Francuska oklopna vozila između dva svetska rata

1

Francuska oklopna vozila između dva svetska rata

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 6895

Pošto sam prokazni frankofil, mislim da je smisleno da ja otvorim ovu temu.

Voleo bih da ovde probamo da zaobiđemo uzroke francuskog poraza, kvalitet francuske vojske, komandnog kadra, Mažino liniju. I momente sa američkim i engleskim vicevima.

Probaću da predstavim sa jedne strane papirnu vrednost tenka, na šta se danas zbog igirca mnogo gleda, a sa druge njihovu realnu vrednost. Imao sam prilike da sva ta vozila vidim uživo, u neke čak i da uđem. Dodatno preporučujem Nicolasa The Chiftaina Morana, simpatičnog dugajliju koji je bio dovoljno blesav da ulazi u razne neke tenkove koje ću spomenuti. Ima i zanimljiva predavanja o doktrini, nekim manje poznatim momentima iz pada Francuske i tako.


Jedna od važnijih stvari, a sa kojom treba zapravo početi je francuska terminologija. Malo je čudna, ume da zbuni i jedinstvena je. U frnacuskoj armiji postoje dva korisnika oklopnih vozila, pešadija i konjica. Pešadija koristi tenkove, konjica samohodne mitraljeze (izabrao sam kao najsmisleniji ovaj prevod). Međutim može se desiti jednom vozilu da bude označeno i kao jedno i kao drugo.


Prvo su tenkovi. na frrancskom se kaže char, kola sa životinjskom vučom (chars de bataille, borna kola otud kod nas izraz).

Podlejeni su u tri grupe:

- Teški tenkovi, chars lourds. Nije baš najjasnije genralima čemu to služi. Koristili bi ga za probijanje linije. Jedini predstavnik u ovoj klasi je jedna monstruoznost na gusenicama, veća i teža od Merkave, najveći tenk u opertivnj službi ikada, Char 2C. Nisu služili ničemu, osim da budu grozno veliki. Nisu korišćeni u rat.- Druga grupa uslovno može da se nazove srednji tenkovi, chars de bataille, tenkovi za proboj i za borbu protiv neprijateljskih tenkova. I za njih nisu bili sigurni kako daih upotrebe.Postoje dve podgrupe ovde. Prva je teža, oklopljenija i ima jednog predstavnika Char B1, druga podgrupa je nastala od kao (smislena) altrenativa za Char B1. Čine je srodni Cahr D1 i D2.

B1


D1D2-Treća grupa su laki tenkovi, charas legers. Ovo nisu izviđači, to su tenkovi koji služe da direktno podržavaju pešadiju. Ima ih više, svi imaju zajedničku odliku da imaju dva člana posade. FT 17, veteran iz Prvog rata, vrlo slični Reno (R) i Hočkis (H) 35 (i 40) i FCM 36.

R35


H35


Upoštena zajednička karakteristika (pešdijskih) tenkova je da su sporiji i bolje oklopljeni. Čak i ovi mali.

Konjica je imala zadatak da stigne što pre do protivnika, zaustavi ga i usporava dok se pešadija postavi za metodičnu bitku.Njeni tenkovi su trebali da bu brži dobro zaštićeni i naoružani. Konjici je zbranjeno da ima tenkove zakonom. Međutim konjanici su našli nain da imaju tenkove, dajući mu ime Automitrailleuses de Combat ili AMC, samohodni borbeni mitralje, AMC skraćeno. No to je tenk, po svemu. Uz još dva tipa atomitrailleuses, biće okosnica konjice.

- Automitrailleuses de Combat ili AMC su tenkovi, veliku većinu čini SOMUA S35, po mnogima najbolji frnacuski tenk. Biće o njemu više. Drugi je AMC 35, brojka istih je minorna, dvocifrena. No izuzetak vredan pomena jer ima dvočlanu kupolu. Sad, ta kupola je daleko od sjajne. Nije ona velika, tesno je unutra, prosečan čovek je poprilično ispuni. Ima neke bagove sa elevacijom. Stoji se na podu, nije t ništa revolucionarno i spektakularno kako ga predstvaljaju. I dalje je komandir opterećn, ima jedan izlaz i nije ni baš srećno da se gleda iz nje. Nije to propuštena šansa kao se predstavlja. AMC 34, nije učestvovao u ratu kao deo frnacse armije.

SOMUA S35AMC35- Sledeća grupa su automitrailleuse de reconnaissance, AMR izviđački samohodni mitraljezi, zapravo laki tenkovi. I nisu baš izviđači tu su da podržavaju motorizovane dragune, pešadiju u kamionima zapravo. No pošto je konjica, nema pešadije. Ili običnu konjicu kada sjaše. Posotojala su dva AMR 33 i 35. 35 ima još varijanti, al kada dođem jednom do njih više o tome. Ima tu još jedan, on je zanimljiv, al kada dođe na red.

AMR33


AMR35


-Poslednja grupa nisu tenkovi, zapravo u pitanju je jedan izviđački autombil, Panhard 178. Automitrailleuse de découverte, AMD ili pravi izviđač.Frnacuska koristi još par nekih borbeni vozila,ali su više kurioziteti i za kolonije.

Mislim da je dosta za početak. Nastavićemo sa organizacijom osnovnih jednica koje koriste oklop za koji dan.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 10270

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 13101

Da dodam da je H-35 inicijalno bio za pesadiju, pa ga je konjica usvojila, pa je na kraju ipak zavrsio po pesadiji...
Inace, ceste oznake H-38 i H-39 su netacne, to je H-35 Mle.38 i H-35 Mle.39 molicu lepo Smile. R-40 je korektna oznaka, a bio je i R-35 Mle.39 (sa duzim topom).
AMD-35 (vojna oznaka za Panhard 178) je verovatno najbolji predratni OA. Bolja prohodnost od vecine, adekvatno naoruzanje, radio. Kupola sa dva mesta, ej bre, luksuz. Nemcaki 221/222 nisu imali radio, sovjetski te klase su imali slabo naoruzanje i najcesce nisu imali radio.
Cak i u poredjenju sa vecim 231 serijom AMD-35 je i dalje skroz ozbiljna stvar. Sovjetski tezi (BA-3/6/10) su patili od mizerne pokretljivosti van dobrog puta.
Osim nedostatka ideje sta raditi sa tenkovima Francuze su zezale i mere stednje, reciklaza topova sa FT (ne, nije FT-17, samo FT Smile ) je jedna, a kupola za jednog clana posade na S-35, B1 i D2 je druga posledica stednje.

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 6895

Zašto spojlerišeš? Ubiću te! Namerno sam preskočio da stavim H35 među AMR. Aaaaa!

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 13101

Tizer, nije spojler Smile

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 6895

To nije bio tizer! Ubiću te! Razz Very Happy

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1985

не бригај. једном смо правили симулацију, сви француски формирај слободно, твоја почетна подела је ОК. незгодно је што оне са јачим топовима R i H moraš posebno da odvajaš u tom simu... ma u pm.

offline
 • Pridružio: 15 Nov 2020
 • Poruke: 73

Slike i informacije iz knjige "Tanks - The History of Armoured Warfare" Robin Cross & David Willey

U 1936 Char B-1 i Souma S-35 ulaze u sluzbu. Proizvodnja tenkova ide sporo. U 1936 120 tenkova je pravljeno svakoga mjeseca, iduce godine 19.

Proizvedeno je 35 Char B-1, i onda je napravljena nova varijanta sa debljim oklopom (60 mm naprjed) - Char B-1 bis.

Proizvedeno je oko 365 Char B-1 bis tenkova. 2 topa, 47 mm u kupli koji je komandir tenka punio i pucao. Vozac mu je dodavao municiju i usput nisanio i pucao iz trupnog 75 mm topa. Taj top je pucao samo naprjed. Elevacija cjevi je bila uz pomoc tocka za rucni pogon.

Char B-1 bis je mogao dostici brzinu od 25 km/s i domet od oko 180 kilometara.

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 6895

Francuska armija je tragala dugo kako da formira tenkovske jedinice. Tu ima celo jedno brdo problema, što finansijskih, što političkih, što tehničkih. Kroz priču o raznim tenkovima dotaćiću neke.


Konjica je tu bila konkretnija, prvo nisu lutali puno sa svojim vozilima, bili su jasni šta im treba, pomenute tri klase AMC ili ti tenk, AMR tenk za podršku i AMD izviđač. Takođe zbog primarnog zadatka da kupe vreme pešadiji da se postavi za metodičnu bitku, konjanicu su znali da moraju da grupišu svoj oklop u veće formacije. Relativno rano 1932. godine genral Flaminji (ostaće u istoriji zapamćen kao čovek koji je propustio da uništi Guderijana) je počeo da eksperimetiše u 4. konjičkoj diviziji sa mehanizovanim jedinicama. Njegove ideje su se dopale Maksimu Veganu, glavno komandućem frnacuske armije i 1935. 4.konjička divizija postaje 1. laka mehanizovana divizija (Division Légère Mécanique, DLM). Ovo laka zbuni, nije u pitanju nikakva laka formacija, zapravo je to ozbiljna okopno mehanizovana divizija, vrlo efikasna i ozbiljno naoružana. Laka znači prevshodno mobilna. Nisu su Nemci kada su naleteli na Konjički korpus i njegove dve DLM dobro proveli.

Kako zapravo DLM izgleda?
Prvobitno je Flaminji osmislo sledeću formaciju:
- Izviđački puk (Régiment de Découverte, RD) dva eskadorna motorciklista i dva eskadorna AMD
- Oklopnu brigadu sa dva puka tenkova (Régiment de Combat, RC), svaki sa dva eskandorna AMC i dva eskdarona AMR.
- Motorizovnu brigadu draguna sa opet dva puka (Régiment de Dragons Portés, RDP), svaki sa dva bataljona.
- Artiljerijski puk pripremljen za terensku vuču (Regiment d'Artillerie Tractée Tout Terrain, RATT), koja se stastojala od tri diviziona poljske artiljerije (dva 75mm i jedan 105mm) PVO baterije i PT baterije.

Ideja je bila da eskadroni AMC u RC budu opremljeni sa SOMUA S35, međutim zbog raznih muka frnacuske industrije, S35 sporo silazi sa traka, pa rupu popunjava H35 u AMC ulozi. Takođe nema ni dovoljno kvalitetnih Laffly S2TL terenskih kamiona za dragune, pa 1. DLM biva popunjava starijim Lorraine 28.

Da bi se sačuvala udarna moć DLM formacija je smanjena i modifikovana.
- Oklopna brigada sa dva puka, svaki sa dva eskadorna S35 i dva eskadrona H35.
- Izviđačkog puka u istom sastavu.
- Puk motorizovanih draguna, opet tri bataljona, sada svaki sa AMR eskadronom 3. DLM je umesto AMR 35 imala H35 mle.39 u puku draguna. Tehnički gledano (pošto kod Frnacuza nema razlike dal je običan ili mle39), H35 je bio i AMC i AMR.
- Artiljerija ista kao i gore.

Francuzi su uspeli da do kraja formiraju svega tri DLM.

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 6895

Napisano: 13 Feb 2021 9:11

Jedna digresija.

Problematično je istraživati i čitati na ovu temu. Literatura na engleskom je teku procesu revizije* i uklanjanja hladnoratovkse propagande, koja se provlačila zbog De Golovih stavova o OTAN. To su oni momenti, sa kukvičlukom, kilavim rezervistima**, opštom nesposobnošću, lošom opremom....

Drugi problem je frnacuska literatura, koja i dalje ima momenata Nosonja je bio najpametniji i najlepši.
Pa tako će vam kustosi u muzeju generala Esijena reći da na žalost nemaju sačuvan najbolji francuski tenk, Char D2. Cahr D2 je Nosonjin mali tenk. Nije to loš tenk, al opet.


*Revizija u istoriografiji je normalna stvar i ne treba je mešati sa negacionizmom kojim se bave Samardžići.
**Da nije bilo tih rezervista BEF bio završio po nemačkim lagerima, a ne na ostrv.

Dopuna: 13 Feb 2021 9:21

Još neki momenti za frustriranje.
Ovo je malo shizofreno. Gejmerski sajtovi, dosta vremena treba da se čovek probije kroz slojeve i sljeve satistika u igrici, žalopojki ili hvalospeva i slično. No sa druge strane ima tu jako dobrihi detaljnih informacija.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 782 korisnika na forumu :: 70 registrovanih, 5 sakrivenih i 707 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aljosa7, amaterSRB, amstel, aramis s, awathorn, babaroga, Boris90, BORUTUS, cvrle312, damirZR, darkangel, darkstar101, Doca, dragon986, Dzoni90, Faki-Valjevo, goxin, havoc995, Hektor, ikan, Insan, ivicasimo, kalens021, kaptain, kljift, komkom, kovinacc, Krusarac, KS, kybonacci, ljubo70, Matrix84, mercedesamg, Mercury, mfranjic, Mikulino, milos.cbr, Miskohd, Mixelotti, mk, orjen, pedja2506, pein, piton, Reddot, RJ, ruso, S2M, sakota79, Sale.S, Srki94, Stanlio, StefanNBG90, su27, tomigun, Toni, tpantic, v0idmp3, vasa.93, vathra, vobo, voja64, VP3987, Warhawk, wolf1, Yellow Pinky, yufighter, zexoni, zodiac94