Elektronsko ometanje

1

Elektronsko ometanje

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@........

U savremenim uslovima ratovanja intenzivno se primenjuje elektronskko ometanje sredstava za vezu, radara za osmatranje vazdusnog prostora, visinomera, nisanskih radara, zemaljskih radio-navigacionih sredstava. E. ometanje ima za cilj da onemoguci komandovanje jedinicama, prijem informacija na kojima komandovanje bazira, kao i upravljanje elektronskim sredstvima za automatizaciju a samim tim onemogucava ili znatno umanjuje intezitet borbenih dejstava.
Elektronsko ometanje radarskih sredstava u jedinicama VOJIN vrsi se s ciljem da se oteza ili onemoguci osmatranje vazdusnog prostora, kao i u cilju obmanjivanja. Ako neprijatelj vrsi intezivno ometanje radarskih sredstava na pojedinim sektorima, tada se moze ocekivati:
_napad avijacije iz tog pravca sa raznih visina
_skretanje paznje radi izvrsenja napada iz drugog pravca
_iznurivanje snaga u sistemu PVO
_zaklanjanje manevara sopstvene avijacije u pozadini
_izazivanje reagovanja jedinica PVO radi otkrivanja njihovih polozaja
_pokusaj neprijatelja da otkrije raspored elektronskih sredstava i njihovih radnih frekvencuja
_pokusaj neprijatelja da otkrije borbenu spremnost i taktiku dejstva

Svako elektronsko ometanje, a posebno ometanje radara, jeste signal za stavljanje jedinica VOJIN (na pravcu ometanja) u najvisi stepen borbene pripravnosti.

Elektronske smetnje mogu biti: aktivne, pasivne i kombinovane.
1)Aktivne smetnje _imitirajuce
_maskirajuce _neusmerene
_usmerene
_zaprecne
_selektivne
_pojasne
2)Pasivne smetnje
_maskirajuce _razni dipoli
_razni premazi
_obmanjujuce _rakete mamci
_baloni, male leteliceRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@.....

Pouzdan rad jedinica VOJIN u uslovima elektronskog ometanja (EO) zavisi od niza mera i postupaka operativno-taktickog i tehnickog karaktera koje se preduzimaju u mirnodopskim i ratnim uslovima.

1) Operativno-takticke mere obuhvataju:
_Izbor radarskog polozaja koji omogucuje dobro osmatranje, a ujedno stiti od neprijateljskog izvidjanja i ometanja, a takodje radrski polozaji jedinica bi trebali da obrazuju pogodnu formu koja optimalno obezbedjuje trijangulacione i korelacione metode pracenja ometaca.
_Odabiranje i pripremu 3-4 rezervna i nekoliko laznih radarskih polozaja na kojima sredstva mogu da manevrisu u rejonu precnika oko 40km.
_Postavljanje na tezisnim osmatrackim punktovima sredstva razlicitih frekventnih podrucja, koja su otporna na ometanje.
_Inzinjerijsko uredjenje i maskiranje radarskog polozaja radi zastite od izvidjanja klasicnim sredstvima i od unistenja.
_Obuka i stalno uvezbavanje posade za rad u uslovima EO.
_Preduzimanje mera za obezbedjenje pouzdanih i sigurnih veza za predaju radar. podataka
_Organizaciju poluautomatskog i automatskog sistema za javljanje i navodjenje.
_Stalno prikupljanje i izucavanje podataka o neprijateljskim snagama i sredstvima EO, otkrivanje njihovih pozicija i taktike dejstva.
_Neutralisanje neprijateljskih elektronskih ometaca kkoji vrse aktivno ometanje dejstvima sa zemlje ili iz vazduha.

2)Tehnicke mere zastite
Ove mere,koje preduzima ljudstvo direktno na radarskoj stanici, propisane su tehnickim uputstvom za svako radarsko sredstvo. Uspeh primene tehnickih mera zastite zavise od teh. karakteristika radara kao sto su: mogucnost brze promene nosece i impulsne frekvencije, da li se promena frekvencija vrsi rucno ili je to prepusteno racunarskim uredjajima, mogucnost promene izlazne snage predajnika, mogucnost promene nagiba i broja okretaja antene, mogucnost koriscenja signala za odredjivanje pripadnosti, velicina koeficijenta ometanja, mogucnost promene karakteristika snopa zracenja tj. nivoa bocnih lepeza,mogucnost promene polarizacije snopa zracenja, mogucnost rada na ekvivalentnoj anteni.
Tehnicke mere s kojima se smanjuje uticaj elektronskih smetnji su:
_dizanje snage predajnika
_promena razmere vremenske baze na pokazivacu
_lagane promene frekvencije lokalnog oscilatora ili magnetrona
_prelazenje na rucno ili poluautomatsko pracenje otkrivenih coljeva
_promena impusne frekvencije i sirine predajnog impulsa
_ukljucenje posebnih elektronskih kola za borbu protiv el. smetnji
_primena raznih vrsta brisaca stalnih oddraz
Da bi se tehnicke mere za borbu protiv EO pravilno odabrale i uspesno primenjivale, radarski operatori moraju biti obuceni da razlikuju vrstu smetnji uocenu na PPI. Pri javljanju radarskih podataka u OC, prioritet ima pojava intezivnih elektronskih smetnji.offline
 • nexx 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 26 Dec 2006
 • Poruke: 28

Ave Cesare:) vidim da si dobro upucen u stvari sto se ticu VOJINA i radaristike uopste....
pa bi me zanimalo da li imas neke specificne dokumentacije sto se tice radara i el uredjaja koristenih u jna i vj a da imaju veze sa kontrolom leta... bio bih naj srecniji kada bih nasao karakteristicke i osobine radara sa mig 21 ili nekog vojinovoj radara...

ps. ako moze koja slika nasih radara ili koja animacija...Smile
znam da sam naporan ali to mi je potrebno... da li iko ima pomoci???

Dopuna: 20 Mar 2007 18:56

ps. vrlo je zanimljivo to sto "bar tako kazu" da su nasi oficiri i vojnici zaduzeni za elektroniku uspeli da iole zavaraju extra moderne nato uredjaje...
koji su tu bili nasi limiti...da li smo bili sigurni da ih "varamo" ili smo samo pokusavali...??
da li su uspevali da izazovu neko nezeljeno reagovanje nase PVO??tj sigurno jesu ali koliko su bili uspesni??

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@nexx.....
To sa literaturom je zaista problematicno.Tehnicku dokumentaciju imaju jedinice i remontni zavodi u kojima se nalazi neko radarsko sredstvo, a literatura nije stampana u velikom tirazu tako da je tesko doci do nje.
Na netu se mogu naci opsti principi rada radarskih uredjaja, a za detalje nisam bas siguran. Ja do sada ne nadjoh nista "specificno".
Ako nadjem nesto sto bi te moglo zanimati, javicu ti na PP. Wink

offline
 • nexx 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 26 Dec 2006
 • Poruke: 28

ok! a da li bi mogao dabiti bar neki spisak tipova radara i njihove oznake...
kako se zove radar za mig 21? hvala

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@nexx.....
Pogledaj ovaj link:
http://www.mycity.rs/Vojno-tehnicka-dostignuca/Avionski-nisani.html
Tu imas detaljno opisan radarski nisan na MIG-21. Tamo je MIG-21 "krsten" kao L-17.

offline
 • Pridružio: 28 Maj 2007
 • Poruke: 208
 • Gde živiš: Ravno, ravno, i odmah lijevo

preneseno iz:
http://www.airforcehelper2000.netfirms.com/ICuZP.htm

Kao da već nije dovoljno imati toliko problema pri samom otkrivanju ciljeva i njihovoj pozitivnoj identifikaciji, u ratnim uvjetima nažalost neprijatelj se često koristiti i prljavim trikovima da onemogući otkrivanje svog napadačkog zrakoplova.
Da bi mu to pošlo za rukom, neprijatelj će pribjeći sredstvima takozvanog radarskog ometanja. Kad se govori o radarskom ometanju prvenstveno se misli na aktivno ometanje koje se izvodi pomoću elektronskog uređaja koji se najčešće montiraju na zrakoplov, a koji stvaraju takve elektromagnetske smetnje da radar na strani branitelja postaje praktički neiskoristiv.

Tako opremljen zrakoplov ima za svrhu štititi vlastitu borbenu formaciju koju pomoću takvog uređaja skriva u oblacima EM smetnji koje se pojavljuju na radarskom pokazivaču. Postoji nekoliko tipova aktivnih ometanja te ćemo nabrojiti i kratko opisati neke od njih.
Ometanje šumom – Ometanje pomoću šuma je je prva upotrijebljena metoda koja se primjenjuje na grub način tj. “bombardiranjem” prijemnika mete sa šumom neželjene radio frekvencije, tako da željeni signal ne može biti razaznat od pozadine. Ako je poznata točna frekvencija mete, ometač može biti podešen natu istu frekvenciju te koncentrirati svu svoju energiju protiv neprijatelja. Napadnuti radar može odašiljati kilovate snage u smjeru mete no povratni signal biti će uvijek slabiji, što olakšava slanje smetnji. Koristeći protiv radara sa PPI pokazivačima, šum sa ometača može zasjeniti dio pokazivača na taj način da ga osvijetli do pune mjere. Kod modernijih radara sa tanjim snopovima teže je na taj način “osvijetliti” veću površinu pokazivača, a kod najmodernijih gotovo nemoguće. Takav pojas šuma na pokazivaču zove se STROBE.

Ometanje određenog mjesta – Neki šumni ometači su podešeni da rade na jednoj frekvenciji koju koristi neprijateljski radar, a ta tehnika poznata je kao SPOT JAMMING. Metoda se koristi od 1950. kod radara sa promjenjivom frekvencijom koji su prebacivanjem na alternativnu frekvenciju izbjegavali ometanje. Protumjera zahtijeva na dotičnoj platformi tragački prijemnik i operatora da se radar može nadzirati i ometač prebacivati na nove frekvencije.
Baražno ometanje – Sastoji se od ometanja većeg spektra frekvencija koje sadrže prijetnju. Potrebno je jedino znati približnu frekvenciju neprijateljskog radara. Glavni nedostatak ove metode je taj da se ometačka snaga raspršuje po spektru, umjesto da se koncentrira na dotičnu frekvenciju, zato je većina energije protraćena. Alternativa je prečešljavanje određenih mjesta gdje ometač skenira kroz pojas frekvencija ometajući svaku u ponovnom prolazu. To će pogoditi neprijateljski radar punom snagom ometača ali samo u određenim intervalima. Među pulsevima šumova radar može dobiti dovoljno podataka da zadrži zahvat cilja. Još jedan ometački sustav izumljen je 1950 a to je FREQUENCY DIVERSITY.

Ometanje zavaravanjem – Cilj takvog ometanja je da se neprijateljskom radaru pošalje lažni podatak. Osnovni princip je taj da se primljeni signal iz radara procesira te odašilje nazad sa određenim azimutnim pomakom. Jedan od najjednostavnijih načina je da se uhvati impuls sa radara od kojeg dolazi prijetnja, te se odašilje serija signalnih kopija u brzom nizu razdvojenom intervalom vremena prije nego stigne slijedeći impuls. Umjesto povrata jednog signala, radar sada “vidi” veliku seriju signala koji prikazuju velik broj “ciljeva” na istom azimutu odnosno dometu kao i prava meta.
Uz prethodno opisane tehnike aktivnog ometanja radara nezaobilazno je opisati i jednu od najpopularnijih metoda tvz. pasivnog ometanja radara odnosno ometanje mamcima.


Ometanje radarskim mamcima – CHAFF (pljeva) koristi se protiv radara i radarski vođenih oružja. To je jedna od najjednostavnijih anti-radarski mjera. To su u stvari male vrpce električki vodljivog materijala čija svrha da dobro reflektiraju radarsku energiju. Radarski signali induciraju mali el. napon unutar materijala, uzrokujući na taj način odašiljanje signala iste frekvencije. Svaki djelić vrpce djeluje kao efikasan primalac i odašiljač valne duljine zato je efektivni radarski odraz veći od fizičke veličine materijala. Jednom raspršeni u kompaktan oblak, mali paket “pljeve” veličine 2 kutije cigareta, odgovarati će odrazu lovačkog zrakoplova i trebati će dugo vremena da padne na zemlju. Jedan od problema korištenja takvih radarskih mamaca je taj da čim mamci počnu brzo padati, radar opremljen sa MTI ubrzo će prebrisati taj cilj kao odraz i otkriti pravu metu.

online
 • Pridružio: 13 Jun 2007
 • Poruke: 2268
 • Gde živiš: South of Heaven

Puk za EI i O,Uzice Smile
"Borili"smo se protiv imaginarnih neprijateljskih vezista ROmSt-om R325 i sl.sistemima,imam i jedan clanak o novijem sistemu za ometanje projektila(sistem je ruske proizvodnje).

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@nexx....
Citat:da li smo bili sigurni da ih "varamo" ili smo samo pokusavali...??
Tesko je sa sigurnoscu znati koliko je uspesna prevara iliti obmana protivnika. Tek nakon promene nacina i vrste dejstava protivnika na taktickom nivou, moze se govoriti o uspesnosti.
Osnovni princip ponasanja kod elektronskog ometanja je tako koncipiran da protivnik nikad ne sazna ili da sto kasnije sazna o uspesnosti svog ometanja.
Npr.....ako na radaru primetis intezivno ometannje, nikad se ne preduzimaju mere zastite koje bi protivniku dale do znanja da njegovo dejstvo ometanja ima efekat. Preduzimaju se sve druge mere borbe protiv ometanja za koje si siguran da protivnik ne moze saznati ili sve one mere koje se primenjuju u svakodnevnom radu.

@ILGromovnik.....
Bilo bi lepo kada bi mogao okaciti taj clanak ovde.

offline
 • Pridružio: 25 Jun 2007
 • Poruke: 45

Najbolje ne preduzimaj nista.I tako vise puta ....Za to vreme smisljaj sta da radis.To najvise nervira protivnika :mir u postupku ,mir na vezi,mir u poruci...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1169 korisnika na forumu :: 77 registrovanih, 9 sakrivenih i 1083 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Ageofloneliness, Alibaba1981, anbeast, Apok, ArchaBasha, babaroga, bato, Bobrock1, bojcistv, Boris90, Brana01, brundo65, Bubimir, cifra, comi_pfc, darios, Dimitrije Paunovic, Djokislav, draggan, DragoslavS, Dukelander, dule10savic, havoc995, hologram, ILGromovnik, Istman, Ivica1102, Još malo pa deda, Karla, kljift, Kubovac, kybonacci, laki_bb, Leonov, Litostroton, m0nstrum_, M1los, maiden6657, mercedesamg, Metanoja, mile23, milenko crazy north, Misha V, moldway, Ne doznajem se u oružje, Nemanja.M, Nikolaa11, Parker, Pyc38, radionica1, RJ, sap, saputnik plavetnila, savaskytec, slonic_tonic, sombrero, sovanova95, spektorsky, Springfield, Srle993, stankolich, Steeeefan, StepskiVuk, studentbgd, uruk, vasa.93, vaso1, vathra, vlad4, wizzardone, wolf1, Wrangler, zixmix, Zoca, šumar bk2, 125