Šah - Simbol borbe Istoka i Zapada i Hladnog rata ?!

1

Šah - Simbol borbe Istoka i Zapada i Hladnog rata ?!

rip
 • natrix 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 8179

Шах — огледало рововске борбе Истока и Запада

Citat:Да ли је чувени шаховски меч између Бобија Фишера и Бориса Спаског означио почетак краја Хладног рата, али и краја Југославије, који ће резултирати мраком деведесетих, питање је које отвара недавно објављена књига „Југословени“ редитеља Бориса Миљковића.


Игра шаха је била огледало рововске борбе Хладног рата.

Занимљиво је да су највећи велемајстори и људи који су писали историју шаха били с оне стране ’гвоздене завесе‘ — из СССР-а и Источног блока. То је игра која је од средине прошлог века па наредних 10-15 година представљала једну од врхунских менталних дисциплина, преко које су се две стране, Запад и Совјетски Савез, надметали, а Југославија је неколико пута била у центру збивања. Шах је био готово школска дисциплина и метафора за емотивну и духовну надмоћ над остатком света, односно над Западом“, објашњава за Спутњик Борис Миљковић.

— Коинциденција је да је сада у моди серија „Дамин гамбит“, у којој се одређени политички догађаји интерпретирају кроз играње шаха.

Занимљиво је да је у том надметању Истока и Запада преко шаха Југославија неколико пута била у центру збивања.
Овде у Београду је био организован меч између Совјетског Савеза и остатка света — тако се звао — и неколико наших велемајстора је играло важне улоге у целој тој причи. Највећи велемајстори и људи који су писали историју шаха били су с оне стране „гвоздене завесе“ — из СССР-а и Источног блока. У тим земљама почев од Источне Немачке, преко Мађарске, до Русије шах је био готово школска дисциплина и метафора за емотивну и духовну надмоћ над остатком света, односно над Западом. Појавом Бобија Фишера цела та ствар је уздрмана и шаховски меч у Рејкјавику је тачна слика тога.


Izvor:
https://rs.sputniknews.com/kultura/202011261123951.....goslavije/Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14957

У бившем СССР-у се поклањало доста пажње спорту. Сваком спорту, не само шаху.
Масован приступ ка млађим, селекција талената, тренирање и мотивисање да се постигну врхунски резултати.
Колико је тај систем био јак довољно говори податак да на скоро свакој олимпијади бивше земље СССР, кад се сабере, имају убедљиво највише медаља на свету, доста испред садашњих ривала САД и Кине.

Кина данас ради оно што је СССР радио раније. Тако је Кина данас постала међу најјачим земљама и у шаху. Са једне стране такав успех је врло изненађујући. Кина и уопште Далеки исток имају своје мисаоне игре, које су компликованије од шаха. У Кини се масовно игра сијангћи (кинески шах), на табли 9х9 са по 20 фигура. Осим тога, игра Го (веићи на кинеском) је још старија и компликованије игра. Обе се играју масовно и далеко су популарније од шаха.

Како је онда Кина постала велесила у (западном) шаху?
Захваљујући томе што су приступ учења сијангћија и веићија само применили и на шах. Масовност, интензивно школовање талената и врхунски услови за учење су прави индустријски погон за прављење врхунских играча. На Западу о тако нечем могу само да сањају.offline
 • bibliotekar u penziji
 • Pridružio: 19 Jul 2013
 • Poruke: 3525
 • Gde živiš: ZR

Совјети су систематски тестирали децу у вртићу или првом основне и тражили таленте, свих врста.

Упознао сам сјајног уметника и рестауратора који је тако откривен. Систем се потрудио да га школује и развије у области где може да да максимум.

offline
 • amstel  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2551
 • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

Темељи најуспешнијих резултата су постављени у првих четврт века после Другог светског рата 1946–1970, када је древна игра имала елитни статус, са средиштем на Теразијама.

Априла 1970, у великој сали Дома синдиката, одигран је четворокружни меч СССР – Остатак света. У екипи остатка света били су и београдски велемајстори Светозар Глигорић, Борислав Ивков и Милан Матуловић. Совјетски Савез је, после драматичне борбе, добио са минималном разликом 20,5:19,5 окршај који и данас нози назив „меч столећа”.

http://www.politika.rs/scc/clanak/470395/Sport/Ost.....a-Beograda

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6177

citat
*Како је онда Кина постала велесила у (западном) шаху?
Захваљујући томе што су приступ учења сијангћија и веићија само применили и на шах.*

Не знам ништа о овим прастарим Кинеским играма.е сад како су постали Шаховска велесила...
Улагањем новца у нешто што су замислили као Државни пројекат.Поред неминовног решавања статуса по угледу на СССР,где би таленат ,чим би *испливао*,добијао свог личног тренера/којег плаћа Држава/,стипендију у висини тада инжењерске плате у СССР...разним другим привилегијама.Кинези су осмислили шаховске храмове.Огроман хотел где је могао било ко/изнад одређеног нивоа знања ,заборавио сам тачно којег/да бесплатно борави у хотелу 20-так дана годишње,,има на располагању све,од компјутера,тренера,базе података ...итд.Уз само ЈЕДАН УСЛОВ.Све до чега у току свог боравка,рада,анализа итд дође као неки реалан напредак,допринос итд.мора бити остављено у записима и ДОСТУПНО свима који исти центар користе.Тако се вршила акумулација огромног рада,базе података су се обогаћивале и што је нај важније биле доступне младим играчима у развоју.Ово сам читао у време постојања СРЈ,значи има томе доста времена.Још тада имали су Светску првакињу у шаху,која је победила нашу Алису Марић у мечу за титулу Кси Јун.Светског првака у шаху нису,из разлога јер су се корени моћне СССР школе дуго вукли у виду Карпова,Каспарова,Крамника,пар врхунских талената Ананда,Топалова,касније Карлсена.То су бисери ,али појединачни из земаља које су глобално доста испод Кине/у шаховском погледу/.Са Карлсеном је дуго радио сам Каспаров након повлачења из професионалног шаха...
Нису те старе игре биле сложеније од шаха.Поента је у правилима не толико у броју фигура.Имате изузетно сложене завршнице са по само 2 пешака и Краљева,које је било изузетно тешко решавати чак и компјутерима.Тек савремени најјачи програми то могу,уз наравно јаке играче.Посебно није могуће примењивати нешто из неке *сложеније*игре од шаха на сам шах.Јер нико нема довољно времена да сопствено усавршавање каналише тим путем.*Један људски живот исувише је кратак за шах*,како рече један великан.Иако се овде користи термин *западни* шах,прва игра нај сличнија данашњем шаху настала је у Арапском свету,с тим што су правила била *слична*.Рецимо Краљица/Дама/кретала се само за једно поље,као Краљ.Само та измена даје савременом шаху Галактичку *предност*над свим тим претечама.Истина на Западу имамо прве јаке играче,које можемо сматрати у рангу савремених.Тамо 1700 и неке на Свету постоје тројица Филидор/Француска/.Греко/Италија/Петров/Русија/.Никад се међусобно нису срели.Филидор је умро не поражен.Греко је био толико изнад свог окружења да је смешно гледати те партије.Сваки од њих данас би био врхунски велемајстор.Греко можда на самом врхуЈугославија је три деценије била друга/трећа/шаховска сила.Иза неприкосновеног СССР-а,и Мађарске са којом смо се смењивали на другом месту.Глигорић је вероватно убедљиво нај трофејнији спортиста Србије/Југославије/...итд.Лепа тема.

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14957

Кинески шах (ксијангћи) је доста старији од нашег шаха, постоје докази још из 1. века.
Игра је компликованија од шаха, има и доста више варијација:


Али у поређењу са њим, јапански шах је још компликованији.
Код њега, онај ко је заробио фигуру, касније може и сам да је користи као своју. Зато су фигуре исте боје, има у ком смеру иду. Систем промовисања је сличан као у ксијангћију.


А они су опет доста простији од гоа...


-----

Рад у кинеским школама шаха и осталих игара:
да, то је државни пројекат. Ради се озбиљно и јако. Почев од малих ногу.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6177

Постоји занимација,разбибрига у виду тзв. *атомски шах*.Игра се у паровима.Фигуру коју ваш *саиграч* поједе,може одмах да вам исту дотури,и ви можете да исту у било ком моменту поставите на било које поље.Врло забавно за одређени узраст.Но иако се овде број могућих комбинација повећава практично бесконачно,то никад није не заживело,него ни разматрано,осим као забава.Класични савремени шах одолео је свим искушењима.Званично признат као спорт/придружени Олимпијски/мада са својим Олимпијадама.Уведен у школе као редован или изборни предмет.Код нас иде траљаво,јер...да не ширим причу...Незванично се сматра /уз спортом/,и уметношћу са елементима науке.Велики број великана умрло је у тоталном сиромаштву како би се стигло дотле.Глогов колац било је Фишерово истеривање из шаха.Фишер једноставно није ни помишљао да титулу брани другачије него под *својим условима*а то је 10 победа без ограничења бр.партија.На 9-9,шампион задржава титулу.Многи су тада заборавили да су многи пре тога имали исту привилегију као шампиони.Штајниц против Чигорина.Капабланка против Аљехина...а да су дуго Светски прваци имали привилегију да БИРАЈУ себи изазиваче.Уз право на реванш меч! што је била привилегија пар екселанс.Па ипак Капабланка никад није Ласкеру пружио реванш,као ни Аљехин Капабланки.Аљехин је знао да је победио јасно бољег играча од себе.У поређењу са тим,Фишерови захтеви били су дечји вртић.Класичан пример како један моменат може да упропасти читав један спорт...

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6177

Обзиром да смо на војном форуму,занимљиво би било рећи да су јаким играчима сматрани Наполеон али и Кутузов.Имао сам прилику видети само једну Наполеонову партију.Играо је изванредно,бриљантно.Тешко је на основу само једне партије оценити реалну снагу али то је сасвим сигурно између јаког мајсторског кандидата и мајстора!

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 7639
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Šah je jedna kvalitetna mentalna gimnastika... Izuzetno kvalitetno drzi mozak u kondiciji.
Mogucnost kombinatorike, razmisljanja o akciji reakciji u sljedecim potezima.
Definitivno bi svaki oficir trebao da igra... Ne mora biti velemajstor ali nacin razmisljanja oficira i sahiste imaju mnogo toga povezano.
Kao sto za fizicku snagu i kondiciju imamo razlicite vjezbe od kojih se neke ne mogu izostaviti (trcanje i sklekovi), tako je i sah potreban za mentalnu snagu i kondiciju.

Nazalost danas vecina ljudi se posvecuje samom fizickom izgledu, i za to placaju suplemente i trenere... Zapostavlja se mentalna gimnastika...

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14957

Не би било горе да се подсетимо мало основа.

Нека стара дефиниција спорта је да је то физичка активност којом се изграђује дух и тело.
У међувремену, појавили су се и други спортови, попут мисаоних спортова (шах, бриџ, го, даме итд) као и технички спортови (мото, стрељаштво, једрење итд) где физички аспект није пресудан.
Углавном се сматра да је спорт такмичарски, мада има и оних који то нису (нпр аикидо).

Данас се сматра да је спорт активност која развија дух, тело и такмичарски дух.

Сматра се да имају три основна аспекта који су битни за спорт:
- физички
- психички
- интелектуални
Однос ова три аспекта варира од спорта до спорта.
На пример, у спринту 100м, имамо врхунски физички напор, а никакав психички и интелектуални.
Код маратанаца, екстремни је физички напор (издржљивост), затим психички (савладати напор и умор током дужег периода), интелектуалног нема.
Код кошарке, имамо развијен и физички и психички, али ту је и интелектуални аспект, комбинаторика игре.
Код шаха, физички је скоро непостојећи, али су психички и интелектуални одврнути до максимума.

Због наших ограничења, ниједан спорт не може да има сва три аспекта заступљена максимално. Велика физичка активност тражи много кисеоника, али све је то ништа у поређењу са колико кисеоника "срче" мозак.
Нека скорија истраживања су показала да шахисти могу да потроше више калорија током дана такмичења него чак и врхунски спортисти. Мерења су показала да су неки шахисти током два сата потрошили 560 калорија - око 10% више од просечне особе која би исти период трчала на тредмилу. И то све без померања!
https://www.menshealth.com/fitness/a29144951/chess-players-calorie-burn/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 675 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 5 sakrivenih i 631 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Aleksandar Tomić, babaroga, Bobrock1, bojankrstc, comi_pfc, CrazyDiablo, crnitrn, DPera, Excalibur13, Georgius, havoc995, ivan979, Ivica1102, laki_bb, Lazarus, ljuba, mercedesamg, Milometer, MrNo, muaddib, nuke92, oldtimer, ozzy, pein, radionica1, repac, Romibrat, Smajser, Srle993, StepskiVuk, trutcina, vathra, VJ, vlad4, vladas87, zdrebac, šumar bk2