Centralna Azija: jedna od 3 šahovske ploče novog svetskog Poretka

1

Centralna Azija: jedna od 3 šahovske ploče novog svetskog Poretka

offline
 • Cufo  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 760
 • Gde živiš: Whitecity


Kina desno, Rusija iznad, EU levo, Turska dole levo, Iran ispod... mnogi jaki igrači pretenduju da stave šapu na ovo mesto koje je do sada dremalo u zapećku. A ko uspe, dobiće:

- prilično raznoraznih prirodnih resursa
- komunikacioni i saobraćajni Monopol između Evrope i Azije
- jaku polugu globalnog uticaja
- jednu od retkih tačaka na svetskoj karti gde se ljudski resurs brzo uvećava.

Malo li je?

Predstoji velika borba. Politička, propagandna, finansijska, psihološka, ... a možda i vojna. Verovatno će se baš usijati ovde.

Uspaničena Rusija očajnički želi da CA opet čvrsto bude njeno dvorište, razgoropađena Kina da ga preotme, ambiciozna EU da ostvari upliv, osiljena Turska da iskoristi haos i konačno penetrira, čak i Iran ima neke planove...

Ko će pobediti?

Neka igra počne i... neka najbolji pobedi!

A sada i neki novi momenti "mešaju karte":
Šta vi mislite i predviđate, na koga se kladite?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Mar 2017
 • Poruke: 180

Uf, jedan od mojih omiljenih delova sveta, koji sam prethodnih godina prilično dobro prošpartao.
Aj da prozborim koju, o tome kako ja vidim tamo stvari o toj borbi za uticaj na tim prostorima. Elem, Rusija kao vodeća zemlja bivšeg SSSRa i dalje je na tim prostorima br1 (višegodinji život u istoj državi, sovjetska kultura, mentalitet, poslovne veze, itd.). Generalno gledano stanovništvo svih tih ,,stanova,, gleda na Rusiju kao na prijateljsku državu. Kina ima jak pre svega ekonomski uticaj. Turska pokušava da bude patron svim turkijskim narodima koji tamo žive. Ima neki uticaj, ali mislim ne bogzna kakvi. Od navedenih igrača misli da je Iran najslabiji što se tiče Centralne Azije. Možda ima nekakav uticaj na Tadzikistan, pošto su Tadzici Persijanci (doduše mahom suniti), ali se ogradjujem poošto nisam dovoljno upućen u odnose te dve države. Evropa, kao i Amerika nema tu šta da traži! Na početku rata u Avganistanu Ameri su pokrenuli saradnju sa Uzbekistanom i Kirgistanom jer su im trebali aerodromi u tim zemljama, ali je posle nekog vremena pukla ljubav. Da skratim, pošto o ovom prostoru može mnogo da se priča, pa ako bude zainteresovanih ok. Po mom mišljenju jedini ozbiljni igrači u borbi za uticaj u Centralnoj Aziji su Rusija i Kina. Nova ,,Velika igra,, je odavno krenula!
PS. ,,Velika Igra,, je termin za rusko britansku borbu za dominaciju nad Centralnom Azijom u 19. i početkom 20. vekaoffline
 • Cufo  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 760
 • Gde živiš: Whitecity

chichabg,

imao sam identično mišljenje ali više ne.

Rusi su bili pola populacije u Kazahstanu a sad se i poslednji ostaci tope kao sladoled u Julu, Ćirilica zabranjuje tamo, Ruse se izbacuje i šikanira, Kirgistanski predsednik drži bukvicu Putinu kao đaku prvaku sa podignutim kažiprstom, itd.

Stvari su se puno promenile u poslednje vreme, i menjaju se idalje, vrelikom brzinom.

Područje i njegova važnost je na karti sveta najbolje predstavljeno:

Karte koje su istekle iz prvog posta:
offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 2653

Руси морају да схвате да СССР више не постоји. Направили су огромну грешку (ако су уопште имали избора) што нису северни део где је била руска већина издвојили из Казахстана. За остатак СА су се усрећили што је отишао. И преостале Русе треба оданде вратити у маицу. Да су остали у истој држави то би била Чеченија/Косово/Авганистан не на квадрат него на куб. Да је опстао СССР са данашњом демографијом би трећина популације била муслиманска са тенденијом даљег раста. Уместо плакања за пропалим државама и маштања о неким неких новим интеграцијама, било би им паметније да направе зид ка југу и уместо увоза муслиманске радне снаге пораде на сопственом наталитету а богами и идентитету. Можда тада ови поново почну да их поштују па и да их се боје.

offline
 • Pridružio: 17 Mar 2017
 • Poruke: 180

cufo
Pa, nemam pojma kako je sada situacija. Moguće je da su se promenile stvari, mada mislim da tu ima malo preterivanja. Sumnjam da je situacija za Ruse tamo tako loša. Sa druge strane ne sumnjam da strane službe rade da pokvare odnose izmedju Rusije i ,,stanova,,. Možda grešim, moguće da su bili uspešni u toj raboti. Ja sam bio u Kazahstanu i Uzbekistanu 2013. godine, a u Kirgiziji i Ujguristanu (kineska provincija Sindjjang) 2018. godine. E, sad nisam ja neki ekspert za taj prostor, mada srednjevekovnu istoriju svih tih nomadskih naroda Centralne Azije poznajem relativno dobro, jer sam se njima naučno bavio. Nažalost, moderno doba nije moj fah, tako da o tome mogu samo da kažem samo na osnovu svojih utisaka tokom tih mojih boravaka. Te 2013. Generalno u sve te tri zemlje u kojima sam bio videla se tada jaka veza sa Rusijom na svakom koraku. Svo stanovništvo govori ruski, gleda ruske filmove sluša rusku muziku. Na sve strane spomenici iz II svetskog rata, čak i novi moderni. U centru Alma Ate, na spomeniku posvećenom Panfilovcima piše ogromnim slovima ,,Velika Rusija ne odstupa iza Moskve,,. Gomila stanovništva šljaka u Rusiji itd.itd.

offline
 • Cufo  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 760
 • Gde živiš: Whitecity

dragoljube,

potpuno si u pravu, Demografski gledano Rusija je očaj živi: Uzbekistan i Kazahstan sami imaju maltene isti broj rođenih kao toliko puta veća Rusija! Nadiru u Milionima i sve su veći % unutar RF i ako se ništa ne promeni mogli bi za samo 30ak god neRusi činiti pola populacije!

Rusija je, realno, imala "Pol poziciju" u CA ali je u poslednje vreme pala u "plasmanu" te će sad Kina verovatno biti ta koja će se nametnuti. Jer, Rusija objektivno nema na raspolaganju sredstva nit' resurse da se opet nametne - čak je i jedn Turska stiže u uticaju ovde... pitanje koje se nužno postavlja je: može li Rusija makar da dogovori neku podelu uticaja sa Kinom, tj. da u zamenu za pomoć njoj u ovladavanju dobije neki deo, parče kolača, % ?

chichabg,

kad već pomenu "Veliku Igru", to je bilo valjda ovo:


A šta ako se udruže ti narodi, ionako su uglavnom bliski po poreklu:offline
 • Pridružio: 17 Mar 2017
 • Poruke: 180

Napisano: 19 Jan 2023 13:59

Aj, još nešto da dodam o tim mojim utscima iz ,,Stanova,, Možda su u pogledu na Ruse najnepoverljiviji baš Kazasi. Jedino tu sam imao prilike da čujem od par pojedinaca kako su se Kazasi prvi pobunili u SSSRu u Alma Ati i slično. Kazahstan je najbogatiji od stanova, a u njemu ima i najviše Rusa. Nekako mi se čini da su Kazasi najponosniji na svoju nezavisnu državu. U Uzbekistanu, kao ni u Kirgiziji nisam steka utisak da se toliko pale na to. Kako bilo, da bilo tada je stanovništvo u sve te tri države bilo većinski naklonjeno Rusiji. Jedino nisam bio u Tadzikistanu, ali sam tokom tih putovanja upoznao dosta njih, kao i nekoliko uzbečkih Tadzika. Inače, sve te nacije su mlade, a može se reći i veštački stvorene. Cela ta Centralna Azija je prostor koji su naseljavali razni nomadski narodi (mongolski i turski), koji su tokom vekkova prelazili hiljade kilometara, osvajali jedni druge, mešali se i tu pitaj boga ko sve nije živeo. Tek nakon stvaranja SSSra, angažuju se istoričari i drugi da naprave te nove države. Tu se gledalo na istorije tih raznih plemena, nekakvih njihovih tradicija, legendi i tako su napravljene granice, pa može se reći i narodi. Recimo prema popularnom predanju, baziranom na nekim istorijskim dogadjajima Uzbeci i Kazasi su nastali tako što su dva brata podelila svoje pleme i svako otišao na svoju stranu. Naravno, te novostvorene granice nisu mogle da poštuju sve etničke raznolikosti, tako da sad tamo ima nacionalnih manjina koliko hoćeš. To su bili povodi za razne sukobe nakon raspada SSSRa, kao i za loše odnose izmedju država. I zbog toga mislim da je dobar deo stanovništva tamo svestan da jedino Rusi mogu da im obezbede dobre medjusobne odnose (mislim izmedju Stanova), a i da im pomognu u slučaju stalne opasnosti od islamističke pretnje. Ono što je po meni važno to stanovništvo Centralne azije nije imalo svoje prave države, sve do dolaska Rusa bili ljuti nomadi. Sa dolaskom Rusa, a posebno SSSRa cela regija se razvija. Grade se putevi, bolnice, škole, zapošljvaju ljudi i tamo realno život postaje mnogo bolji. Zbog toga stanovnici Centralne Azije za razliku od Baltičkih država nedoživljavaju SSSR kao okupatora, već upravo suprotno

Dopuna: 19 Jan 2023 14:22

Cufo ::dragoljube,

chichabg,

kad već pomenu "Veliku Igru", to je bilo valjda ovo:


A šta ako se udruže ti narodi, ionako su uglavnom bliski po poreklu:
Jeste, Velika igra su bili politički, vojni, špijunski sukobi oko Centralne Azije izmedju Rusije i Britanije, koja se plašila za Indiju i hteli su uticaj u Centralnoj Aziji.
Što se tiče udruživanja tih naroda, nema ništa od toga, a nisu bliski ni po poreklu ni po religijama. Ta mapa je bezveze. Prvo ovi Hui Muslimani zapravo žive po svim velikim gradovima Kine i nemaju teritoriju na kojoj su dominantni. Čak i u Ujguristanu pitanje je da li su Ujguri većina, pošto se Kinezi nezaustavljivo naseljavaju. Recimo svaki od velikih starih Ujgurskih gradova, kao što su Turpan, Kašgar imaju stari deo grada gde su muslimani većina i novi gde su Kinezi većina. Inače, Kinezi baš habaju Ujgure. Okačiću link gde sam o tome pisao. Mongoli i Burjati budisti, ovi drugi Muslimani, ma ta mapa je bezveze.
Evo ovde sam okačio linkove sa mog putopisa po Ujguristanu. Postavio sam delove u kojima sam baš pisao o tim Kinesko Ujgurskim odnosima
usputnapisano.blogspot.com/2018/05/kina-i-kirgizija-3-deo.html
usputnapisano.blogspot.com/2018/05/kina-i-kirgizija-10-deo.html
usputnapisano.blogspot.com/2018/05/kina-i-kirgizija-13-deo.html
usputnapisano.blogspot.com/2018/05/kina-i-kirgizija-14-deo.html

offline
 • vampire and philosopher problem owner sm©
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 5641
 • Gde živiš: ... gde nema vode kad pada kiša...

Cufo ::... Rusija je, realno, imala "Pol poziciju" u CA ali je u poslednje vreme pala u "plasmanu" te će sad Kina verovatno biti ta koja će se nametnuti...

A šta ako se udruže ti narodi, ionako su uglavnom bliski po poreklu:

Kina je već uveliko tamo...

https://www.diis.dk/en/research/china-leading-the-race-influence-in-central-asia

... i sigurno neće tek tako posmatrati mape poput ove ili slične koje zadiru u njene teritorije...

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 2653

Да не ширим тему у оф, али Русија се мора помирити са кинеским утицајем и то не само у ЦА. Ако се већ кофротирала са западом онда мора у ближе односе са Кином, али такве да ће сада Кина бити старији партнер.

Што се тиче ове мапе "федерације ЦА". На целом приказаном простору Хан Кинези чине преко 90% становништва. Манџурци као посебна нација практично не постоје. Монголи су прича за себе, у Унурашњој (кинеској) Монголији чине 15% становништва. Хуи су етнички Кинези исламске вере који у "свом" аутономном региону чине мање од 30% становништва. Ујгури после свих ових "мера" које Кинези спроводе такође су Синкјангу чине мањину у односу на етничке Кинезе. Сви ти народи су међусобно скоро потпуно неповезани, нарочито они немуслимански. Мапа ми изгледа као неки аметички влажни снови и једнако је реална као када би Индијанци из САД покушали да врате стање на период од пре 1783.

offline
 • Pridružio: 17 Mar 2017
 • Poruke: 180

Samo da dodam na ovo dragoljubovo pisanje i to da su baš Hui muslimani bili glavni u gašenju Ujgurske pobune 1933. god. Inače, su u to vreme više puta Ujguri i Hui jedni drugima masakrirali stanovništvo. Tako da Hui i Ujguri baš i nisu u ljubavi.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 552 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 545 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Fog of War, Koridor, Marko Marković, repac, ruger357, SL02