S-300V Antej PVO sistem KoVa

2

S-300V Antej PVO sistem KoVa

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3741

Zapravo stanica navođenja 9S32 ništa ne predaje raketama niti, kako negdje navode, može osvjetljavati cilj u svrhu poluaktivnog samonavođenja.
Sve a što se tiče samog gađanja od strane ovog radara je da lansirnim jedinicama preda koordinate cilja i eventualno i opciono koordinate rakete. Prvi slučaj je ono što nazivaju inercijalno navođenje sa samonavođenjem u završnoj fazi, a kada se lansirnoj jedinici predaju informacije i o položaju cilja i o položaju rakete ta metoda se naziva komandno-inercijalno navođenje sa završnim samonavođenjem. Ta druga metoda gdje se raketi predaje informacija o uzajamnom položaju cilja i rakete se koristi kod intezivnih ometanja.

Ali raketa sve što dobije dobije samo i isključivo preko 9A82 i 9A83.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Drug pukovnik ::Zapravo stanica navođenja 9S32 ništa ne predaje raketama niti, kako negdje navode, može osvjetljavati cilj u svrhu poluaktivnog samonavođenja.
Sve a što se tiče samog gađanja od strane ovog radara je da lansirnim jedinicama preda koordinate cilja i eventualno i opciono koordinate rakete. Prvi slučaj je ono što nazivaju inercijalno navođenje sa samonavođenjem u završnoj fazi, a kada se lansirnoj jedinici predaju informacije i o položaju cilja i o položaju rakete ta metoda se naziva komandno-inercijalno navođenje sa završnim samonavođenjem. Ta druga metoda gdje se raketi predaje informacija o uzajamnom položaju cilja i rakete se koristi kod intezivnih ometanja.

Ali raketa sve što dobije dobije samo i isključivo preko 9A82 i 9A83.


Da, sistem vođenja je u zapadnim izvorima nazvan GAI (Ground Aided Inertial).
Ovo oko mogućnosti slanja komandi upravljanja na rakete sa 9S32 sam pronašao u više izvora.
Ostaje mi malo nejasno da li 9S32 samo "generiše" komande upravljanja koje se onda šalju radarima na TELAR-ima ili ipak postoji i ta mogućnost slanja. Radar svakako prati rakete, što znači da prima signal njihovog transpondera. Pitanje je da li im nešto šalje ili ne.

Evo i više o sistemu vođenja GAI ili radio-komandno inercijalno navođenje sa poluaktivnim samonavođenjem u završnici, iz nekog mog ranijeg teksta....

GAI se odvija samo tokom srednje faze leta, kada je raketa „na putu“ ka cilju i još uvek ne mora da aktivira svoj poluaktivni tragač. U terminalnoj fazi, međutim, preuzima se drugi oblik vođenja.
Pa, šta se to šalje od podataka na projektil? Pozicija cilja (i eventualno nešto drugo poput položaja rakete ili neke druge naredbe za navođenje) koja će se koristiti u kombinaciji sa sopstvenim inercijalnim sistemom navođenja rakete za generisanje naredbe za vođenje u srednjem delu. Rezultat ove vrlo precizne naredbe za vođenje bi značio da jednom kada se poluaktivni tragač pokrene, neće mu trebati previše vremena da zahvati cilj. Tako se poluaktivni tragač može aktivirati ili radar osvetliti cilj direktno samo u poslednjem trenutku.

U ruskom S-300V / SA-12 Giant / Gladijator prelazak između GAI u polu-aktivno radarsko samonavođenje izvršava se samo 3-10 sekundi pre susreta rakete sa ciljem, tako smanjujući mogućnost ometanja poluaktivnog tragača u raketi ili radara za praćenje i osvetljavanje.
Ovaj metod pruža i određenu zaštitu od protivradarskih raketa, jer radar za osvetljavanje (koji se nalazi na TELAR-u, lansirnom vozilu) se uključuje tek vrlo kratko vremena pre susreta rakete sa ciljem.
Takođe, RWR sistemi u avionima, detektuju kasno da je raketa lansirana na njih, tek uključenjem radara za osvetljavanje sa TELAR-a i to tek 3-10 sekundi pre nego raketa eksplodira u neposrednoj blizini letelice.offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1712

Dakle za razliku od TWM sistema Antej je STVARNO I NEPRIKOSNOVENO 6-to kanalan sistem.
Za razliku od TWM on ima RAZDVOJENE FUNKCIJE fizički slanja komandi na raketu i osvetljavnja distribuirane na svaki lanser; ima razdvojene od funkcije nišanskog radara koji dakle NE OSVETLJAVA CILJ ZA RAZLIKU OD SISTEMA SA TWM a svi dobro znamo da to ima dve vrlo značajne posledice, prvu da je mnogo teži za dejstvo po njemu sa PRR i da je mnogo teži za određivanje njegove lokacije radi dejstva nekom KR na uništenje a drugo je već rečeno on je STVARNO tokom celog procesa 6-to kanalan. Teorijski bi bio nešto teži i za elektronsko ometanje ali to je već zanemarljivo kao razlika i u stvarnosti iz drugih razloga u koje da sada ne ulazimo zapravo i ne važi, upravo je suprotno na žalost mada opet ne u presudnoj meri i sa nekim ogradama, svakako druga priča...

Gospodo sa kanalnošću nam je dobro krenulo napokon smo *auditorijumu* počeli da predočavamo stvarne i bitne razlike.

Sada moramo da se dohvatimo i strukturiranja jedinica da bi smo pokazali bitnu razliku u strukturi Anteja i Favorita, strukturu koja takođe povlači posledično i različitu borbenu sliku.
Naravno ne sliku od lansera ka nišancu nego {[(nišanac*(X)+KIS+radar(i))*X+Poljana-Pori]x2}+Akacija-PoljanaASURI što bio idealizovan oblik frontovskog nivoa i da to sravnimo sa adekvatnim frontovskim nivoom i strukturom od Trijumf-Favorit oblika.
Ajde ne moramo baš taj vršni nivo sa vitičastim zagradama ali ovaj do uglastih zagrada (armijski nivo) moramo jer su tu bitne razlike.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@Oluj2.1

Ajde, kad si već raspoložen.
Ajde da sam vrlo kratko ostavimo te sisteme više hijerarhije i da pokušamo da raščačkamo onaj, ja bih ga nazvao "borbeni deo", bez želje da umanjim značaj posada u kabinama automatskih sistema upravljanja...

Dakle, imamo situaciju...
Baterija dežura na položaju. Nišanac je zahvatio ciljeve i počeo dodelu ciljeva TELAR-ima. Ipak, ZLO i NAOPAKO, pogođen je protivradarskom raketom i onesposobljen.
Šta se događa sa baterijom? Uzmimo kao mogućnost da nemamo nikakav rezervni radar za navođenje 9S32. Da li možemo nešto uraditi sa TELAR-ima, taman i smanjili verovatnoću uništenja, daljinu lansiranja itd.

Dakle...ako podaci sa SNR idu ka TELAR-ima. Šta se događa uništenjem SNR-a? Da li baterija nekako može i dalje funkcionisati? Mogu li se i kako podaci prosleđivati ka TELAR-ima? Može li se uvezati neki "ad-hoc" radar tipa recimo P-40 (Mečka + PRV-16) ili slično da nekako navodi TELAR-e? Postoji li mogućnost navođenja TELAR-a direktno iz Komandne stanice ili mogućnost autonomnog rada iz samog TELAR-a, po nekim podacima koji dolaze ili polu-automatski ili planšetno (glasovno)?

E to je veoma zanimljiv momenat. Žilavost sistema. Ona je već dokazana dosadašnjim našim pisanjima, ali ovaj deo je posebno zanimljiv.....bar se meni čini.... Wink

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1712

Pravo pitanje. Moram da napravim pauzu imam neke neizbežne obaveze ovih dana ali pauzu u satima ne danima.
I ovde moramo da se poslužimo ilustracijama da se definitivno razgraniči DEFINICIJA OSNOVNE ĆELIJE ANTEJA, koja je BITNO RAZLIČITA od iste na Favorit sistemima a pri tome se prirodno moramo dohvatiti i onoga što bi rekli ASURI podrške koja je ŠTATNO definisana i koja je integralni i neodvojivi deo SUSTAVA.

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3741

U par rečenica o operacijama koje provodi stanica navođenja raketa:

-pretraga, detekcija, zahvat i autopraćenje aerodinamičkih ciljeva i balističkih raketa prema dodjeli sa komandnog punkta sistema i autonomno (balističke rakete isključivo dodjelom sa komandnog punkta)
-obrada i predaja na lansirne jedinice koordinata i tekućih koordinata ciljeva radi navođenja stanice osvjetljavanja ciljeva, a također i koordinate raketa lansiranih sa lansirnih jedinica prema gađanom cilju
-upravljanje vatrenim (lansirnim) jedinicama dali od komandnog punkta ili autonomno

Mislim da izbacivanjem stanice 9S32 i lansirne jedinice budu izbačene iz igre. Također mislim da nema mogućnosti da se izbačeni 9S32 nadomjesti sa drugim sredstvom iz razloga što se između 9S32 i lansirnih jedinica traži međusobna uzajamnost. Prije nego što raketa bude lansirana, stanica osvjetljavanja sa lansirne jedinice preključuje se u režim ekvivalent antene i usmjerava se prema FAR anteni stanice navođenja i tada se prebacuju informacije o cilju na lansirnu jedinicu. Nakon što se odrede koordinate točke vstreč, vrijeme do ulaska cilja u zonu gađanja i ostalo slijedi lansiranje. Tada stanica osvjetljavanja kreće sa isijavanjem u prostranstvo, ali antenom širokog snopa, kako zovete onu rog antenu. U slučaju manevra cilja koji vidi 9S32 i posljedično promjeni točke vstreč, lansirna jedinica šalje raketi komande korekcije. Na kraju se aktivira parabolna antena uskog snopa i kontinuirano osvjetljavanje cilja u svrhu samonavođenja rakete.

Znači eventualno ako je sve prebačeno na lansirnu jedinicu i raketa je lansirana i ako neće biti manevra cilja, stanica 9S32 može biti i izbačena iz igre, a da raketa i dalje ide prema cilju i da ga pogodi. Ali samo ta raketa, slijedećeg lansiranja neće biti jer nema od čega da se dobiju podaci.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1712

Tako je.
Ako je je baš baterija *pukla* skroz, lanseri i dalje imaju krajnje korisnu svrhu. Naime DIIVIZION Anteja NIKAD nije sa jednim nišancem, već najmanje dva, najčešće je tako bilo u poslednje vreme najpopularnije, ali opet baš od skoro vraća se tendencija za 3 nišanca. Kako Antej u takvim uslovima verovatno brzo ispucava svoj ipak dosta ograničeniji broj raketa od recimo Favorita koji je po tom pitanju elastičniji ostali bi otišli nekom drugom radaru.
To je još jedna bitna razlika, Antej, obzirom još na specifičnost velikih raketa, ima manji raketni potencijal od Favorita ukupno uzevši i ne može da se *raspuca* kao Favorit, ispadanje jednog nišanca bi zato dalo mogućnost drugom (ili drugom i trećem, eventualno četvrtom što je maksimum) i da se raspuca. Naravno ne bi bio prijatan taj *manevar* ali je svakao moguć u većoj ili manjoj meri obzirom na POKRETLJIVOST.

Ali POENTA je da je kod Anteja EMITER na lanseru taj koji će povući većinu *njesra* na sebe a mnogo manje nišanac. A bez pojedinih emitera se i dalje može raditi. Favorit taj *luksuz* nema.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@Drug Pukovnik

Po tome ispada da je radar osvetljavanja na TELAR-ima samo predajni? Dakle, nema prijemni kanal i samim tim se ne može sam usmeravati?
Tada je logično da zavisi od SNR 9S32 da ga konstantno usmerava, kao i kod Kub-a što nišanski radar (mono-impulsni predajnik) prateći cilj usmerava radar osvetljenja cilja (predajnik kontinualnog talasa).

Moguće da je tako, ali mi deluje neverovatno da nisu iskoristili mogućnost da ga ipak pretvore u primo-predajni radar.
Elem...dok čekamo i da se @Oluj uključi....Moram napraviti mali "skok" do sistema Buk-M3.
Imali smo prilike da vidimo ponudu uključivanja TELAR-a iz sistema S-300VM u sastav diviziona Buk-M3.
S obzirom na konfiguraciju diviziona Buk, ali i namenu u svrhu OAR-a Kupol...kako to sada funkcioniše na Kupolu? Da li je on osposobljen da faktički preuzme kompletnu ulogu SNR 93S2 i navodi i usmerava antenu TELAR-a prema cilju i generiše komande radio upravljanja, iako to ne radi za Bukove TELAR-e?

Izgleda kao digresija, ali ne bih je tako nazvao, s obzirom da pokušavamo dokučiti borbene i tehničke mogućnosti TELAR-a 9A82 i 9A83.....

@Oluj2.1

U međuvremenu si odgovorio....
Da, nekako sam smetnuo s uma taj "detalj" da DIVIZION S-300V ima od 2-4 SNR 9S32, dok DIVIZION S-300PMU-2 na primer ima samo 1....
Mi smo (tj. ja) do sada pisali o mogućnosti samo jedne BATERIJE....
Formacija je drugačija i žilavost (na kojoj insistiram kod svakog sistema PVO kao bitne stavke) je veća nego kod S-300PMU2, čak i od S-400 (usuđujem se reći)....

PS. I sada mi pade na pamet i ta formacijska sličnost kod S-300V i 2K11 Krug. Dakle, i kod Kruga se DIVIZION sastojao od više baterija (3) sa dakle ukupno 3 nišanca...I to je DIVIZION. A za to vreme recimo DIVIZION S-125M Neva ima samo 1 nišanac....
"Pametno" rezonuju ovi "suhoputni".... Wink

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3741

{[(nišanac*(X)+KIS+radar(i))*X+Poljana-Pori]x2}+Akacija-PoljanaASURI

Može pomoć, smjernica...kako se u ovu formulaciju i zašto uključuje i znak negacije iliti minus. Priznajem pojma nemam šta je poljana, pori, akacija, ali minus mi pravi problem.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1712

Napisano: 24 Feb 2020 20:51

Da se samo opravdam za tvoju opravdanu opasku, u strukturi sam rekao bez razmatranja ljudstva i sredstava na lanserima. Daleko od od toga da ih nekako potcenjujem, štaviše to ljudstvo koje je apsolutno najugroženije u procesu je toga dobro svesno. Zato je to ljudstvo i razvilo što planski što sa iskustvom i određene postupke da svoju opasnu poziciju učine što je više moguće *obanjujućom* u procesu kada se po njima dejstvuje bilo čime.

Drugo to na čemu ti insistiraš da KIS preuzme ulogu nišanca ka emiterima je DANAS pazi danas pod tim podrazumevam poslednjih tačno 12 godina teorijski izvodivo ali povlači za sobom mnoge uslove i ograničenja u ovom konkretnom slučaju.
Prvo moguće je rešiti problem *istovetnog paralaksa* odgovarajućim sredstivma i postupcima ali pod uslovom da radi *podešena* satelitska navigacija (i makar i malo grub interni časovnik) i da je, e sad je tu ono gadno, rešen problem veze i data linija u relanom vremenu a čak i tako bi imalo manjak na kvalitetu pa i na kvantitetu.
Naime kvantitativno bi optretilo KIS u toj meri drugačije da bi poremetilo funkcionisanje ARM i oba glavna algoritma morala da budu bar u nekom vrlo modifikovanom obliku a morali bi da budu takvi i zbog kvalitativnog uzroka takođe; naime sva silina priče pala bi na kvalitet trase cilja i njegove promene. A taj kvalitet je teško dovesti do tog stanja kao nišancem, dakle poremetili bi ARM, morali bi da ga promenimo i da poizbacujemom čoveka iz petlje u sistemu gde od čoveka jako jako mnogo zavisi. Tipično ruski zar ne, ipak čovek na kraju krajeva ?
I pri svemu tome bi za jednu užasno skupu raketu dobio da tako može da se radi samo na ograničen i broj a pre svega tip ciljeva. I to je onda kontrateza.
Naime u tom slučaju ako si već toliko siguran u takvu vrstu cilja nije potrebna nikakva promena, ne diraš ni problem veze i korelacije ni promene u KIS i njegovim ARM (mada moraš na bar jednom algoritmu), odradiš neke stvari preko standardnih sredstava na drugi način samo, i jednostavno odradiš onda to KROZ nišanaca a bez njegovog rada.
I šta iz toga izađe, usamljeni ili u paru, spori relativno veliki, jaki ometač koji je podavio nišanca, na srednjoj ili velikoj visini u dometu manjeg tipa rakete sa malom verovatnoćom, ne više od toga jbg. Ne znam koliko je to sve praktično realno na stvarnom bojištu ali eto ... proceni sam situaciju.

Mislim, kako da kažem ako baš opet potežeš baš ovoliko teška pitanja, teško da ću da učestvujem, jer u mojoj životnoj situaciji je krajnje, ali krajnje, neprimereno da izigravam Lajku. Sistem je, ono, kultni po mnogočemu i ima više nego dovoljno lakših tema.

Dopuna: 24 Feb 2020 20:53

Minus nije minus nego potpuno spoljni samostalni sistem koji je u tom slučaju *privezan* pridodat drugom kao da je njegov integralni. Trebao sam uzeti neki drugi znak recimo &.

Dopuna: 25 Feb 2020 0:20

(nišanac*(X)+KIS+radar(i)) je divizion, X je jer su ili 3 (max. 4 samo ako mora)
[(nišanac*(X)+KIS+radar(i))*X+Poljana-Pori]x2 su dve frontovske brigade, mada bi na nekom pravcu mogle biti i ozbiljno razdvojene (ili u drugom ešalonu) i time de facto pripadati armijskom nivou.
Tada bi bilo [(nišanac*(X)+KIS+radar(i))*X+Poljana-Pori]+(Poljana(izvedba Redut ili skraćena Akacija)-Pori (nezavisni bataljon))
{[(nišanac*(X)+KIS+radar(i))*X+Poljana-Pori]x2}+Akacija-PoljanaASURI PVO Suhoputne nivoa fronta.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 751 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 3 sakrivenih i 707 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., alkatraz080, amaterSRB, Apok, aramis s, Belac91, Bloody, bojank, Boris90, chester_perry, Dimitrise93, Drug pukovnik, FOX, Imperator41, Insan, krunomiletic5, Krusarac, kuntalo, lazaritos, Markov93, MiG-29M2, milekNS, nebkv, Nebo_M, orlandoarsenio, ostoja, peruni, raketaš, renoje2, repac, sabros, saputnik plavetnila, shone34, stegonosa, suton, vasa.93, vlvl, zlaya011, zljubomir, zoranis, zoxknez