Izbor novog visenamenskog aviona za Srpsko Vazduhoplovstvo

303

Izbor novog visenamenskog aviona za Srpsko Vazduhoplovstvo

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 24406
 • Gde živiš: Petrovgrad

Generalštab Vojske Srbije najavljuje da će naša vojska kupiti višenamenske avione za potrebe vojnog vazduhoplovstva, radare i neke sisteme protiv-vazdušne odbrane. Brigadni general Mitar Kovač, iz Generalštaba Vojske Srbije, govoreći o srednjoročnim i dugoročnim planovima, izjavio je da će se prvenstveno opremati jedinice Vazduhoplovstva i Protiv-vazduhoplovne odbrane.

Ceo tekst Arrow http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/194711/Koliko-Srbiji-treba-aviona

Intervju sa brigadnim generalom Mitrom Kovacem, nacelnikom uprave za planiranje i razvoj Arrow http://www.odbrana.mod.gov.rs/odbrana114/10-13.pdfRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 16 Apr 2006
 • Poruke: 217

Izvor: B92/Beta
Datum: 13.Juli 2010
Link: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&....._id=445220

Citat:Utva pravi avione za vojsku

13. jul 2010. | 12:48 | Izvor: Beta

Beograd -- Do kraja 2010. godine planirana je isporuka prva četiri domaća školska aviona Lasta-95 iz pančevačke fabrike Utva.

Komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije (VS), brigadni general Ranko Živak,kaže da će to biti prve nove letelice koje će ući u naroužanje VS još od 1992. godine.

On podseća da su tada sklošljeni poslednji avioni Orao i Supergaleb. Živak kaže da će iz Utve u VS ukupno stići dva prototipa i 15 serijski proizvedenih aviona Lasta-95.

"Prema sadašnjem projektu i sredstvima koja su obezbeđena, dinamika govori da ćemo dobiti četiri aviona do kraja godine, šest iduće godine i pet 2012", rekao je general Živak.

On je ocenio da se radi o odličnom avionu za početnu obuku koji omogućava mladim pilotima da uče letenje, pa i da naprave i neku grešku.

"S njim se mogu raditi i sve akrobacije potrebne za ocenjivanje sposobnosti i selekciju kandidata, što nije bio slučaj sa avionom Utva 75, koja se sada koristi za obuku", rekao je Živak.

On je dodao da je plan da se uvođenjem novog aviona za obuku i modernizacijom i digitalizacijom mlaznog školsko-borbenog aviona Supergaleb G-4 stvore uslovi za školovanje pilota za najsavremenije višenamenske borbene avione četvrte generacije.

Iako je digitalizacija G-4 već uveliko trebalo da počne, Živak je rekao da je nedostatak novca i remontnih kapaciteta usporio izbor ino-partnera i modernizaciju.

On je dodao da se zato sada razmatra mogućnost da ceo proces preuzme strana kompanija koja bude izabrana za isporuku novog višenamenskog borbenog aviona, kako bi se G-4 prilagodio mogućnostima i ergonomiji kabine novog aviona.

Živak je još rekao da je stručni tim Ministarstva odbrane i VS ostvario inicijalne kontakte sa proizvođačima ruskih aviona Suhoj, Mig-29M2 i Mig-35, francuskog Rafala, švedskog Gripena, američkih F-16 i F-18, kao i Eurofajtera, da je od većine njih stigao odgovor a da su već održane vrlo kvalitetne prezentacije tih aviona.

Zadatak tima je da do kraja godine napravi uporednu analizu ispunjavanja postavljenih takticko-tehnickih zahteva i da rangira kandidate.

"To je najviše što mi možemo u ovom trenutku. Nakon toga slede razgovori o ekonomskim aspektima, mogućnostima šire međudržavne ekonomske saradnje i modalitetima nabavke, a nije nebitan ni politički nivo koji je nekada presudan. To prevazilazi naše ingerencije", rekao je general Živak.

On, međutim, nije mogao da kaže kolika je cena tih aviona, jer ona zavisi od brojnih elemenata poput količine naručenih letelica, kupljenog naoružanja, obuke i od toga da li je ostvarena i neka druga ekonomska međudržavna saradnja.

Komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane VS podsetio je i da su Češka i Mađarska, po nezvanicnim izvorima, za iznajmljivanje na deset godina 14 aviona Gripen plaćali između 40 i 50 miliona evra po komadu.

Ruski modeli su, po njegovim rečima, možda nešto povoljniji, ali krajnja odluka neće biti doneta isključivo zbog nominalne cene, već i u zavisnosti od procenjenih troškova eksploatacije i održavanja, obaveznih remonta i potrebe modernizacije.

Govoreći o prelasku šest aviona Supergaleb G-4 iz Podgorice u Srbiju, Živak je rekao da je potrebno da taj sporazum ratifikuju parlamenti dve države, dok razgovori o eventualnom preuzimanju aviona Orao iz Banjaluke nisu napredovali.

Komandant avijacije je rekao da su u 2009. godini srpski piloti u vazduhu u proseku provodili oko 30 sati, a da se ove godine očekuje da taj nalet bude povećan za oko 20 odsto.

"To je značajan napredak ako se ima u vidu da je pre nekoliko godina sistem obuke bio ugrožen jer se letelo po nekoliko sati. Ipak, to je i dalje daleko od onoga što bi mi želeli, a to je minimalno 80 sati godišnje, čime bi mogla da se održi trenaža i izvrši kvalitetna obuka mlađih pilota", rekao je Živak.

Prema njegovim rečima, avijacija Srbije godišnje "gubi" između pet i deset aviona i helikoptera kojima ističe međuremontni rok rada. Napor da se taj gubitak kompenzuje ubrzavanjem remonta često je otežan zbog nedostatka novca i rezervnih delova iz zemlje i inostranstva.

Mnoge fabrike rezervnih delova i kooperanti su, u međuvremenu, prestali da postoje ili su privatizovani, nakon čega su promenili proizvodni program i više nisu zainteresovani da proizvode male serije za potrebe vazduhoplovstva.

Živak je kao problem označio i nedovoljnu prilagođenost kapaciteta Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" realnim potrebama vojske, zbog čega je potrebno izvršiti njegovu unutrašnju reorganizaciju.

To je neophodno kako bi se ojačali kapaciteti za remont perspektivnih letelica poput G-4 ili helikoptera Gazela, pre svega na račun aviona Utva 75, čije izbacivanje iz upotrebe se planira nakon prijema aviona Lasta-95.


Odlomak:
Citat:General Živak je dodao da trenutno nije moguće korišćenje aviona Mig-29 u sistemu PVO, jer je u prekidu letačka obuka na tom tipu usled kvara jedinog dvoseda koji je u upotrebi u VS. Nakon što izvođač remonta obezbedi potrebne rezervne delove za avion koji je u garantnom roku, biće nastavljena obuka, a posle se planira njihovo uvođenje u operativnu upotrebu sa savremenijim naoružanjem.

Dopuna: 13 Jul 2010 18:16

A evo i tekst sa sajta MO RS.

Link: http://www.mod.gov.rs/novi.php?action=fullnews&id=2179offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 24406
 • Gde živiš: Petrovgrad

Serbia Studying Multipurpose Combat Aircraft Purchase

Citat:NEWTOWN, Conn.: Serbia is hoping to wrap up a study by the end of the year concerning which combat aircraft alternative will best suit its Air Force needs. The Serbian Defense Ministry is analyzing responses from producers of the world's fourth- and fifth-generation aircraft, seeking to determine which multimission platform meets its Air Force requirements while also providing the most cost-effective solution. Belgrade will also broach the possibility of attaining offsets for its domestic industry from the contractor.

The Serbian Defense Ministry has reportedly reached out to Russia's MiG and Sukhoi concerns, as well as French (Dassault Rafale), Swedish (Saab Gripen) and American (Lockheed Martin F-16, Boeing F-1Cool manufacturers. Belgrade is believed to be eyeing a purchase of one squadron (12-16 aircraft), with the cost estimate placed at roughly EUR1 billion ($1.29 billion, RSD105 billion). The Serbian Air Force currently has 21 active fighter aircraft, including five MiG-29s, 10 MiG-29bis's and six J-22 Oraos. All of these were brought into service prior to 1992, with the last outright purchase being for a squadron of MiG-29s in 1987.

As recently as September 2005, the Serbian government was contemplating whether to completely scrap its Air Force given the recognition that all of its aircraft were in poor condition and nearly obsolete. The government ultimately decided to focus on overhauling the helicopter fleet and upgrading its five MiG-29 aircraft (four single-seat MiG-29 Fulcrum As and one two-seat MiG-29UB Fulcrum Bs).

Even that process was uneven, as a lack of money in the Defense Ministry coffers forced the government to draw from the 2008 National Investment Plan (NIP) budget to fund the overhaul of the four MiG-29As. Such a lack of available money may impede the Defense Ministry's plans, as its budget of roughly $1.1 billion is unlikely to grow significantly while the Serbian economy just begins to show signs of recovery from last year's recession.


http://www.defencetalk.com/serbia-studying-multipu.....ase-27724/

Dopuna: 04 Avg 2010 22:44

Нови борбени авиони Србије на – лизинг

Arrow http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Novi-borben.....ng.sr.html

Нова крила српске војске

Поодмакли преговори у набавци новог вишенаменског борбеног авиона. У ужем избору руски авиони Сухој, МиГ-29 М2 и МиГ-35, шведски Грипен, француски Рафал, амерички Ф-16 и Ф-18 и Еурофајтер-тајфун.


Arrow http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94.....D0%B5.html

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 7035

Uprkos krizi, Vojska Srbije, prvi put u poslednjih 30 godina, kupuje nove avione. Do kraja 2010. godine, uz četiri domaća školska aviona, planirani i najsavremeniji višenamenski borbeni lovci. Oprečni stavovi ekonomista i vojnih stručnjaka o kupovini aviona.

Do kraja godine, srpsko vojno vazduhoplovstvo dobija prva četiri domaća školska aviona "lasta-95" iz pančevačke fabrike "Utva".Uprkos krizi, Vojska Srbije, prvi put u poslednjih 30 godina, kupuje nove avione. Do kraja 2010. godine, uz četiri domaća školska aviona, planirani i najsavremeniji višenamenski borbeni lovci. Oprečni stavovi ekonomista i vojnih stručnjaka o kupovini aviona.

Do kraja godine, srpsko vojno vazduhoplovstvo dobija prva četiri domaća školska aviona "lasta-95" iz pančevačke fabrike "Utva".
Prilog novinarke Slavice Gligorović

To će biti prve nove letelice koje Vojska kupuje u poslednje tri decenije. I pored ekonomske krize, Vojska Srbije planira da kupi i nove, najsavremeneije višenamenske borbene avione.

Konkretne ponude dostavljene su svim značajnijim svetskim proizvođačima.

Taktička studija koja definiše potrebe Srbije za novim višenamenskim borbenim avionima izrađena je još 2008. godine.

Početkom ove godine poslate su zahtevi za informacijom Sjedinjenim Državama za avione "fantom F16" i "fantom F18", švedskoj za "gripen", Francuskoj za "rafal", Evropskom konzorcijumu za "jurofajter" i Rusiji za avione "mig 29 M" i "suhoj 30".

"Potreba za nabavkom višenamenskog borbenog aviona je definisana potrebom pre svega da mi kao država štitimo svoj suverenitet, odnosno kontrolišemo svoj vazdušni prostor i da zajedno sa ostalim zemljama koje u Evropi,, takođe štite svoj vazdušni prostor budemo ravnopravni partneri", kaže komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general Ranko Živak.

U planu je i modernizacija aviona "galeb G4", kako bi se i obuka pilota prilagodila novom avionu.

"Letelo je već nekoliko naših pilota na avionima "fantom F16" , i ja sam imao tu sreću da letim u vazduhoplovnoj bazi u Ohaju u Springfildu. To je svakako za nas jedno veliko iskustvo da vidimo upravljanje tim savremenim avionima i smatram da naši piloti neće imati nikakav problem u savladavanju tog aviona, koji god da je", kaže potpukovnik Milan Majkić, načelnik štaba 204. avijacijske baze.

Neophodnost modernizacije borbenih aviona

Mađarska se, na primer, opredelila za švedski "gripen", a ugovor vredan oko milijardu evra najvećim delom pokriven je industrijskom kompenzacijom.

Austrija je izdvojila milijardu i 600 miliona evra za avione "jurofajter tajfun". Poljska je od Amerike kupila 48 novih aviona "fantom F16" za oko 4 milijarde dolara, a više od 60 odsto platila je robnom razmenom.

"Sa jedne strane, ruski avioni su jeftiniji ali Rusi očekuju konkretan novac. S druge strane na zapadu su avioni skuplji, ali su mogući pregovori o industrijskoj razmeni, a to je zapravo u ovom trenutku jedini pravi način kako da se plati avion", kaže Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Dok ekonomisti postavljaju pitanje koliko je, u ovom trenutku za prezaduženu Srbiju, opravdano kupovati vojne avione, vojni stručnjaci ipak smatraju da je investicija u vojno vazduhoplovstvo opravdana.

Upozoravaju da bi, u suprotnom, bile potrebne decenije da se ono ponovo stvori i da naša zemlja nije toliko mala da ne treba da ima svoje vazduhoplovstvo.

Vojska Srbije sada ima stotinak aviona od kojih jedna trećina nije u letnom stanju. Za dve godine isteći će resursi i za 14 "migova 21" umesto kojih bi trebalo da se kupe novi avioni. Za to bi država trebalo da izdvoji oko milijardu dolara.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5.....sku+Srbije

Dopuna: 09 Avg 2010 9:40

Koliko vidim iz priloga nasi naginju ka zapadnoj letelici,i to kupovinom preko robne razmene u ceni do 1 milijarde dolara....

Austrija je za 1 600 miliona kupila 15 komada eurofajtera mi bi za ovo mogli jedno 8 ali to je malo

Madjarska je dobila 14 gripena za 1 milijardu

Mislim da ce na kraju nasima da uvale F16 za milijardu to je nekih 12 letilica.......

Mislim da ova slika ima neku simboliku da se znalo i tad odlazeci mig 21 i dolazeci F 16
Batajnica 2006

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 20767
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Intervju generala Živaka, Komandanta V i PVO Srbije, za nedeljnik Akter

Citat:Čini se da se rokovi za nabavku i uvođenje višenamenskog aviona pomeraju. Šta je realno?

Prvo, nabavka novih aviona je i za mnogo bogatije zemlje proces koji traje više godina. Tako da ni mi ne možemo očekivati da će sve biti gotovo za godinu dana. Sa druge strane, dobili smo odgovore na zahtev za informacijama o avionima. Kao što sam rekao, to su F-16, F-18, “gripen”, “rafal”, “eurofighter”, MiG-29 verzije M, i za “suhoj-30”. Ruski proizvođači i „eurofighter“ već su se predstavili, a zanimanje evropskog konzorcijuma za G4 je ozbiljno. Naš tim koji se bavi stručnim analizama aviona ima rok da u januaru 2011. godine iznese svoje analize na glavnom vojnotehničkom savetu. Potom ćemo suziti izbor i tražiti dodatne informacije, a nakon toga uputiti zahtev za ponudu. Zanimljivo je da su se u međuvremenu pojavile i države kojima nismo poslali zahtev za informacije, a koje su očito zainteresovane da učestvuju. Kina, na primer.

ceo tekst : http://www.akter.co.rs/index.php/politikaprint/2864.html

25. decembar 2010.

sasans23 ::Текст из новог броја Одбране. Изјава команданта В и ПВО.

"Радни тим који је формиран на нивоу МО и ВС приводи крају претходну анализу тактичко-техничких карактеристика авиона који се могу купити на светском тржишту. Ми смо послали позиве произвођачима да нам прикажу шта могу да понуде. До сада су нам презентовани – амерички F-16 и F-18, руски МиГ-29 у најновијим верзијама и сухој-30, француски рафал и еурофајтер и кинески ЈF-17 и Ј-10. Ради се о чисто стручним презентацијама летних и борбених карактеристика ваздухоплова и ми ћемо до краја јануара саставити листу од три или четири авиона који нам, условно речено, одговарају. Тај документ ће бити готов до краја јануара и после тога наступа економска анализа пројекта, а потом коначна одлука која је, сем осталог, и по литичке природе. Дакле, наш посао завршава се " листом жеља” која се даје Министарству одбране и Влади. Држано руководство процениће има ли начина и модела да се финансира таква набавка и у то ће укалкулисати и политичке интересе земље.

...

То је и нас изненадило јер су нас представници „Грипена” на неколико аеромитинга у иностранству позивали на презентације које су организоване за одређени број земаља. У питању је интересантан авион ко ји су набавиле неке земље у окружењу, Мађарска и Чешка, на пример. Могу ће је да шведски произвођач из неког разлога ни је спреман да из врши трансфер технологија, али заиста немогу да спекулишем."

http://www.odbrana.mod.gov.rs/odbrana126/12-15.pdf

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 555 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 0 sakrivenih i 548 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, Doca, dragoljub11987, ILGromovnik, LUDI, Mali Veseljak, VJ