Centralna Azija: jedna od 3 šahovske ploče novog svetskog Poretka

2

Centralna Azija: jedna od 3 šahovske ploče novog svetskog Poretka

offline
 • Cufo  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 760
 • Gde živiš: Whitecity

chichabg ::Ja sam bio u Kazahstanu i Uzbekistanu 2013. godine


Tada je stvarno bilo tako kao što kažeš i činilo se da je to zabetonirano rusko. Bojim se da se mnogo šta promenilo od tada. Uostalom: 2013. da si u Harkovu napravio Referendum za pripajanje Rusiji - taj region bi glasao ubedljivo ZA. Danas, ljudi otamo bore se do poslednje kapi krvi protiv Ruske vojske.

10 god ipak nije malo vremena, pravi razliku.

Da stavim i moju omiljenu kartu CA Zaljubljen :
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Mar 2017
 • Poruke: 180

Te iste 2013. bio ja i u Harkovu, pa ipak mislim, da i sada dok traje ovaj rat u Ukrajini ima dosta Harkovčana koji žele da njihov grad završi u Rusiji, ali da ne smeju da se eksponiraju.
Slažem se da za 10 godina mogu i te kako da se stvari promene, pa bar smo mi na Balkanu svedoci toga. Ponavljam ne znam kakva je sada situacija, tako da je ovo moje mišljenje ipak pretpostavka koja nije bazirana na činjenicama. Kad već spekulišem, pretpostavljam i da je u Kazahstanu verovatno nešto porastao antiruski element zbog ovih zadnjih dešavanja. Što se tiče Kirgizije, Uzbekistana i Tadzikistana mislim da je tu ruska pozicija znatno jača. Svojevremeno kada su Amerikanci napali Avganistan dobili su baze na aerodromima u Kirgiziji i Uzbekistanu, medjutim ljubav je pukla jer kada nisu više trebali Amerima, počeli su ovi da ih drndaju zbog ljudskih prava, prekomerne upotrebe sile uzbečke policije protiv islamista u Andižanu, pa su najureni. Tada je usledilo vraćanje u realnost i ponovni okret ka Rusiji. Inače, u tim zemljama je unutrašnji sukob moguć u svako doba (kao nedavno u Karakalpakstanu) i tu jedino Rusi mogu da sredjuju stvari. Elem, jedino preskačem Turkmenistan u koji nisam bio, uprkos velikoj želji, jer je dobiti njihovu vizu nemoguća misija. Oni su baš zatvoreni i kod njih verovatno jedino Rusija i Turska imaju neki uticaj.offline
 • Cufo  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 760
 • Gde živiš: Whitecity

Slažem se za Harkovljane ali to ti sve govori: kad oni, koji su u najproruskijem delu, u najruskogovorećijem području i još pride uz samu granicu sa Rusijom onako kidišu na rusku vojsku... Bebee Dol

Decenija je puno vremena kad su neke stvari u pitanju. Tad kad si ti bio neke stvari (zatvaranje ruskih škola, ukidanje Ćirilice, pritisak na rusku manjinu, izlazak iz zajedničke postsovjetske organizacije, obilaženje Rusije u izvozu nafte, nepriznavanje referenduma, itd, itd) su bile skoro pa nezamislive. A danas su - Stvarnost.

Turkmenistan će, verovatno, preuzeti Turska. Plan je da se povežu preko Azerbejdžana i dovoze sebi Gas a od Azera naftu i tako obezbede svoju energetsku poziciju. Daće im Rusija, sve im daje, jedino Iran možda udari veto.

Rusi kad su 90ih bili većina u Kazahstanu morali su da iskoriste to da obezbede svoju poziciju tamo dugoročno. Ovako, kad im Kina uđe u taj meki trbuh... Bebee Dol

Rusija izgleda vidi CA kao što Zapadna Evropa vidi Afriku - samo bliže...

Sve u svemu: Zapad je, po svoj prilici, odlično proučio stvarne mogućnosti Rusije dok smo mi uglavnom pristrasno slušali i verovali ruskim hvalisanjima...

offline
 • Pridružio: 17 Mar 2017
 • Poruke: 180

Napisano: 19 Jan 2023 23:19

Cufo ::
Decenija je puno vremena kad su neke stvari u pitanju. Tad kad si ti bio neke stvari (zatvaranje ruskih škola, ukidanje Ćirilice, pritisak na rusku manjinu, izlazak iz zajedničke postsovjetske organizacije, obilaženje Rusije u izvozu nafte, nepriznavanje referenduma, itd, itd) su bile skoro pa nezamislive. A danas su - Stvarnost.


Vidiš ovo je zanimljivo. Sve navedeno (zatvaranje ruskih škola, tv stanicitd.) se desilo u Jermeniji, a u Azerbejdzanu je bez problema funkcionisalo. A sada vidimo da se većina Jermena i dalje pali na Rusiju i ozbiljan broj azerskih dobrovoljaca u Ukrajinskoj vojsci, kao i one azerske provokacije prema ruskim mirotvorcima u Nagorno Karabahu.

Dopuna: 19 Jan 2023 23:23

Cufo ::

Rusi kad su 90ih bili većina u Kazahstanu morali su da iskoriste to da obezbede svoju poziciju tamo dugoročno. Ovako, kad im Kina uđe u taj meki trbuh...


Nije se tu moglo ništa prirodno je da je dobar deo Rusa iz Centralne Azije nakon osamostaljivanja tih republika želelo da se vrati matici. Pa, i veliki broj tih Uzbeka, Kirgiza, tadzika je otišlo trbuhom za kruhom u Rusiju, očekivano je bilo da to urade i sami Rusi iz tih država.

Dopuna: 19 Jan 2023 23:28

Cufo ::

Sve u svemu: Zapad je, po svoj prilici, odlično proučio stvarne mogućnosti Rusije dok smo mi uglavnom pristrasno slušali i verovali ruskim hvalisanjima...

Zapad nema šta da traži u Centralnoj Aziji, tamo u bliskoj budućnosti neće imati preveliki uticaj. Mislim da će Rusija tamo još dosta dugo voditi glavnu reč, kao što to radi i sad. Kina će imati još jači ekonomski uticaj, a o malo ttoga pitaće se i Turska.

offline
 • Cufo  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 760
 • Gde živiš: Whitecity

Ma i ta Jermenija mi je rebus totalni, kao za Rusiju su a kao i nisu. To više Bog ne zna šta se tamo radi. I kako su izmakli ispod ruskog uticaja a okruženi Turcima... po svoj prilici ruske korumpirane službe spavale na lovorikama dok drugi rade...

A u Kazahstanu me niko ne može ubediti da nisu mogli da se zabetoniraju. Kad si većina ili pola populacije možeš šta 'oćeš. Makar da izbore u Ustavu svoj trajno povoljan položaj i uticaj u državi.

Iz tvojih usta u Božje uši ali se bojim da je to gledište pristrasno, subjektivno i preoptimistično. Rusija se toliko blamira da me ne čudi što su se ti Kazasi osilili i šutiraju ih - i to nakon što je Rusija spasila tog predsednika, to ti govori koliko nisko mišljenje imaju o Rusima... Zapadu je dovoljno da se uvali u jedan od tih -stanova i odatle širi uticaj potidkujući i to malo ruskog. Kazahstan već nudi Zapadu svoje resurse zaobilazeći Rusiju.

Kina je već ušla kešom, sad rade infrastrukturu, čujem da pregovaraju i o Bazama... kad to odrade - gotovo. Uz to Kinezi nadiru i u Avganistan, odakle takože mogu da šire mrežu uticaja u CA... + šire poslove sa Turskom a preko nje sa EU sa kojima bi se povezali preko CA...

Ali dobro: tu smo da iznesemo svoja Predviđanja a vreme će pokazati ko će ispasti dobar prognozer! Ziveli

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 28853

Kod Kazaha imaš konstantan rast broja rođenih bukvalno im se broj udvostručio takođe i kod ostalih srednjeaziskih manjina koje žive dok je kod Rusa broj rođenih opao plus dodaj to da je deo emigrirao u RF.

offline
 • Pridružio: 24 Mar 2008
 • Poruke: 350

Evo, ja sam bio tamo 2019. godine i mogu da kažem da većina Kazaka uopšte ne govori Kazački jezik.
Uticaj Rusije je ogroman i to je smetalo despotu Nursultanu Nazarbajevu jer mu je to mek stomak, kad već koristimo te termine.
Narod je generalno prijateljski nastrojen i najcivilizovaniji su od svih "stanaca".

Veštački pokušavaju da težište dešavanja prebace u Astanu iz AlmaAte (Almatija).
Sama zemlja je ogromna i toliko je retko naseljena da osim 5-6 gradova, vi nemate mesto gde možete da sretnete neku veću grupu ljudi.

Uzbekistan je već drugačiji, zemlja je više pustinjska, siromašniji su, zavise dosta od uzgoja pamuka (koji je uzgred budi rečeno uništio Aralsko jezero). Nivo zaostalosti može se dočarati činjenicom da su Rusi osvojili gradove Buharu, Nukus i Hivu, pa tamo upali i u dvorac gde je lokalni vlastodržac imao svoj harem.
Hiva je bila i prestonica trgovine robovima.
Uzbeci imaju solidnih problema sa komšijama, dosta Tadžika živi u Uzbekistanu, a problem je i plodna Fergana dolina na koju pravo polažu i TAdžici i Kirgizi.
To je bitno jer Tadžikistan ima ogromnih problema sa organizacijom države, vezama i saobraćajem, kao i nedostatkom obradive površine.

Tadžici sebe smatraju pravim Persijancima koji su izbegli iz Irana i nastanili se u planinama.
Ja sam prešao preko Pamira, koji se u Tadžikistanu nalazi u oblasti Gorno-Badakšan koja je veća od teritorije Srbije a gde ne živi ni 200.000 ljudi. To opet nisu ni Tadžici, već Pamirci-posebna sorta gorštaka. Kod njih smo spavali u selu na 4000 metara nadmorske visine. Jedini put koji prolazi su napravili Rusi kako bi snabdevali vojsku. Pamirci nisu u ljubavi sa Tadžicima, ali kažu od Horoga (glavnog grada Gorno-Badakšana) do Dušambea ima 600km i ako se odcepimo mi sami ne možemo ni sneg sa puta da očistimo, a kamoli nešto veće da uradimo. Tamo je uticaj Rusije najmanji, dosta naroda i ne govori Ruski.
Preko puta(reke) je Afganistan tako da im je potrebna zaštita, pogotovo u svetlu ovih novih dešavanja.

Kirgizi su takođe upravljeni na Rusiju, nemaju neke posebne prirodne resurse ili ih bar ne iskorišćavaju i uporedivi su sa Srbijom po teritoriji i stanovništvu samo u jedno 4 puta siromašniji pa sad vi vidite.
Ozbiljan izvor prihoda su gastarbajteri koji rade u Rusiji, tako da se nikom ne isplati da čačka mečku.

Zajedničko za sve je da se vlada čvrstom rukom (s tim što manje ili više od vladara prave božanstvo), gde je KGB namesnik postao tata svima u državi i slično.
Mnogo zanimljivo mesto, voleo bih opet da ga posetim.

offline
 • Cufo  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 760
 • Gde živiš: Whitecity

Verujem ti sve ali kao što vidiš i sam - 4 god prošlo otad i stvari se ubrzano menjaju. Ruse i njihov uticaj će ekspresno nogirati otamo. Jedini koji isto furaju zabranu ruskog su pomahnitali rusomrsci Ukri - to ti dovoljno govori šta se Rusima sprema u Kazahstanu. I na Tviteru i javnim mrežama se Kazasi hvališu da će -stanovi zavladati Rusijom.

Zamislite kad i pored tolikog Milionskog useljavanja u Rusiju oni i dalje bujaju i uvećavaju populaciju... Surprised

Kazahstan je Kini ključan za "Put svile" i postaraće se da ga ugrabi pa šta košta nek' košta. Tadžike mogu zajedno sa svojim saveznikom Iranom da podele. Kirgizi su im uz granicu a Rusima daleko. Uzbeci su siromašni, kad Kinezi pokažu lovu ima da potrče. A Turkmenistan će sa svojim drugim saveznikom i drugom ključnom zemljom za "Put svile" - Turskom.

Već su prodrli novcem, sad grade infrastrukturu, privredu preuzimaju. Onda idu baze, pa na kraju Kulturni uticaj. A kako Rusija se blamira i nastaviće da se blamira i Pada, ovi narodi će i sami da se distanciraju...

Pakistan je u Kineskom džepu, Avganistan nećete prepoznati za 20 god, a CA je "Must" pa nema šanse da slabeća Rusija tu može više išta...

Šteta, stvarno, Rusi su imali toliko Aduta (ruska populacija, jezik, kultura, energetika, saobraćaj, novac, zajednička istorija, nadmoćna tajna služba, itd, itd) ali igraju kao da im je cilj da izgube... ovoliko grešaka i promašaja možeš napraviti jedino ukoliko ih samoubilački namerno praviš da se ukopaš...

offline
 • Pridružio: 24 Mar 2008
 • Poruke: 350

Dobro, ako ti tako kažeš

offline
 • Cufo  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 760
 • Gde živiš: Whitecity

Lošmi ::Dobro, ako ti tako kažeš

Ma, to ja komentarišem i kritikujem indolentnost Rusa te propuštene šanse. I predviđam kako će se stvari odvijati ako se ovako nastavi. Naravno: može sve ispasti i sasvim drugačije, u zavisnosti od mnogo faktora. Možda nešto naglo iskrsne i preokrene sve? Sudeći po trenutnom stanju, moja predviđanja jesu ne baš svetla po Rusiju... ali dajte vaša pa ćemo na kraju videti ko je ispao u pravu, u uvodu sam to napisao:


Cufo ::Šta vi mislite i predviđate, na koga se kladite?


ALi neverovatno je da 1989. imaš većinu u državi:

... i 30 god kasnije te izbacuju iz te države k'o šugavog psa! GUZ - Glavom U Zid


Neko sposoban bi na njihovom mestu pripojio tu državu Matici.

Neko manje sposoban bi osigurao svoju čvrstu, dugoročnu vladavinu u njoj.

Neko još manje sposoban bi trajno obedzbedio, trajno zabetonirao poziciju svog naroda u njoj kroz npr. Ustav.

A neko potpuno nesposoban će biti mršnut kao poslednji bednik.


Drugi uskaču u upražnjen prostor:


https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ako-nece-rusija...../220914138

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 566 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 561 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: beowl, Kichma, kihot, Oscar, sap