Radari 21 veka - kopno, vazduh i more - dostignuca radarske tehnologije i nove inovacione primene

Radari 21 veka - kopno, vazduh i more - dostignuca radarske tehnologije i nove inovacione primene

offline
 • Loes 
 • Super građanin
 • Pridružio: 25 Jun 2013
 • Poruke: 1216

Pre nego sto predjemo na samu temu kojoj je cilj da predstavi dosadasnja dostignuca na podrucju radarske tehnologije te njene moguce buduce primene jedan kraci uvod tj. citat:

"Prema zadatku koji obavljaju radari dele se na:
- Radare za izviđanje ciljeva na zemljištu radi upozorenja;
to su obično lagani, prenosni radari malog dometa, sa manje tačnim koordinatama;
- Radare za izviđanje ciljeva na zemljištu sa tačnim određivanjem
koordinata; služe za dobijanje elemenata za otvaranje i korekciju artiljerijske vatre, pa se nazivaju artiljerijskim radarima;
- Radare za određivanje vatrenih položaja minobacača ili haubica.
Prema ostalim performansama (masa, način nošenja, domet), radari za izviđanje ciljeva na zemljištu dele se na:
- Male radare za izviđanje zemljišta, dometa do 10 km;
nosi ih i opslužuje jedan poslužilac, a obično se koriste na nivou voda ili čete;
- Srednje radare za izviđanje zemljišta, dometa do 25 km;
prevozni su i opslužuje ih jedan ili više poslužilaca, a primenjuju se na nivou bataljona i brigada; određivanje koordinata je dovoljno tačno za otvaranje artiljerijske vatre, i
- Velike radare za izviđanje zemljišta sa dometom preko 25 km

Sa razvojem tehnologije broj poslužilaca se smanjuje, smanjuje se težina i pojednostavljuje rad. Već danas je ovakva podela prevaziđena zbog toga što se proizvode radari koji po dimenzijama i masama spadaju u male radare a po dometu u srednje ili velike a opslužuje ih samo jedan poslužilac."

Ovde cu prvo pokusati da prezentujem napredak tehnologije koji se odnosi na kopnene radare i koji je do sada ostvaren u podrucju razvoja malih radara za izvidjanje - portabilnih radara - i njihove primene i integracije kao i moguce buduce pravce. Imajte u vidu da neku striktnu definiciju radara u ovoj temi ne mogu dati jer kao sto cete videti u daljem tekstu tehnologija pomera pravila i sablone koji su pretpostavljeni.

Radari - nova generacija minijaturizacije tehnologije je pred nama

Portabilni radari i mali radari se zasnivaju pre svega na minijaturizaciji komponenata, maloj tezini i lakoj prenosivosti i raznovrsnosti implementacije u okviru nekog sistema. Takve radare je moguce montirati na vozila ali i koristiti sa stativ na zemlji, rade uglavnom u X opsegu ali ima i drugacijih nagovestaja.

Napredak elektronike doevo je do razvoja stotina novih "malih" radara i velikog broja raznih primena upotrebe te cu neke radare i njihove primere uptrebe prezentovati jednim delom u daljem tekstu. Obradicu nekoliko portabilnih radara kao i neke primene minijatrnih radara koji se tek pojavljuju i zauzimaju svoj prostor na trzistu.

1.Portabilni osmatracki radar SpotterRF MC600C
Radar male snage 10W(napajanje putem mreznog kabla) za koji proizvodjac kaze da svaki vojnik moze da nauci da ga koristi za 30 do 60 minuta.
Sastoji se od dva dela tj. dva M600c modula od kojih svaki pokriva ugao od 90 stepeni. Moguce ga je povezati android telefonom sa google earth, falcon view ili raptorx aplikacijam cime mu se dodatno povecava upotrba vrednost.Kit stize zajedno sa tablet-om, baterijom, mreznim habom, kablovima, tripodom i prakticnim rancem za nosenje. Potrebno je svega 5 minuta da se sklopi, postavi na polozaj i aktivira.


Tezine je manje od 9kg a pokriva povrsinu osmatranja od oko 60 hektara ili povrsinu od 1000m x 800m. Moze biti uparen sa PTZ(pan tilt zoom) kamerom. Detektuje pesaka na 1 km, vozilo na 1.5km sto je maksimalan domet. Simultano prati do 30 razlicitih meta.

Razliku u brzini detekcije posmatranu kamerom i radarom mozete videti na sledecem snimku
http://www.youtube.com/watch?v=Sl-ptnCUD-k#t=14

Cena: manje od 30.000 USD, korisnik US Army.

Cemu sluzi ovakav radar:
The Spotter M600C with the mobile browser interface provides wide area situational awareness
in austere environments that is quick and easy to deploy and requires little training that can easily
be done in the field. This system provides crucial information on location of potential threats in
an easy to access and interpret user interface.

Dodatni detalji
http://www.ptdefence.com/media/17224/M600C%20DataSheet-web.pdf
http://www.janes.com/article/23368/us-army-trains-.....able-radar
http://www.nps.edu/Academics/Schools/GSOIS/Departm.....s/B-07.pdf

2. Portabilni osmatracki radar B202 Mk2 radar
Proizvod firme Blighter B202 Mk2 radar jima potpuno elektronsko skeniranje koriscenjem PESA tehnologije.

B202 Mk2 radar skenira i detektuje vozila i osobe(ukljucujuci i puzajuce osobe) u pokretu u sirokom prodrucju i na daljinama do 8km pokrivajuci povrsinu od 3000 kv. km.

B202 Mk2 je radar niske cene za osmatranje i pracenje, nema na sebi pokretnih delova, jednostavan je za odrzavanje ili zamenu i veoma pouzdan. U sebi ima antenu, signal procesor, gps, kompas i odredjivac pozicije.

Koristi kombinaciju FMCW i Dopler processne tehnologije koja mu omogucava da otklanjanje sumova i detekciju i vrlo sporih pokreta. Moze da se napaja povezivanjem na vozilo, nezavisno putem baterije i/ili solarnim panelom.

Ima sledece domete detekcije:
-osoba koja puzi 1.5km
-osoba koja hoda 3.3km
-vozilo u pokretu 8km

Maksimalno simultano moze da prati 800 meta
Dimenzija je 474x442x147mm a tezine 16kg

Koristi se i u kombinaciji sa Liteye Aquila dnevnom i PTZ termalnom kamerom za osmatranje i pracenje i posebno u kompletu sa elektrooptickom dnevno/nocnom kamerom u okviru sistema Blighter Explorer.


Za prikaz na PC baziranim sistemima pod winodws operativnim sistemom koristi se BlighterView HMI softver.


Vise od 10 zemlja koristi B202 radar za najrazlicitije primene a vise firmi ga primenjuje u svojim sistemima osmatranja.

Detalji:
http://www.blighter.com/images/pdfs/fact-sheets/bl.....ef1303.pdf

3.Portabilni osmatracki radar GSR-110S/Basir-110S radar

Iran radi dosta na razvoju portabilnih radara a Basir-110S je je dan od najnovijih iranskih modela. Dometa je 2.8km za osobe i 6.5km za teza vozila, tezine je 25kg a detektuje brzien kretanja od 3-100km/sat.


Ima ECCM mogucnosti, automatsku kontrolu sa daljinskim upravljanjem i nema mehanickih delova. Moze biti uparen sa razlicitm vrstama kamera.


4.Radar za aktivnu zastitu tenka i oklopnih vozila
U mnogim sistemima aktivne zastite tenka i oklopnih vozila i koristi se radar kao integralni i najbitniji deo tog sitema.

Radar u tim uslovima ima zadatak da:
1.Detektuje priblizavanje pretnje
2.Prati pretnju
3.Usmeri kontramere ka pretnji radi njenog eleminisanja
Moguce su varijacije ovih zadataka u zavisnosti od konkretnog sistema.


Jedan od najsavremenjih sistema je izraelski Trench Coat koji je integrisan je sada u najnoviji sistem pod nazivom Trophy koji ima osmatranje od 360 stepeni i previdjen je da neutralise i rakete tipa RPG-30 za koje se pokazalo da mogu da prevladaju aktivnu zastitu koja je prethodno razvijana.
http://www.youtube.com/watch?v=khTdi-m-ndw
http://www.rafael.co.il/marketing/SIP_STORAGE/FILES/5/1155.pdf

Koriscenejm radara pored toga sto omogucava eleminisanje direktne pretnje povecava i svesnost o situaciji tako sto daje lokaciju lansera odakle je tenk ili oklopno vozilo napadnuto.
5.Portabilni radari za posmatranje kroz zid i merenje kroz prepreke Prism 200c

Nova vrsta portabilnih radara koji omogucavaju da se posmatraju desavanja kroz zid su postali aktuelni zadnjih par godina. Neki od njih omogucavaju posmatranje kroz zid debljine 400mm. Znacaj njihove upotrebe u vojnim i civilnim primenama je tek u zacetku.


Prism 200c radar spada u portabilne radare za gledanje kroz zid. Koristi se u visoko rizicnim situacijama u kojima je dopustena veoma mala margina greske. Koriste ga odbrambene i policijske snage sirom sveta. Nalazi se u kucistu otpornom na prasinu zajedno sa beterijom i ekranom ima dekalrisanu zastitu na nivou IP68 standarda.


Vise detalja na
http://www.cambridgeconsultants.com/prism
http://www.youtube.com/watch?v=t2ehrcyAnXc

6.Portabilni impulsni radarski meraci i mikroradari zasnovani na Novelda NVA6000 procesoru

Kao jedno od inovativnih resenja u kategoriji radarskih uredjaja uredjaja javlja se Novelda NVA6000 impulsni radarski prijemnik. Ceo radar se sustinski van antene zasniva na jednom CMOS cipu na kome je ceo sistem integrisan. Dodavanjem odgovarajuceg interfejsa sa USB kablom i povezivanejm sa antenom(ama) dobija se gotov radarski sitem. Software koji omogucava koriscenje pisan je u programskom jeziku C.


Uredjaj zasnovan na Novelda NVA6000 koji se koristi se za merenje debljine leda ili snega ili na primer
debljine asfalta na putu, meri otucaje srca, meri daljinu od prepreka, skenira unutrasnje organe tela i mnogo sta drugo.

Potrosnja cipa je 113 mW.

Moguce vojne primene Novelda NVA6000 su:
-Detekcija objekata
-Nevidljiva ograda
-Posmatranje kroz zid
-Nevidljiv senzor
-Vojni roboti i UGV
-3D RF-stvaranje slika
-Pracenje vojnika
-Linija vida koja bi zamenila ljudski vid na manjim daljinama

Jedan od prvih korisnika Novelda NVA6000 cipova je OJSC "Design Bureau of experimental works" (KBOR) Mosva Rusija
http://uwbs.ru/en/products/

Detalji na
https://www.novelda.no/

Na ovoj strani
https://www.novelda.no/tutorial/basic-introduction-novelda-radar
mozete pogledati jednu lepu prezentaciju istorije radara, princip rada i tehologiju koj je dovela da umesto citave zgrade imamo sve u cipu od par mm kvadratnih.Ovde mozete procitati vise o primeni imulsnog radar u robotizovanim sistemima
https://www.novelda.no/system/files/application-examples/RadarVision.pdf
a ovde videti lego robota sa impulsnim radarom u akciji
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0kDyW4c7FLo


Sa pravom u buducnosti se moze ocekivati i to vrlo skoroj buducnosti mozda u vec narednih 5 godina pojava novih minjaturnih radarskih uredjaja i novog razvoja tehnologija koji ce dovesti do toga da radar postane neka forma gadzeta koji ce svako pozeleti da ima u ruci....Naravno vojne aplikacije radara ce doziveti dalje sirenje i ubrzano uvodjenje tamo gde ga pre deset i vise godina vecina nisu mogli ni zamisliti.


Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 10 Nov 2012
 • Poruke: 673

Da li je moguće napraviti radar koji bi otkrivao avione na osnovu razlike u temperaturi izduvnih gasova mlaznog motora i okolnog vazduha i kondenzacije koja pri tom nastaje?
Nešto slično kao što meteorološki radari.offline
 • Pridružio: 01 Feb 2014
 • Poruke: 1297
 • Gde živiš: Nacionalni park Srbija

Loes ::

Get out of here, Stalker! Very Happy

offline
 • Loes 
 • Super građanin
 • Pridružio: 25 Jun 2013
 • Poruke: 1216

@Puskomitraljezac

Ti bi da otkrivas nevidljive? Wink

Temperatura vazduha nije konstanta vrlo brzo se menja, vlage stalno ima manje ili vise te moze da bude i suncano ali i oblacno vreme, meteo radari rade na doplerovom efektu te oni to ne mere a mozda bi meteo sateliti npr infracrveni tacnije termografija mogla jednoga dana da napravi neku razliku kada pricamo i temperaturama ali na nekim vecim daljinama samo iz satelita ili sa vecih visina je moguce imati neku precizniju 2d sliku 3d gotovo nemoguce jer 3 dimenziju bi morao da imas i izvor sa zemlje pored satelita sto je poprilicno slozeno. Problematika je i da se recimo ako lete dva aviona priblizno paralelno a recimo na nekoliko km udaljensoti sa zemlje ne moze tacno utvrditi razlika u daljini sa jednog osmatrackog mesta treba ih vise + sateliti tako da to nije resenje problema tj. previse je kompleksno.

Ima reako bih jednostavnijih tehnoloskih resenja koja ce u buducnosti pomoci lakse na otkrivanju aviona ukljucujuci i "nevidljivie" a da nije vezano za doplerov efekat, otom potom...

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Tempertura u slojevima se meri puštanjem balonskih sondi, u Srbiji ( i u mnogim drugim državama) finskog porekla.

offline
 • Loes 
 • Super građanin
 • Pridružio: 25 Jun 2013
 • Poruke: 1216

Da, moze tako da se meri temperatura vazduha u slojevima tj. sa visineo kao sto rekoh jedna varijanta pogleda odozgo ali nema prakticne svrhe za spomenutu namenu tj. nije radar...Da bi se pokrili svi slojeve treba koliko sondi/balona te koju povrsinu sa kojom rezoluciojom pokrivaju i kakav je uticaj topografije, na kojim visinama bi bili baloni, zilion pitanaj samo za temperaturu vazduha?

Da li bi osmatrali iz troposfere ili pak iz stratosfere sa balonima gde se temp ne menja tj. malo ili jos bolje iz mezosfere(ali tu ce pre satelit) i kakav ucinak van meteorologije je moguc tj. za svrhu koja je spomenuta? Po meni gotovo nikakav sem ako se tehnologija ne razvije da omoguci ogromnu rezolciju u realnom vremenu za termografiju iz satelita i time se kao sto reko dobija samo 2D prikaz a 3D ne vidim neko prakticno resenje trenutno koje bi ga ucinilo mogucim.

Vazduhoplovna meterologija koja je btw veoma znacajna a i precizna ne radi na otkrivanju aviona a posebno ne na preciznoj detekciji pokreta letecih objekata tj. nema u toj oblasti pomaka u tom pravcu jer se od nje to i ne ocekuje niti tome sluzi, resenja kao sto rekoh traziti na drugim mestima i oblastima koje se specijalizuju za tako nesto...Mada kada malo razmislim bi jednoga dana mozda neki rotirajuci "baloni" koji bi se velikom brzinom kretali gore dole od najnize tacke(zemlja) do neke visine od 20km mozda i mogli biti takvi detektori ali ogranicenoga dometa iz raznih uslovljavajucih faktora za njihov uspesan rad(kretanje po nekoj "sajli" gore dole od 0 od recimo 20km velikom brzinom uz rotaciju mozda?) ako ikada bude bilo takve potrebe, cardak ni na nebu ni na zemlji Wink

offline
 • Pridružio: 16 Okt 2008
 • Poruke: 2262

Ruski KRET najavio pojacan rad na polju radiofotonike i osnivanje specijalizovane laboratorije koja bi se bavila istom:
http://kret.com/ru/news/3768/

Navode primer da danasnji radar velikog dometa ima velicinu visespratne kuce, dok bi isti takav, zasnovan na tehnologiji radiofotonike, bilo moguce staviti na srednji kamion.
Prvi modeli ROFAR radara (ruska skracenica), baziranih na novoj tehnologiji, mogu se ocekivati 2020-e godine. Imace 1,5-3 puta manju masu, 2-3 puta bolje tehnicke karakteristike i 10-ak puta vecu brzinu skeniranja.

offline
 • Pridružio: 16 Okt 2008
 • Poruke: 2262

IAI, tacnije njegova cerka-firma ELTA SYSTEMS, predstavio je novu gamu UHF radara, baziranih na AESA tehnologiji:
http://www.janes.com/article/52121/iai-unveils-uhf-early-warning-radar-family

Radari su modularni i sastoje se od blokova AESA modula.
Osnovni model nosi oznaku ULTRA-C1 i dimenzija je 3x3m i ima zahvat 120 stepeni po azimutu. Borbeni avion moze detektovati na daljinama do 500km. Ovaj model je u osnovi mobilan i moze se lako transportovati i koristiti u jedinicama PVO.

Veci model ULTRA-C6 se sastoji od 6 blokova, dimenzija antene je 6x9m (v x s).

Najveci i najjaci model radara nosi oznaku ULTRA-C22 i korosti se kao senzor antiraketne odbrane, tj. kao deo antibalistickog stita. Antena ima dimenzije 10x30m. Moze se koristiti za osmatranje svemira. Ovaj model ne moze pratiti ciljeve svih 360 stepeni. Ugao vidljivosti je 120 stepeni, ali se, nakon detektovanja, cilj moze pratiti u okviru nekih 320 stepeni, zahvaljujuci pokretnom postolju na kome se antena nalazi:

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 845 korisnika na forumu :: 23 registrovanih, 2 sakrivenih i 820 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, Bane san, bladesu, brundo65, DonRumataEstorski, Dorcolac, Excalibur13, Kriglord, Kubovac, laganini123, ljubacv, milenko crazy north, Nemanja.M, pein, radionica1, RED4G-304, Sićko, Srky Boy, Srle993, Webb, wizzardone, zhuki8, šumar bk2