Poređenje najvećih ratnih mornarica

Poređenje najvećih ratnih mornarica

offline
  • Pridružio: 14 Dec 2010
  • Poruke: 1252

Napisano: 02 Avg 2019 17:59

Kako se ubedljivo najveći i najlukrativniji deo trgovine obavlja morima i okeanima to je važnost kontrole i zaštite vodnih puteva krucijalna za svaku od velikih sila.

U prilogu je tabela poređenja ratnih mornarica po tonaži i tipu brodova preuzeta od autora https://navy-korabel.livejournal.com gde se može naći veliki broj zanimljivih tabela i vesti.

Iako tonaža nije presudan element jeste najrelevantniji ako se uzme da se zemlje nalaze na približno istom tehnološkom razvoju. Ovo zato što se polazi od pretpostavke da se na brodu određene tonaže može razmestiti srazmerna količina naoružanja.

Tabela sa pregledom top 13 mornaricaDopuna: 03 Avg 2019 21:24

Tabele brodova tri najveće mornarice:

USNPLANVMFDopuna: 04 Avg 2019 12:35

Četiri napomene u pogledu poređenjao tri najveće mornarice:

1. Nisu uzeti u obzir brodovi ispod 2.000 tona, a u kom segmentu Rusi i Kinezi imaju vrlo sposobnih brodova za dejstva u priobalnom pojasu i ekvatoriji Crnog, Baltičkog i Ohotoskog mora u slučaju VMF, a u reonu Tajvana i prvog pojasa ostrva u slučaju PLAN. Ova činjenica tj da su ova područja pokrivena malim raketnim i protivpodmorničkim brodovima oslobađa veće brodove odgovornosti u ovom segmentu i usmerava ih da na odgovornost dalje morske i okenaske zone.

2. Predviđanje bližeg futura do 2025. godine... U pogledu USN perspektiva je stabilni rast mornarice (tonaže), u sluačju PLAN nastavak naglog rasta na šta će posebno uticati uvođenje nosača aviona i teških desantnih brodova, u slučaju VMF tendecija je stabilizacija na ovoj tonaži budući da je nakon poslednjih otpisa ostalo malo do nimalo krupnih sovjetskih brodova koji će u bližoj perspektivi na otpad.

3. U prvih trinaest sa tabele, uočljivo je da su na mestima 4 i 5 najveći američki saveznici u ekvatoriji Atlantskog i Tihog okeana, a tu je još Australija kao izvestan i odan saveznik u bilo kojoj američkoj ekskurziji - pokušaju blokade ili drugog dejstva. Tu su i drugi ali manje izvesni saveznici. Za razliku od njih VMF i PLAN se ne mogu pohvaliti saveznicima na tabeli. Eventualno je u nekom scenariju moguće njihovo međusobno sadejstvo.

4. Nemoguće je na oko ne primetiti koliko je USN organizovanija u pogledu broja i klase brojeva (kraća ali bogatija tabela). Naime PLAN, a posebno VMF koja je dakle na trećem mestu ima najveći broj klasa brodova sa svega po par brodova u klasi što govori u isto vreme o nestabilnosti u gradnji, ali i o posebnim i specifičnim zahtevima koji su pred rusku mornaricu postavljeni.

offline
  • Pridružio: 10 Mar 2016
  • Poruke: 574

Kakav je odnos crnomorska flota - Turska mornarica?

offline
  • Pridružio: 14 Dec 2010
  • Poruke: 1252

Napisano: 04 Avg 2019 18:38

mercedesamgzakon ::Kakav je odnos crnomorska flota - Turska mornarica?

U Crnom moru Turska nema šta da traži jer se ruske snage u ovom reonu oblikuju da mnogo jačim snagama od turskih ne dozvole pristup Crnom moru.

Sa druge strane ruskoj mornarici bi bez zauzimanja Carigrada svakako bilo u velikoj meri onemogućeno dejstvo u Sreduzemnom moru zbog čega se i toliko bore za Tartus i luku u Egiptu ili Libiji. Ima naznaka da crnomorska flota planira da u Tartusu formira drugu diviziju neatomskih podmornica. Trenutno crnomroska flota ima u sastavu 7, a verovatno će poslednja iz serije 877 nakon remonta preći na Baltik pa će ostati 6.

Turska monarica je dosta stara, ali su u procesu nabavke/gradnje novih podmorinica, eskortnog nosača, teških desantnih brodova i Milgrem projekata koji će u značajnoj meri podići sposobnosti mornarice i uz italijansku je učiniti najjačom u Sredozemlju.

Dopuna: 26 Mar 2020 14:41

Stanje na 01.01.2020. godine https://navy-korabel.livejournal.com/229568.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 877 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 6 sakrivenih i 833 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, Arahne, babaroga, Boris BM, Boris90, Bubimir, Cobi026, debeli, DH, Djokislav, doklevise, goxin, ikan, Komentator, krkalon, Leonov, LUDI, Magistar78, Milometer, mkukoleca, Neutral-M, ObelixSRB, Parker, raptorsi, raso76, rodoljub, sasa87, Smajser, stokssone, TITAN DUDIN JARAN, Tvrtko I, VJ, Vlada1389, vobo, zlaya011, zmajbre, zorzpapadubi