PARS 9K31 Strela-1 (SA-9 Gaskin)

28

PARS 9K31 Strela-1 (SA-9 Gaskin)

offline
 • Pridružio: 28 Jul 2011
 • Poruke: 181

Lucije Kvint ::

Ovakvih vozila (Strela 1 sa skinutim raketnim kontejnerima) sam video najmanje 10-tak (mozda i nekoliko desetina) u smederevskoj kasarni, pre par goduna. Stoje na otvorenom, medju rekao bih rashodovanim sredstvima pontonerijskog bataljona. Ta kasarna ima puno hangara, to sto Strele 1 (tj. BRDMovi) stoje medju krsom na otvorenom verovatno znaci da su rashodovane.


Контејнери са ракетама се стављају кад је у питању обука или борбено дежурство. На обуци се поставља школска ракета, помоћу које се увежбава праћање циљева (обично су то светлеће ракете из сигналног пиштоља). На већим вежбама пратили су се авиони у налету, такође школском ракетом. Контејнер са бојевом ракетом се поставља кад возило дежура на ватреном положају у борбеном дежурству. Када возило није у употреби са њега се скидају контејнери са ракетама, лансер је у маршевском положају и прекривен је цирадом заједно са куполом. Возила су била у ауто парку у хангарима, тако смо барем радили у Војсци. Вероватно временом, пошто је систем стар и постоји недостатак резервних делова, делови су пребацивани са једног на друго возило како би се бар нека сачувала у релативно исправном стању (способна за дејство). Тако очерупана возила стварају гробље технике (то није случај само са БРДМ С1м).Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 30 Jun 2007
 • Poruke: 6045
 • Gde živiš: Novi Sad, severna Srbijahttp://www.vs.rs/offline
 • Pridružio: 30 Jun 2007
 • Poruke: 6045
 • Gde živiš: Novi Sad, severna Srbija

offline
 • Pridružio: 28 Jul 2011
 • Poruke: 181

zixo ::strela ::Kubovac ::@strela
Da ne idemo previše u off topic, ali evo da upitam nešto. Dostupne informacije govore da je tokom rata RS PVO Strela 1 izvedeno ukupno 12 gađanja. To se odnosi na snage pri RV i PVO. S obzirom da si ti bio pripadnik Arbr pri Kopnenoj vojsci, imaš li podatak koliko ste gađanja izveli Strelom 1 u okviru KoV-a ili bar vaše brigade?
Pozdravljam... Smile

У праву си ово је тема за КУБ.
Погледај тему стрела 1м где се писало о томе. Ја сам лансирао две. Приликом другог лансирања десило се слично као и при вашем испаљивању куба код Подгорице када је непријатељ прекинуо напад. Код нас је око минут после испаљене ракете дошло до насумичног бацања бомби по ливадама око возила (3 бомбе), после чега су авиони отишли на веће висине и ту зујали неко време, па се повукли.


Можете ли нам рећи на којим све даљинама (удаљеност по висини и азимуту) су ситемима Стрела-1 били захваћени циљеви у ваздуху? Дакле све оно што сте навели, почевши од авиона, БПЛ, крстареће ракете до наших ракета земља-ваздух.


За zixo

Ја сам на 15,16,17 страни описивао детаљно како смо користили систем, и које су нам биле идеје да побољшамо учинак читавог нашег рада.
Што се тиче параметара знали смо (оператори) да је према упутству домет ракете по даљини око 4,5 км и по висини 3,5 км. Да у доласку може да се дејствује по летилици чија је брзина око 300 м/с а у доласку око 200 м/с. Ове максималне параметре постављали смо на тренажеру (користили смо га у групама док су једни на положају други вежбају). При овим максималним параметрима у долску имали смо свега око 6 секунди да извршимо праћење, претицање и лансирање. Шест секунди али под условом да је ГСН у залету.
Ту се и родила идеја међу операторима да покушамо са активирањем целог система: Упаљен мотор возила, укључена напајања апаратуре за лансирање и ракете, ГСН у залету (треба јој око 10 секунди да се залети), отворен контејнер и коначно (што је овде оспоравано) притиснуто дугме за лансирање на прво колено. Свим овим радњама дошли смо до ситуације да кроз прозор куполе а затим и кроз нишанску справу пратимо дешавања и ваздуху и да одмах по захвату ракете на неки објекат извршимо претицање и лансирање.
Ко је радио на стрели 1м зна да податке о висини, даљини и брзини циља добијамо из команде, радио везом. Због безбедности веза са командом дивизиона директно до возила била је извучена зицом. Не знам како је команда нашег дивизиона и од кога добијала информације о налетима непријатеља. Ми оператори смо добијали информацију о правцу налета и о томе да је летилица на великој, средњој или малој висини (углавном су то биле велике висине у околини Београда) и ништа више.
Ни у једном случају ја лично нисам добио информацију о даљини и висини циља у бројкама (метрима). Можда неке друге батерије јесу, то не знам.
У нишанској справи, нити на било ком другом уређају у стрели 1м није могао да се добије податак о висини или даљини циља који је смештен у прстен кончанице и на који маркер реагује.
Једини доказ да је циљ у домету био је захват, односно треперење маркера у нишанској справи и звучни сигнал у шлемофону. Чини ми се да је неко овде поставио податак да ГСН реагује на извор топлоте који је удаљен око 8км од ракете (што је далеко од масималног домета ракете).
Чим је пао мрак непријатељ је почињао са дејствима. Добили смо наређење да будемо ноћу у возилима и да дејствујемо. На почетку ноћне смене по отпочињању напада командант дивизиона је најављивао налете авиона из праваца одакле су долазили, на крају када су авиону долазили из свих праваца око 22 сата издао је последњу команду "Авиони из свих праваца, дејствујте из свих оруђа" и до сванућа друге команде није било а камоли података о висини, даљини и брзини циљева. Пред крај рата успостављене су визуелне осматрачке станице, али и даље без параметара налета.
Мислим да ме разумеш да никако нисмо могли да одредимо даљину и висину циља, ослањали смо се на дејства Прага и окретали смо ракете у тим правцима. Једини орјентир да је циљ у домету био је захват ГСН и онда је била одлука на оператору да процени какав је то објекат да ли личи на летилицу или је неки залутали објекат који прелеће положај.
Обе летилице које сам гађао (рана зора око 5 сати) биле су у почетку светлеће тачке које су се приближавале нашем возилу (то сам детаљно описао на ранијим странама), тачке су се кретале праволинијски без маневара и остављале су неки траг налик диму (не пуно видљив). Чим сам добио захват (маркер је почео да трепери у нишанској справи) ја сам лансирао ракету у првом случају без претицања у другом са претицањем. После лансирања око куполе се дигао бели дим док се купола услед лансирања заблокирала тако да је практично немогуће било пратити кроз прозор кретање ракете ка циљу. После свега у разговору са друговима добио сам информацију да је у оба случаја ракета кренула ка циљу али да није имала домет. Прву сам видео како пада и како је у силазној путањи гађају наше Праге, другу нисам видео.
Пробај да се ставиш у ситуацију када си препуштен читаву ноћ (смену) сам себи без икаквих информавија о налетима, при чему свакакви светлећи објекти различитих величина, путања, висина и брзина пролећу са свих страна, при чему ГСН реагује и ракета може да буде испаљена.
При свему овом нишанска справа није била прилагођена за ноћна дејства, кружићи у справи и сам маркер су били црне боје тако да кад видим кроз нишанску справу светлећу тачку покушавао сам да је отприлике поставим у врху нишана где се налази прстен кончанице и маркер. То, отприлике, је значило да се час успостави захват час изгуби, па опет покушаваш да га сместиш у прстен и маркер који затрепери па се опет изгуби.
При свему овом нисмо имали могућност да одређујемо, нити параметре циља а камо ли каква је летилица у питању. Деведесет посто активности било је током ноћи или пред саму зору, током читавог рата само у једном случају је било могуће дејствовати у току дана.
Искрено и моји другови и ја смо желели да нешто урадимо и заиста смо се трудили, па и ако је нека ракета пала на свињац није то било из лоше намере, богу хвала да нико није повређен.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12078

strela :: Искрено и моји другови и ја смо желели да нешто урадимо и заиста смо се трудили, па и ако је нека ракета пала на свињац није то било из лоше намере, богу хвала да нико није повређен.
Могуће да је мој брат био у твојој јединици, па ми је испричао доста детаља. Био је нишанџија на Стрели-1, прво ка Авали, а после је кренуо ка Шиду.

Ракета која је пала у свињац (мислим да ниједно прасе није повређено) није имала домет и само је пала, без експлозије. Екипа за уклањање НУС је дошла на позив да је пала нека крстарећа, али су убрзо видели ћирилична слова и схватили одакле је.

Имали су једно успешно гађања баш са братовог возила. Видели су циљ који је маневрисао (вероватно авион), испалили су ракету која је кренула ка циљу, а пошто су изгубили визуелни контакт су чули експлозију (што се дешава само у случају поготка). Касније су од команде добили инфо да су погодили неког Харијера.

Иначе и његов опис гледања, и моја опажања са доста ноћних стража се доста поклапају са твојим описом. Ноћу је било јако тешко разумети шта се видело а поготово колико је далеко.

offline
 • Pridružio: 28 Jul 2011
 • Poruke: 181

vathra ::strela :: Искрено и моји другови и ја смо желели да нешто урадимо и заиста смо се трудили, па и ако је нека ракета пала на свињац није то било из лоше намере, богу хвала да нико није повређен.
Могуће да је мој брат био у твојој јединици, па ми је испричао доста детаља. Био је нишанџија на Стрели-1, прво ка Авали, а после је кренуо ка Шиду.

Ракета која је пала у свињац (мислим да ниједно прасе није повређено) није имала домет и само је пала, без експлозије. Екипа за уклањање НУС је дошла на позив да је пала нека крстарећа, али су убрзо видели ћирилична слова и схватили одакле је.

Имали су једно успешно гађања баш са братовог возила. Видели су циљ који је маневрисао (вероватно авион), испалили су ракету која је кренула ка циљу, а пошто су изгубили визуелни контакт су чули експлозију (што се дешава само у случају поготка). Касније су од команде добили инфо да су погодили неког Харијера.

Иначе и његов опис гледања, и моја опажања са доста ноћних стража се доста поклапају са твојим описом. Ноћу је било јако тешко разумети шта се видело а поготово колико је далеко.

Учинак стрела 1м, 2м и топова би сигурно био већи да су напади извођени дању, то је сигурно знао непријатељ, па се није усуђивао на масовније дневне налете (барем када је Београд у питању).
Иначе ракета стрела 1м не може да експлодира при контакту са тлом. Кад ракета потроши гориво заблокира се апаратура за активирање експлозива и ракета пада на тло као дрво.

online
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5155
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

[quote="vathra"][quote="strela"]

Имали су једно успешно гађања баш са братовог возила. Видели су циљ који је маневрисао (вероватно авион), испалили су ракету која је кренула ка циљу, а пошто су изгубили визуелни контакт су чули експлозију (што се дешава само у случају поготка). Касније су од команде добили инфо да су погодили неког Харијера.

^ znaci ipak su se spustali na nize visine.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12078

goxin ::^ znaci ipak su se spustali na nize visine.
Нас је на КиМ једном прелетео Ф-16 тако ниско да мислим да бих му видео очи да је остао мало дуже од те секунде колико сам га видео. И изнад Приштине сам видео један дворепи авион (Ф-15 можда) који се спустио ниже и направио круг изнад града. Међутим у оба случаја су на кратко заронили ниско, те није било времена за дејство. Мислим да су покушавали да упецај неког да отвори ватру.

Другом приликом сам видео пар А-10 који је полако летео на висини, а и тад је бацао мамце за сваки случај.

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2015
 • Poruke: 104

Колико циљеви су уништени са 9K31 Strela-1 током рата 1999. године?
Овај?

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

[quote="piston79"]Колико циљеви су уништени са 9K31 Strela-1 током рата 1999. године?
Овај?

Za vreme rata je objavljeno da je ovaj UAV Predator oboren sa Strelom 1M. Čak je bio i intervju sa poslugom odnosno nišandžijom. Verovatno je u pitanju jedinica ARJ PVO iz neke od tadašnjih motorizovanih brigada kopnene vojske.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 663 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 5 sakrivenih i 624 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., BALKAN WOLF, BlackPhantom, branko7, celik, cole77, darkangel, djboj, dogodine, Drug pukovnik, Fastdraw92, kolateralnasteta, kuntalo, KUZMAR, kvarc, ljuba, ljuba.b, Mihajlo, Rumba King, ruso, sabros, sakota79, Sirius, sizif, stegonosa, stemark, stug, time, VJ, vlvl, vobo, zajcev1, zivojin32