Kineska pomorska baza Yulin

Kineska pomorska baza Yulin

offline
 • Pridružio: 25 Apr 2010
 • Poruke: 198

Kineska ratna mornarica početkom 2000 godine izgradila je najtajnstveniju pomorsku bazu Yulin na ostrvu Hainan na njegovom južnom delu. Baza je specijalno projektovana za novi tip strategijskih nuklearnih podmornica 094 klase Jin, kojih je dosada izgrađeno samo dve a u planu je izgradnja čak osam ovih strategijskih podmornica. Izgradnja ove baze imala je veliki značaj za reafirmaciju kineske ratne mornarice i njenu novu ulogu u budućnosti. U ovj bazi stacionirane su i nuklearne podmornice klase Han i Xia, kao i klasične dizel električne podmornice klase Kilo. Jedna od prednosti baze da kinseke podmornice prilikom isplovljavanja iz nje odmah se potopi u dubime 0d 400-600 metara Južno kineskog mora i duboke pacifičke vode, gde se dubina na pojednim mestima kreće i do 4500 metara zbog čega ih je veoma teško otkriti pri isplovljavanju. Za primer dovoljno je uzeti bitanske luke gde su stacionirane nuklearne podmornice u severnozapadnom delu Škotske. Prilikom isplovljavanja podmornice zbog male dubine mora kreću se na površini jer ne mogu da se potope na patrolnu dubinu, dok ne izađu iz Irskog mora. Lokacija ove baze je veoma važna za operacije kineske mornarice prema dalekom istoku i dalje prema Vijetnamu, Filipinima, Maleziji sa kojima imaju nerešene probleme na moru. Slučaj tajvana ne treba ni spominjati. Lokacija ove baze biće u budućnosti još značajnija pošto su indijci u operativnu upotrebu uveli svoju prvu nuklearnu podmornicu koja će operativno funkcionisati u indijskom okeanu i Južnokineskom moru zbog blizine pomorskih baza Indije na Nikobarskim i andamnskim ostrvima.
Keri Braun analitičar kraljevskog instituta za Daleki Istok 2008 godine izjavio je da je nova kineska pomorska baza strategija Kine za sprečavanje dolaska pojačanja mornarice SAD u slučaju vojnog konflikta sa Tajvanom. Prema navodnom planu podmornice klase Jin upotrebile bi svoje balističke rakete JL-2 sa s ciljem da mornairce SAD i Japana ostanu slepe i nemoćne ako odluče da intervenišu u ovm konfliktu.
fas.org/programs/ssp/nukes/images/Hainan-full.jpg

fas.org/programs/ssp/nukes/images/Hainan-demag.jpg
fas.org/programs/ssp/nukes/images/Hainan-cave.jpg
fas.org/programs/ssp/nukes/images/Hainan-cave.jpg

Dopuna: 04 Avg 2010 17:11

Baza Yulin privukla je pažnju zapadnih obaveštajnih službi aprila 2001 godine kada je američki špijunski avion EP-3 Aries koji se nalazio u izviđanju ove baze i provere elektronske zeštite i komunikacija kineske moranrice u i oko baze bio otkriven. Tada su sa obližnjeg aerodroma na ostrvu Hainan poletela dva lovačka aviona J-8 od kojih je jedan avion izgubljen, a njegov pilot poginuo i nikad nije pronađen. EP_3 sa posadom je zbog oštećenja motora bio prinuđen da sleti na obližnji aerodrom, a 24 člana posade uključujući tehničare bilo zarobljeno. iako je posada pokušala da uništi elektorniku u avionu u tome je samo delimično uspela. Kinezi su do detalja pogledali avion i preuzeli zabeleženi i sačuvani materijal pre nego što je posada i avion vraćen u SAD.
Prema nekim zapadnim pomorskim analitičarima nova podmornička baza u kojoj će biti smeštene najznačajnije podmornice klase Jin 094 prvi je pomak u prikazivanju jačanja kineske pomorske moći i otovrenog prikazivanja da pacifička flota mornarice SAD više nije najmoćnija i najjača flota pacifika

offline
 • Pridružio: 29 Maj 2009
 • Poruke: 1082
 • Gde živiš: North Pole

Kada su poletela 2 J-8 jedan je oboren, sta ga je oborilo?

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12082

Lieutenant ::Kada su poletela 2 J-8 jedan je oboren, sta ga je oborilo?
Дошло је до судара у ваздуху, при чему је један кинески авион теже оштећен и пао, а амерички авион је оштећен слетео на најближи аеродром.

offline
 • Pridružio: 29 Maj 2009
 • Poruke: 1082
 • Gde živiš: North Pole

vathra ::Lieutenant ::Kada su poletela 2 J-8 jedan je oboren, sta ga je oborilo?
Дошло је до судара у ваздуху, при чему је један кинески авион теже оштећен и пао, а амерички авион је оштећен слетео на најближи аеродром.


Kineske kamikaze Mr. Green

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2011
 • Poruke: 1692

Evo slike kineske podmorničke baze sa gogle-a

offline
 • Oscar  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 06 Maj 2010
 • Poruke: 797

Jos jedna satelitskaI jedna sa doka - dva razaraca klase 052C

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 429 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 3 sakrivenih i 418 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Andrija357, Dannyboy, draggan, havoc995, marko995, Miskohd, Ognjen D., Smiljke