Privredno kretanje namenske industrije Srbije

725

Privredno kretanje namenske industrije Srbije

online
 • Pridružio: 20 Dec 2018
 • Poruke: 1244

Citat: Говорећи о повећању ефикасности српске наменске индустрије председник Вучић рекао да Р.Србија неће ниједну своју фабрику да прода некоме, а да купац има 50 или више процената учешћа у њеном власништву.
Он је упозорио представнике Војске Србије да више нема разговора на тему докапитализације одређених производних капацитета у оквиру наменске индустрије, јер му је јасан мотив таквих опструкција:
"Само немојте да бежите да нешто докапитализујемо зато што мислите да ће неко да изгуби комбинацију код купца или добрављача. Само да вас више не чујем у вези тога" - рекао је председник Србије.
https://t.me/borbeni_efektivi/25948
Citat:Вучић: српска наменска индустрија по параметрима производње артиљеријских граната крупних калибара* на истом нивоу, па и боља од 🇫🇷 француске наменске индустрије.
Без обзира на то њена производна моћ у наредном периоду мора да се повећа за најмање 300% па и 400%. * Муниција у калибрима 122, 152 и 155м
https://t.me/borbeni_efektivi/25947
Citat:Председник Републике Србије најавио значајно унапређење војнотехничке сарадње са Фрацуском, где ће бити речи о вишенаменским ловачким авионима Rafale, набавци допунске партије хеликоптера компаније Airbus, набавци допунске технике (радари и други системи), сфери енергетике итд. https://t.me/borbeni_efektivi/25949Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • dac 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 20 Jun 2020
 • Poruke: 735

Ovaj kometar sa dokapitalizacijom i kombinacijom, mi zvuči kao posao za sudove i policiju?

Barem pitati šta to tačno znači.offline
 • Pridružio: 14 Jul 2015
 • Poruke: 704
 • Gde živiš: Pripyat

Napisano: 04 Apr 2024 20:16

Par vesti iz 14.oktobra.

Citat:Inovacija u proizvodnji: Naša fabrika jača sa 12 novih CNC mašina


Ceo tekst i ostatak slika na linku.

Arrow https://14oktobar.rs/inovacija-u-proizvodnji-nasa-.....nc-masina/

Citat:Nova linija za veći kapacitet i kvalitet

Pokrenuli smo potpuno novu liniju za farbanje proizvoda. U pitanju je domaća investicija u visini od preko 200.000 eura. Ova investicija će podići kvalitet naših proizvoda na viši nivo i omogućiti povećanje proizvodenje i narednom periodu. Automatizovana linija za farbanje proizvoda je rezultat saradnje sa domaćim dobavljačem, kompanijom „MATIĆ“.


Ostatak slika na linku.

Arrow https://14oktobar.rs/nova-linija-za-veci-kapacitet-i-kvalitet/

Citat:Obezbeđenja izvozna dozvola
Za14.OKTOBAR d.o.o. Kruševac je obezbeđena budućnost za naredne 4 godine svetskog izvoza. Kao član Čehoslovačke grupe ponosni smo što smo dobili izvoznu dozvolu Ministarstva odbrane Srbije.


Arrow https://14oktobar.rs/obezbedenja-izvozna-dozvola/

Dopuna: 10 Apr 2024 23:06

Dopuna, jos par vesti iz 14. oktobra.

Citat:Pre sedam godina vašu fabriku je kupila „CSG International“. Šta vam je to donelo?

Sama činjenjica da je 14. oktobar ušao u partnerstvo sa jednim od najvećih evropskih proizvođača opreme i naoružanja govori da je naša fabrika imala dobar potencijal, a trenutni rezultati pokazuju da smo mi te potencijale iskoristili. U Januaru su nam isporučeni poslednji od 12 CNC strugova, a dobili smo odobrenje za nabavku još 14 CNC mašina. Ukupna vrednost te investicije biće veća od dva i po miliona evra zajedno i nadamo se da će sve biti realizovano do kraja godine. Nedavno je u rad puštena nova potpuno automatizovana farbara, a do kraja godine ćemo tražiti isporuku još jedne takve mašine i mašina za pranje i fosfatizaciju granata.

To će pratiti i nova zaposlenja, tako da će naš kolektiv biti bogatiji za 20-ak novih radnika.Citat:Vojni deo fabrike odlično radi. A civilni?

Rat u Ukrajiji je doneo dodatni posao namenskoj industriji, pa tako i našoj fabrici. Što se nas tiče našeg vojnog dela, mi smo rasprodati tri godine unapred, ali ne zapostavljamo drugi segment poslovanja. I naš civilni deo, u kom se izrađuju delovi za vagone za jednog inostranog partnera, raste iz godine u godinu, a predstoji nam i potpisivanje ugovora sa jednom domaćom firmom za koju ćemo izrađivati mašinske delove i sklopove.

Veoma smo ponosni što smo uspeli da privučemo 20 zavarivača sa svim potrebnim licencama, da kupimo najsavremenije aparate za varenje i jednog ABB robota, a planiramo kupovinu još jednog. Imamo još neke razvojne projekte koje privodimo kraju, a uporedo s tim dosta ulažemo u razvoj i sertifikate ovih momaka koji su prava snaga naše firme.


Ceo teks na linku.

Arrow https://cordmagazine.com/sr/biznis/price-uspesnih/.....aga-firme/

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 6993

https://www.edepro.com/sr/vesti/najvise-priznanje-za-g-2000

Citat:NAJVIŠE PRIZNANJE ZA G-2000
Verifikaciono testiranje u saradnji sa Ministarstvom odbrane Finske

Tokom aprila uspešno smo obavili verifikaciono testiranje naše poznate artiljerijske rakete G-2000 kalibra 122mm u Finskoj. Na poziv Finskog Ministarstva odbrane, svrha posete ekspertskog tima kompanije EDePro je bila da prisustvuje testiranju performansi rakete G-2000, koja je poznata po produženom dometu. Uspešno obavljeno testiranje predstavlja zvanično priznanje našeg proizvoda i nagoveštava integrisanje u naoružanje Vojske Finske, što je uspeh na koji smo ponosni imajući u vidu nedavno pridruživanje ove države NATO savezu.

Na poligonu Ministarstva odbrane Finske uspešno smo izvršili bojeva gađanja gde su VBR rakete G-2000 dokazale pouzdanost i preciznost. Takođe, testiranje je potvrdilo kompatibilnost naših raketa sa postojećim lanserima oružanih snaga Finske, kao i visoku funkcionost u punom temperaturnom opsegu. Sve ovo je potvrda kvaliteta našeg proizvoda koji pruža jedinstvenu kombinaciju produženog dometa, preciznosti i kompatibilnosti sa postojećim lanserima koji ispaljuju raketu tipa 122mm GRAD.

Sa više od 30 godina iskustva u razvoju raketnog programa kalibra 122mm, naša kompanija je jedan od lidera u prozvodniji artiljerijske municije u Evropi, gde se posebno ističe VBR raketa G-2000 poboljšanih performansi kvaliteta. Ova raketa je jedna od najpreciznijih artiljerijskih raketa na tržištu, sa produženim dometom do 40,2 km, što je najveći domet među svim raketama ovog kalibra, koja pri svim testiranjima ostvaruje CEP manji od 1%. Takođe, nedavno smo prepoznati kao jedna od TOP 10 kompanija za prozvodnju artiljerijske municije u Evropi, od strane američkog magazina “Aerospace & Defense Review”. Za više informacija posetite veb stranicu https://www.aerospacedefensereview.com/edepro

Saradnja sa Ministarstvom odbrane Finske (Puolustusministeriö) je ostvarena posredstvom naših dugogodišnjih partnera, izraelske kompanije Elbit Systems Ltd. U narednom periodu očekujemo zvanično uvođenje raketa G-2000 u naoružanje Vojske Finske, a nakon toga i realizaciju već potpisanog ugovora sa Vladom Finske o isporuci značajnog kontigenta raketa G-2000.

Kompanija je ponosna na ovo dostignuće koje potvrđuje pouzdanost naše rakete G-2000, kao i na činjenicu da smo u mogućnosti da ponudimo odličan proizvod za pristupačnu cenu. Ovaj uspeh ne reflektuje samo našu nameru za kontinuiranim rastom, već i osnov za verifikaciju perfomansi i ostalih raketa iz našeg programa kalibra 122mm i potencijalnu saradnju sa drugim zapadnoevrpskim zemljama.


Posle Grčke ode G-2000 i u Finsku. Ziveli

offline
 • Pridružio: 17 Mar 2023
 • Poruke: 166

Peru izabrao Južnu Koreju, Beli Tigar pobedio srpskog Lazara


balkansec.net/post/peru-izabrao-ju%C5%.....oUerYHxCt4

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30409

MB Lučani

Citat:"Plan za naredni period jeste ulazak u treći investicioni ciklus. U ovom momentu značajno širimo svoje kapacitete i maksimalno radimo na tome, jer kakva su dešavanja u svetu, geopolitička potreba za našim proizvodima je ogromna i mi ne možemo ni blizu da ispunimo očekivanja kupaca. Zato ćemo proširiti svoje kapacitete i osvajati nove proizvode da bi bili još konkurentniji", kazao je za RINU Predrag Ilić, generalni direktor lučanske kompanije.

Prema njegovim rečima fabrika "MB-Namenska" će krenuti i sa proizvodnjom trofaznog baruta.

"Veoma je taj proizvod tražen i začajan, radi se o artiljerijskom sredstvu koje je veoma traženo i mi ćemo se potruditi da sa svojim proizvodom što pre izađemo na tržište", kazao je direktor i dodao da je realno očekivati da će to biti za tri godine.


https://www.b92.net/biz/srbija/vesti/23308/ne-mogu.....zloga/vest

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 19366

Trobaznog ili trofaznog? Smile

offline
 • Pridružio: 24 Mar 2008
 • Poruke: 405

Trofazni - svih 380VTo me podseća na onu priču kad je ciga prodavao kazan na vašaru.
Pita ga kupac koliko milimetara ima dno? (bitno za pečenje rakije jel)
A Ciga: ma kakvi milimetri gospodine- čist bakar!

offline
 • Pridružio: 18 Sep 2010
 • Poruke: 412
 • Gde živiš: wlashington

Domaću namensku APSOLUTNO treba dokapitalizovati privatnim (stranim ili domaćim, svejedno) kapitalom, jer se u praksi pokazuje nesposobnost političli izabranog kadra da vodi fabrike.
Zastava ne može da proizvede modernu pušku, u vreme interneta, sajmova naoružanja i razmena iskustava, a pre pola veka je napravila jednu od najboljih jurišnih pušaka u onoo vreme.
Količine koje izlaze iz V.Plane su smešne, Remont u Čačku takođe, da se ne lažemo, tamo rade samo ljudi sa partijskom knjižicom. Ne kažem da oni moraju da dobiju otkaz, ali novi način rukovođenja mora da se nađe.

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 6993

Planirane kolicine koje treba da izlaze sa remonta i modernizacije tenkova su negde slicne kao u Italiji mislim.
Tako da pausalne parole ne mogu da rese probleme. Narocito ako problem i ne postoji (Plana ili TRZ npr).

Sve ima svoju cenu. Privatni kapital treba da bude prisutniji u namenskoj ali nije srebrni metak. Leonardo je drzavni (sa zavisinim firmama koje je tako drzavan pokupovao poput Oto Melare), FN Herstal cak u vlasnistvu pokrajinske vlade (dakle nizi nivo vlasti). Gomila privatnih fiirmi zatvorena 90ih po zapadu zbog neisplativosti proizvodnje oruzja pa sad kukaju. Oblik vlasnistva sam po sebi ne resava sve.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 674 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 8 sakrivenih i 626 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, Apok, asdfjklc, bestguarder, ccoogg123, Centauro, CikaKURE, darionis, delrey, Dimitrise93, djo97, Dogma21, Dorcolac, Griffon vulture, Hans Gajger, HogarStrashni, Jester, JimmyNapoli, Još malo pa deda, Kubovac, kybonacci, ladro, Mercury, MiroslavD, Mixelotti, nemkea71, nikoladim, oldtimer, opt1, Parker, raf87, robertino, sabros, shone34, skvara, Srle993, Steeeefan, Tvrtko I, vathra, Vendox