SAMP-T/Aster

7

SAMP-T/Aster

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 98485

Francuzi u Rumuniji

https://twitter.com/NATO_AIRCOM/status/1528711454928556034Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 98485

djox ::Maroko pazario MBDA VL MICA...ako nije za ovu temu neka mod prebaci
Morocco to take delivery of VL MICA
Citat:Spanish news Larazon reports that Morocco will soon be taking delivery of the MBDA VL MICA ground based air defense missile system.
The new system will complement the Chinese-made FD-2000 air defense system protecting Morocco.

Arrow http://alert5.com/2022/01/02/morocco-to-take-delivery-of-vl-mica/
Arrow https://www.larazon.es/internacional/20211228/ixbrxbyqhverfkttxc44svsza4.html

Marokancima isporucen PVO sistem VL Mica
Arrow https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-des.....l#p2468716offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30651

Rumunija

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5389

U zapadnim masovnim medijima nastavlja se talas publikacija o tome da bi Rim mogao da pošalje protivvazduhoplovni raketni sistem SAMP/T iz konzorcijuma Eurosam u Ukrajinu.

Takođe, pre nekoliko dana Rojters je, oslanjajući se na sopstvene izvore u italijanskoj vladi, javio da je Rim spreman da preda SAMP/T, kao i Aspide. Ali do sada se nisu pojavile potvrđene informacije o kretanju u ovom pravcu.

SAMP/T sa raketama Aster-30 u akciji:

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 98485

NATO vezba u Rumuniji


Citat:Fighters from FR,ESP,TUR,US conducted simulated attacks on a French MAMBA ground-based air defence system in RO
https://twitter.com/NATO_AIRCOM/status/1596064504949116929

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30651

Francuska i Italija narucuju 700 raketa Aster za dve milijarde. Pitanje je sta ostaje kuci, sta ide na istok a sta mozda u Ukrajinu.

700 missiles de défense aérienne Aster-30, qui équipent les systèmes Mamba SAMP/T, vont être commandés à MBDA pour deux milliards. Paris et Rome livreront prochainement un Mamba à l’Ukraine

https://www.lopinion.fr/international/ukraine-la-f.....es-sol-air

offline
 • Pridružio: 21 Mar 2005
 • Poruke: 1167
 • Gde živiš: Niš

Aster 30 jeste dobar ali da raketa košta 3m eura je stvarno preterivanje.

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5389

Protivvazduhoplovni raketni sistem SAMP/T za Ukrajinu: isporuka kasni

Ukrajina je poslednjih meseci uspela da dobije obećanja nekoliko zemalja o snabdevanju savremenim protivvazduhoplovnim raketnim sistemima. Dakle, Francuska i Italija su prošle jeseni objavile nameru da prebace sisteme PVO SAMP/T. Realizacija ovih planova se suočava sa raznim poteškoćama, ali se i dalje nastavlja. Međutim, isporuka prvih proizvoda biće tek za nekoliko nedelja ili meseci.

Obećana pomoć

Već u februaru i martu 2022. ukrajinska PVO je pretrpela najteže gubitke. S tim u vezi, kijevski režim je počeo da traži savremene sisteme protivvazduhoplovne odbrane od stranih partnera, ali u tome nije uspeo. Situacija je počela da se menja tek u oktobru, kada su ruske oružane snage pokrenule sistematske udare na energetsku infrastrukturu.

Tokom oktobra, nekoliko stranih država odjednom je izrazilo spremnost da prebace sisteme PVO u Ukrajinu. Pored toga, italijansko izdanje La Reppublica je 30. oktobra objavilo da je u narednom paketu vojne pomoći Ukrajini i protivvazduhoplovno oružje, kompletnu bateriju SAMP/T. Planirano je da se isporuka takve opreme organizuje zajedno sa Francuskom. Prema postojećem preliminarnom dogovoru, francuska strana je trebalo da obezbedi lansere i rakete, a italijanska - radare i druga sredstva. Tajming prenosa opreme nije preciziran.

Već 1. novembra italijansko izdanje Il Messaggero javilo je da se isporuka PVO sistema odlaže iz više razloga. Tako je tada italijansko Ministarstvo odbrane nastavilo isporuke iz prethodnih paketa pomoći, a formiranje novog, već šestog po redu, smatralo se preuranjenim. Pored toga, njegovo sastavljanje je bilo teško zbog nedavnih izbora, rekonstrukcije i formiranja potrebnih struktura vlasti u toku.

Il Messaggero je takođe napisao da Italija ne može da izdvoji sistem protivvazduhoplovne odbrane SAMP/T iz svog sistema PVO. Italijanska vojska još uvek ima samo nekoliko takvih sistema u upotrebi, a u ovoj situaciji, slanje čak i jednog može naneti štetu protivvazduhoplovnoj odbrani zemlje. Ministarstvo odbrane nije moglo da prihvati takvu žrtvu.

Nekoliko dana kasnije, 10. novembra, italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto je u intervjuu za isti Il Messaggero rekao da je rad na šestom paketu pomoći privremeno obustavljen. Ministarstvo odbrane mora da završi prethodno odobrene isporuke, a tek nakon toga će moći da formira novi paket pomoći.

U bližoj budućnosti

Tokom novembra i decembra aktivno se razgovaralo o mogućnosti snabdevanja kompleksima SAMP/T, ali nije zabeležen pravi napredak u ovom pravcu. Kako se sada ispostavilo, Francuska i Italija su obavile neophodne radove i pripremile buduću isporuku. Novi detalji takvih radova postali su poznati u januaru.

Prvih dana meseca januara, ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani govorio je o nastavku rada na projektu šestog paketa pomoći. Nakon njihovog završetka, gotov dokument mora ići u parlament i dobiti odobrenje. Ministar je napomenuo da planovi za sistem PVO SAMP/T ostaju na snazi, a dve zemlje preduzimaju neophodne mere. Istovremeno, kompleks je morao biti do-kompletiran zbog identifikacije nekih tehničkih nedostataka.

Sredinom meseca se saznalo da su vlade dve zemlje odobrile isporuku sistema PVO Ukrajini. 27. januara održan je sastanak ministara odbrane Francuske i Italije na kome su utvrđeni glavni pravci takve pomoći. Izveštava se da će jedna SAMP/T baterija biti donirana. Ukupna vrednost ovih sredstava je 800 miliona evra. Takođe, biće naručeno 700 protivvazduhoplovnih raketa Aster 30 specijalno za isporuku Ukrajini, a to će koštati 2 milijarde evra.

Nedavno su postali poznati rokovi isporuke svih ovih proizvoda. Italijanski ministar A. Tajani je u intervjuu za novinsku agenciju ANSA rekao da se nastavlja priprema sistema PVO SAMP/T, koji će u bliskoj budućnosti biti poslat u Ukrajinu. Uvođenje se očekuje u narednih 7-8 nedelja.

Za sada govorimo samo o jednoj SAMP/T bateriji, obećanoj u oktobru. Da li će se isporuke nastaviti i da li kijevski režim može da računa na nove sisteme PVO ovog tipa, nije poznato. Ako Francuska i Italija imaju takve planove, oni bi mogli biti objavljeni u bliskoj budućnosti, uklj. istovremeno sa isporukom prvog kompleksa.

Objektivne teškoće

Tako Italija i Francuska nastavljaju da zajedno rade na pružanju pomoći Ukrajini u oblasti PVO. Isporuka SAMP/T baterije je u pripremi, a zvaničnici već mogu da navedu datume za isporuku i raspoređivanje opreme. Međutim, takva „dostignuća“ Kijevu ne daju razloga za optimizam. Situacija je i dalje prilično komplikovana, a stvarni izgledi za takvu pomoć su i dalje pod znakom pitanja.

Osnovna odluka o snabdevanju SAMP/T proizvoda doneta je krajem oktobra. Od tada su prošla tri meseca, a sistem PVO se tek sprema za prebacivanje. Njegovo postavljanje se očekuje do kraja aprila. Kao rezultat toga, biće potrebno najmanje pet meseci da se organizuje isporuka samo jedne baterije. U ovom slučaju govorimo o modelu koji se masovno proizvodi i koji je u službi nekoliko zemalja.

Prema poznatim podacima, ovakva kašnjenja su povezana sa nekoliko faktora. Jedan od glavnih je tehnički problem koji je zahtevao završetak kompleksa. Njihova priroda je nepoznata, ali se verovatno radi o ozbiljnoj mani koju hitno treba ispraviti. Ne može se isključiti da su ovi projektantski nedostaci prisutni ne samo u sistemu PVO namenjenom Ukrajini, već i u drugim serijskim proizvodima italijanske i francuske vojske.

Na razvoj događaja mogao bi da utiče i mali broj gotovih kompleksa SAMP/T i određena složenost njihove proizvodnje. Prema poznatim podacima, italijanske oružane snage imaju samo 4-5 baterija ovog sistema PVO, opremljenih sa 20 lansera i odgovarajućim kompletom drugih sredstava. Park francuske vojske je duplo veći – 40 lansera i do 10-tak baterija.

Kako su izvestili italijanski izvori, povlačenje čak i jedne baterije može ozbiljno da naruši protivvazduhoplovnu odbranu zemlje. Francuska, uprkos velikom broju opreme, takođe se suočava sa rizikom da oslabi odbranu. Ipak, za nekoliko meseci uspeli su zajedno da sastave jednu bateriju za Ukrajinu. Ili bolje rečeno, da je sastavljaju i nameravaju da je pošalju primaocu u narednim nedeljama.

Kvalitet i kvantitet

Sistem protivvazduhoplovne odbrane SAMP/T (Sol-Air Moienne-Portee/Terrestre - zemlja-vazduh, srednjeg dometa, kopneni) razvio je francusko-italijanski konzorcijum Eurosam 2000-ih. Početkom desetog je doveden u seriju i počela je isporuka opreme kupcima. Komplekse su kupile Francuska, Italija i Singapur. Još jedan operater u bliskoj budućnosti biće Ukrajina.

SAMP/T je kopneni protivvazduhoplovni raketni sistem srednjeg dometa dizajniran za dugotrajno dežurstvo na jednoj poziciji i pokrivanje važnih teritorija i objekata. Istovremeno, sredstva kompleksa su napravljena na točkaškim platformama, što omogućava promenu položaja i, nakon duge pripreme, nastavak borbenog rada.

Sistem PVO obuhvata komandno mesto, multifunkcionalni radar Arabel i samohodni lanser sa vertikalnim lansiranjem za rakete Aster 30. Standardna baterija uključuje jedno komandno mesto i jedan radar, kao i 4-6 lansera sa po osam raketa. Sistem PVO je kompatibilan sa NATO upravljačkim čvorištima i može da funkcioniše kao deo višekomponentnog slojevitog sistema PVO, primajući podatke sa radara ili komandnih mesta trećih strana.

Raketa Aster 30 je izgrađena po dvostepenoj bikalibarskoj šemi. Sa dužinom od 4,9 m, masa proizvoda dostiže 450 kg, od čega 15 kg otpada na bojevu glavu. Proizvod je opremljen inercijskim navigacionim sistemom i aktivnom radarskom glavom za navođenje. Prva modifikacija rakete razvila je brzinu do 1400 m / s i imala je domet lansiranja od 120 km. Daljom modernizacijom domet je povećan na 150 km.

Sa stanovišta taktičko-tehničkih karakteristika i borbenih sposobnosti, SAMP/T je tipičan savremeni teritorijalni sistem PVO. U stanju je da obezbedi pokrivanje za datu oblast i zaštitu od avijacije, uklj. bespilotne letelice, visokoprecizno oružje ili operativno-taktičke balističke rakete.

Pun potencijal ovakvog PVO sistema može se realizovati kao deo slojevitog PVO sistema sa različitim sredstvima izviđanja i otkrivanja. Pored toga, to podrazumeva istovremeno raspoređivanje nekoliko baterija u različitim pravcima. Lako je videti da Ukrajina neće moći da ispuni ove uslove – ona nema potpuno kompletnu PVO, a jedna baterija sistema PVO SAMP/T neće moći da pokrije sve kritične oblasti.

Očigledno, jedini SAMP/T će biti u velikom riziku, a ruska vojska će ga uništiti u razumnom roku. Izviđačka i osmatračka sredstva će moći da utvrde položaj kompleksa, nakon čega će određena vatrena oružja morati da ga pogode. Istovremeno, kompleks jednostavno neće moći da pobegne od udarca ili da se osloni na zaštitu drugih sistema istog tipa.

Kasno i beskorisno

Tako snovi kijevskog režima o dobijanju savremenih stranih sistema PVO visokih performansi počinju da se ostvaruju. Međutim, ovaj proces, očekivano, nije bez poteškoća raznih vrsta. Sve ovo se može posmatrati upravo sada na primeru isporuke sistema PVO SAMP/T. Dve strane zemlje su pre nekoliko meseci obećale da će isporučiti samo jedan takav kompleks, a njegov prenos još nije završen.

Treba očekivati da će Francuska i Španija ipak poslati obećani sistem PVO i, možda, čak ispoštovati nedavno naznačene rokove. Međutim, od takve pomoći će biti malo koristi. Jedan SAMP/T i pojedinačni primerci nekih drugih kompleksa neće Ukrajini omogućiti obnove teško oštećeni sistem protivvazduhoplovne odbrane i da značajno utiču na situaciju - ali će se svakako dodati na već značajnu listu gubitaka.


Izvor: https://topwar.ru/210210-zenitnyj-raketnyj-komplek.....etsja.html

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5389

Ono što je meni posebno "upalo u oko" u gornjem tekstu, pod uslovom da su podaci o cenama koštanja raketa i komponenti sistema tačne, jeste izuzetno visoka cena za 1 raketnu bateriju.

Po ovom "cenovniku" ispada da 1 baterija sastavljena od OAR Arabel, Komandnog punkta, 6 samohodnih lansera i recimo 3x borbeni komplet raketa (144 komada), bi koštala oko 1,2 milijarde evra.

Prosto nemam komentar. Shocked

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 7081

Za te pare sa FK 3 pokriješ celu Srbiju. Opet, možda je zbog male dosadašnje serije. Nešto malo ih je sveukupno i napravljeno. Ili neko skida kajmak. A moguće i oba.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 472 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 6 sakrivenih i 446 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, babaroga, Bane san, Bubimir, djboj, jackreacher011011, Kubovac, marsovac 2, Mixelotti, nenad81, nick79, Nikolaa11, powSrb, Prometeus, rajkoplje, VladDrakula, W123, |_MeD_|, 79693