Elektronsko ometanje

2

Elektronsko ometanje

offline
 • Pridružio: 13 Jun 2007
 • Poruke: 1690
 • Gde živiš: South of Heaven

@cezar 35
Nemam skener,pa sam morao rucno da otkucam clanak ciji je autor dr.Slavko Pokorni.

Mala zagonetka na tockovima
-Pokretni sistem za protiv-elektronska dejstva-

U sistemima PVO jedinica,grupacija i objekata za povecanje njihove efikasnosti u savremenim uslovima neophodni su,kao njihov sastavni element,sistemi za elektronska protivdejstva.Jedan takav sistem,namenjen za zastitu prostornih i objekata manjih dimenzija od udara preciznim bombarderskim i raketnim oruzijima,kao i od osmatranja impulsnim avionskim radarima kao sto su radari za bocno osmatranje,radari za navigaciju i obezbedjenje leta na malim visinama i radari za vodjenje oruzija tipa vazduh-zemlja,proizvodi ruska firma „Kvant“ iz Novgoroda.Prema ruskim podacima,aktivne smetnje koje taj sistem stvara na ekranima avionskih radara potpuno onemogucuje precizno bombardovanje ili raketiranje sticenog objekta.
Sistem jednovremeno neutralise (prigusuje) do 50 radara za bocno osmatranje,radara za vodjenje oruzija tipa vazduh-zemlja i radara za navigaciju i obezbedjenje leta na malim visinama i helikoptera koji lete iz bilo kog pravca,na visinama od 30 do30.000 metara.Radi pri temperaturama okoline od -50 do +40 stepeni celzijusa i atmosferskom pritisku oko 60kPa.U svom sastavu ima stanice za stvaranje sumnih smetnji SPN-2 i SPN-4 koje mogu raditi:
Autonomno - na osnovu komandi koje zadaje operator sa pulta za upravljanje ; i
Centralizovano – kada komande dobija od automatizovanog cetnog centra za komandovanje.
Pri tome te stanice obezbedjuju:
-automatsko otkrivanje i pracenje jednog ili nekoliko pokretnih ciljeva;
-klasifikaciju ciljeva po pripadnosti „svoj-tudj“;
-odredjivanje trajanja i periode ponavljanja impulsa radara ciljeva;
-izbor prioritetnog cilja za ometanje i strukturu smetnji koja ce se koristiti;ometanje.
Radom stanica upravlja sopstveni digitalni kompjuter.Stanice vrse izvidjanje i neutralisanje radara kako pri sporoj promeni nosece ucestanosti,tako i pri promeni nosece ucestanosti od impulsa do impulsa pri ucestanosti ponavljanja do 5kHz. Mogu stvarati smetnje u dva pravca (snopa), neutralisuci istovremeno 2 radara za bocno osmatranje ili 2 radara za obezbedjenje leta na malim visinama ili 6 radara za vodjenje oruzija tipa vazduh-zemlja (ili kombinaciju jednog radara za bocno osmatranje,jednog radara za obezbedjenje leta na malim visinama i 3 radara za vodjenje oruzija u svakom pravcu).
Omogucavaju stvaranje sledecih vrsta smetnji:
-sumne(maskirajuce) kvazi-kontinualne;
- sumne odgovarajuce (kada radar koji se ometa radi sa promenom nosece ucestanosti od impulsa do impulsa).
Sumna kvazi-kontinualna smetnja moze biti kako selektivna odnosno u skladu sa spektrom signala koji se prima,tako i zaprecna.
Stanica obezbedjuje sigurno neutralisanje:
- jednog radara za bocno osmatranje na daljinama najmanje 60km, a dva na daljinama najmanje 40km,
-jednog radara za obezbedjenje leta na malim visinama na daljinama najmanje 50km, a dva na 30km i
-radara za vodjenje bombi i raketa na daljinama najmanje 130km.
Stanice mogu da vrse ometanje kruzno po azimutu, i po mesnom uglu (elevaciji) od -2,5 do +45 stepeni.Efektivna snaga zracenja smetnji stanice SPN-2 je 440kNj, a stanice SPN-4 je 580kNj.Stanica se sastoji od vozila sa antenama,vozila sa sistemom upravljanja i agregata. Vozila su tipa Kam AZ-4310 ili Ural-43203. Posadu cini 5 clanova a vreme pripreme za dejstvo je 20min (zimi 40min). Radi povecanja efikasnosti protiv-elektronskih dejstava,stanice se objedinjuju u grupe (cete), a rad im se upravlja automatizovanim komandnim centrom,putem radio veze na udaljenosti do 20km.
Podaci o situaciji u vazdusnom prostoru koji,od izvora radarskih informacija i od uredjaja za izvidjanje,dolaze na cetni automatizovani komandni centar (ЧАКЦ),obradjuju se u digitalnom racunaru tako da se izdvajaju najopasniji otkriveni ciljevi u bazduhu sa stanovista tipa,brzine,udaljenosti,visine i putanje leta, a zatim im se odredjuje redosled prioriteta za ometanje.Sistem za prikazivanje situacije sastoji se od 2 radna mesta koji omogucuju operativnu kontrolu borbenog rada i unosenje neophodnih korekcija u rad racunara od strane borbene posade. ЧАКЦ se sastoji iz vozila sa sistemom za upravljanje,vozila sa uredjajima za vezu i elektro-agregata. Vozila su tipa Ural-43203.Osnovne karakteristike ЧАКЦ su sledece:
-jednovremeno rasporedjuje do 20 ciljeva;
-od prijema informacije,od izvora radarskih informacija ili uredjaja za izvidjanje do izdavanja komande stanici za ometanje prodje najvise 7 sekundi;
-posadu cini 6 clanova;
-za pripremu za dejstvo potrbno je najvise 45 minuta.
Stanice za izvidjanje vrse automatsko radarsko izvidjanje impulsnih radara na daljinama do 150 km, a podatke o ciljevima predaju ЧАКЦ. Ceni se da njihovo zajednicko koriscenje sa ЧАКЦ povecava efikasnost ometanja grupe ometackih stanica u proseku za 30 odsto. Cete se mogu organizovati u bataljon. U tom slucaju se rad 3 ЧАКЦ i ometackih stanica upravlja bataljonskim automatizovanim komandnim centrom (БАКЦ), koji ima radio vezu sa ЧАКЦ. Informacije o situaciji u vazdusnom prostoru koje dolaze na БАКЦ procenjuju se sa stanovista najefikasnije zastite sticenog objekta i raspodeljuju na 3 ЧАКЦ.
БАКЦ se sastoji iz vozila sa sistemom za upravljanje,vozila sa uredjajima za vezu i elektroagregata. Vozila su tipa Ural-43203. Osnovne karakteristike БАКЦ su:

-jednovremeno rasporedjuje do 50 ciljeva;
-od prijema informacije,od izvora radarskih informacija do izdavanja komandi o dodeli ciljeva prodje najvise 5 sekundi;
-udaljenost БАКЦ i ЧАКЦ moze biti do 40 km;
-posadu cini 7 clanova;
-za pripremu za dejstvo treba do 45 minuta.

U sastav bataljonskog kompleta ulaze:

-1 БАКЦ;
-3 ЧАКЦ;
-3 stanice za radarsko izvidjanje;
-27 stanica za ometanje(SPN-2,SPN-4);
-1 komplet za spregu sa izvorom radarskih informacija.

Za povecanje pogodnosti odrzavanja postoje uredjaji za automatsku kontrolu ispravnosti(kao kod savremenih sistema za dijagnostiku na avionima), oprema za odrzavanje i remont i komplet rezervnih delova i opreme(RAP).Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11017
 • Gde živiš: Banja Luka

@ILGromovnik....
Hvala za tekst. Smile
Autora ovog teksta poznajem i koristo sam neke njegove skripte. Iznenadio sam se da je dr.
Cestitke autoru!! Smileoffline
 • Pridružio: 13 Jun 2007
 • Poruke: 1690
 • Gde živiš: South of Heaven

Dr. Slavko Pokorni

Doktorska disertacija

Određivanje temperaturskog stanja toplih djelova turbomlaznog motora metodom infracrvenog zračenja, Vojnotehnička akademija Vojske Jugoslavije, Beograd, 1994. (odbranjena 27.11.1995.)

Prvi put sam se sreo sa njegovim clancima u "Aeromagazinu".

Opisani sistem rusi koriste u sprezi sa VOJIN,PVO i avijacijom PVO,sve to integrisano preko automatizovanih stanica i ujedinjeno kroz zajednicki komandno-informacioni sistem.
Samo tako je i efikasno koriscenje sistema za PEB,inace samostalni sistem za EIiO(elektronsko izvidjanje i ometanje),je strasno ranjiv.

offline
 • Pridružio: 18 Jul 2003
 • Poruke: 2847
 • Gde živiš: U zlatnom kavezu

Zanima me da li se vojska sluzi ovim sredstvima? Kako funkcionisu uredjaji za ometanje signala.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2003
 • Poruke: 14189
 • Gde živiš: Wien

Sirokopojasni generator suma. Lakse je to napraviti nego neki normalan radio predajnik.

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7560
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Postoje sistemi za PEB (protivelektronska borba), mogu da ometaju radio veze, radare itd. Ipak bolje da objasni neki strucnjak, samo znam da toga ima dosta i da je razvoj takvih sistema buducnost u ratovanju.

Kako da upotrebis bilo sta ako ti ne radi radio veza ili radar recimo na avionu? Takodje isto vazi za tenkove, OMJ, mornaricu a tek za PVO i da ne pricam.

Takodje postoje potpuno pasivna sredstva za EI (elektronsko izvidjanje) koje rade tako sto mere sve elektromske emisije onda propustaju kroz filter (putem racunara) i tako posto znaju na kojim frekvencijama rade domaci radio operateri, radari ma sve zivo, onda mogu da zakljuce gde se neprijatelj nalazi, radi se putem treangulacije.

Sigurno veoma interesantna tema, posto ce to biti jedan od najvaznijih faktora u buducim ratovima.

offline
 • gloyer  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Feb 2007
 • Poruke: 3870
 • Gde živiš: Banat

bobby ::Sirokopojasni generator suma. Lakse je to napraviti nego neki normalan radio predajnik.

Upravo tako. Svaki od mojih amaterskih primopredajnika iz samogradnje u prvoj fazi je bio upravo širokopojasni generator šuma Very Happy

offline
 • Pridružio: 07 Okt 2008
 • Poruke: 3

Po savetu Cezara35, ova tema neka bude namenjena uredjajima vezanim za elektronsko izvidjanje i protiv elektronsko dejstvo. Spomenuo sam u topiku Radari u SFRJ/SRJ uredjaje POST-3M i SDR-2MP koji su služili za lociranje avionskih, brodskih i stacionarnih radara. Takodje sam spomenuo i objekat Kozjak iznad splitskog zaliva koji je bio jedan od par objekata gde su ovi uredjaji bili postavljeni i predstavljali deo sistema EI i PED na jadranskoj obali. Molio bih Vas, ukoliko imate podataka o ovim i srodnim uredjajima, o ovom objektu i ostalim objektima iz ovog sistema, da to na ovom mestu grupišemo. Unapred hvala Ziveli

Inače, na netu sam uspeo jako malo naći podataka o navedenim uredjajima. Na stranici poljske vojno-elektronske firme (valjda je to prevod) se može videti njihova modernizovana verzija sistema POST-3M.
Što se tiče sistema SDR-2MP uspeo sam samo naći, na nekom nemačkom sajtu, podatke priložene u atačmentu sa fotografijom antene.

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2009
 • Poruke: 543
 • Gde živiš: Beočin selo

RANETS-E ;"Elektronski top"

Ranets-E je ruska zemaljska platforma namenjena ometanju preciznog oruzja, i radara. Radi se o oruzju koje ce elektronski i informacioni rat podici na visi nivo! To je mobilni radio-uredjaj koji se sastoji od: antene, generatora velike snage, upravljacke i merne opreme, i izvora napajanja. Izlazna snaga radio talasa koji emituje Ranets-E je 500 MW! Radio talas se emituje u trajanju od 10-20 nanosekundi. Ovaj radio-frekventni top moze da onesposobi precizna oruzja (da im blokira rad elektricnih sistema i sistema navodjenja) u radijusu od 10 km, i da stvori odbrambeno polje u ugaonom sektoru od 60 stepeni.

offline
 • Pridružio: 27 Jun 2009
 • Poruke: 393
 • Gde živiš: Prijepolje-Srbija

a da li ovi sistemi "pametni" pa ometaju samo neprijateljske radare i veze, ili ometaju i neprijatelja i svoje

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 502 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 2 sakrivenih i 486 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, Apok, aramis s, babaroga, Bane san, brufen, Georgius, ikan, ladro, nenad81, Oscar, Toni, Trpe Grozni, vlvl