MUNICIJA kalibra do 14,5 mm (vrste i načini obeležavanja)

262

MUNICIJA kalibra do 14,5 mm (vrste i načini obeležavanja)

offline
 • Pridružio: 18 Sep 2012
 • Poruke: 60
 • Gde živiš: na zapadu backe

Vojo moja brzopletost jeste bila sto sam ubacio i vezbovne medj manevarce ali mi samo objasni odakle ti podatak da ovi olovni i aluminijumski ubijaju do 300m. Moze neko pravilo ili tako nesto ?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 20633

Proba na colovnoj dasci od čamovine je zakon za test smrtnosti ako ga prosvira to ti je zona SMRTNOSTI a ako ostane u dasci i ne prođe je zona ranjavanja.
Ko neveruje neka stane ispred njega na manjoj razdaljini od 300m ali brez prava na žalbu...
Uzgred na metama 1x1 se okvir pravio od čamove letve koja je čak i deblja od cola pa kada zakači tu letvu sve ti dođe kao nacrtano ...Nije bilo ni potrebe da inprovizujemo već se po povlačenju sa linije od 100m u nazad pucalo u metu a pogodak registrovao iz za to izrađenog zaklona na uređenom strelištu a izradio sam ih nekoliko...

offline
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 4960

Dok sam služio vojni rok, rukovodilac na strelištu „Međa“ rekao nam je da ta municija ima istu balističku putanju kao bojeva do 150 metara daljine kada naglo gubi brzinu i energiju. Do koje daljine je smrtonosna nemam podatak ali pogodak u vitallnu zonu na 300 metara sigurno ne bi bio bezazlen.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 20633

Nije ista balistika za vežbovni i bojevi metak i to se zna ako ni po čemu a ono po opitnom gađanju sa bojevim zauzmeš podeok 1 i gađaš centar crnog kruga mete 1x1 a sa vežbovnim se zauzima osnovni(zadnji) ili ti podeok koji po visini odgovara onom na 300m pa se tako gađa centar.. za dalja gađanja na 200m se zauzima podeok 4 i gađa centar/nt a za 300m se nišan podizao na 5 iz AP M70AB2.
Toliko o balistici vežbovnog metka čije ni zrno nije iste težine a i barutno punjenje nije niti iste gramaže niti vrste/sastava baruta kao za metak M43/M67 kod nas..
ps
putanja na oko sa ovako zauzetim elementima bidne SLIČNA po temenu i dometu/preciznosti ali nije ista !!!

offline
 • Pridružio: 18 Sep 2012
 • Poruke: 60
 • Gde živiš: na zapadu backe

Bez uvrede ali proba na colovoj dasci ne znaci nista , ne bi da pisem ovde kako znam da taj test nije pouzdan ali veruj da nije. Sledece ... gadjano je iz Pap-ovke sa municijom sa AL vrhom i ta municija posle 150m pocinje da se gubi , leti svaki razlicito, pada i pogoditi ista sa njom je vise sreca nego umece .Cak je ovde ili na drugom forumu neko i napisao da je ta municija predvidjena za gadjanja do 100m.

mirogiro ovaj moj "manevarac" nije u 30-06 jer je sam vrh gde se nalazi vosak 8,2mm

offline
 • Pridružio: 26 Dec 2018
 • Poruke: 61

Napisano: 23 Jul 2019 19:46

Aha nije 30-06 pa to sam rekao jer sam sliku takvih metaka davno vidio u listu "Front" a bili su za "brauning" Sve sam pretražio i nemogu naći taj frontov poster naime bilo je tu sva municija jna u boji Ako neko slučajno zna o čemu pričam i ima sliku molim da objavi Ujedno je to sve što o tome metku znam poz

Dopuna: 25 Jul 2019 20:01

Evo "vježbovni" ja vidim tri vrste ako ima još koja molim foto-dakle olovni "round-nos" oblik zatim sa košuljicom i olovnom jezgrom (slično lovaćkom ali lakši) i na kraju sa košuljicom i aluminijskom jezgrom Ponavljam ako ima još neka vrsta molim foto poz

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 20633

Da to su ta tri Vežbovna od kojih je levo trodelni metak za vežbu u SPG a srednji i desni na redukovanim strelištima sa razlikom samo u vrsti metala za jezgro zrna...

Malji ofić Za Sibina

Samo da se zna da ako se i od 100 opitovanja na nekoj daljini desi proboj colarice ta maksimalna daljina se uzima kao latentna a sve preko nje dokle dobaci i ostane u colarici je zona ranjavanja.
To dali ti ovaj test uvažavaš ili ne ja ne sporim ali je Vojska/JNA pa i VJ po njemu u pravila unosila te dve zone a ti kako hoćeš.

Niko ne tvrdi da svaki ubija ili ranjava na zadatoj daljini ali ko vam garantuje da vas baš neće trefiti na toj maksimalno datoj daljini..


PS..
Imam jedan geler iz rata od MB 120 za koji nisam znao da postoji dok nisam stavio ruku od zada u vetrovci M-77 i napipao ga a posle video i mesto gde je od zada napravio proboj.
Geler nije imao snage da ide dalje te je tu i ostao.
Kandar sam ja tu onda bio negde u zoni ranjavanja al me poSRAćilo...
Da ne davim kako su ovi sa VMA tek vršili svoj vid istih testova na živo marvinče/svinče jer sam i to imao prilike da gledam na jednom od zatvorenih strelišta...

offline
 • Pridružio: 26 Dec 2018
 • Poruke: 61

Napisano: 28 Jul 2019 17:26

Ovo su isto neki "vježbovni" ali u drugom kalibru valjd 30-06


Dopuna: 28 Jul 2019 17:41

A evo sa mreže vidim da je ovaj sa olovnom jezgrom "mlađi" od ovoga sa aluminijumskom i na kutiji piše SOBNI ....ma šta to značilo Pitanje jel se stvarno isprobavalo u sobi...za Voju poz

offline
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 4960

Postojala su tzv. „sobna strelišta“ za vežbu u zatvorenom prostoru. Uglavnom se radilo o sobnim poligonima za uvežbavanje posada napr. bestrzajnih i drugih topova na borbenim vozilima. U prostoriji je bio instaliram reljefni poligon sa minijaturnim pokretnim metama a 30—ak metara dalje kupola ili turela na kojoj je sredstvo sa umetnutom cevi. Zanimljivo...

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 20633

mirogiro

Da krenem redom kao prvo Mislim da se brkaju dva različita metka po nameni a gore je punjenje i zrno za TRODELNI dok su dole klasični mono komponetni i fabrički pertlovani vežbovni meci.
Lično meni je do sada bilo čudno da nisam video VEŽBOVNI Trodelni metak M-60 za 3006 ili tačnije za mitraljez koji je izvorno bio na samohotkama M-36 i M-18.
Zapravo u kutiji su liveno olovno zrno u kalibru 7,62mm i potisno punjenje koje je za sva tri kalibra indentično a u jedinici smo imali na našem SPGuSsobnom Poligonu za Gađanje) isključivo umetnute cevi u kalibru 7,9 od stare M48 cevke i 7,62mm od Mosinke.
No ako se osvrnemo na suštinu gađanja u sobnom poligonu dolazimo da su cevi umetane u top ili se gađalo iz:PKT na raznim sredstvima gde je on i ranij SGMT bio sprezan sa topom u koji je umetana cev.
Prosto se previdelo sa moje strane da je u nekim sredstvima osnovni mitraljez poput OT M-60 bio i Mitraljez M-53 kao i Broving 3006 u već spominjanim samohotkama M-36 i M-18 .
Možda sam ovo propustio i zato jer su u nekim od samohotki bili zamenjeni ti mitraljezi ali koliko se sećam bilo ih je u RRu i sa originalnim sve negde do pred kraj 90ih.Samim tim je logično i da se za njih takođe izrađivao Trodelni vežbovni metak.
Naglašavam TRODELNI jer se na slici u kutijici nalazi isključivo dva segmenta koja su za 7,62 indentična i za Trodelni metak za PKT/SGMT 7,62x54R ali je razlika u obliku dna i dužini čaure koja je za metak 3006 bez oboda R/randa i ima žljeb za izvlakač a sama čaura je duža i iznosi 63mm koliko se još sećam.
Dok je čaura od PKTa kraća svega 54mm sa sve ispustom ili obodom po kome se laHko prepoznaje.
Na kraju da dodam da su naši majstori u svojoj režiji oko Vežbovnog trodelnog metka sami upakovali i cev od PM M-72 kao UC pa su za tu potrebu u trenažeru/SPGu na strugu narezali i treći nedostajući segment na slici /telo metka koje podseća na metak M-43 sa umetanjem ovog potisnog punjenja u kutijici na kojoj je kod nas bila oznaka da su za PKT a zrna 7,62mm olovna ista kao i na tvojoj slici..
Meni je bilo atraktivno punjenje za 7,9 jer sam i sam vlasnik karabina u tom kalibru pa se sa njim u strelištu isto vežbalo na mete koje je RECCE opisao.

Kao drugo NIKADA u SPG nije budi siguran korišten ovaj drugi metak Vežbovni kako na kutiji stoji M-76 sa aluminijumskim a ni M-80 sa olovnim vrhom jer se bojim da bi tu od rikošeta na 30mm bilo svašta pošto su mete bile od izrezanih minijatura čeličnih ploča debljine 4/5mm (talasasti brodski lim) a ovi slabašni trodelni su taman obarali te metice i to je bio pun efekat.
Tu smo municiju ISKLJUČIVO koristili na strelištu pune dužine za bojeva gađanja ili na spoljnjoj liniji poput one na strelištu u B.Potoku koje je redukovano i na njemu se gađalo sa neznatno smanjene distance na otvorenom i bez hvatača zrna sa svim AP/PM/PAP na RB-1 meta 1x1m a daljina je tu 80m .Zbog redukovane dužine na TOM i ni jednom drugom strelištu se nije za NT uzimalo podnože već centar crnog kruga na RB-1...

I kao treće još da dodam da nagađam odakle taj naziv sobni na tom metku M-80 sa olovnim vrhom.
Postojalo je još jedno strelište o kome se pričalo a ja ga nisam lično nikada i nigde video iako sam uzgred budi rečeno radio na mnogim izradama strelišta za sve i svašta a po priči se na njemu gađalo sa ovom VEŽBOVNOM municijom iz tenkova i transportera i tu sam priču prvi put čuo na Orešcu od tamošnjeg rukovaoca gađanja i ujedno k-dira strelišta starog zastavnika pred kraj 80ih i posle sam to pokušavao da vidim u nekoliko tipično tenkovskih jedinica ali sam nailazio samo na klasični SPG u hangaru sve zatvoreno i na izmaku upotrebe.Navodno je taj SOBNI trenažer trebalo da se postavi kao ljuljajuća podloga na samom armijskom strelištu i da se na njega naveze tenk/transporter pa da se na metnoj situaciji do 300m sa tom vežbovnom municijom gađa i za to mi je pokazano mesto na poligonu na kome je navodno trebalo da se ta skalamerija montira ali do ostvarenja toga nikada nije došlo na tom (ATSu) Automatskom Tenkovskom Strelištu u Orešcu.Ostavljam mogućnost da je negde tako đta i zaživelo a da ja nisam čuo.

Za kraj još da dodam da se u SPG uterivao i tenak T-55 kao u Zrenjaninu za šta je reljef pomeren fakat u susedni hangar sa spajanjem dva objekta u jedan da se i sa njima vežba i taj je SPG radio do pred 2000 kada sam ja izašao iz armije 100% kao jedan od poslednje sačuvanih zahvaljujući nekolicini starešina art mehaničara i ljubitelja vežbi gađanja u tom garnizonu..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 572 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 1 sakriven i 560 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, branko7, comi_pfc, Djole, Dorcolac, Drug pukovnik, goxin, renoje2, sosko, VJ, W123