Ukrajinske ratne modifikacije sistema PVO

1

Ukrajinske ratne modifikacije sistema PVO

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30500

Britanci za Ukrajince nabudzili ASRAAM

https://twitter.com/UAWeapons/status/1687555320304877569Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5315

@Toni

Evo sročih juče neki tekst na ovu temu...čisto da malo detaljnije opišemo....ne može da škodi! Wink

Britanski raketni sistem PVO "LIMAWS-R ASRAAM" (prim. Kubovac) za Ukrajinu

U engleskom časopisu The Times, pojavila se fotografija za koju se tvrdi da prikazuje novi sistem PVO, koji je Velika Britanija "konstruisala" za potrebe Ukrajinske PVO.

Sistem PVO se nalazi na nosećoj šasiji koju čini oklopljeno vozilo 6x4 Supacat, težine 8,8 tona. Vozilo je poznato kao nosač nekada perspektivnog britanskog projekta višecevnog raketnog sistema zemlja-zemlja tipa LIMAWS (lightweight mobile artillery weapon system – rocket).
Projekat se sastojao iz dve verzije, LIMAWS-G (topovska verzija) i LIMAWS-R (raketna verzija).

Sistem se zbog svog izgleda ali i jedinstvenog sistema upravljanja vatrom, nazivao i "engleskim HIMARS-om". Na približno 9t, LIMAWS-R je dovoljno lagan da 2 sistema mogu da budu prevožena transportnim avionom C-130J Hercules ili jedan sistem može biti nošen ispod helikoptera CH-47 Chinook. Ima moć da lansira precizne rakete vođene GPS-om dometa većeg od 60 km.
LIMAWS(R) ima autnomiju u radijusu od 500 km. Prenosivost sistema znači da može vrlo brzo pristupiti teškim prednjim područjima kako bi kopnenim snagama pružio preciznu vatrenu podršku velikog obima.

LIMAWS(R) se sastoji od vozila Supacat sa pogonom na šest točkova na sva četiri točka i lansera Lockheed Martin sa samopunjačem.

Iako nisu planirane velike serije, oba projekta su povučena iz razvoja 2008. godine.

Sada, imamo novi momenat. Naime, navedeno vozilo se sada koristi kao nosač za protivvazduhoplovne IC samonavođene rakete tipa V-V tipa ASRAAM, britanske proizvodnje. Ove rakete razvijene su u Velikoj Britaniji sa namerom da zamene rakete AiM-9 Sidewinder u Kraljevskom vazduhoplovstvu (RAF).
ASRAAM je dizajniran da dozvoli pilotu da izvrši lansiranje, a zatim da se okrene pre nego što protivnička letelica može da izvrši protivdejstvo. Leti brzinom većom od 3 maha do daljina od preko 25 kilometara. Zadržava sposobnost manevrisanja pri preopterećenju od 50 g.

Imajući u vidu da su podaci o dometu izvedeni prilikom lansiranja iz aviona (iz vazduha), ukoliko na projektilu nisu rađene modifikacije startnog impulsa raketnog motora, domet projektila će verovatno biti značajno niži od 25+ km i verovatno će se kretati do 10 ili 12 km i do visina od 5-6 km.
U situaciji velikih problema ukrajinskih snaga sa ruskim niskoletećim helikopterima Ka-52 i Mi-28 koji lansiraju precizno navođene protivoklopne i druge navođene i nevođene projektile sa daljina i većih od 8 km, ovo sredstvo obzirom i na svoju mobilnost i oklopljenost, može pokušati da se suprotstavi.

Nije još poznat način otkrivanja ciljeva i navođenja, ali se pretpostavlja da se za otkrivanje može koristiti bilo koja radarska i/ili vizuelna osmatračka stanica. Samo vozilo je opremljeno IC tragačem-termalnom kamerom, koja se nalazi na podiznom stubu, kojom otkriva cilj i na osnovu koga se može izvršiti usmeravanje raketa koje imaju mogućnost lansiranja i bez zahvata IC tragačem na lanseru (LOAL) koristeći sopstveni inercijalni navigacioni sistem.

Takođe, ne znamo ni broj raketa koje će se nalaziti na vozilu. Na, do sada jedinoj, fotografiji vidimo lansirno postolje sa 2 rakete, tako da će sudeći po izgledu i smeštaju, biti potrebni značajni radovi da se omogući povećanje broja raketa na vozilu.

Sasvim je moguće da ćemo u narednim danima i sedmicama imati više podataka o ovom oruđu, a za sada imamo samo jednu njegovu fotografiju:offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30500

Napisano: 04 Okt 2023 20:51

Ukrajinci ce do kraja godine poceti proizvodnju nekog PVO sistema u saradnji sa USA.

https://nv.ua/ukr/ukraine/events/ukrajina-viroblya.....58016.html

Skoro je jedan njihov zvanicnik spominjao neki kako ga je nazvao "Frankenstajn SAM" tako moze biti svasta, BUK sa RIM Sparow, AIM-9 koji su vidjeni u poslednjim paketima pomoci, neki ukrajinski projekti sa R-27 koje oni prave...

Dopuna: 26 Okt 2023 20:17

Stari AIM-9M ce biti korisceni kao jeftina PVO. Chaparal v2. I u danasnjem paketu pomoci su AIM-9 i u nekoliko prethodnih.
Citat:
“Those [AIM-9] missiles were out of operation. We fixed them. We found a way of launching them from the ground. It’s a kind of self-made air defence.” said a senior Ukrainian official in reference to a batch of missiles supplied to Ukraine.https://twitter.com/United24media/status/1717115238724538757

Dopuna: 29 Okt 2023 0:09

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30500

BUK sa RIM-7, prvi put vidjen i unisten.

Snimak https://twitter.com/TabZLIVE/status/1788973950518607925

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5315

"Crni petak" za "FrankenBukove" u Ukrajini?

Nakon uništenja jednog samohodnog lansirnog oruđa sistema PVO Buk-M1 sa raketama RIM-7 Sea Sparrow, koji smo imali prilike da vidimo ranije danas, pojavio se novi snimak koji čini se prikazuje uništenje još jednog ovakvog "FrankenBuk" oruđa.

Naime, snimak prikazuje kako je Ruska vojska uz pomoć, kako se navodi, projektila iz sistema Iskander-M uništila sistem PVO Buk-M1 Oružanih snaga Ukrajine u regionu Zaporožja.
Na snimku vidimo ulazak u nekakav zidani skladišni hangar jednog samohodnog lansirnog oruđa iz sistema Buk-M1, na kome se, čini se, vide (najmanje 2) "kraće" rakete. Veoma je moguće da se radi o još jednom sistemu "FrankenBuk" sa raketama Sea Sparrow koje su oko 2 metra kraće od raketa 9M38M sistema Buk-M1.

Nakon toga vidimo i utovar raketa u magacin, a zatim i masivnu detonaciju i uništenje magacionskog prostora. Ovde, pored uništenog SLO sa radarom sistema Buk-M1, imamo i uništenje izvesnog broja raketa Z-V (ma kog god bile tipa).

Evo printscreenova (dobio sam download snimka, nemam link, a prevelik je da se postavi):

online
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 5619

Evo snimak

https://t.me/anna_news/66407

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30500

Napisano: 18 Maj 2024 14:50

Osa sa R-73. Slika je iz decembra pa je pitanje da li je zazivelo.

https://x.com/Jeff21461/status/1791801640355250619Dopuna: 18 Maj 2024 17:27

Citat:БМ 9А33БМ3 зі складу комплексу "Оса-АКМ" зі встановленими ракетами Р-73 замість штатних ЗКР 9М33М3

Фото не нове, але до цього майже не фігурувало в інформаційному просторі, тому вирішили поділитися ним у трохи кращій якості. В рамках такої модернізації, на стандартну БМ були встановлені АПУ-73 та додаткове обладнання, для здійснення наведення та захоплення цілі. В результаті, дальність пуску трохи зросла (завдяки новій ракеті). Таким чином вирішується проблема з нестачею зенітних ракет для ЗРК "Оса-АКМ", які ми до цього закуповували в країн Близького Сходу та Африки. Говорити про ефективність зарано та не варто, хоча самі для себе, ми вже висновки зробили

Модернізація була реалізована українськими спеціалістами поза програмою FrankenSAM. В цілому, досвід такого використання ракет "повітря-повітря" має не лише Україна. Один з чудових прикладів– Індія. На додачу, українські спеціалісти намагаються інтегрувати ці ракети на морські дрони.


https://t.me/vanguard_spacepro/13656

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5315

Par reči o "FrankenOsa" sistemu

Prema podacima iz naših izvora iz vremena razvoja sistema RL-4 i RL-4M, i podacima iz indijskog razvoja SAMAR-1, domet projektila R-73(E) lansiranog sa zemlje (bez dodatog bustera) iznosi od 10-12 km, zavisno od visine cilja, koji je maksimalno određen otprilike na polovini daljine gađanja sa zemlje.

Prema tome, obzirom da domet raketa sistema Osa-AKM tipa 9M33M3, a koje je imala Ukrajina, iznosi takođe 10-12 km (dok svi drugi stariji tipovi raketa 9M33M1/2 ne prelaze 10,3 km), možemo reći da se po dometu i visini gađanja ne gubi gotovo ništa. Takođe, mogućnost otkrivanja ciljeva pasivnim putem, pomoću opto-elektronskog kanala i eksterne najava (dodele) ciljeva, omogućava rad bez zračenja osmatračkog i nišanskog radara. Takođe, ako je već potrebno raditi sa radarom (posebno noću), dovoljno je samo kratko zračenje osmatračkog radara radi otkrivanja cilja i usmeravanja lansera ka cilju, jer će GSN veoma brzo, ako su ciljevi u dometu, ostvariti zahvat i izvršiće se lansiranje. Na ovaj način je sistem žilaviji u smislu preživljavanja, a to važi naravno i za posadu sistema.

Sa druge strane, opterećenje od samo 2 rakete ograničava mogućnosti dejstva na uzastopne ciljeve, ako potreba nalaže, i traži češću dopunu projektilima što iziskuje dodatni rad (verovatno više manuelni i fizički nešto teži) i povećava rizik otkrivanja.

Sve u svemu, kada potreba traži ovakve poteze, mora se ipak priznati da će ovo rešenje (imajući u vidu verovatno značajne zalihe raketa R-73) ipak produžiti vek upotrebe sistema Osa i same trupne protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30500

Isporuceno je u vise transi nepoznat broj AIM-9, verovatno L i starijih M. Za ocekivati je nesto slicno, mozda cak i ovo isto na Osi samo sa AIM-9 ili kao onaj lanser sa ASRAAM.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5315

@Toni

Osa je kao platforma izuzetno "zahvalna" za modifikacije sa novim raketama. Recimo Poljaci su razvijali projekat "Bliskavica". U okviru programa Błiskavica, Vojnotehnički univerzitet u Varšavi izvršio je razvoj protivvazduhoplovne rakete sa dometom gađanja većim od 10 km.

Bikalibarna raketa je ubrzana lansirno-pogonskim stepenom (busterom) do 3 M. Nakon odvajanja prvog stepena, vođeni projektil je morao da leti po inerciji. Sistem navođenja u završnici - poluaktivno radarski.

Međutim, zbog velike složenosti i visokih troškova, projekat Błiskavica nije završen.

Raketa projekta Bliskavica:Predstavnik WZU najavio je nekoliko opcija za nadogradnju Osa: posebno je trebalo da se u kompleks integriše raketa SL-AMRAAM sa aktivnim radarskim sistemom za samonavođenje. SL-AMRAAM je zemaljska verzija avionske rakete AIM-120. U drugoj verziji, predloženo je korišćenje nemačke rakete IRIS-T SL.

Upotreba savremenih protivvazduhoplovnih raketa, stvorenih na bazi raketa vazduh-vazduh, kao deo modernizovanog sistema PVO Osa, teoretski omogućava povećanje dometa gađanja do 40 km. Međutim, to podrazumeva uvođenje značajnih promena dizajna u sastav kompleksa Osa-P i povećanje troškova.

Osa-P sa raketama IRIS-T:

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 644 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 6 sakrivenih i 606 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ana820, Bane san, doktor123, draganca, kalens021, Karla, mercedesamg, Milometer, milutin134, Mixelotti, mnn2, Motocar, nebojsag, Nikola Zoni, novator, oldtimer, operniki, Panonsky, Petarvu, Prašinar, royst33, Sale.S, sasakrajina, shone34, stegonosa, StepskiVuk, Stoilkovic, theNedjeljko, zillbg, |_MeD_|, 125