Lična karta Heckler & Koch P7

1

Lična karta Heckler & Koch P7

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2008
 • Poruke: 2294

Heckler und Koch P7
Kao pistolj sa velikim brojem inovativnih i revolucionarnih resenja ali i kontroverzi, HK P7 zasluzuje da bude zasebno i podrobnije predstavljen.


Kasnih 70-tih godina nemacka savezna policija, poucena iskustvima s Olimpijskih igara 1972. godine u Minhenu, zapocela je niz istrazivanja i eksperimenata u cilju da pronadje najbezbedniji, najefikasniji, najbrzi i najkompaktniji sluzbeni pistolj kalibra 9mm. H&K P7 je rezultat toga istrazivanja. Dizajniran i proizveden u Oberndorfu u Nemackoj P7 je zamisljen kao najnapredniji i najmoderniji pistolj tog tipa na svetu. Na celu tima HK strucnjaka nalazio se poznati dizajner oruzja Helmut Weldle. Prvi proizvedeni model imao je oznaku PSP (Polizei Selbstlade Pistole) i proizvedeno ga je svega 239 primeraka od 1976. do 1978. godine. Pistolj P7 je od svog nastanka prosao kroz nekoliko modifikacija i razvijeno je vise razlicitih modela koji se razlikuju po kalibru, kapacitetu, komandama i lokaciji istih, dodatnoj opremi, nacinu rada, dimenzijama itd. Godine 1978. uveden je model P7M8.

Dva osnovna modela su P7M8 kapaciteta 8 metaka i P7M13 opremljen bifilarnim magazinom s konvergencijom kapaciteta 13 metaka gde je "M" skracenica od Magazinkapazität – kapacitet magazina.

Svaki ram i navlaka ovih pistolja izradjeni su od blokova punog visokokvalitetnog ugljenicnog celika a cev metodom hladnog kovanja, uz otklanjanje napona materijala, na CNC masinama iz vlastitog HK masinskog parka. Izuzetno napredna tehnologija za ono vreme rezultirala je proizvodnjom elemenata vrlo visokog kvaliteta i kompanija je za svaki proizvedeni pistolj davala dozivotnu garanciju.

Narocit HK koncept najsigurnijeg i najefektivnijeg pistolja na svetu daje pistolju P7 jedinstvenu mogucnost prelaska iz potpuno bezbednog moda u mod potpune spremnosti za paljbu u jednom kontinuiranom sledu. Tajna ovog koncepta krije se u specijalnoj poluzi za zapinjanje lociranoj sa prednje strane rukohvata pistolja. Ova poluga mora biti pritisnuta do kraja kako bi se pistoljem moglo dejstvovati. Uz pomoc ove poluge, kao sastavnog elementa revolucionarnog mehanizma za zapinjanje, pistolj P7 s metkom u cevi je moguce potezati iz futrole, zapeti i otvoriti paljbu iz njega u jednom kontinuiranom potezu. Sistem zapinjanja je tako konstruisan da omoguci lako zapinjanje i dejstvovanje levorukim i desnorukim strelcima jednorucnim ili dvorucnim hvatom oruzja. Jednom kada je poluga za zapinjanje pistolja pritisnuta ona zahteva minimum snage da se pistolj odrzi u zapetom stanju spreman za paljbu. Pri pritisku poluge za zapinjanje udarac pistolja viri sa zadnje strane pistolja, jasno je u uocljiv i moze se opipati. Sve dok je poluga za zapinjanje pritisnuta pistolj je zapet i paljbu je moguce otvarati. Kada se poluga jednom otpusti, pistolj je potpuno nezapetog udaraca i osiguran, nemoguce je njime dejstvovati iako se metak nalazi u cevi i nece opaliti ako ispadne na tvrdu podlogu.

Dva medjusobno odvojena i razlicita pokreta moraju prethoditi dovodjenju pistolja u borbeno stanje i ispaljivanju metka iz njega. Samo pritisak na obarac nece dovesti do aktiviranja metka kao ni odvojeni pritisak na polugu za zapinjanje bez pritiska na obarac. Obe radnje moraju biti sprovedene kako bi se pistoljem dejstvovalo. P7 uobicajeno svaki metak ispaljuje u modu konstantne jednostruke akcije jer poluga za zapinjanje preuzima ulogu zapinjanja udaraca. Ipak, pistoljem P7 se moze dejstvovati na tri razlicita nacina:

- Dejstvo jednostrukom akcijom - pritisak na polugu za zapinjanje i potom pritisak na obarac (standardna procedura);

- Dejstvo dvostrukom akcijom – pritisak na obarac i potom pritisak na polugu za zapinjanje;

- Istovremeni pritisak na polugu za zapinjanje i obarac;


Uobicajena procedura zahteva da se prvo pritisne poluga za zapinjanje uz drzanje kaziprsta izvan otvora branika obaraca i tek onda, kada je poluga pritisnuta do kraja, kaziprst postavljamo na obarac i njegovim povlacenjem aktiviramo metak. Sigurnosni mehanizam je tako dizajniran da pritisak na obarac nece dovesti do opaljenja metka ukoliko poluga za zapinjanje nije do kraja utisnuta u rukohvat.

Kako bilo, cinjenica je da veliki broj strelaca nije naviknut na ovakve komande pistolja koje su neuobicajene ali je citav koncept od strane H&K razvijen u saradnji s nemackom policijom izmedju ostalog i iz jednog posebnog razloga. Opisani sistem zapinjanja omogucava policajcu da ukoliko mu je pistolj otet od strane napadaca isti uspe preoteti ili pobeci pre nego napadac shvati kako se oruzjem rukuje. Sistem takodje obezbedjuje i munjevito dejstvo pri brzom povlacenju iz futrole i to tako da pistolj dejstvuje ako poluga za zapinjanje i obarac budu istovremeno pritisnuti ili prvo obarac a onda poluga dovodi do opaljenja. U oba slucaja naravno obe ove radnje moraju biti provedene.

Iako je pistolj P7 potpuno osiguran ako poluga za zapinjanje nije pritisnuta, dizajneri HK konstruisali su jos jedan bezbedonosni sistem koji onemogucava da pistolj opali ako se sa pritisnutom polugom za zapinjanje ispusti na tvrdu polugu. Rec je o tzv Drop Safety sistemu koji blokira udarnu iglu udaraca i onemogucava joj da aktivira metak ako obarac nije pritisnut do kraja iako je pistolj zapet i spreman za paljbu putem aktivirane poluge za zapinjanje. Strucnjaci HK i nemacka policija testirali su ovaj sistem blokiranja udaraca tako sto je u cev pistolja ubacen blank metak i poluga za zapinjanje pritisnuta do kraja a nakon toga fiksirana u tom polozaju lepljivom trakom. Zapet pistolj je bacan s visine od tri metra i do opaljenja nije doslo – obaraca mora biti pritisnuta do kraja i njena prenosna poluga mora deaktivirati drop safety sistem kako bi do opalenja doslo. Ovaj sistem otklanja potrebu za svim tipovima kocnica i dekokera.

Druga bezbednosna karakterisitka i prednost ovog pistolja ogleda se u mogucnosti da u cev ubacimo metak pokretom navlake bez zapinjanja udarnog mehanizma tj pritiska na polugu za zapinjanje. P7 se potpuno bezbedno moze nositi u futroli s metkom u cevi i naravno potpuno nenapet i osiguran jer pooluga za zapinjanje udaraca nije pritisnuta. Pri ispaljenom poslednjem metku navlaka ostaje u zadnjem polozaju a nakon ubacivanja punog magazina navlaka automatski ubacuje svez metak u cev samo ako je poluga za zapinjanje pritisnuta sto eliminise potrebu za angazovanjem zasebne poluge zaustavljaca navlake koja se u stresnim situacijama tesko angazuje. Moguce je takodje ubaciti novi magazin u pistolj bez pritiska na polugu zapinjaca a zatim pritiskom na istu polugu otpustiti navlaku. Pistoljem se moze dejstvovati iako je magazin izvadjen iz njega. Iza obaraca sa leve strane nalazi se poluga zaustavljaca navlake. Navlaka se iz zadnjeg polozaja moze otpustiti pritiskom na polugu za zapinjanje ili povlacenjem u nazad i pustanjem.

Prvi model - oznake PSP (Polizei Selbstlade Pistole);
Specijalna paznja je posvecena preciznosti i ergonomiji pistolja. P7 ima fiksnu poligonalno (heksagonalno) ozlebljenu, hladno kovanu, vrlo nisko smestenu cev, ciji polozaj utice na smanjenje odskocnog ugla i doprinosi trzanju u jednoj liniji sto ima za posledicu brzo vracanje pistolja u liniju paljbe nakon svakog hica. Korak uvijanja iznosi 250 mm. Povratna opruga je smestena oko cevi.

Preciznosti doprinosi i narociti, od strane HK prilagodjeni (baziran na Barnitzke sistemu i prototipu pistolja Swiss W+F 47), sistem odlaganja otvaranja zatvaraca putem pozajmice barutnih gasova koji odredjuju specijalni klip s oprugom koji je povezan s navlakom, gasni cilindar i veoma precizno izbusen otvor za pozajmicu gasova u cevi odmah ispred samog lezista metka sa donje strane.

Sama sekvenca gasnog zadrzavanja navlake/zatvaraca je vrlo kratka ali dovoljna da cev drzi zatvorenu sve dok zrno ne napusti istu. Kada pritisci u cevi opadnu na bezbedan nivo i navlaka zapocne svoj put, klip kroz gasni cilindar vraca barutne gasove u cev koji se eliminisu kroz isti otvor za pozajmicu. Primena ovog ingenioznog principa u potpunosti je eliminisala potrebu za teskom navlakom i zatvaracem te konvencionalnim sistemom zabravljivanja. Najveca prednost ovog sistema je zapravo smanjenje trzaja koji negativno utice na strelca.Sistem odlozenog otvaranja zatvaraca putem pozajmice barutnih gasova;

Ergonomija je skoro savrsena. Vertikalni ugao rukohvata pistolja P7 iznosi 110 stepeni (za razliku od 118 stepeni na M1911) i rezultat je narocitog istrazivanja. Taj ugao predstavlja normalni i prirodni ugao sake s uperenim kaziprstom. Sila na obaracu iznosi tacno 3 funte i njegov hod je veoma jasan i odsecan. Obarac je odlicno oblikovan i pozicioniran. Stitnik obaraca je oblikovan za dvorucni hvat. Sve to omogucava vrlo brzo pronalazenje mete.Magazini pistolja su takodje specijalno dizajnirani da izdrze pritiske i vrlo su otporni na gnjecenje (pogotovo bifilarna verzija magazina M13) i testirani su tako sto je na njih postrance pustana cigla a nakon toga su besprekorno funkcionisali bez tragova gnjecenja na usnama i telu. Ugao naleganja magazina u rukohvatu je takodje pomno proucavan i skoro je pod pravim uglom sa cevi tako da metak stoji u najboljem mogucem polozaju ispred lezista cime je izbegnuta potreba za specijalnom rampom namenjenom uvodjenju metaka. Zahvaljujuci ovome, P7 bez problema ispaljuje sve tipove municije bez problema iako nema rampu za uvodjenje metaka u leziste.

Poluge za otpustanje magazina su ambidekstralne, na dohvat su palca i aktiviraju se povlacenjem prema dole (prvi modeli imali su polugu za fiksiranje/otpustanje magazina na dnu rukovhata u nemackom stilu). Dugme sa leve zadnje strane rama pistolja je namenjeno skidanju navlake tj rastavljanju pistolja.

Specijalno uzduzno narezano leziste metka konstruisano je da obezbedi plutanje caure na barutnim gasovima i time njeno lakse izbacivanje reaktivnim pritiskom iz cevi kao i gasovima koje klip eliminise iz gasnog cilindra kroz otvor ispred lezista metka. Zahvaljujuci ovom sistemu pistolji P7 bez problema funkcionisu bez izvlakaca. Na testovima je izvlakac potpuno uklonjen i pistolj je besprekorno radio izbacujuci caure bez obzira na uklonjeni izvlakac. Inace, izvlakac je tako konstruisan i oblikovan da viri ukoliko je metak u cevi i lako se moze uociti i opipati.Lose strane P7


P7 je ipak oruzje za profesionalce i zahteva specijalnu obuku i posvecenost. Prema nekim izvorima, nemacki strucnjak za oruzje Peter Stammel je tvrdio da je P7 nejnesigurnije oruzje ikada napravljeno jer se ljudska saka po zakonima psihomotorike coveka steze sa svih pet prstiju a upravo to je dovodilo do nezeljenih opaljenja, ranjavanja i samoranjavanja pri cemu je posebno opasan momenat potezanja oruzja iz futrole. Prema istom izvoru 29 odsto metaka na testovima je aktivirano slucajno i potrebno je 500 metaka da se prosecan strelac obuci u rukovanju tim pistoljem.

Druga mana ovog pistolja je mozda ozbiljnija. P7 je sklon brzom pregrevanju pri vecem broju ispaljenih metaka u zoni stitnika obaraca i samog obaraca jer se odmah iznad nalazi gasni cilindar. Na modelu P7M8 sa unutrasnje gornje strane stitnika obaraca nalazi se specijalni plasticni termo-stitnik (obloga), razvijen upravo zbog zalbi na ovu pojavu, kojim je oblozen donji vanjski zid gasnog cilindra, medjutim vec posle 50 metaka ispaljenih brzom paljbom obarac postaje vreo i neprijatan za manipulisanje sto zbunjuje strelca a stitnik od pregrevanja nema neki narocit efekat.Kako funkcionise pistolj HK P7 ?


Osam glavnih komponenti su ukljucene u proces zapinjanja i okidanja poznat kao "Continuous Motion Principle" kod pistolja P7.Sistem je jednostavan. Pritiskom na polugu za zapinjanje sabijamo udarnu iglu protiv njene opruge putem klackalica, klatnih osovina te prenosnih i prevlacnih poluga. Pritisak na obarac prekida vezu udarne igle sa njenom zapinjacom uz istovremeno smicanje prema dole osiguraca udarne igle (drop safety) koji stiti od nezeljenog opaljenja pri padu oruzja. Posto oslobodjena udarna igla poleti i aktivira metak njena je opruga vraca u zapeti polozaj i ona opet uspostavlja vezu sa zapinjacom putem zuba. Time je pistolj opet spreman za paljbu ukoliko je poluga za zapinjanje i dalje utisnuta u rukohvat tj ako je udarac napet.

Pistolj P7 nalazi se u naoruzanju nemacke vojne i savezne policije (Feldjäger i Bundespolizei). Verzija P7M13SD sa duzom cevi opremljena prigusivacem je razvijena i proizvodjena u ogranicenom broju za nemacke vojne specijalne jedinice. U Grckoj se proizvodio licencno i bio u naoruzanju vojske i policije pod oznakom EP7. Varijanta P7M13 je u naoruzanju policije Luksemburga a licencna verzija P7M13S proizvodi se u Meksiku. U SAD je New Jersey State Police usvojila varijantu P7M8.

P7M13;

Detalj unutrasnjosti stitinika obaraca sa montiranom specijalnom plasticnom zastitnom oblogom koja ima ulogu zastite kaziprsta strelca od pregrejanog gasnog cilindra na pistolju P7M8;
Nisanska slika pistolja P7;
Zapet P7 spreman za paljbu. Jasno se uocava zadnji kraj sistema udaraca sa udarnom iglom koji viri iz zatvaraca pozadi; Poluga za zapinjanje udarnog mehanizma je utisnuta u rukohvat i pistolj je napet;

Detalj gasnog klipa. Klip je povezan zglobom sa navlakom;

Drop Safety - patentirani osigurac udarne igle koji sprecava aktiviranje udarne igle pri padu oruzja ili ako obarac nije povucen do kraja;

Plutajuce uzduzno narezano leziste metka; Ovakav dizajn omogucava veoma efikasnu ekstrakciju praznih caura cak i bez montiranog izvlakaca;
Pistolj P7 bez izvlakaca funkcionise bez greske;
Leva strana ogoljenog rama. Jasno se uocava polozaj fiksne cevi i poluge za zapinjanje kao i drugi detalji;
Desna strana ogoljenog rama;

Detalj navlake sa zatvaracem - donja strana; Na drugoj fotografiji jasno se uocava otvor kroz koji zadnji deo udarnog mehanizma viri iz navlake kada je pistolj napet i spreman za paljbu;Detalji udarne igle i pripadajucih elemenata udarnog mehanizma;

Eksplodirani crtez sa listom delova;


Detaljna uputstva za upotrebu P7 M8/M13;

http://www.gunfaqs.org/P7FAQ/I/P7_Maintenance_Repair.pdf

http://www.gunfaqs.org/P7FAQ/I/p713-techmanual.pdf


Osnovni TT podaci :
Reklamni materijal iz 1988. godine ;

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 04 Jan 2010
 • Poruke: 115

U HR poznat pod nadimkom KLAMERICA

Vrhunski primjerak oružja ali samo za vrhunski uvježbane korisnike.

Dakle definitivno nije za policiju tipa-pucamo 20 metaka godišnje.

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 30479
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Diemaco - svaka čast !!!
Stručno i jasno Wink

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 7994

Kako bi funkcionisao sa jačom oprugom oko cevi bez ovog gasnog cilindra, s obzirom da je potrebno i repetiranje pištolja?

offline
 • Pridružio: 28 Feb 2009
 • Poruke: 884
 • Gde živiš: najlipsi grad na svitu

opis vrhunski.svaka cast.

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2008
 • Poruke: 2294

@Wisdomseeker

Repetiranje pistolja P7 je razume se neophodno kako bi se ubacio prvi metak u cev. Kalibar 9mm je jak metak i zahteva neku vrstu bravljenja zatvaraca ili odlaganja trzaja. Eksperimenti sa jakom oprugom i teskom navlakom bez bravljenja kod nekih Walther-ovih modela u kalibru 9mm smatraju se opasnim i neuspelim.

Kako sam vec objasnila gore, pistolj P7 ima vrlo laganu navlaku jer koristi sistem odlaganja trzaja putem gasne pozajmice. Lagana navlaka znaci manje trzaja, manje reaktivne sile i manje trzajuce mase koja negativno deluje na saku strelca. Takva olaksana navlaka uz odlozeno otvaranje putem gasne pozajmice i nisko postavljenu fiksnu cev kod P7 drasticno ubrzava povratak pistolja u liniju paljbe nakon ispaljenog hica i smanjuje odskocni ugao. Sve je pomno proucavano i uporedo opitima dokazano. Nemci...

Inace, kraca multikalibarska verzija pistolja P7 sa izmenjivim cevima pod oznakom P7K3 (inspirisana pistoljem HK4) ima slobodan zatvarac i specijalni hidraulicni odbojnik na mestu gasnog cilindra. Ta se verzija izradjivala u kalibrima 9mmK, 7.65mm i .22lr.


@...


Hvala od srca svima Embarassed

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 7994

Pitao sam zbog tog pregrevanja.

@Diemaco

Odlična i dobro napisana tema. Ovo treba staviti pod Izdvojeno.

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2008
 • Poruke: 2294

P7M8P7M13 (vidi se bifilarni magazin s konvergencijom, kapaciteta 13 metaka)

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15371
 • Gde živiš: Lublana

Koliko se prema fotografijama vidi taj pištolj uopšte nema osigurača, nego samo prednju kočnicu na rukohvatu i to je to? Fino nego šta! Možeš ga repetirati i staviti u futrolu bez mogučnosti da upali nespretnim rukovanjem.

offline
 • Pridružio: 15 Okt 2009
 • Poruke: 18
 • Gde živiš: Germany, Lake Constance

Postovanje narode..

Diemaco, odlican prilog , svaka cast.
Ali iako je sistem sigurnosti veoma dobar, njemacka policija je vec u devedesetim godinama presla na jedan drugi pistolj /mislim da je Walther P99/ bas iz sigurnosnih razloga, dok se P7 jos uvijek pomalo koristi /policija u civilu, sluzbe obezbjedjenja. & slicno/

Zdravo

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 790 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 6 sakrivenih i 737 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, A.R.Chafee.Jr., aljosa7, Areal84, Bane san, Boris90, branko7, cenejac111, darios, dedalus, djurdjija, Drug pukovnik, FOX, Georgius, goxin, ibssa, Ivan Germanovic, Marko Marković, Milan A. Nikolic, milijarder, milos97, miodrag, Oluj2.1, ostoja, panonski mornar, Panter, pein, rovac, S-lash, samsung, shaja1, shone34, slonic_tonic, Snorks, sombrero, SOVO515, Sr.Stat., srecko81, suton, theNedjeljko, vathra, VJ, vlvl, wolf431, yufighter, zdrebac, zoranis