Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1641

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 21 Mar 2014
  • Poruke: 280

Treba pogledati i drzavne finansije. 185 mil. $ je ogromna suma za nas, nije dovoljno potpisati ugovor treba i naci te pare.. Mislim da je tu i glavni problem mi jos nismo obezbedili pare i nismo platili Rusima, kad platimo i avioni ce stici. Bar se ja nadam tome.
Kada pocnes da citas ovu temu i vidis kako smo pre 7 godina kada je pokrenuta, mastali o eskadrilama J10, tajfunima sa raketama meteor i irbis, coporima rafala ili F16, a sad dodjosmo do toga da kukamo za 6 polovnih migova.
Bpjim se da mi nemamo para ni za 6 polovnjaka, treba biti realan mi smo 4ta najsiromasnija drzava Evropa a ni oni ispred nas a ni oni iza nemaju RV.

offline
  • boyce 
  • Super građanin
  • Pridružio: 05 Nov 2007
  • Poruke: 1072

vlada123 ::Treba pogledati i drzavne finansije. 185 mil. $ je ogromna suma za nas, nije dovoljno potpisati ugovor treba i naci te pare. Nije dovoljno zeleti avione i potpisati ugovor treba i obezbediti pare. Mislim da je tu i glavni problem mi jos nismo obezbedili pare i nismo platili Rusima, kad platimo i avioni ce stici. Bar se ja nadam tome.
Kada pocnes da citas ovu temu i vidis kako smo pre 7 godina kada je pokrenuta, mastali o eskadrilama J10, tajfunima sa raketama meteor i irbis, coporima rafala ili F16, a sad dodjosmo do toga da kukamo za 6 polovnih migova.
Bpjim se da mi nemamo para ni za 6 polovnjaka, treba biti realan mi smo 4ta najsiromasnija drzava Evropa a ni oni ispred nas a ni oni iza nemaju RV.


Da se manje lapa, bilo bi!

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

@vlada123

I to je dobro pitanje drugar, kako doci do 185 mil evra ,ne dolara ( to je blizu 200 milki dolara sad valjda ) .Sve je lako kalkulisati ali je oko toga izgleda najteze ???

Kad se to resi onda ce valjda sve biti lakse ... Smile

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

ray ban11 ::^^^

Sve je to fino `darkangel` ali vreme prolazi ...

Nego ovo treba definisati

Citat:Troskovi:
23% predeksportna priprema
32% letna sposobnost
44% naoruzanje i modernizacija


Sta cemo sa jednim procentom ? Mr. Green

Koji zivotni vek od 10+ godina ( rekose 13,14 ) ??? .Znamo li koliki je medjuremontni resurs -vek kod 9-12/9-13 ,9 godina ili 800h naleta ( moze i po stanju ali to onda moze biti `sutra a moze prekosutra` ... )

Evo sad cu objasniti zasto pisem 10+ godina, zato sto je tih 13 ili 14 godina relativna stvar.
Dakle ako je avion iz '87 on ce imati manji vek od aviona iz '89, a mi necemo imati sve avione istog godista, drugim recima zivotni vek ce biti razlicit za razlicite avione tako da je preciznije reci 10+ godina za sve nego reci 14 godina a da takav zivotni vek ima samo jedan avion (precizniji sam od Miloradovica Mr. Green )
Receno je da se prelazi na odrzavanje po stanju, ali koliko znam ostaje i dalje ogranicenje 40 godina/3500 sati naleta (tako je bar kod Indijaca pa pretpostavljam da je to trenutni bilten)
Citat:
Neko ce reci sad ,pa dobro koliko onda treba vremena da prodje da se vidi sta ce biti i od polovnjaka pa i tih `Orlova 2.0` ,nekoliko meseci ,godina ?

Odgovor na ovo moze da da samo neko ko je u sistemu, a oni to nece napisati. Ja i ti mozemo samo da nagadjamo ali to nam i nije od neke koristi.
Citat:
Dalje ,radar `Zhuk-M2` mislim da i ne postoji ,samo Zhuk-M i izvozni ME ( serije ) ,uostalom rekose da ce remontom i modernizacijom dovesti te polovne i ove nase na nivo lovaca 4te generacije ,sta reci na to ? Nema nervoze ni podizanja tona sto rece Sale ,te price kao i ove oko Orla su sve su prilike malo vece `saltanje` ...

Pazi Zhuk radar imas u tri varijante M, M1 i M2 (naravno i njihovi izvozni parnjaci) gde se razlikuju odredjene komponente npr. Indijski K/KUB ima M1E varijantu dok su UPG i SMTR dobili M2E i M2 varijantu koja je savremenija.
Nemoj se drzati doslovno za generacije jer je to dosta rastegljiv pojam, npr. Rusi izvorni MiG 29 smatraju 3 generacijom dok je SMT 4 generacija.
Citat:
Fino sam ukazao na ono sto je general rekao ,kome oni pricaju da treba uloziti pa skoro 200 mil dolara za svega 10 aviona .Koliko kosta paket modernizacije recimo jednog 9-13 na nivo SMT ( 9-19 ) ? Dakle dovedes polovnog 9-13 u proces kapremonta sa modernizacijom i dobijes od njega SMT/SMT2 sa sve povecanim hrbatom ,radarom `Topaz-MP` ili eto i Zhukom kako god ...

General je jedna od perjanica opozicije i kao takav on je politicar isto koliko i Lazanski te stoga apriori imaj u vidu njegov politicki zadatak, e sada da ti objasnim zasto nije korektno takvo uproscavanje.

Mi sigurno necemo raditi modernizaciju na nivo 9-19 odnosno nece se raditi na povecavanju hrbata, opet po meni je nepotrebno da se ide na sistem dopune goriva kada nemamo tanker.
Ako uzmemo za istinu da ce se staviti Zhuk radar tada bi takva modernizacija bila nesto izmedju SMP i SMT, a ako ne bude onda ce biti SMP kao i kod Peruanaca.

E sada cena, ono sto se stvarno placa je njihova priprema i zivotni vek (prve dve stavke ili 55% cene) i ako vec hoce da uprosti onda treba tu cifru da kaze a to izadje oko 10 miliona po avionu. Treca stavka odnosno modernizacija i naoruzanje pre svega su Zhuk radar i naoruzanje i oni nisu vezani samo za ovaj avion vec i njegovog naslednika jer bi zdravom logikom to bio MiG 35 koji bi nastavio da koristi to naoruzanje ali i dobar deo opreme Zhuk radara.

Mozda general ovo ovako ne racuna jer smatra da kada dodje na vlast njegova strana treba da se kupi zapadni avion pa da sve ovo sto preostane od ove modernizacije bude beskorisno? Ako tako posmatra stvari onda je racunica od 18.5 miliona po avionu tacna, ali da li je to objektivno i tacno ?
Citat:
Vreme ide i ocigledno ne ide `na ruku` LA RV-PVO VS ...

To bez daljnjeg, samo sto sat uzurbano otkucava od 1999. godine...

offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2522
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

ray ban11 ::

kako doci do 185 mil evra


pa drzavni gubitasi prave vece gubitke,da ne pricamo o "tenderima"

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2012
  • Poruke: 1994

Citat:General je jedna od perjanica opozicije i kao takav on je politicar isto koliko i Lazanski
Malinović je bezbroj puta stavio glavu u torbu za narod i dve srpske države za razliku od Lazanskog !!!
Lazanski mora da uzme durbin samo da mu muda vidi !. Ziveli
P.S.
Nisam žuti.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

victoria ::Citat:General je jedna od perjanica opozicije i kao takav on je politicar isto koliko i Lazanski
Malinović je bezbroj puta stavio glavu u torbu za narod i dve srpske države za razliku od Lazanskog !!!
Lazanski mora da uzme durbin samo da mu muda vidi !. Ziveli
P.S.
Nisam žuti.

Namerno citiram da se vidi i moj citat.
A kakve veze to ima sa njegovim politickim opredeljenjem?
Da li prethodne zasluge koje je imao u svojoj karijeri cine njegovo politicko delovanje kao jedino ispravno i moguce, a kako onda da posmatramo njegovo zalaganje za clanstvo ove drzave u NATO?

Inace moj licni stav o takvom ponasanju je da ako ne mozemo da ih pobedimo ne moramo ni da imamo Stokholmski sindrom prema njima (NATO).

O Generalu Malinovicu trebaju da imaju misljenje njegove kolege piloti jer su oni jedini koji bi to mogli da kazu, ali o politicaru Malinovicu svi mozemo da imamo sud.

offline
  • Sale  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 1693
  • Gde živiš: Z-moon

^
Apsolutno.
Kao vojniku i pilotu - kapa dole.
Kao političaru - neka bude spreman na javnu kritiku svog rada i stavova.
Zaista ne treba mešati stručan rad i političarenje.

offline
  • BSD 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 05 Okt 2009
  • Poruke: 3189
  • Gde živiš: Kraljevo

Sale ::^
Apsolutno.
Kao vojniku i pilotu - kapa dole.
Kao političaru - neka bude spreman na javnu kritiku svog rada i stavova.
Zaista ne treba mešati stručan rad i političarenje.


Covek je fantastican pilot, ali nije mi jasno sta ce u politici i zasto se blamira. U njegovo vreme nije pao ni jedan avion, niko nije poginuo, nikada nije podignut helikopter kada je zvao Sutanovac???

To moze da prica tim slucajevima od novinara po televizijama. Kao jednom prilikom je on rekao Sukiju sad ne mogu da podignem helikopter, a podigao je koliko puta kada su zvali, a nije bilo bas za letenje, samo su oni bili pametniji od ovih, pa se sve odvijalo krijuci, neka kaze kako su dizali Gazelu za necije rodjendane, nove godine, pa isto tako po mraku u slozenim meteo uslovima. Neka kazne onog Gasica ali neka kazne i Sukija i sve druge odgovorne. Stalno ima napade te neke naknadne pameti, pa sta je bilo majstore kad si bio na polozaju? Gde su ti sati naleta, piloti, avioni, plate?

Opet kazem u pitanju je dobar covek i fantastican pilot, ali im ovi politicari popiju mozak kad ih uhvate pod svoje!

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Fino sam ukazao na ono sto je general rekao ,kome oni pricaju da treba uloziti pa skoro 200 mil dolara za svega 10 aviona .Koliko kosta paket modernizacije recimo jednog 9-13 na nivo SMT ( 9-19 ) ? Dakle dovedes polovnog 9-13 u proces kapremonta sa modernizacijom i dobijes od njega SMT/SMT2 sa sve povecanim hrbatom ,radarom `Topaz-MP` ili eto i Zhukom kako god ...


Реј пријатељу

Овде смо већ бар неколико пута разглабали шта улази у цену од 185 милиона евра, односно 18,5 милиона евра по авиону.

Ту је све, почевши од резервних делова, земаљске опреме, наоружања, предизвозне припреме, ремонта (не мора да значи да ће баш сваки на комплетну ОО), довођење руских авиона на стандард наших, обука.

Мораш признати врло повољан аранжман.

Опет сачекајмо да се све заврши, за сада знамо да трећи уговор, односно уговор за модернизацију није потписан. Па тако не знамо њен обим.

185 милиона за нашу земљу и јесте и није много, поготову није много ако се подели на рате а из излагања званичника смо сазнали да ће плаћање такво и бити и да се цео процес завршава 2020.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 738 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 2 sakrivenih i 729 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Dorcolac, goxin, Lazarus, MikeHammer, mnn2, sasa76, Shilok