Bacači granata

8

Bacači granata

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2008
 • Poruke: 2294

Prevela sam ovo za one koji ne stoje najbolje sa engleskim s obzirom da je u pitanju tekst sa nesto strucne terminologije WinkSistem Sovjetskog prigusenog bacaca granata i prigusene puske "Tishina" BS-1 / "Kanarejka" GSN-19


Ovo neobicno i veoma interesantno oruzje jedno je od mnogih koja su razvijana specijalno za Sovjetski Spetsnaz. Njegova narocita konstrukcija i dizajn eliminisu pucanj i blesak pri paljbi. Usvojeno je u naoruzanje sedamdesetih godina. Zamisao konstruktora je bila da Spetsnaz-u omoguci necujno i nevidljivo izvodjenje diverzija i time poveca sanse za udaljavanje nakon uspesno izvrsene operacije u dubini neprijateljske teritorije. Prvobitni, originalni sistem BS-1 integrise prigusenu pusku AKMS (PBS-1 prigusivac i subsonicna municija 7.62x39US) i podcevni bacac granata GSN-19 30mm.


Bacac granata GSN-19 je oruzje koje se s preda puni specijalnom granatom kalibra 30mm AP-I Armour Piercing – Incendiary (probojno-zapaljiva granata). Bojeva glava je tako konstruisana da sa lakocom penetrira kroz razlicite materijale (kosuljice balistickih raketa, avione i sl.)
Sa zadnje strane oruzje ima obrtnocepni zatvarac sa rucicom i rukohvat u kome je smesten magazin sa blank municijom (corcima) namenjenim ispaljivanju granate posredstvom specijalnog klipa koji je lociran u unutrasnjosti zadnjeg dela cevi.
U oruzje se obrtnocepnim zatvaracem ubaci metak u cev, a rucno s predne strane kroz usta cevi ubaci se granata. Posto se pritiskom na okidac aktivira blank metak, barutni gasovi guraju pomenuti klip koji prenosi inerciju na dno granate. Potom se taj klip naglo zaustavlja, zarobljavajuci barutne gasove u svojoj unutrasnjosti cime se eliminise pucanj i blesak dok granata napusta cev. Nakon toga se usporeni i ohladjeni barutni gasovi ispustaju u atmosferu kroz specijalne otvore na zadnjem delu cevi i nakon tog kratkog momenta, kada pritisak spadne na bezbedan nivo, moguce je izbaciti praznu cauru i prepuniti oruzje novim metkom.

Postoje dva tipa GSN-19 prigusenog bacaca koja su u osnovi ista, jedina bitna razlika je u kalibru specijalne municije (blanks) namenjene ispaljivanju granate. To su 7.62x39 version (8metaka u mag.) i 5.45x39 version (10 metaka u mag.). Navodno je pocetna brzina granate kod 7.62x39 bila ne veca od 100 m/s dok je kod 5.45 verzije iznosila 175 m/s. Oruzje je opremljeno specijalnim sklopivim nisanom.


Kalibar 30mm
Tezina (prazan) 2kg
Efektivni domet granate 150-200m
Maksimalni domet granate 400m
Probija oklop debljine do 15mm


Blank ammo


Probojno - zapaljiva granata kalibra 30mmDopuna: 08 Dec 2008 22:25

EAGLE Enhanced Ambidextrous Grenade Launcher 40mm (unapredjeni bacac granata sa obostranim komandama) je originalni Kanadski proizvod, potpuno razvijen i dizajniran u Diemaco/Colt Canada, Kitchener, Ontario. Cev se obostrano otvara. Okidacki mehanizam je double action tipa cime se dobilo na pouzdanosti i sigurnosti. Bacac se moze montirati na bilo koju pusku koja ima MIL-STD 1913 sinu. Takodje, uz montiran sistem podesivog kundaka, ovo oruzje moze biti zasebno. Postoje dve velicine pistoljskog rukohvata.

Ovo oruzje je vrhunskog kvaliteta i preciznosti. Ukratko, veoma je jednostavno i otporno, kazem to iz licnog iskustva.


Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 26099
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Još jedan interesantan koncept koji je iskorišten kod nekih minobacača/bacača granata (Fly-K)

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2008
 • Poruke: 2294

Neko je sigurno na forumu pominjao ovo. Ruski "side by side" sistem "80.002" (двуствольный автомат) koji integrise pusku AK74 i bacac granata .50 cal. Jako malo podataka ima o njemu na netu. Takodje, dosta je gresaka u tacnom oznacavanju. Sistem je, naime, poznat pod nazivom TTX 80. Medjutim to je zapravo skracenica od Тактико-Tехнические Xарактеристики Автомата Гранатомета 80.002. Na razvoju, koji je trajao od 1975. do 1979. godine, radili su izvesni Ю.В. Минаев , В.И. Челикин & Г. А. Янов.

Bolt Carrier Group objedinjuje dva zatvaraca i dva klipa sa zajednickom charging handle & action spring . Grupa je tako zamisljena & konstruisana da uz pomoc selectora (koji je lociran sa desne strane puske odmah ispred charging handle) opsluzuje pusku i bacac po zelji korisnika. Izgleda da je konstrukcija selectora veoma jednostavna i da se njegov rad zasniva na prekidanju "dotoka" municije iz svakog magazina pojedinacno po principu poluge koja "pritisne" ammo na dole u "nezeljenom" magazinu kako bi zatvarac "iskljucenog sistema" preskocio preko nje (ovo je samo moja pretpostavka).

Ejection port je na standardnoj AK lokaciji i prema navedenom zajednicki je za pusku i bacac. Kapacitet magazine GL-a je 10 rds i on je lociran odmah do puscanog sa njegove leve strane. Usta cevi GL-a deluju mi nekako ne-bezbedno. Nisam uspela pronaci podatke za GL ammo. Izvesni momenti vezani za sve ovo ipak su mi pomalo nejasni.

Aramis Help Me Please! Wink
Ovo bi trebao biti selector lever

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 26099
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@Diemaco
pojavila se samo jedna slika u temi o M-21 i toliko. Podataka nema, rekonstrukcija je jedini način.
Meni su tri stvari veoma čudne(pogledaj sliku)1. žuto uokvireno-položaj izvlakača čaure granate. Ovde imamo back hand ili grešim Smile
2.zeleno uokviren okvir za 30 metaka 5,45x39mm?? Ovako izgleda okvir za municiju 9x39mm.
3.crveno podvučeno-nišani za bacač i automat. Poluga podseća na nišan sa GP-25, ali se nalazi sa pogrešne strane. Sa leve strane se takođe nalazi jedna polugica, ali slika je suviše sitna.
Što se municije tiče, ni ja nisam našao ništa, ali ajde ... mislim da je u pitanju zrno 7-Z-2(zapaljivo,višenamensko) 12,7mm koje je zbog smanjenja trzaja utrpano u čauru 39mm.

Dopuna: 16 Dec 2008 17:16

Evo još jednog ruskog bacača, doduše neubojitih granata. Inspirisan verovatno onim američkim ili je obrnuto. Ko bi ga znao? Uglavnom kalibar 33mm.


offline
 • Pridružio: 05 Jul 2008
 • Poruke: 2294

@aramis s
Mislim da je ovo jedini text o tome na Srpskom jeziku, zar ne? Wink

Lokaciju izvlakaca caure na glavi zatvaraca GL-a diktira lokacija zleba za izbacac, na istoj toj glavi. Izbacac za prazne caure bacaca moze biti smesten samo sa leve unutrasnje strane sanduka, tako da je resenje savrseno logicno i lako shvatljivo (Glava zatvaraca puske ima zleb za izbacac sa desne strane jer je izbacac lociran sa desne unutrasnje strane sanduka) .

Dalje, magazini su slicni po svojoj spoljasnosti ali misljenja sam da je u pitanju ipak standardni kalibar 5.45x39. Smatram da je to logicno. Medjutim sudeci prema spoljasnjim dimenzijama cevi (uporedila sam malo sa standardnom AK74) kao i velicini usta cevi vrlo je verovatno da je u pitanju 9x39.

Nisani za bacac&automat su jedinstveni i konstruisani za oba oruzja, zadnji je na standardnoj lokaciji a prednji je izmesten ulevo kako bi mogao opsluziti obe cevi i biti u ravni sa zadnjim nisanom koji je shodno tome isto pomeren u levo (na principu musica kod dvocevnih lovackih pusaka sacmara sa polozenim cevima). Na osnovu toga se da zakljuciti da je potpuno nepotreban mehanizam kojim bi se "prebacivala" nisanska linija sa jednog na drugi sistem.

Poluga sa desne strane, ispred rucice zatvaraca a ispod utvdjivaca gasnog cilindra, je sigurno poluga selektora uz pomoc koje se bira "cime" ce se dejstvovati.Zanimljiv bacac, ko ce znati ko je od koga prepisivao jel..."Konkordski" Wink

Dopuna: 17 Dec 2008 22:43

Bacac specijalnih neubojitih projektila M234 (Ring Airfoil Launching System), poznat kao bacac "krofni" (Doughnut Launcher). Namenjen je kontroli demonstracija. Montira se na pusku M16. Za ispaljivanje projektila koristi se blank municija. Barutni gasovi pokrecu klip sa narocitom casicom na svom prednjem kraju u koju se smesta "krofna". Posto se "krofna" lansira, klip se automatski vraca u unutrasnjost kucista lansera. Bacac ima sopstvene nisane.

Istorija ovog bacaca je zanimljiva. Direktan povod za njegovo razvijanje&usvajanje bila je smrt studenata Kent State University na demonstracijama 60 tih godina. Pripadnici Ohio National Guard su koristili bojevu municiju pri razbijanju ovih demonstracija i sticajem nesretnih okolnosti nekoliko studenata je izgubilo zivot. US Army je, nakon tih nemilih dogadjaja, pronasla resenje u ovom bacacu i razvila narocitu taktiku za njegovu upotrebu.

Projektil za bacac je specijalni gumeni aerodinamicni prsten (The Ring Airfoil Projectile- RAP) koji oblikom podseca na krofnu, sirine 2.5 inca i mase oko 1.25 unci. Postojala su dva tipa "krofnica" koje se nisu razlikovale po obliku.

"Sting projectile"- izaziva veoma jak i ostar bol, sok i dezorjentaciju pri pogotku. Najefikasniji je bio kad se koristi protiv meta koje nose laganu odecu. Uputstvo za upotrebu strogo naglasava da se projektilom mogu naneti ozbiljne povrede vrata, glave i ociju.

"Soft projectile"- sadrzi CS u specijalnim malim, lako lomljivim odeljcima. CS se u formi praha rasprsi pri pogotku i formira oblak. Bacacem se nije smelo dejstvovati po starim licima, trudnicama i deci. Vojnik sa ovom opremom nije smeo imati bojevu municiju za pusku pri sebi.

Maksimalni domet obe "krofne" je 100m ali je najefikasnija bila do 40m protiv pojedinacnih ili do 60m protiv grupnih meta (CS).
blank ammo & "doughnuts"


Transportni box za bacac"cemetery"offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 26099
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@Diemaco
Citat:Dalje, magazini su slicni po svojoj spoljasnosti ali misljenja sam da je u pitanju ipak standardni kalibar 5.45x39.
Evo jednog oružja u različitim kalibrima i sa pripadajućim okvirima, na kome se vidi okvir za municiju 9x39mm koji je istovetan ovom na THH.80Groza 7,62x39mm
Groza 9x39mm

Citat:Poluga sa desne strane, ispred rucice zatvaraca a ispod utvdjivaca gasnog cilindra, je sigurno poluga selektora uz pomoc koje se bira "cime" ce se dejstvovati.Samo čemu li služi ovo u crvenom okviru?

Evo još jednog bacača nesmrtonosnih granata

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2008
 • Poruke: 2294

@aramis s


Magazini nisu istovetni aramis ali su bez sumnje slicni. Onaj lever je otvarac za pivo Ziveli (Verovatno je u pitanju poluga regulatora barutnih gasova za bacac jer je locirana na gasnoj komori GL-a. Dakle, misljenja sam da GL ima prekidac dotoka barutnih gasova. Mozda je u pitanju i poluga za rasklapanje gasnog mehanizma .)

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 26099
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@Diemaco
Citat:Verovatno je u pitanju poluga regulatora barutnih gasova za bacac jer je locirana na gasnoj komori GL-a. Dakle, misljenja sam da GL ima prekidac dotoka barutnih gasova.
Ne vidim ni jedan valjani razlog za to, pogotovu što ga nema ni na "puščanom" delu.

Citat:Mozda je u pitanju i poluga za rasklapanje gasnog mehanizma
Nešto mi se čini da se ne rasklapa i da je u bloku sa nosačem nišana i zadnjim upornikom gasnog cilindra(puščanog). Kratak je pa je i lak za čišćenje i bez skidanja.


Citat:Magazini nisu istovetni aramis ali su bez sumnje slicni
Ovaj na "Grozi" prima 20 metaka, a ovaj na .80 verovatno 30.

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4327

@aramis

mozda je onaj deo za koji pitas u stvari drugi kraj selektora (bacac/puska). bar meni tako izgleda, nalazi se tacno na suprotnoj strani.

odlicna tema za "kalibar". jel mogu da iskoristim slike Diemaco?

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2008
 • Poruke: 2294

@aramis
@sebab


Iskreno mi je drago sto sam pokrenula diskusiju na interesantnu i atraktivnu temu Smajli . Tema je super i bilo bi sjajno iskoristiti je za magazin. Za sad mozemo samo pretpostavljati kakva je stvarna uloga pomenutog levera. Iznela sam neke pretpostavke koje su mi prve pale na pamet. Pomislila sam da je za GL konstruisan prekidac dotoka barutnih gasova zbog eventualnog povecanja dometa i bolje iskoristivosti gasova (na to me asocirala lokacija ove poluge koja se nalazi na gasnoj komori GL-a)...Takodje sam iznela pretpostavku da je poluga mozda namenjena rasklapanju izvesnih komponenata gasnog mehanizma. Ipak, mislim da je Sebab-ova pretpostavka o ambidekstralnom selektoru (bacac/puska) najlogicnija premda ni za nju nemamo dokaz (opet ponavljam da treba analizirati ovo sa aspekta lokacije poluge jer je ona locirana na gasnoj komori GL-a). Kako bilo, potrudicu se da saznam nesto vise o ovome. Sebab, naravno da smes iskoristiti sav prezentovani materijal ma koliko on bio siromasan. Za pocetak bi bilo dobro da pravilno oznacavamo predmetno oruzje jer je TTX skracenica od takticko tehnicki podaci za... (objasnila sam u uvodnom postu gde se gresi i sta valja razluciti).


Sto se tice magazina, na vise mesta (videti fotke na prethodnoj stranici) navodi se da je kalibar puske 5.45x39mm. Takodje naveden je i tacan kapacitet. Magazin "Groze" se razlikuje od magazina za двуствольный автомат 80.002 bez obzira na razliku u kapacitetu. Rebra na magazinu 80.002 su duza i drugacije rasporedjena, lim za taj magazin je presovan na dugaciji nacin. Rebra na magazinu za pusku Groza su kraca i vece sirine itd. Kristalno je jasno da se radi o dva razlicita dizajna koji su ,kako rekoh, bez sumnje veoma slicni. Hvala.


Grozaдвуствольный автомат
Dopuna: 19 Dec 2008 18:41

Takticko-Tehnicki podaci za двуствольный автомат 80.002
Uzgred, pojasnicu jos jedan bitan momenat. Bacac o kome govorimo je tipican primer tzv MULTI SHOT bacaca po anglo-americkoj terminologiji. Termin se odnosi na pisustvo magazina za bacac (oruzje) i oznacava visemetno oruzje (bez obzira na sistem rada i hranjenja) za razliku od termina SINGLE SHOT kojim se oznacava oruzje sa jednim metkom bez magazina. Primer za SINGLE SHOT je poznati bacac M79 i pistolj Thompson Contender. Dakle, SINGLE SHOT ne oznacava "jedinacnu vatru" i ne sme tako da se prevodi. Ne smemo, takodje, ni u kom slucaju ove termine mesati sa terminima SINGLE ACTION & DOUBLE ACTION, nadam se da je ovo od pomoci za bolje razumevanje.

Dopuna: 19 Dec 2008 23:04Dopuna: 19 Dec 2008 23:08

http://talks.guns.ru/forummessage/51/213967.html

Dopuna: 19 Dec 2008 23:50

http://militaryclub.narod.ru/war/pers.htm

http://www.secretprojects.co.uk/forum/index.php?topic=5629.msg46347

http://www.securityarms.com/forums/showthread.php?t=1904

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 789 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 9 sakrivenih i 727 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, babaroga, Bane san, Bojan5150, bojank, Boris90, BORUTUS, Brankoni, cenejac111, Ctrl x, dankisha, darkstar101, Deneb, Djokkinen, djordje92sm, dozorni, dragon986, El-Komadante, Hoegaarden, HrcAk47, Insan, ivan979, kaptain, krkalon, krlebgd77, Krusarac, lovac12, LUDI, mane123, MB120mm, mcgunner, miljannis, miodrag, Morocco, mrkanidja, MrNo, Nebo_M, Ognjen D., Oluj2.1, pein, proka89, rovac, sakota79, sovanova95, Steeeefan, StepskiVuk, Taso, Toni, vathra, VJ, zixmix, Đuro Maximus