Snajperska puska Zastava M69

1

Snajperska puska Zastava M69

offline
 • svr 
 • Građanin
 • Pridružio: 10 Dec 2010
 • Poruke: 38

Interesuje me sve u vezi ove puske.
Da li je Zastava proizvodjac, koja je montaza optike koriscena i sl?
Imao sam prilike da vidim samo skucu ovog snajpera, iz jedne popularne knjige o Srpskim puskama, pa bi bilo interesantno da ako neko moze postavi slike ovog snajpera i optike koja je koriscena.
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 01 Okt 2010
 • Poruke: 282

Zastava je proizvođač puške, izvedena je iz "Mauzerke", odnosno domaće M-48. Korišten je nišan ON-2,Zrak mislim fiksnog uvećanja 4 x 32, dok je montaža sa pločicama (na pušci) koje su preuzete od M 24, M49. dio koji nosi optiku je od duralumnijijuma i koristi dva prstena sa po dva para šarafa što je ekstremno čvrsto, pogotovo za metak koji se koristio u ovoj pučki 7,92 x 57 mm.

Ovaj sistem je kratko korišten jer se ubrzo prešlo na PASP M 76offline
 • svr 
 • Građanin
 • Pridružio: 10 Dec 2010
 • Poruke: 38

Znaci montaza datira od ranije?
Ko je proizvodjac? Nisam znao da je M24 postojala sa optickim nisanom.
Negde sam citao o kundaku.
Kundak je preuzet od sportskog naoruzanja ,malokalibarske puske koju je Zastava u to vreme proizvodila.
Navodno to je najbolji kundak proizveden kod nas.
Imam ON-2 optike u obe varijante , postojala je lovacka varijanta koja je imala oznaku ON-2L.
Da neko ne proizvodi replike montaze sa M69?

offline
 • Pridružio: 01 Okt 2010
 • Poruke: 282

Montaza mislim da je Zrak ili PEMA iz Teslica. Kundak jeste od MK,

Malo podataka ima oko ove puske

offline
 • Pridružio: 18 Nov 2009
 • Poruke: 304
 • Gde živiš: nova jugoslavija

evo jedan podatak koji sam pronašao:

Puška je model M 1969. Bazirana je na obrtno-čepnom zatvaraču sistema Mauser (6,3 mm duži nego na M 48 i M 24). Ručica zatvarača savinuta je u dvije ravnine (kao na lovačkim karabinima), a kako je optički nišan ON-2 M 1969 smješten iznad otvora sanduka, mogla se puniti samo metak po metak.
Također je puška imala poboljšan sistem okidanja.

da ne kradem temu, evo samo nadopuna kompletne slike, da se vidi kundak:

offline
 • Pridružio: 16 Jun 2010
 • Poruke: 3152
 • Gde živiš: bela crkva banat

ovo bi bilo za lov na gundrcalo samo tako...

offline
 • Pridružio: 01 Okt 2010
 • Poruke: 282

dobra stvar, moj pokojni djeda je imao ovu prepravljenu za lov pušku, sa ON-2 L, nišanom i originalnom montažom, ali je sada u katastrofalnom stanju jbg

offline
 • svr 
 • Građanin
 • Pridružio: 10 Dec 2010
 • Poruke: 38

To su dve slike ove puske iz iste knjige.Nisam nasao jos neku sliku ove puske.
Cudno je da se nije pojavila ista puska u lovackoj verziji - sto Zastava uvek uradi.
Kolika je razlika izmedju zatvaraca M98 i M48? Ako je podatak koji DezurniAutomaticar navodi ispravan ispada da je koriscen duzi zatvarac -mozda sa Mod.98?
Na jednom stranom sajtu prikazuju optiku ON-2 ali sa montazom koja izgleda kao naopacke okrenuta montaza za MosinNagant.Ovo bi trebao da bude opticki nisan za M69, na slikama M69 je ON 76, verovatno dodat kasnije.

offline
 • Pridružio: 29 Okt 2007
 • Poruke: 94
 • Gde živiš: Idvor

Pre godinu dana postao sam vlasnik jedne od retkih snajperskih pušaka m69. Kako to biva, sasvim slučajno. Negde oko nove godine, 2009 na 2010, dođe kod mene Marko, klinac iz komšiluka, a pošto treba da ode u vojsku, odmah se uhvati za dva meseca stari "Kalibar", koji nisam ni pošteno prelistao. Prelista novine i počne da čita oglase: ovo pa ono... Odjednom postavi pitanje: Znam šta je Dragunov, ali da li ta m69 je stvarno tako dobra ako hoće da je menja? Ko menja? Šta menja? Pogledam u oglase, kad tamo, prodaje se jedna m69 ili menja za Dragunov. Objasnim marku o čemu se radi, on ode dalje a "Kalibar" na stolu postaje sve veći i veći. Okrenem broj telefona i raspitam se o pušci. Iz prvog razgovora shvatim da se čovek koji je prodaje i ja poznajemo, da smo lovci, strelci... i uspostavimo kntakt. Kako su se bližili praznici, sačekam do pola januara i podnesem zahtev za nabavku. Početkom marta odem do Jove iz Temerina, koji prodaje tu m69, da se upoznamo, i da vidim pušku. Naravno, odmah i dam kaparu za nju, tako da je ostalo samo da sačekam papirologiju.
Papiri su stigli početkom aprila, u petak, a već u ponedeljak ja sam pušku preregistrovao na moje ime.
Tražio sam je i čekao 10 godina i za svo to vreme ova je bila jedina koja se pojavila u prodaji. Originalna, skoro nova m69.

Koliko sam ispeo da saznam, M69 su uvedena u naoružaje početkom 70-tih a beć u drugoj polovini 70-tih su počele da se povlače iz naoružanja. Proizvedeno ih je svega 10000, i bile su vredan poklon oficirima koji su odlazili u penziju. Neko mi je napomenuo da je jedan broj otkupila Puškarna Kranj, od njih napravila lovačke karabine i prodala ih u inostranstvu. Inače, sama puška je nalik lovačkom karabinu, tako da je laici veoma lako zamene. čak su i u SUP-u imali problema sa indentifikacijom. Toj zapetljanciji ide u prilog sjajni crni finiš i netipičan kundak za vojno oružije. A kada se pogleda malo bliže, vidi se zatvarač koji je nalik m48, ali je duži i ručica je potpuno drugačija. tu je i tangentni nišan, klasičan Mauzerov. Sam zatvarač je ispoliran do visokog sjaja, pa zbog dužine i obrade deluje tanji. Inače krilce kočnice je istih dimenzija kao i na m48, ako i svi ostali delovi, osim tela zatvarača, udarne igle i opruge. Delovi nisu međusobno izmenjivi, tako da m48 i m69 nisu isto oružije. sanduk na sebi ima šinu za optički nišan ON-2, konstruisan za m69, sa namensku izrađenim nosačem. Nosač je u vidu mosta, učvršćuje se sa dva šrafa a zadnji utvrđiač naleže na žljeb na šinu. sma sklop je veoma jednostavna za postavljanje a obezbeđuje čvrstu vezu za optički nišan. optički nišan ima na dobošu podeoke od 0 do 10 i trebalo bi da odgovara balističkim osobinama metka 7.9mm na daljinama od 0 do 1000 m. Upadljiv je i okidač, koji izgleda kao da je uzet sa m48. Možda i jeste, ali je mnogo mekši i precizniji. Nema prazan hod, ni "prvo koleno". Okidanje je lako i precizno. Kundak je ergonomski, sa gumenim naplatkom, i proširenim prednim rukohvatom. Na kundaku su jasno uočljive gajke za remnik u vojnom stilu.

Deo teksta iz knjige "PUŠKE" autora Branka Bogdanovića

Svesni pobrojanih mana ovog polovičnog rešenja, nadležni organi su šezdesetih godina stručnjacima Vojnotehničkog instituta i Zavoda „Crvena Zastava“ postavili konkretan zadatak: za potrebe JNA konstruisati namensko snajpersko oružje kalibra 7,9 mm.
Danas se u periodici pa i stručnoj literaturi javlja mišljenje da je novonastala puška samo modifikacija standardnog vojničkog oružja M.1948. No ova prva domaća snajperska puška (označena kao M.1969) predstavlja autohtono rešenje, stvoreno na osnovu „Zastavinih“ iskustava u proizvodnji vojnog i lovačkog oružja.
Kao polazna osnova za razradu precizne puške usvojen je klasični obrtno-čepni zatvarač sistema Mauzer M.1898. Zbog tela 5 mm dužeg od onog na jugoslovenskim modelima 1924 i 1948, rad ovog zatvarača je bio nešto sporiji. Naime konačna verzija oružija posedovala je brzinu gađanja od 5-8 metaka u minuti (za 2-5 metaka manje od m.1948) No zato je zatvarač M98 bio izuzetno snažan i siguran, što je zbog primene specijalne snajperske municije, odgovaralo postavljenim taktičko-tehničkim zahtevima.
Da bi olakšali rukovanje zatvaračem, konstruktori su umesto izvorne ravne ugradili ergonomski pogodniju, karabinsku ručicu (povijenu u dve ravni, inače karakterističnu za lovačko oružije). Ovakvom obliku ručice nije smetala cev optičkog nišana a izbegnuta je i mogućnost njenog zapinjanja (o žbunje i granje i sl.) pri kretanju pre ko teško prohodnog terena.
Konačno, na zatvaraču je unekoliko izmenjena i klasična lepti-kočnica, što je takođe uslovljeno prisustvom optičkog nišana. U daljoj razradi konstruktivnih detalja snajperske puške, stručnjaci su se opredelili za nepodesivi mehanizam za okidanje s jednom obaračom. Ovaj sklop bazirao se na iskustvima stečenim u razvoju lovačkih karabina. Donekle je odgovarao klasičnom vojnom mehanizmu (sistem Mauzer), ali posedova o je samo drugi zub (nogu), što je garantovalo kontinuirano okidanje.
Za razliku od mehanizma za okidanje, rešenje magazina snajperske puške bilo je potpuno originalno. Naime, opet zbog položaja optičkog nišana (postavljenog iznad otvora sanduka) i specijalnog režima čuvanja municije, predviđeno je da se oružije puni metak po metak (5 metaka), bez primene okvira. Iz istih razloga dotadašnji osigurač dna koji je bio smešten u u nutrašnjem luku branika obarače, (rešenje na lovačkim karabinima), zamenjen je dugmetom osigurača, postavljenim na bočnoj strani oružija. Tako je oko repa obarače dobijeno više slobodnog prostora; ovo je garantovalo sigurnije okidanje i rukovanje puškom čak i u zimskim rukavicama. Sa druge strane, ovakva konstrukcija magacina uslovila je složeniju tehnologiju izrade, mehaničkom obradom iz otkovka (glodanjem). Kasnija primena ovog izvrsnog rešenja dna magacina na lovačkim karabinima najbolje govori o uzajamnom preplitanju vojnog i civilnog oružja.
Normalno, konstruktori i proizvođač posebnu pažnju su posvetili materijalu i kvalitetu obrade cevi. Ona je izrađena od visokolegiranih čelika i po najstrožim kriterijumima tolerancija. Na cevi jeugrađen zadnji tangentni nišan sa gajkom i preklapačom, gradiran za distance do 2000 m. Inače, cev je montirana na ergonomski odlično rešen orahov kundak kratkog tipa (bez obloge, s kratkim potkundakom i vratom u obliku čekirane pištoljske drške).
Konačna verzija snajperskog oružja, bez optičkog nišana, težila je 4800 g, što je odgvaralo prosečnoj masi ovog tipa oružja.
Na testovima i poligonskim ispitovanjima pokazalo se da nova snajperska puška, uz primenu optičkog ON-2 i IC nišana, ima izvrsne taktičko-tehničke i balističke performanse. Njome se moglo dejstvovati u svim borbenim uslovima i u uslovima smenjene vodljivosti. Najefikasniji rezultati dobijeni su u gađanju ciljeva do 800 m, mada je ON-2 imao nišansku daljinu dood 1000 , a mehanički nišan 2000 m. Početna brzina zrna od 735 m/sec. Obezbeđivala je izuzetno veliki brisani domet; on je za figuru glave iznosio 320, za grudnu figuru 400, a za trčeću figuru 620 metara. Inače oružje je koristilo metak sa običnim zrnom m.1949, snažni snajperski metak i metak sa obeležavajućim zrnom m.1970.
Snajperska puška M.1969 je u standardno naoružanje JNA bila primljena početkom sedamdesetih godina. No ne treba zaboraviti da je upravo u to vreme u našu Armiju upravo uvedena i najnovija generacija automatskog streljačkog oružja.

offline
 • Pridružio: 07 Mar 2009
 • Poruke: 236

hm hm, stat sto se pored m76 nije radilo i na usavrsavanju ove puske

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 598 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 0 sakrivenih i 587 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: dragoljub11987, Goran 0000, Kenanjoz, Leonov, Mikisha, mikki jons, Miskohd, resistor, Steeeefan, tubular, VJ