Oduvek ste hteli da znate, a niste imali koga da pitate

1037

Oduvek ste hteli da znate, a niste imali koga da pitate

offline
  • Jester  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Feb 2008
  • Poruke: 6758
  • Gde živiš: Srbija

Uniforma M-77 - vojnik u napadu, vojnik u odbrani, pešadijske prepreke, kiša, sneg, blato... pustiš da se uniforma osuši, isčetkaš je četkom za odeću i nastaviš sa radom.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5807

MarKhan ::

Ево нпр. М-93 је гурала преко 20 година и још гура а изгледа далеко боље него М-77 а и Вудланд се држао доста дуго на овим просторима и још се држи понегде.


Drzi se jer nemaju love da je zamene. A da bi je menjali, pokazali su sa svim ostalim uniformama uvedenim posle njih.

MarKhan ::
Совјетски војници 1981.


Румуни, не знам тачно кад али ова униформа им је остала до 1990.


ЈНА 1980-их


Западне војске, САД 1983


Енглези 1982


Белгија 1980-их


Луксебург, Немачка 1980-их


Французи давне 1954.


Potrazi ilustracije sovjetskih elitnih jedinica u A-stanu ili na drugim boistima, takodje potrazi uniforme nasih padosa, izvidjaca, diverzanata, pa cak i vojne policije u osamdesetim, sedamdesetim, pa cak i u sesdesetim i opet pogledaj razliku.

Da budem iskren, kako starim, tako uvidjam da maskirna sara uniforme i bas neka prednost na bojnom polju. Kroj da, ali ne i sara. Padobranska (tacnije diverzantska) uniforma iz osamdesetih je mozda najbolji kroj uniforme koje sam sretao (osim pantalona sa tregerima, na kojima si morao da otkopcas opasac da bi se popiskio), a bila su SMB boje.

Ako vec gledamo saru, barem za nase krajeve, moj apsolutni favorit jeste pesak. Niti jedna MARPAT, OVJAPAT, ONAJPAT ili slicna stranja nije niti do kolena pesku (a to su nase elitne jedinice nosile pedesetih godina)

MarKhan ::Срби 1990-их


Prva levo je policiski (tada miliciski) tajgerstrip razvijan u ex SFRJ za potrebe posebnih jedinica milicije (pitaj Siriusa), srednja jeste maskirna navlaka a ne uniforma, a krajnja desno je M-89 razvijana za potrebe JNA. Tolko o srpskim uniformama devedesetih.

MarKhan ::И ово је најбоља слика колико је М-77 застарела (без обзира на неоспоран квалитет) поред М-89.


I jos jednom M-89 jeste razvijana (i pocelo je uvodjenje u upotrebu) bas za vreme JNA. Imas na nekoliko tema uniforme koje su bile u upotrebi u JNA, a i kolega forumas @Petar Pan je postavio negde opitne uniforme na ispitivanju za potrebe JNA, potrazi ih i procitaj tekstove, veoma su poucni.

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2010
  • Poruke: 3863

Трпе ти говориш о специјалним јединицама а оне су чиниле, колико, 5% ЈНА или мало више. 95% војске је до 1991. носило М-77. Исти је случај и са осталим "источним" војскама, нормално да је Спецназ изгледао боље од већине совјетских војника итд. Чињеница је да је ЈНА до краја имала униформу застареле концепције што је сама доказала покретањем програма М-89 који је заживео тек у ВЈ као М-93. Моје питање је било зашто је ЈНА тако мало урадила на пољу униформе и опреме војника иако је 1970-их а поготово 1980-их радила на пројектима високотехнолошких борбених система у односу на које унифрма не би требала бити "rocket science".

Једно питање, кој је ознака униформе ВРС и ко ју је производио, мислим на ову:



Осим ове ВРС је користила и унифому овог типа, да ли је то М-93, М-89 или нека варијација?



И још нешто, која је била званична униформа СВК, да ли М-89 или им је из СРЈ стигла М-93.
Ова:
https://scontent-sea1-1.cdninstagram.com/t51.2885-.....Mw%3D%3D.2

offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25477

Malo si pobrkao jer M-89 jeste razvijena i zaduživana u pojedinim jedinicama i to kako u SMB verziji sa platnom od M-77 vetrovki kao opit a u drugima su uveliko opitovane najmanje dve šare M-89 i polako počela opremanja tokom 90-91 .
M-93 je skroz drugog kroja pa i platno-šara su samo naoko slični a sa M-89 imaju samo deo dodirnih tačaka.
M-89 se po gašenju JNA počela masovno pojavljivati ali sa godinom proizvodnje iz 90 i 91.g a kao da je bila negde po bazama zagubljena u vremenu i prostoru..
Raspad države i očajna logistika su se samo još više udružili i eto zbrke oko M-89 jer kako opravdati slike sa zapadnog primorja i mornare u nekoliko šarenih dezena kao i u SMB M-89 a sv je do detalja opisano na temi
https://www.mycity-military.com/Vojne-uniforme-her.....acili.html
Vojna moda devedesetih: u sta smo se sve oblacili!
oja preporuka da ovo isčitaš i eto odgovora za sve i svašta oko odevanja...

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2010
  • Poruke: 3863

Значи постојала је и СМБ М-89? Војо јел имаш слику те униформе?

offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25477

A da ti IPAK počneš da čitaš dati link da ja nebi sam sebe po Nti put replikovao jer sam se tamo mnogo javljao a tu SMB ja JOŠ koristim za lov a to ti valda nešto znači ..imaš tamo i moje slike..Komplet uniforme M89

Bluza M-89 smb i maskirna sa prvom sitnom šarom a obrati pažnju na gornje kose džepove sa rajfom..





Ta prva maskirna M-89 je donela i ove kape.

Navlake za šlemove.

Dodatne tregere za pantalone..

Ta je uniforma unela i prvu pojavu PRSLUKA i to kako u SMB poput ovog mog tako i maskirni..

Šlag su bili i ulošci za pantalone i bluzu od štepane perlon fate koje je nastalo kopiranjem sličnih na tenkovskim uniformama..

Da ne ostaneš uskraćen i za detalje na pantalonama kako SMB M-89 tako i maskirnim..




Taj proces prelaza sa M-77 ka M-89 je išao polako ali i sveobuhvatno pa je između na tom razvojnom putu stigla i NOVA uniforma za Planince i diverzante-padobrance koja negde stoji da je oznake M-87 i ona je SMB od platna za vetrovke M-77..a za kraj evo i opasača koji je tada počeo da se javlja uz M-89 a isti samo uži je bio i kaiš vojnički..

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2010
  • Poruke: 3863

Ок, хвала Војо и извини на цимању. Ова СМБ М-89 изгледа далеко боље од М-77 која је реално на нивоу 1930-их. Штета што она није заменила чојану М-55.

offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25477

Sad si me tek dotukao jer je M-77 samo dogradnja stare M-55 od čoje baš u nekoliko novih detalja od samog poboljšanja kroja i potpunog konfekcioniranja a sve usklađeno i po tadašnjem standardu JUS D.....Drugi je detalj i u toj novoj mešavini platnba koja je itekako bila možda i za 10-15% otpornija od M-55 u nekoliko segmenata od nezapaljivosti do manje vodopropusnosti a i njen odraz u IC spektru je bio daleko povoljniji a o M-77 je dat i sud na nekom skupu u Francuskoj gde je proglašena za naj elegantniju i...
Imaš i to u datom linku pa ČITAJ..
Valjalo bi da se manje ponavljamo a ja voliko...
Nego kako da se pojavi M89 i zameni čojanu kada u to vreme to PLATNO tek poče da se izrađuje i prve su bluze i pantalone M-77 išle brez vetrovki a one su stigle negde u jesen kad sam ja kreno u uniformu da se turam..
PS.
Zadnja sam generacija u vojnoj školi koja je dužila i A komplet tada još Nove M77 kada sam u jesen 79 obukao istu a i u B kompletu sam imao staru čojanu M-55 koja je potom bar iz SVŠ izbačena 1980e.
Srce me zaboli kad i dan danas vidim starešine u starim dobrim čojanim šinjelima a ima ih u svim bojama i sada samo su u delu službene odeće za starešine..Ovo da neki ne shvate da čoja nije ič valjala...

offline
  • Doca  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 24 Mar 2016
  • Poruke: 786
  • Gde živiš: Pomoravlje

Ne znam da li je pravo mesto... Koji ruski kamion kojeg koristi VS je po vama najbolji? Mislim na Zil,Kraz,Ural...

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19165

Taj vojni kais mi je omiljeni za putovanja avionom - na vecini aerodroma kada vide da je plastican ne moras da ga skidas Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 915 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 2 sakrivenih i 885 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bokisha253, croato, Dimitrise93, dule10savic, Excalibur13, ginjica, Lieutenant, madza, mnn2, Mr. Majevica, mrav pesadinac, nedeljkovici, nenad81, ozzy, Panter, pein, Rakenica, raptorsi, repac, S2M, Smiljke, Srki94, Srle993, Trpe Grozni, Tvrtko I, Vlajman1957, wulfy, zziko