Ažinter Pres

Ažinter Pres

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 6495Ažinter Pres, takođe poznat pod imenom Ordem Central e Tradicao bila je pseudo novinarska agencija ustanovljena u Lisabonu, Portugal, septembra 1966 pod režimom Salazara. Na njenom čelu je bio kapetan Iv Gerin Serak koji je imao učešća u organizovanju OASa u Madridu, terorističke grupe koja se borila protiv alžirske nezavisnosti. Ažinter Pres je u stvarnosti bio anti – komunistička, plaćenička organizacija sa podružnicama u drugim zemljama. Obučavala je svoje pripadnike u tehnikama tajnog djelovanja, uključujući bombaške napade, tihe likvidacije, subevrzivne tehnike, prikrivene komunikacije i infiltracije te protiv – gerilsku borbu.

Agencija je vjerovatno podignuta od strane Salazarovog režima kao odgovor na portugalski poraz prilikom aneksije Goe od strane Indije. Salazarov režim je bio odlučan da zadrži svoje preostale kolonijalne posjede u Mozambiku, Angoli i Istočnom Timoru uz strah od komunističkog subverzivnog anti kolonijalističkog djelovanja podpomognutog od strane SSSR. Ovo je približilo režim NATO – sigurnosnoj doktrini (Gladio) u odnosu na SSSR i anti – kolonijalne pokrete.

Agencija se okrivljavala za rad sa mnogim autoritativnim desničarskim vladama (Salazarova, Frankova, Suhartova u Indoneziji, grčka vojna hunta) i sa južnoafričkim aparthejd režimom. Ljudstvo Ažinter Presa radilo je pod kamuflažom reportera i fotografa, što im je omogućavalo da putuju slobodno (uz radionicu za proizvodnju falsifikovanih dokumenata).

Jedan od dokumenata otkriven 1974 po padu Salazarovog režima.
Our Political Activity,
Our belief is that the first phase of political activity ought to be to create the conditions favouring the installation of chaos in all of the regime's structures. .. In our view the first move we should make is to destroy the structure of the democratic state under the cover of Communist and pro-Soviet activities. .. Moreover, we have people who have infiltrated these groups and obviously we will have to tailor our actions to the ethos of the milieu — propaganda and action of a sort which will seem to have emanated from our Communist adversaries. .. These operations will create a feeling of hostility towards those who threaten the peace of each and every nation. [i.e. Communists]

Ciljevi organizacije privukli su podršku portugalskog diktatorskog režima i portugalske tajne policije PIDE koja je obezbijedila Ažinter sa bogatim fondovima. CIA je takođe uzela učešća i Ažinter se proširio izvan granica Portugala. Gerin Serak je organizovao opasnu privatnu špijunsku mrežu u Evropi i jugoistiočnoj Africi. Krajem šezdesetih Ažinter Pres je bio jednak ako ne i jači od tajnih službi zemalja srednje veličine.

Ažinter je takođe regrutovao desničarske plaćenike za borbu u kolonijalnim ratovima u Africi i držao je kampove za obuku u protivterorističkoj i protivgerilskoj borbi. Obuka je uključivala i prikrivene tehnike djelovanja pravljenja bombi, likvidacija, propagande. Posle 1969, Ažinter je prebacio svoj fokus sa Afrike na Evropu. Gerin – Serak uspostavio je podružnicu poznatu kao “Ordre Et Tradition” koja bi vršila političko zastupanje bez razbijanja fasade novinske agencije. Ažinter je takođe proizvodio radio propagandu i uspješno se infiltrirao u evropske radikalno ljevičarske organizacije preko švajcarske komunističke partije. Praktična i teorijska obuka obavljala se na različitim lokacijama od Algarva u Portugalu do Vindhuka u Jugozapadnoj Africi u trajanju od tri nedjelje.

Najzlokobnija od svih bila je Ažinterova ultra – tajna ćelija Ordre Et Tradition. Poznata kao Međunarodna Armija protv Komunizma (Organization Armee contre le Communisme International), bila je specijalizovana u provokaciji i infiltraciji.Na čelu grupe bio je Iv Gerin Serak, katolički anti – komunistički aktivista, bivši oficir francuskih oružanih snaga i veteran ratova u Indokini, Koreji i Alžiru. Italijanski neo – fašistički terorista Stefano De La Kjale bio je drugi osnivač Ažinter Presa. Angažovan juna 1962 od strane Franka, Ivi Gerin je zatim izabrao Salazarov Portugal koji je po njemu bio poslednja uporište u borbi protiv komunizma i ateizma.


Yves Guérin-Sérac - veteran Prvog indokineskog rata, Korejskog te rata u Alžiru, osnivač OASa i pripadnik 11. polubrigade udarnih padobranaca

Osim Portugala, Ažinter Pres se sumnjiči i da je djelovao po independističkim pokretima u portugalskoj imperiji kao i u Italiji. Sumnjiče se za likvidacije osoba u Portugalu kao i za likvidacije vođa anti kolonijalnih pokreta u Gvineji i Mozambiku.

U saradnji sa italijanskim neo – fašistima sumnjiče se za bombaški napad na Pjaca Fontani 1969 godine.Pad Salazarovog režima 1974 označiće i kraj rada Ažinter Presa. Iv Gerin Serak, Žoao De Silva i drugi članovi pobjeći će iz Lisabona i Portugala u Španiju (Grupa Madrid) gdje će se u blizini Alikantea smjestiti u Paladin grupu, desničarsku organizaciju formiranu od strane Ota Skorcenija privatnog sigurnosnog kontraktora angažovanog na prevenciji širenja komunizma. Po padu Franka španska policija je 1977 upala u sjedište Ažinter presa u Madridu u toku istrage oko djelovanja agencije u čijim je prostorijama pronašla oružje i eksploziv.

Grupa će po padu Franka izvršiti preseljenje u Čile gdje su ponudili svoje usluge Augustu Pinočeu (prema nekim podacima grupa je sa falsifikovanim francuskim pasošima prebjegla u Karakas uz blagoslov mreže Žaka Fokara). Po padu Pinočea grupa će se evakuisati u Argentinu gdje će Gerin Serak osnovati grupu neotemplara Vida-Muerte-Vida. Poslednji put viđen je u Španiji 1997 godine.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 646 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 5 sakrivenih i 624 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Acaks88, BSD, darkangel, djo97, DM1994, doom83, El-Komadante, Faki-Valjevo, JOntra, kybonacci, magna86, mikrimaus, Panonsky, Recce, Sale.S, Snorks, vesthepes