93. Rečni centar

1

93. Rečni centar

offline
 • Pridružio: 07 Sep 2007
 • Poruke: 39

93. Rečni centar je jedinica namenjena za izvršavanje diverzantskih i protivterorističkih zadataka i svih vrsta ronilačkih radova u uslovima koji vladaju na unutrašnjim plovnim putevima.

Jedinica je pored osnovne namene, osposobljena i za obučavanje rečnih ronilaca i diverzanata, tako da u svom sastavu ima prekaljene ronilačke i diverzantske instruktore.

O zdravlju svakog pripadnika brine sanitetska ekipa sa adekvatnim kvalifikacijama iz oblasti podvodne medicine, na čelu koje je lekar, takođe rečni ronilac.

Rečna ronilačka jedinica Rečne flotile, spada u red jedinica sa tradicijom i iskustvom dugim preko tri decenije.

Prvi zaron rečnih ronilaca OS SFRJ registrovan u Ronilačkom dnevniku, izveden je 01. 06. 1972. godine u organizaciji 93. Rečnog centra Rečne ratne flotile JNA.

Od tada do današnjih dana kroz ovu jedinicu je prošlo 1500 ronilaca (mornara na odsluženju vojnog roka i aktivnih starešina – profesionalaca u ovom pozivu).

Pre početka obuke budući ronioci prolaze rigorozni selekcioni sistematski lekarski pregled za utvrđivanje sposobnosti kandidata za ronioce. Pregled obuhvata i test barofunkcije koji se obavlja u barokomori.

Oni koje zdravstvena komisija oglasi sposobnim, pristupaju specijalističkoj obuci za ronioca.

Ronilačka oprema rešnih ronilaca i diverzanata predstavlja deo borbenog kompleta od izuzetnog značaja za izvršenje namenskih zadataka.

Od svog osnivanja do danas jedinica je opremana vrhunskom profesionalnom opremom koja je predstavljala reper kvaliteta i pouzdanosti svog vremena.

Ekstremni uslovi eksploatacije opreme u rekama i jezerima (uopšte na UPP) utiču kako na vek upotrebe opreme tako i na mogućnosti, autonomiju i efikasnost samog ronioca. To su, pre svega: slaba vidljivost (često totalni mrak u kome zbog velikog rečnog nanosa ni podvodna lampa ne pomaže, tako da se radi metodom na “pipanje”), zatim – kontakti sa podvodnim preprekama (ponekad jako oštrim metalnim delovima potonulih objekata), jaka rečna struja i niske temperature.

vj.rs/flotila/lat/rc_o_nama.htm

offline
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 10

Pozdravljam sve iz RRF Novi Sad, no ova jedinica je uvek bila u senci 63 i 72.

offline
 • Pridružio: 22 Jun 2007
 • Poruke: 4

Da li je deo te jedinice pripojen spec. brigadi?

offline
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 10

Koliko znam jeste sada sve pod specijalnom brigadom.

offline
 • Pridružio: 07 Sep 2007
 • Poruke: 39

Nije bas 93recni centar je posebna jedinica u okviru Recne Flotile

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2007
 • Poruke: 263

Naše “foke” sa Dunava


ZA “mornaričke foke”, ronilačku jedinicu Mornarice SAD - samo retki nisu čuli... Ređi su, međutim, oni koji su čuli da u Vojsci Srbije postoji jedinica koja ne samo što može da parira “specijalcima” koje je Holivud učinio slavnima, već ih i u mnogo čemu nadmašuje.
Ovi ronioci, koji se u javnosti retko pojavljuju, pripadaju “93. rečnom centru”, odnosno Rečnoj flotili, i njen su elitni deo.
BEZ PREPREKA
SVI momci angažovani u ovoj jedinici, objašnjava Zvezdan Radašinović, poručnik bojnog broda, zadužen za moral u Rečnoj flotili, su savršenog psihofizičkog zdravstvenog stanja, podoficiri i oficiri - dobrovoljci.
Rale, kako nam se predstavio njihov komandant, kojeg smo zatekli na rukavcu Dunava, na kojem su dve “pare” ronilaca obavljale rutinske, svakodnevne zadatke oko usidrenih brodova, po činu je kapetan fregate. Jedan je od retkih ronilaca druge kategorije, a prvu kategoriju u Srbiji niko nema.
Počeo je da roni 1989. godine. Objašnjava nam da je ovo jedina jedinica u Srbiji koja može da roni u rekama, pre svega Dunavu, Savi, Tisi i jezerima. Vojničkim rečnikom, ova jedinica na „unutrašnjim plovnim putevima obavlja ofanzivne i defanzivne zadatke u svim uslovima ronjenja”.
- To konkretno znači da naši ronioci mogu da obezbeđuju plovne objekte, lučka postrojenja, sidrišta, skelska mesta prelaza, ali i da uklanjaju i postavljaju eksploziv pod vodom, u svim vremenskim uslovima, zimi i leti - objašnjava naš sagovornik. - Uz ove, vojne zadatke, naravno, osposobljeni smo i da sarađujemo sa civilnim strukturama u svim zadacima vezanim za ronjenje, i u poslenje vreme, ovo nam je osnovna misija.
Glavna karakteristika ovih ronilaca, međutim, je ta što gotovo sve zadatke, za razliku od „kolega“ koji rone u moru, obavljaju u uslovima izuzetno ograničene vidljivosti, uz snažnu rečnu struju, i, vrlo često, nisku temperaturu vode i vazduha. Zimi, da bi obavili zadatak, često rone ispod leda.
- Za razliku od ronjenja u moru, nas ispod površine reke očekuje enigma - objašnjava dalje naš sagovornik. - Prosečna vidljivost na najvećem delu naših reka, na dva metra ispod površine, je oko pola metra, dok je na većim dubinama, od pet do osam metara, ravna nuli. U takvoj situaciji, kada ronimo, možemo da osetimo, a ne da vidimo. U većini slučajeva „ronimo na osećaj“.
NEMA GREŠAKA
BAŠ zbog takvih uslova u kojima obavljaju svakodnevne aktivnosti, akcenat je stavljen na pažljivo planiranje i organizaciju, tačnije na logističku pripremu svakog zadatka. Prostora za grešku nema, a najbolja oprema u ovakvim uslovima je ogromno iskustvo.
- Opremljeni smo najsavremenijom individualnom ronilačkom opremom, tako da naš ronilac, na sebi, zavisno od potreba, nosi oko dve hiljade evra - navodi Rale. - Tu je i ronilački sonar, magnetometar, ali i pokretna baro komora, kao i motorni čamci, i plovni objekti sa dizalicama i ostalim sredstvima neophodnim da obavimo postavljeni zadatak.
Kao jedan od najkomplikovanijih zadataka, koji su uspešno završili, ronioci pominju izvlačenje transportera iz Save, kod Šapca, sa 12 metara dubine, u decembru prošle godine. Pamti se i kada su ronioci ove jedinice našli sve delove automatske puške, koja je rastavljena bačena u Dunav...
- Prema normama, trebalo bi da za šest sati budemo u punoj borbenoj gotovosti, ali u praksi smo postigli da su dva ronioca, sa rukovodiocem ronjenja, sanitetskim obezbeđenjem, prenosnom baro komorom i gumenim čamcem, za pokret spremna već za dva sata - ponosan je Rale. - Čima ova ekipa izvidi teren, za njima stižu i ostali ronioci, sa opremom, užadima, sajlama, dizalicama...
Zadatak su, dok smo razgovarali sa Raletom, priveli kraju i ronioci. Pridružili su nam se na obali.
Ronjenje u Dunavu opisuju kao „fizički rad“ bez lepote; prisećaju se da su posle ronjenja u snažnoj rečnoj struji upala mišića i bolovi u rebrima redovna pojava. Kada se roni pod ledom, ronilac ne može sam da skine rukavice.
Pitamo ih za „foke“. Ne žele da se porede sa njima. Kada pitamo da li razmišljaju o promeni zanimanja, odgovor je jednoglasan: "Ne! Maska i peraja se ne ostavljaju!"

PLATA
RONIOCI o plati nerado govore. Ipak, uspevamo da saznamo da su za svoj rad, u odnosu na kolege iz drugih zemalja, skromno plaćeni. Sat ronjenja plaća se 0,6 odsto osnovne plate, koja je oko 12.000 dinara, dakle oko 80 dinara. Holandski ronilac za minut ronjenja dobija 1,5 evro.
- Ranije smo za sat ronjenja dobijali toliko da platimo pivo u kantini - kažu pomalo u šali ronioci. - Sada, međutim, ni to ne možemo. Pivo u kantini je - ukinuto.

DETALJNA OBUKA
STANDARDI u obuci za ronioca u našoj zemlji, daleko su stroži nego u Francuskoj i Italiji.
- Da bismo osposobili ronioca da u zaroni u Dunav, na dubinu od 13 metara, potrebno je najmanje pet godina obuke - precizira Rale. - Neophodno je da naši ronioci završe osnovni kurs, posle kojeg postaju ronioci pete ronilačke kategorije. Zatim se u jedinici dalje usavršavaju, i posle dve godine stiču pravo da pređu u višu kategoriju. Tek sa trećom kategorijom, mogu da rone u Dunavu, i to u teškim uslovima.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=10&.....2007-05-05

offline
 • Pridružio: 03 Dec 2005
 • Poruke: 164

Prezentacija Recne flotile iz Novog Sada

vj.rs/flotila

offline
 • asketa 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 14 Okt 2007
 • Poruke: 1

93 recni centar nije danas ni izbliza ono sto je nekad bio i onakav kakvim je gore predstavljen.Vise se i ne zove tako.Ime je promenjeno u ODPD(ODred za Podvodna Dejstva). Odred je malobrojan od kojih je vecina ronilaca zagazila u 5-tu deceniju zivota.Ona slika diverzanta odozgo ( u mares odelu sa mp5 heklerom u rukama) nije autenticna i ne predstavlja novosadskog diverzanta, mozda je rec o 82 pomorskom centru ili pak predstavlja pripadnika neke strane jedinice.Istina je da se u njenom sastavu nalaze prekaljeni borci sjajni ljudi sa kojima je odnos staresina - vojnik mnogo vise od uobicajenog. I da zdravstveni pregledi jesu rigorozni!!!. poz

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8164

Može li neko da navede uslove za dobijanje pojedine kategorije ronioca.

Zna li se kakva je budućnost ove jedinice, i kakav je priliv (odziv) ljudstva za služenje u ovoj jedinici s obzirom na zaradu i uslove u kojima rade?

offline
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 10

KBB Zvezdan "Zveki" Radošinović može jedino o moralu da priča na svojim rashodovanim RTK!!!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 944 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 2 sakrivenih i 904 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aljosa7, Apok, Bane san, bojank, boracbl1389, celik, cenejac111, Cigi, damirZR, darionis, Doca, dozorni, Dr.Strangelove, Dragan Smiljanić, dragon986, Dzoni70, galijot, Georgius, havoc995, ikan, Insan, Krusarac, Mercury, mikrimaus, Miskohd, mladen.zovko, Panter, pavlo, proka89, renoje2, Sirius, ssekir75, suton, theNedjeljko, time, vladas87, VP3987