remontu), a za neka ozbiljnija dejstva bila to odbrana ili napad sve ispod 10-15 komada je realno premalo

offline
  • Pridružio: 21 Mar 2005
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: Niš

kunktator ::
а) ... отера некаквe AWACS-е на пристојну удаљеност, таман толико да се противничке летелице не осећају комотно у нашем ваздушном простору? Наравно, узимајући у обзир њихову ловачку заштиту и то у случају конфронтације са некаквим НАТО или сличним противником јачим од нас.


Ako dodje do toga da trebamo da jurimo AWACSe van našeg vazdušnog prostora ni 100 najmodernijih Su 35 nam ne bi pomoglo jer bi to bila unapred izgubljena bitka u vojnom i/ili ekonomskom smislu.

Ovu nabavku treba gledati kao minimum koji nam treba da bi LA opstala u narednih 15 godina i maksimum zaštite vazdušnog prostora u miru u tom periodu koji možemo dati.

offline
  • Sale  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 1693
  • Gde živiš: Z-moon

Džaba ljudima pričati.

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 748

su27 ::
ja nemam problem sa izborom aviona i naoružanja jer je to def. najbolje moguće što Srbija može da priušti ali mi nije jasna brojka od 6 komada, za nadzor vazdušnog prostora su dovoljna 2 komada (i neki od ovih starijih da uskoči kad je jedan od ovih na remontu), a za neka ozbiljnija dejstva bila to odbrana ili napad sve ispod 10-15 komada je realno premalo


Gazdin medijski kerber se izlanu da to nije sve, već da će (po njegovim rečima) "ekadrila biti puna, prepuna" i da ovih 6 uz naših 4 neće biti sve, već da se pregovaralo o dodatnim. Koliko on raspolaže dobrim informacijama, videćemo.

A što se tiče mog ličnog stava, zemlja veličine i okruženja Srbije, treba da ima daleko više, ali do juče smo pričali o nekim drugim perspektivama. Slažem se da je broj 6 krajnje čudan izbor.

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 2389

Искрено, и ЈАК-3 да су нам послали, ја бих био задовољан. Нека је авиончића па ће му се већ наћи употреба злу не требало.
Греота што они Румунски Миг29 пропадају, када би могли и код нас да пропадају мало, до неког ремонта Smile Можда би нам их и они дали када би их лепо питали.
Ако треба узећемо и неколико румунки. Ако треба! Smile

offline
  • Pridružio: 17 Feb 2016
  • Poruke: 1442

zixo ::Jester ::Malo me je iznenadila izjava Srete Malinovića, pošto sam ga smatrao za ozbiljnog čoveka. On bi kao bivši komandant trebao da istupa sa proverenim informacijama (s obzirom na funkciju koju je obavljao, mogao bi takvim informacijama da raspolaže), a ne ovako tabloidski za žutu štampu.

Navedena cifra je sasvim OK, ukoliko se za taj novac odradi sve što je najavljeno.


Да он спомену кинеске авионе. Узмимо пример ЈФ-17 који кошта 20-25 милиона и то ''го'' авион. И то за Блок 1. За Шри Ланку се спомињала цифра од 29 милиона.

Iz Kine i da razumem nekako ali šta da nabavimo iz Indije?

offline
  • Pridružio: 29 Feb 2008
  • Poruke: 1490

Kožedub ::Da li je ugovor skup? Jeste.
Nije.
Uporedi npr. sa Rumunijom koja će imati 12 polovnih remontovanih aviona F-16, 9 novoobučenih pilota, nekih 70-tak tehničara, bez delova, bez naoružanja, bez troška potrebne nove zemaljske infrastrukture - sve to će ih koštati 600 miliona evra.
http://www.ainonline.com/aviation-news/2013-10-18/.....uese-f-16s
Sa druge strane SRB sa 10 polovnih aviona koji neće biti ništa lošiji od tih F-16, naprotiv...isto remontovani, modernizovani, sa sve delovima i naoružanjem - 3 puta manje novca.

Kožedub ::Zatim, ko prati, može i da preračuna koliko koštaju 32 rakete ("koje nema niko osim Rusa" Smile Smile Smile ) i komplet rezervnih delova za 3-5 godina upotrebe, otprilike se dolazi do zaključka da po cenama koje važe, i nismo loše prošli.
32 rakete nisu potpuni arsenal koji će biti uzet. Tako je rečeno.
Rečeno je i da delovi/oprema nisu za par godina, nego za ceo predviđen vek njihove upotrebe u SRB, tj. za svih 14 godina. Rečeno je da je plan da upotreba tih aviona bude nesmetana u svim godinama koje budu u VS tako što se ne bi sredstva za to budžetirala svake godine (pa da samim tim zavisi od stanja budžeta), nego da se sada odmah plati dovoljno opreme i delova za svih 14 godina...da upotreba tih aviona ne zavisi od budućih stanja budžeta Srbije u narednih 14 godina.

Troškovi zemaljske infrastrukture kod Rumuna su nekoliko desetina miliona evra (kažu barem 32 miliona), kod nas će takođe postojati, ali verujem da će se meriti sa nekoliko puta manje.
Obuka pilota je ono što će biti veoma, veoma važno jer te naše buduće 29-ke neće biti približne po svojstvima sa našima u standardu sa kraja 80-tih u kojem su stigle. Najava stalnih (svake godine) vežbi BARS su verovatno ''na tragu'' toga koliko će SRB piloti biti pod obukom. Jedne godine će glavna tema BARS-a verovatno biti BVR borba, jedne bliska, jedne gađanje ciljeva na zemlji, itd.
Po izjavama, nema štekanja ni kada je modernizacija u pitanju, tj. ide se na Žuk radar (''najbolji mogući za taj avion'') i svašta nešto još, motori neće biti remontovani nego novi, itd, itd.

I, sve to za 200 miliona (gore/dole par desetina).
Ako i u realizaciji bude kao u izjavama, onda je ovo jako dobra cena kada se vidi da se dobija avion 4+ generacije, čije održavanje i upotreba neće zavisiti od budžeta svake godine jer je u startu sve to planirano i plaćeno.

kunktator ::...ловачка авијација пружи заштиту јуришној авијацији од дејстава из ваздуха? У случају конфронтације са противником исте или сличне снаге.
Mislim da SRB više neće imati jurišnu avijaciju.
Odnosno, kako 29-ke postaju operativne u punom (modernizovanom) kapacitetu, tako Orao završava službu...naročito ako ne ostane sve na 10 aparata (kao što je najavljeno, a što se može naslutiti i iz činjenice da se imaju 3 dvoseda, što je previše za ukupno 10 aparata...ali nije previše za cifru od 16 ili 18 aparata). Takav MiG-29 je istinski višenamenski avion koji nije više osuđen na ''glupe'' bombe i NRZ. Nema tu Orao više nikakvu ulogu u pomoći trupama na zemlji jer će MiG-29 moći da uradi sve što i taj avion, ali jedno 10 puta bolje (preciznije/razornije), i sigurnije (sa većih daljina i visina od cilja) po aparat i pilota.
Ostaje misija izviđanja, ali to ionako preuzimaju dronovi.
Lovačku i bombardersku će ispunjavati modernizovani MiG-29 kao klasični višenamenski.
Nema tu mesta za Orao.
Ali, pošto nikako neće uvek biti ni potrebno ni rentabilno dizati MiG-29 za neke misije za dejstvo po ciljevima na zemlji, realno je očekivati pojačanu jurišnu (borbenu) komponentu kada su helikopteri u VS u pitanju.

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 748

@neshaoct
Al' mi iseče post na fragmente iz kojih se zaključuje nešto treće.

Naravno da 32 rakete nisu ceo komplet naoružanja, ali se gazda istrčao sa jedinom za sada poznatom brojkom. To se inače ne iznosi u javnost, ali ima vremena, naučiće.

Što se tiče skupoće, ja navedoh zašto jeste, a zašto i nije, ali sam izgleda ostao neshvaćen, što nije zabranjeno.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2121

Биће да мене неко овде није добро разумео. Не бих да улазим у полемику због ситница али кад ми овако реплицираш бар се потруди да пажљивије прочиташ оно што цитираш.

Yellow Pinky ::Ako dodje do toga da trebamo da jurimo AWACSe van našeg vazdušnog prostora ni 100 najmodernijih Su 35 nam ne bi pomoglo jer bi to bila unapred izgubljena bitka u vojnom i/ili ekonomskom smislu.

Прво, то смо већ имали 1999., већ је једном "дошло дотле" и нема потребе "објашњавати" војни и економски смисао.

Друго, AWACS нити је онда улазио у наш ваздушни простор нити би улазио у неком потенцијалном будућем сукобу. Део реченице који гласи "да се противничке летелице не осећају комотно у нашем ваздушном простору" очигледно се односи на борбене летелице којима AWACS пружа информације. Тада смо имали више апарата него што ћемо их имати после ове донације па опет ништа нисмо могли урадити.

Треће, моје питање је настало због једне јучерашње дискусије (ван форума) у којој је једна страна тврдила да бисмо наведено "терање AWACS-а" могли да изведемо са овим поклоњеним апаратима и ракетом Р-77. Друга страна (моја маленкост) сматрала је да у таквој ситуацији битне разлике не би било и да је значај донације искључиво у очувању минимума ЛА у Србији. Следило је контрапитање "а шта би нам онда требало?". Дакле, да не давим више са препричавањем разговора какав се могао чути у свакој кафани претходних дана, једноставно када нисам сигуран у тачност својих тврдњи тада их подвргавам провери. Шта је ту лоше?


Даље:
Yellow Pinky ::
Ovu nabavku treba gledati kao minimum koji nam treba da bi LA opstala u narednih 15 godina i maksimum zaštite vazdušnog prostora u miru u tom periodu koji možemo dati.


kunktator ::Битно је да очувамо неки минимум.И мислим да није скупо ако се буде користило како треба.

И? Где је та кључна разлика између ова два става?

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10347

Za pocetak nek se obezbedi remont ova nasa 4 i nek se srede ti ruski i nek dodju na Batajnicu.
Ostatak je rekao bih i dalje u domenu pregovora, nasih zelja i mogucnosti i koliko u tome ruska strana moze da nam izadje u susret.

Ono sto sam ja zakljucio slusajuci premijera, ministra odbrane i NGS je da su na nasu molbu avioni dobijeni na poklon, da su nasi ljudi vise puta odlazili da te avione gledaju i da se onda doslo na ideju da se pita za modernizaciju. Napravljen je predlog sta bi nam trebalo sto se modernizacije tice i MO je to dostavilo premijeru - on posle nekih razmatranja odobrio i kontaktirali smo Ruse povodom toga.

Malo mi je u celoj prici cudno to da se od price: nema para, skidaj plate, doslo do neverovatnih 185 miliona evra namenjenih iskljucivo lovackoj avijaciji.
Ljudi, da se razumemo, ova drzava od dolaska prvih 29ki toliki novac nije ulozila u celokupnu avijaciju.
Sta je tu problem? Iako sam srecan i ako se pola od najavljenog obistini, ostaje otvoreno pitanje sta ce se desiti sa ostakom RV?
Hocemo li kupiti jos Mi17, svakako nam fale? Najavljuju se H145M, odlicno ali ne i dovoljno ako se ne kupi jos Mi17. Lasta jos nije uvedena u upotrebu. Transportni avioni, tu realno i nemamo neki izbor osim remonta nasih ili da kupujemo C295 - mislim da je dobro ako se pronadje nacin da se od Rusa dobije jedan An26 i da platimo remont.
I bolno pitanje - G-4. Ako se ocekuje posao sa modernizacijom MiGova, krajnje logicno bi bilo da onda posao sredjivanja G-4 radimo sa Rusima.
Zasto sam sve ovo pomenuo? Ako cemo ovolike pare da damo samo na LA (sto pozdravljam), a s obzirom da je do juce bila prica nema para ni za sta, koliko je realno da se onda nadju pare i za sve ostalo gore nabrojano? Cela drzava stedela da bi mi napucali RV? Ja bih prvi voleo, al meni je to malo nerealno.
Znaci pored modernizacije LA, treba naci pare za nove Mi17,H145M,sredjivanje G4, remont i dokup An26.
Koliko vas veruje da ce drzava za sve ovo da pljune novac?

I jos jednom da napomenem, ne hejtujem, cisto me zanima vase vidjenje - setite se, do pre par dana smo gasili LA, ugovorci napustaju VS zbog malih plata, vracaju rezerviste, i sad bum, nabavljamo R-77 i ZukME? Svestan sam da ce placenje ici u nekoliko faza i na nekoliko godina, ali opet mi je neverovatna cifra

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1144 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 3 sakrivenih i 1106 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Boris BM, darionis, DonRumataEstorski, draganca, dulleo, dushan, esx66, Fog of War, HrcAk47, Joja, krkalon, Kubovac, Leonov, Litostroton, Milos82, ostoja, ozzy, panonski mornar, panzerwaffe, procesor, raptorsi, ruger357, S2M, Srle993, StefanopuloZ, stegonosa, t84dar, Trpe Grozni, vathra, vladetije, vlajkox, vukovi, Wrangler, zeo