Projekat Rat Zvezda

Projekat Rat Zvezda

offline
 • Pridružio: 09 Feb 2007
 • Poruke: 50
 • Gde živiš: Valjevo

GENERAL Henri Obering, prvi čovek Ministarstva odbrane SAD za protivraketnu odbranu, obznanio je u američkom Senatu da se Pentagon sprema da tokom 2008. „započne sa eksperimentima koji će omogućiti instaliranje raketa-
presretača u kosmosu”.

Oberingove reči su upućenima odmah zazvučale kao najava skorog „puštanja iz boce” duha američke „Strateške odbrambene inicijative”, koju je čak i njen „otac”, bivši predsednik SAD Ronald Regan, skraćeno (i sa izvesnom nežnošću) nazivao „ratom zvezda”. Utoliko sigurnijom najavom što je Obering bio više nego otvoren za generala svog ranga i moći i objasnio da su takvi eksperimenti potrebni da bi se konačno „preseklo” - koliko je zaista svrsishodno „razmeštanje” najubojitijih oružja i po kosmičkom prostranstvu. A pri tom je još podvukao:

- Naše su procene da nadzemni sistem protivraketne odbrane, koji gradimo, u daljoj budućnosti neće biti u stanju da teritoriju SAD zaštiti od udara balističkih raketa, pogotovo od onih koje budu imale deljive nuklearne glave koje se samostalno navode na cilj. Smatramo da se takve rakete mogu uspešno uništavati jedino odmah posle starta, ili u srednjoj fazi leta, i jedino iz kosmosa.

GOSPODARI BUDUĆNOSTI: Centralna ideja američkih stratega, u ime koje je i nastupio Obering, izvedena je iz namere da se „gospodari jedinstvenim strateškim prostorom - svim kontinentima, svim morima i okeanima i vasionskim prostorom”, kako bi SAD mogle „gospodariti budućnošću”. Sledeće karike ovog „lanca”, koji neki analitičari zovu „velikom imperijalnom strategijom”, smeštene su u „Nacionalnu kosmičku politiku SAD” i desetogodišnji plan razvoja američkih vazdušnih snaga.

U ta dva dokumenta sa dalekosežnim ambicijama predviđa se prerastanje američkog ratnog vazduhoplovstva u „vazduhoplovne i svemirske ekspedicione snage” sposobne da „dejstvuju na svakoj tački planete i u kosmosu” jer bi u bliskoj budućnosti, pored svega ostalog, trebalo da na raspolaganju imaju „hiljade nevidljivih bombardera i celo sazvežđe satelita naoružanih laserskim i elektromagnetnim oružjem”. A takođe, najkasnije do 2025. godine: supernadzvučne raketne letilice koje bi nepogrešivo pogađale ciljeve na daljinama do 9.000 pomorskih milja i dirigovane supersonične bespilotne aparate koji bi nosili do 500 kilograma najrazornijeg eksploziva i letele brzinama do 11.000 kilometara na sat.

Vojni eksperti van SAD u svemu ovome vide ambiciju stvaranja „apsolutnog oružja” za „osvajanje sveta i budućnosti bez velikog rata i sopstvenih žrtava”. Ali, ovaj greh priznaje i svetski poznati američki vojni strateg Vilijam Arkin, koji ne krije: SAD rade na stvaranju ”apsolutnog oružja„ da bismo mogli da nanesemo smrtonosan udarac kome hoćemo i gde hoćemo u svetu, a da pri tom sami ne budemo ugroženi.

APSOLUTNO ORUŽJE: U pomenutim dokumentima, kao i u američkoj strateškoj viziji prodora u kosmos do 2020. godine, zapisano je i ovo: „Treba vladati i kosmičkom dimenzijom vojne moći. Radi zaštite globalnih interesa SAD i naših investicija u svetu. Uz naglašavanje: da takve aspiracije podrazumevaju i „prelazak iz stanja kontrole bliskog kosmosa u fazu takvog osvajanja vasione da nijedna meta na Zemlji i u kosmosu ne ostane van domašaja američkog oružja”.

Sve je ovo realnost, uprkos tome što je Vašington svoje prošlogodišnje odbijanje pregovora o zabrani militarizacije kosmosa objasnio i tvrdnjom: da su SAD „zamrznule” svoju Stratešku odbrambenu inicijativu i da nemaju nameru da na orbite oko Zemlje „izvode” protivraketno i antisatelitsko oružje. U tom odbijanju bilo je, međutim, i uverenosti da će SAD bar još desetak godina imati neograničenu dominaciju u kosmičkom prostoru i da im „neravnopravnim konkurentima ili protivnicima” u dogledno vreme mogu postati jedino Rusija i Kina.
Pogled Bila Klintona na američki „vojni kosmos” nije
išao dalje od osujećivanja svakog (i svačijeg) pokušaja da se SAD „onemogući potpuno nesmetani izlazak u kosmos”. Bušova „kosmička doktrina”, naprotiv, uveliko polazi od „prava SAD da ograniče dostup vasionskim mogućnostima svim zemljama koje predstavljaju pretnju američkim interesima”. A kako se sve to vidi iz Moskve i Pekinga i šta danas u kosmosu mogu i kakve „kosmičke ambicije” imaju Rusija i Kina?

Rusija je još 1963. godine (dok je SSSR bio u punoj snazi) prva lansirala „manevrišući satelit” („Polet”) koji je, u suštini, bio prototip kosmičkog aparata za presretanje i uništavanje tuđih vojnih satelita. Američki odgovor je bio: projekat bespilotnog manevrišućeg antisatelita „Saint”. Postsovjetska Rusija bila je, međutim, prinuđena da - zbog finansijskih problema - zatvori ceo niz svojih „kosmičkih programa”, uključujući i vojne koji su predstavljali realnu pretnju američkim satelitima, a šef njene Federalne kosmičke agencije Anatolij Perminov kaže:

KOSMIČKA DOKTRINA: - Neki u Bušovoj „kosmičkoj doktrini” vide nastavak Reganovog „rata zvezda” i nameru SAD da počnu proizvodnju kosmičkih sistema oružja. Drugi misle da ona ne podrazumeva militarizaciju kosmosa, a meni se čini da je istina - negde po sredini. Jer, smatram da se nipošto ne može isključiti da korigovana kosmička politika SAD teži, najmekše rečeno, stvaranju sredstava kojima se može uticati na kosmičke aparate drugih država. Drugim rečima: da Bela kuća i Pentagon žele pravo da u kosmosu „instaliraju” sve što može poslužiti nacionalnoj bezbednosti i da traže legalizaciju kosmičkog ešelona informaciono-obaveštajnih i ofanzivnih elemenata kosmičke protivraketne odbrane, koja verovatno ne isključuje ni kosmička oružja.

Perminov tvrdi da je njegova zemlja i dalje tvrdo protiv svake (i svačije) militarizacije kosmosa. Samo, istovremeno naglašava da je Kremlj - reagujući na Bušovu doktrinu - već napravio svoje „prioritete u stvaranju kosmičkih sistema vojne namene”. Ne krijući:Rusija ima sačuvano sve što joj je potrebno da proširi svoje naučno-tehničke mogućnosti pariranja bilo čijim pokušajima militarizacije kosmosa.

Amerikanci procenjuju da Rusija „više ne raspolaže resursima potrebnim za držanje orbitalnog antisatelitskog i antiraketnog oružja”. Zato Peking - posebno od momenta kada su Kinezi balističkom raketom oborili sopstveni meteorološki satelit - smatraju se sve ozbiljnijim kosmičkim rivalom.

Pentagon i CIA su uvereni da se Kinezi poslednjih godina uveliko bave „usavršavanjem svog kosmičkog, raketnog i laserskog oružja”. Posebno od onog poznatog momenta kada je sa teritorije Kine navodno „laserskim snopom” bio „pogođen” jedan američki vojno-obaveštajni satelit. SAD su već tada shvatile: koliko je ranjiva i njihova satelitska armada.

SATELITI UBICE
EKSPERIMENTI sa antisatelitskim oružjem - „satelitima ubicama”, „prepredenim kamenjem” (lažnim ciljevima za tuđe antisatelitsko oružje) i superlaserima i drugim neutronskim i elektromagnetskim „topovima” - SAD su započele još 1969. godine (program ASAT). I, sve indicije govore: da ih nikad nisu prekidale. Kao što ni Rusija nikada, uprkos finansijskim problemima nije prestala da usavršava (i testira) ono što je najbolje nasledila od SSSR...

„BRANIMO SEBE”
RUSIJA u kosmosu trenutno ima 98 satelita. Od toga su 62 vojna ili dvojne namene. Komandant ruskih kosmičkih snaga, general-pukovnik Vladimir Popovkin, tvrdi: Mi ćemo svoje mogućnosti u kosmosu povećavati, ali je i ovo što već imamo sasvim dovoljno da rešimo sve probleme vezane za odbranu zemlje. Jer, mi nemamo nameru da, kao Amerikanci, ratujemo na raznim kontinentima nego jedino da branimo svoju Rusiju.


en.wikipedia.org/wiki/Strategic_Defense_InitiativeRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • RiV 
 • Građanin
 • Pridružio: 25 Okt 2006
 • Poruke: 162

Ako planiraju biti lideri u Kosmosu na vojnom planu kao sto su na civilnom onda cu se od srca nasmejati...offline
 • Pridružio: 26 Avg 2009
 • Poruke: 543
 • Gde živiš: Beočin selo

SAD su jos 1985 sa svojim F-15 ASAT pogodili raketom svoj zastareli satelit "Solvind" na visini 593 km.
Sistem je operativan od 1987.
Satelit se u trenutku udara kretao brzinom 17.380 km/h.

offline
 • alchemy
 • Pridružio: 06 Jul 2009
 • Poruke: 3570
 • Gde živiš: Novi Sad

Rusi imaju posebnu vrstu satelita koji su namenjeni gadjanju drugih satelita, postoji verzija MiG-31D koja moze isto da gadja satelite. To sam citao nedavno, samo moram da nadjem taj tekst ponovo pa da postujem ovde.

http://army.lv/ru/istrebitel-sputnikov/harakteristiki/894/342

evo tu pogledajte tekst o satelitu

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2009
 • Poruke: 543
 • Gde živiš: Beočin selo

Da,da znam za MiG-31D.
Evo dela mog teksta o MiG-31 BM sa ovog foruma:
Citat:"MiG-31 ce se koristiti kao deo nove vazdusno-svemirske odbrambene mreze. Mi smo modernizovali taj avion da bi mogao ostvariti vazdusno-svemirske odbrambene zadatke. Rusija ima preko 280 MiG-31 u operativnoj upotrebi, i oko 100 aviona u rezervi. Program za razvoj anti-svemirskih sistema ce biti zasnovan na teskom lovcu-presretacu MiG-31." - kaže komandant Ruskog RV Aleksandar Zelin.

Citat:Govori se i o mogucnosti MiG-31BM da sa dve vrste raketa vrlo dugog domete moze da pogadja balisticke bojne glave koje lete na visinama do 200 km, i brzinama do 20 maha. Ti oruzani sistemi su verovatno razvijeni iz iskustava koja su stecena iz MiG-31D antisatelitskog presretaca iz kasnih 1980-ih.

Mada ne znam (ali nisam ni trazio) koje antisatelitske rakete koristi MiG-31D

offline
 • Pridružio: 30 Apr 2008
 • Poruke: 1716

Чик сад да им се неко замери GUZ - Glavom U Zid

Мислим већ су претрпали орбиту којекаквим смећем , и још ће над главама сада да нам висе и тоне разног оружја Bebee Dol

И још поред чињенице да би тако могли да направе глупост миленијума , не могу а да не помислим шта ће на памет пасти њиховом архинепријатељу , чувеном Дарт Вејдеру истока , тојест великом руском медведу .

Оно што цела Европа добро зна је то да су Американци огромни сањари и да ће их то једног дана ујести за стражњицу , али и то да су Руси веома жељни да тим истим Американцима једном за свагда натрљају нос ... ц,ц,ц .

Камо среће да нису пронашли ворп

offline
 • Artiljerac
 • Pridružio: 07 Nov 2009
 • Poruke: 2556

Ajd postovat ću ovde...Od Armyinfo citat:
Citat:Rusija napadnuta u svemiru - Rusija tvrdi da je za onesposobavaljanje njenog najnovijeg i veoma savremenog spijunskog satelita zaduzenog izmedju ostalog i za 3D mapiranje kriva neka strana sila - Zakljuceno je da je uticaj na raketu izvrsen elektromagnetnim putem tj da je kontrolni sistem onemogucen na takav nacin. Istraga zakljucuje da je to najlogicniji zakljucak obzirom na dokaze .. Urednik

Moramo navesti da je ovo drugi veliki problem za Rusiju jer je pre svega 2 meseca pala raketa sa tri znacajna satelita koja bi kompletirali mrezu Glonas. Medvedev je nakon toga otpustio dva glavna sefa projekta, a kakva ce reakcija biti sada - jos se ne zna - Urednik

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 7245

Planovi Donalda Trampa za formiranje "svemirskih snaga" najavljeni su u četvrtak, a oni bi mogli da dalje podstaknu trku u svemirskom naoružanju i dovedu do opasnosti od pravog svemirskog okršaja.

Cilj SAD je da budu dominatne i u svemiru, što je najavio i potpredsednik Majk Pens.

- Sada je došlo vreme da napišemo sledeće veliko poglavlje u istoriji naših oružanih snaga, da se pripremimo za sledeće bojno polje gde će američki najbolji i najhrabriji biti pozvani da odvrate i pobede nove generacije pretnji našem narodu, našoj naciji - rekao je potpredsednik SAD Pens.
Prema njegovim rečima, svemirske snage bi trebalo da se formiraju već do 2020. godine i one će tako postati šesti rod američke vojske.

Ukoliko Kongres odobri stvaranje svemirskih snaga, to će biti prvi novi rod u američkoj vojci za 70 godina, a Tramp će to verovatno koristiti ukoliko odluči da se ponovo kandiduje za predsednika, piše "NBC News".

Kada je Tramp prvi put predložio uspostavljanje svemirskih snaga u martu, taj predlog je probudio strahove da bi na taj način bila izazvana trka u naoružanju u svemiru.

Ali, kao što je rekao Pens, takav scenario već su započeli Rusija i Kina, dve sile koje su napravile značajne korake u militarizaciji "krajnje granice".

Dr Malkolm Dejvis, viši analitičar u strategiji odbrane i sposobnosti na Australijskom institutu za strategijsku politiku, rekao je da su američki rivali "već ispred SAD u smislu vojnih sposobnosti u svemiru".
Svemirske sile SAD predstavljaju odgovor na njihove poteze. Kinezi i Rusi razvijaju mnoge sisteme, dizajniranih da napadaju i neutrališu mogućnosti SAD i saveznička u svemiru pre ili tokom eventualnog vojnog sukoba - rekao je on za britanski "Telegraf".

Takvi sistemi uključuju oružje koje može fizički da uništi satelite, kao i one koji su osmišljeni da ih onesposobljavaju putem sajber napada.

Osim SAD, Kine i Rusije, jedina zemlja koja ima verodostojne sposobnosti za stvaranje svemirskog oružja je Severna Koreja, rekao je on.

I SAD, Rusija i Kina već rade na stvaranju laserskog oružja koje bi moglo da se koristi u slučaju "svemirskog rata".

SAD se trenutno fokusiraju na razvoj usmerenog energetskog oružja (DEW), koji uključuje visokoenergetske lasere ​​i mikrotalasno oružje visokog kapaciteta, radi upotrebe sa tla i ciljanja projektila.

- Rusija i Kina takođe razvijaju DEW za slične ciljeve, ali takođe razvijaju DEW i za svemirske svrhe - rekao je dr Dejvis.

Osim toga i američke saveznice poput Australije i Kanade su u nekoliko navrata najavile da bi trebalo i one više da ulažu u svemir.

Francuska bi trebalo više da ulaže u nadzor kosmosa kako nikada ne bi postao "arena budućih ratova", izjavila je ministarka odbrane te zemlje Florans Parli.Predlog amblema za novi rod vojske

https://www.blic.rs/vesti/svet/sve-smo-blizi-ratov.....-a/9err4wf

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 711 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 4 sakrivenih i 678 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., atrkulja, bojanM84, crnitrn, darios, Despot1, goxin, havoc995, ivan979, krkalon, lavi, Marko Marković, Markoni29, mercedesamg, Momiroquai79, Panonsky, pein, Pohovani_00, Rakenica, repac, royst33, sakota79, Sale.S, samsung, saputnik plavetnila, Sirius, uruk, VJ, Vlad000