Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1922

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2011
  • Poruke: 1645

I taj MIG29 je imao gomilu svojih problema sa kojima su Rusi bili nezadovoljni. Uveden je u upotrebu kao nedovrsen proizvod. Nista bolji nije ni MIG35 danas, samo nema vise onih koji moraju da ga kupe.

Da li neko zna koliko ugradjenih sati leta ima mig35?

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Mada, na kraju, kad ukrstis politiku i ekonomiju, ispada da cemo da popasemo polovne nemacke ili austrijske Typhoone i da ih opremimo samo IRIS-T raketama za air-policing, jer za Meteor necemo imati para (2,5M EUR/kom).

Да попасемо половне Тајфуне чији је сат налета 50 до 80 хиљада евра?

Citat: Nikako mi ne ide MiG-35, kao zamena 29ke. Iz više razloga. Projekat je u trajnom problemu. Radar, podvesna oprema, izgleda kao da neće nikad.

Зашто мора МиГ-35 са АЕСА радаром који је за почетак предвиђен за ВКС? Шта фали египатским МиГ-29М и М2?

Мислим да се мора урадити озбиљна анализа шта ће бити доступно око 2030. године. Дакле ново и половно. Тада можда неће бити доступан нов МиГ-29М и М2 или МиГ-35, зависи како буде прошао на тржишту. Ако се везујемо за Русију исто је питање и за Су-30.

Са друге стране одлуку о новом ВБА би требало донети око 2025., можда коју годину касније. Тешко је сада рећи да ли ће то можда бити западни авион.

offline
  • yrraf  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2489
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Pa kako god okreneš, ako bude zapadni, mora biti Gripen E. Mi nismo u NATO a i da jesmo 2030.-e polovni F-16 nisu opcija (F-16V niko neće prodavati polovan tada). Sve ostalo je preskupo za ono što nudi. Mig-35 ako do 2025.-e ne bude imao proveren i pouzdan AESA radar i targeting pod od njega nema ništa pa ga ne treba ni razmatrati, ako ga stvarno završe i uvedu dve eskadrile u VKS do 2025.-e onda ići u tu nabavku i to ako je cena dobra. Su-35S će verovatno i dalje biti potentna mašina i dobar izbor, ali tu ide priča o prilagođavanju infrastrukture, veći hangari, nova oprema i sl. Ostaje pitanje šta će Kinezi nuditi tada. Da li će moći da se uzme nešto pouzdano i povoljno od njih. J-10C ili ako završe J-21. Sve u svemu sa svim ekonomskim i političkim ograničenjima koje imamo i bojim se da ćemo imati i 2025.-e nešto mi ne deluje da ćemo imati veliki izbor. Ovo što je urađeno sa polovnjacima je možda i najbolji potez trenutno jer tak sada nismo imali ne znam kakve dobre opcije a hitno su nam trebali dodatni aparati.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7070

Jedna eskadrila JF 17 i jedna LIFT eskadrila JL 9. Jos ako bi moglo sa RD 93 motorima. Da Srbija nije ovako ekonomski razbucana iznutra to bi bilo dostizno i upotrebljivo za blize okruzenje i mozda bi se vec desilo prije par godina. Zapad I Rusija su suvise skupi, ekstravagantni, a tek politicka uslovnjavanja su posebna prica. Da Kfir nije toliko padao po Kolumbiji cak mi je i on interesantniji od Zapada i Rusa mada ima motor problematicnog porijekla. Kinezi bi mogli i da ponude jedinstven paket za RV + PVO + Vojin + bespilotke + borbeni komplet. Eventualno da se kupi nesto i od Izraela iz datog segmenta radi popravljanja krvne slike.
Mislim i da se generalno Srpska vojska ovim prenemaganjem oko nabavke naoruzanja urusava. Gubi zanat. Vjerovatno je to i politicka agenda. Vjerovatno se slusa diktat sa Zapada, iako su mali Alek i djevericic mu Milo lafovi iz naseg sokaka.
Mada opet Egipat se veoma pristojno zanovio sa MiG 29M2. Da je bilo neke srece mozda je trebalo hvatati taj voz. Ali sta bi na to rekao neki Kajl sto broji glasove i pogadja cenzuse. Unisti nas demokratija.

offline
  • 037  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 30 Dec 2011
  • Poruke: 1091
  • Gde živiš: Kruševac

Po meni, infrastrukture za »MiG-29« i »35« nemaju puno veze jedna sa drugom izuzev što su površine za smeštaj samog aviona (bez prateće opreme) uporedive, te mi pominjanje iste nije bitan argument. Uostalom, kada možemo strancima da gradimo džab-džabe nekoliko krivionica žica i tržnih centara svake godine - vala možemo i sebi nekoliko hangara svakih 20 ili 40.

online
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5464

Zar sa tim JF17 ne bi dobili inferiorniji avion u odnosu na region? Ako vec gledas daleki istok, zasto ne J10?

offline
  • Pridružio: 26 Jun 2019
  • Poruke: 3154

Bez obzira sto ima malo slabije letne karakteristike od MiG-29/F-16, JF-17 Block III je jako sposoban avion.
Ima AESA radar i moze nositi najnovije kineske V-V rakete PL-15 srednjeg dometa, kao i veoma savremeno naoruzanje V-Z. Zbog niske cene bili bismo u mogucnosti da kupimo 2 eskadrile, uz cenu sata leta koja je znatno ispod onih za navedenu konkurenciju.
Problem je u motoru - Rusija bi morala da da zeleno svetlo za re-eksport RD-93 u Srbiju, a pitanje je da li bi pristali, jer Srbija je njihovo dvoriste, trude se da nam prodaju MiG-35.

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2011
  • Poruke: 1645

JF17 je avion koji ispunjava trenutne potrebe VS za kontrolu i zastitu vazdusnog prostora i jeftin je. Toliko je jeftin da piloti ne moraju da "paze" na avion i mogu da ga teraju do samih granica. 160 sati koliko taj avion godisnje moze da leti je duplo vise nego sto trenutni MIG29 avioni dozvoljavaju.

Taj avion bi mladim pilotima omogucio da na samom pocetku karijere nagruvaju sate letenja. Za Srbiju koja ima manjak pilota i manjak sredstava da ih obuci, JF17 moze da bude odlicno resenje da se nadoknadi ono sto je izgubljeno proteklih decenija.

Za zivotni vek aviona koji iznosi 25 godina, uslovi za nabavku boljih aviona mogu da se stvore vise puta. Te bolje avione moze da doceka ozbiljan broj pilota sa ozbiljnim naletom na JF17. Takvim pilotoma prelazak na bilo koji drugi avion ne bi bio nikakav problem.

Da napravim malo poredjenje. Avioni MIG29 bi nakon modernizacije trebalo da imaju 800 sati leta odnosno 10 godina. JF17 ima 4000 sati leta odnosno 25 godina. JF17 mozda jeste losiji od tog modernizovanog MIG29 ali moze da pruzi kvalitetniju obuku pilota za dosta manje novca.

Cak i da je isti iznos novca u pitanju verujem da je za pilota bolje 160 sati ja JF17 nego 80 na MIG29

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7070

JF 17 bi se vremenom i modernizovao. Stvar je u tome sto je taj avion trebalo biti nabavljen prije 10 godina. Do sad bi i dozivio jedan apgrejd. A RV bi bilo zivo.
MiG 29 je definitivno pri kraju. Da li da se iskoristi i baci ili trosi na kasicicu, pitanje je. Ali definitivno nije radni konj.
MiG 35 nije u serijskoj proizvodnji, pitanje je i sta se njime dobija i kad. Rusija nije SSSR, dosta se vuku sa prototipovima. Ja nekako sumnjam da je Srbija rusko dvoriste. Rusi kao da ne zele tu vrstu obaveze. Ne vidim sto ne bi prodali RD 93, pa i u tom slucaju treba ici na kineske motore.
Sto se tice Zapada, nekako debelo sumnjam u njegove namjere. Mislim tu na zelju da post - jugoslovenske vojske budu na nivouu centralo - americkih vojski.

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2011
  • Poruke: 1645

Pored JF17 Srbiji bi trebao jedan avion poput MIG35. Uz obecanje da ce kupiti MIG35 u razumnom roku ne verujem da bi Rusija pravila problema oko motora.
Srbija ne moze da izgura dve eskadrile MIG35, ali eskadrilu JF17 i eskadrilu MIG35 moze, tako da prodaja motora Rusiji dobro dodje. Eskadrila MIG35, eskadrila JF17 i Jak130 koji menja Orlove i Galebove mogu da budu realnost u narednih 10 gdoina.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 826 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 10 sakrivenih i 783 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Caruga5, ccoogg123, Daxi184, DonRumataEstorski, HrcAk47, jackreacher011011, Karla, Koca Popovic, Koridor, ksyyaj, Luka Blažević, Marko Marković, mercedesamg, milenko crazy north, mrav pesadinac, nextyamb, nikoladim, Nobunaga, operniki, pein, raketaš, repac, royst33, S1Mk3, shone34, Sirius, stegonosa, theNedjeljko, VJ, VP6919, yufighter