Commando minobacači 60mm

1

Commando minobacači 60mm

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7017

Komandoski minobacač M4, poznat još pod imenom Patrolni Minobacač, laki je komando minobacač kalibra 60mm, proizveden od strane južnoafričke kompanije Denel Land Systems.

Poput ostalih minobacača kalibra 60mm i M4 namijenjen je otvaranju brze paljbe na malim daljinama, naročito u varijanti vatrene podrške.
Minobacač raspolaže kanapom vođenim okidačkim mehanizmom na zatvaraču koji dozvoljava nošenje oružja sa minom u cijevi, za razliku od ostalih minobacača sa fiksnim udarnim iglama.
Nedostatak bipoda čini M4 manje preciznim u odnosu na konvencionalne minobacače i nepodesnim za "rafalnu" zaprečnu paljbu.
Nišanska sprava raspolaže sa rukohvatom za držanje i parom zakrivljenih libela. Jednom libelom niveliše se cijev dok druga sa graviranom tablicom punjenja ukazuje na domet.
Za dejstvo noću, nišansku spravu "osvijetljava" tricijum.
M 4 koristi familiju M-61 trenutnih, dimnih, osvjetljavajućih i školskih mina. Jedinstvenim oblikom podloge, dizajniranom za duboko usađivanje u tlo omogućava se korištenje većih punjenja uz veću stabilnost oruđa.
Minobacač koriste oružane snage Kolumbije i JARa.
Ukupna masa minobacača iznosi 7,2kg (cijev 3.2 kg - zatvarač 0.9 kg - podloga 1.9 kg - nišan - rukohvat - 1.1 kg). Dužina cijevi iznosi 650 mm sa dometom od 100 do 2100 metara.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6178

Kljift@
Imamo ga na sajtu VTI-ja,Krusika.Moj predlog za povecanje vatrene moci odeljenja,bio je 1-orudje po odeljenju.2-vojnika,koji su istovremeno i strelci.Izum smatram revolucionarnim,a namenu kako u podrsci,...tako i u odbijanju gomile neprijateljske pesadije.Na tom rastojanju preciznost koju ima sasvim bi bila dovoljna.offline
 • Pridružio: 13 Feb 2011
 • Poruke: 2819
 • Gde živiš: tamo daleko...

Sada, da bi ovo nosilo pjesadijsko odjeljenje, sem u posebnim situacijama, slabe su sanse. Vod je vec druga prica. Naime, neko treba da nosi municiju za ovo cudo.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6178

Posebne situacije se danas zovu BLIC-KRIG.Da do toga ne bi doslo CUDO,koje spominjete ima 7,5kg.Opsluzioc nosi 8 granata.Na vodu mozete imati Novi Krusikov model 82mm(45kg,ako se ne varam),Na ceti 120mm M74-laksi model,A na Bataljonu novi Krusikov model 120mm povecanog dometa.Bas bih voleo da vidim kako bi taj blic-krig izgledao.....(A za takav jedan koncept,vredi istrositi nesto vijuga pa osmisliti logistiku)

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2011
 • Poruke: 3668

To je unapredjena kopija portugalskog minobacaca kojeg su oni koristili tokom kolonijalnih ratova u Angoli i Mozambiku.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7017

Osim kao izvanrednim sredstvom za padobranske, izviđačko - diverzantske, vojno - policijske i pogranične sastave, čini mi se uz RPG 7 i izvanrednim i nadam se užasno jeftinim za opremanje "aktivne rezerve". Em nema šta da se petlja oko dijelova, nivelisanja, nišanjenja nego samo da se usadi, gleda u te libele i prati rad mina. A mine mogu da tegle u:

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2011
 • Poruke: 2819
 • Gde živiš: tamo daleko...

MB 120, Sve to lijepo zvuci, ali kao neko ko je proveo par ratnih godina kao minobacaclija na 82-kama i 60-ki, mogu da ti kazem da nije to bas sve tako. Ako nesto skripi u ratu to je snabdijevanje. Pitaj vecinu veterana (aktivnih ucesnika, ne onih sto su isklucivo gluvarili po rovovima il k-dama) i svi ce odgovoriti da su u u akcijama nosili, barem po 2-3 b/k za sebe (cesto i vise) plus koji redenik za mitraljez. Razlog? Los ili nikakakv dotur municije u kriticnim situacijama. Dodaj na ovakvu kilazu jos i mine (ne granate!) za MB i eto ti razlog zasto ovo ne moze da funkcionise. Istina, ono ne bi bilo lose da je sve onako kako si ti zamislio kada bi moglo biti realizovano.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6178

Napisano: 06 Avg 2013 10:12

Kolega lajavi,ukoliko pregledate(a nema potrebe ja cu vam reci)moje postove na ovu ili slicnu temu.Neprestano se zalazem za
1.Povecanje broja MB,svih kalibara po sistemu spustanja na nize za 1-nivo,...sto je povecanje za oko 200%
2.pojacana obuka kadrova,koji bi bili sposobni da ih kvalitetno opsluzuju,jer ljudi poput vas i vama slicnim,ko zna koliko trenutno imamo(nemamo)
3.U bas ovu svrhu koju pominjete odavno sam na temi vatrene podrske pesadiji predlozio nabavku gusenicnih MT-LB,2-3 po ceti(Vi bi ste mozda to znali bolje).Jer sam apsolutno ubedjen da upravo ove 3-stavke direktno uticu na nasu bezbednost.
Elem isti problem se prenosi i na visi nivo(Gde je razmisljano o 2-orudja Plamen,i 2-haubice D30J(ili jos bolje gvozdika)i neki trocevac 20mm.
Hocu reci da je problem obucenog kadra-prvenstveno i logistike ono sto bi se moralo resavati vrlo ozbiljno,i kvalitetno/Naceli smo dobro to pitanje koje ispravno potencirate,...pa mozda neko cita,poz.

Dopuna: 06 Avg 2013 10:15

Termin granate sam upotrebio,jer smatram da je primereniji,jer bacanje mina...mislim da je naziv preuzet po nkom automatizmu,...ali potpuno nebitna stvar.Razumemo se.

Dopuna: 06 Avg 2013 10:22

Kljift@
Ja ne umem da crtam ,nemam te programe.Meni bi bilo interesantno improvizovati za prvu liniju nesto na podvosku za MB(kompozitno).slicno BST-u ,odelenju za logistiku(dotur) Pored logistickih vozila.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7017

LM-60 — laki minobacač kalibra 60mm razvijen je u prvoj polovini devedesetih godina od strane dva nezavisna konstruktorska biroa, Vojno - tehničkog instituta naoružanja (WITU) iz Zelenke, i Centra za ispitivanje i razvoje mašinske opreme (OBR SM) iz grada Tarnova. Oba kolektiva konstruisali su po dva minobacača: klasične koncepcije LM-60D (laki minobacač 60мм dugi) i desantni— LM-60K (K - kratki), koji su februara 1993 godine bili podvrgnuti poligonskim ispitivanjima. Tokom sledećih pet godina nastavljen je rad na minobacačima. Godine 1998 donijeto je rešenje o početku proizvodnje minobacača LM-60D i LM-60K, konstruisanih od strane konstruktorskog biroa OBR SM, kojim su počele da se opramju poljske oružane snage.

Minobacač LM-60D namijenjen je za opremanje pešadije, a LM-6OK — uglavnom za jedinice specijalnih snaga.

Minobacač LM-60D puni se sa usta cijevi i ima klasičnu konstrukciju. Sastoji se od tri brzo rasklapajuća dijela: cijevi sa zadnjakom, podlogom i dvonogim lafetom. Cijev sa glatkim kanalom izrađena je od visokootpornih čelika, povezana sa zadnjakom, mehanizmom za okidanje te kuglastom petom koja spaja sa podlogom.

Minobacač je opremljen nišanskom spravom - uglomjerom MUM-1 (uvećanje 2,5x, vidnim poljem 9°) koja se može zamijeniti nišanskom spravom МРМ-44 bliskih parametara sa MUM 1 sa minobacača obrasca M 1937 82mm.
U marševskom položaju minobacač nosi samo jedan vojnik. Poslugu čine tri vojnika. U borbenom položaju, minobacač je težak 18,2kg, u marševskom 20kg. Brzina paljbe bez korekcija iznosi 25 mina, sa korekcijama 10 - 15. Prelazak iz marševskog u borbeni položaj obavlja se za najviše 2 minuta.
Minimalna daljina gađanja iznosi 120 metara, maksimalna 2400 metara.

Mine:
O-LM60 parčadna 2kg
D-LM60 dimna 1,85 kg
Z-LM60 zapaljiva 1,85 kg
S-LM60 osvetljavajuća 2,195 kg
O-LM60C školska 2 kg
LM-PC školska sa indikatorom 2,26 kg

Minobacač LM 60Kratki

LM 60K "Commando" poljski je laki minobacač kalibra 60mm. Dizajniran je za specijalne snage te kao dodatno oružje za vozila. Trenutno su njime opremljene izviđačke jedinice i specijalne snage poljskih oružanih snaga uključujući i jedinicu GROM, a planirano je i opremanja izviđačkih oklopnih automobila BRDM-2 M96/M97 "Żbik".

Minobacač se sastoji od cijevi sa gladkim kanalom, zadnjakom i nevelikom podlogom. Lafeta nema, minobacač se pridržava rukom. Na cijevi se nalazi nišan, toplotno - izolacioni kožuh za ruku, kožuh podloge i usta cijevi te remnik. Nišanjenje se obavlja uz pomoć nišana po vertikalnoj ravni, a po viđenju u horizontalnoj ravni uz pomoć bijele linije nanesene duž cijevi.
Masa 6,8kg, domet od 110 do 1300 metara.

U Centru za razvoj mašinske opreme razvijena je verzija minobacača LM-60K, označena kao LM-60KC sa cijevi izrađenoj od kompozita koji je za 1 kilogram lakši od prototipa.
Minobacač LM-60К (označen kaoLM-60K2) Vojnotehničkog instituta raspolaže modifikovanim mehanizmom te mogućnošću korišćenja nišanske sprave UCMC i podloge.

Trenutno se u oružanim snagama Poljske koristi oko 250 minobacača LM 60 D i K. Jedna od zanimljivosti poljskih minobacača je unikatni kalibar. Iako naizgled identičnog kalibra kao i ostali minobacači 60mm, "Poljak" ima nestandardni prečnik cijevi sa razlikom od nekolikoh stotih od milimetra. To znači da ne može da koristi standardne NATO mine kalibra 60mm već samo municiju preduzeća ZM Dezamet.
Dok ta karakteristika ne smeta armijskim jedinicama koje su ga uz ostalo naoružanje uveli u spisak trebovanja, sa druge strane specijalnoj jedinici GROM koja često sadejstvuje sa komandosima iz savezničkih zemalja koristeći zajednički sistem logistike stvara velike neprijatnosti. To je rezultiralo nabavkom lakog ručnog minobacača vz.99 Antos kalibra 60mm češke proizvodnje.

ZM Dezamet u saradnji sa češkim VOP-26 Sternberk 2010 godine predstavio je novu municiju sa termobarikom 40 mm x 46SR NGTB i TB-LM60 za minobacače LM-60D i LM-60K.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6178

Napisano: 11 Avg 2013 8:10

Koliki je domet LM 60mm,sa duzom cevi? Sto se tice commando,laksi je od naseg--Krusikovog za 700grama.Kompoziti ovde mislim da nisu dobro resenje.I cini mi se da Krusik ne radi termobaricne mine(granate),sto ne znaci da nece....

Dopuna: 11 Avg 2013 9:13

Mislim da bi ova orudja morala biti masovno uvedena u pesadijske formacije V.S.(a ne samo u specijalne).Predstavljaju izuzetna sredstva neposredne podrske,s tim sto bi M95,60mm,sa dometom od 5100,mogao dobiti i kvalitetniju nisansku spravu.Termobaricna municija bi takodje znatno podigla vatrenu moc.A radi sigurnosti i kontinuiteta,Krusiku bi morao biti ponudjen ugovor o kontinualnoj isporuci odredjenih serija(Koje u pocetku ne bi morale biti prevelike)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 613 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 5 sakrivenih i 574 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksandarbl, Andrija357, bestguarder, Bloody, Bobrock1, Boris BM, botta, Darkhunter, draganca, FileFinder, GenZee, Georgius, ILGromovnik, jackreacher011011, Kibice, Krusarac, KUZMAR, ladro, Metanoja, milanovic, milutin134, Mixelotti, mkukoleca, nemkea71, nenad81, procesor, raketaš, raptorsi, Ripanjac, Shinobi, shone34, vladulns, W123, wulfy