Prigušivači i kompenzatori

1

Prigušivači i kompenzatori

offline
 • Pridružio: 18 Jul 2003
 • Poruke: 2847
 • Gde živiš: U zlatnom kavezu

Moze li mi neko objasniti kako radi ovo cudo.... kako to jedna cevka zavrnuta na vrhu pistolja ili puske smanji prasak ispaljenog metka? Zasto uopste dolazi do praska? (znam da ovo nekima zvuci glupo, ali kad je oruzje u pitanju ja sam duduk, ali ocu da naucim).

Jos me zanima da li je tacno da se upotrebom prigusivaca smanjuje preciznost prilikom pucanja?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25681
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Brksi ::Moze li mi neko objasniti kako radi ovo cudo.... kako to jedna cevka zavrnuta na vrhu pistolja ili puske smanji prasak ispaljenog metka? Zasto uopste dolazi do praska? (znam da ovo nekima zvuci glupo, ali kad je oruzje u pitanju ja sam duduk, ali ocu da naucim).

Jos me zanima da li je tacno da se upotrebom prigusivaca smanjuje preciznost prilikom pucanja?


http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvatski-vojnik/0732006/sumrak.asp

Pogledaj najpre ovaj sajt, na njemu sasvim malo (ali za početak dovoljno) ima o prigušenom oružju. Ukoliko budeš našao knjigu Miloša Vasića ''Specijalno i prigušeno oružje'' onda si na konju, mada sumnjam jer ta kultna knjiga odavno je rasprodata. Imam je, inače, u svojoj biblioteci.
No , s obzirom na to da si posetio naš potforum i pokazao znatiželju za ovo, predstavlja mi džentlmensku obavezu i zadovoljstvo da bar ponešto razjasnim.
Neka mi balističari i oružari ne zamere što ću ovde neke stvari pojednostaviti ili izneti mimo uobičajene metodologije, no objašnjenja će biti popularno-naučna i nadam se dovoljna da te zainteresuju da tragaš dalje.
Najkraće:
Izvor zvuka kod opaljenja metka je trostruk: jedan izvor je rezultat hemijske reakcije pripale, odnosno aktiviranja barutnog punjenja u čauri kojom prilikom se od čaure odvaja zrno (pogrešno nazvano metak) i izleće iz cevi. Drugi izvor zvuka je relativno mali, ali nikako beznačajan, a to je probijanje zvučnog zida od strane zrna u letu. Treći izvor zvuka je mehaničke prirode i izazvan je kretanjem zatvarača koji pod uticajem povratno-udarne opruge izaziva tipičan metalni, demaskirajući zvuk koji ume da bude prilično glasan.
Kako se rešavaju ova tri problema?
Naznačajniji izvor zvuka - aktiviranje barutnog punjenja (opaljenje) se rešava prigušivačem. To može biti zasebni, montažni ali i integralni deo oružja koji se sastoji od više komora čiji je cilj da gasove, kao osnovne nosioce zvuka, što više razlože kako bi im oslabili akustičko svojstvo i praktično ih prigušili. Ima više modela. Neki su pravljeni sa sve užim i užim komorama, neki sa papirnim pregradama (dakle za jednokratnu upotrebu), neki sa komorama koje su napunjene žicom koja podseća na onu za pranje sudova( pa se u njenoj strukturi zadrži deo gasova i zvuka) , neki staklenom vunom, itd. Večina oružja s prigušivačem je originalno samostalno oružje prema kome se prilagodjava prigušivač, mada su česti i obrnuti slučajevi - da se stavlja produžena cev sa navojem, što unekoliko remeti balističke karakteristike oružja.

Ima i oružja s integralnim prigušivačem. To su oružja specijalne namene jer se koriste samo kao prigušena oružja, dok se ona prva grupa oružja može normalno koristiti i bez prigušivača.

Drugi izvor zvuka - probijanje zvučnog zida rešava se mecima čije barutno punjenje slabije i omogućava zrnima podzvučne brzine. U tom smislu se smanjuje domet zrna, te time i njegova preciznost, ali o tome nešto malo više kasnije.

Treći izvor zvuka - mehanički zvuk, ponekad je na fonu ratišta ili gradske buke gde se oružje koristi nevažan jer je često mnogo tiši od zatvaranja vrata na automobilu. Medjutim, neki prigušeni pištolji (velrod, high standard, norinco, mnogi ruski modeli) imaju mogućnost zabravljivanja pištolja kada je moguće da pištolj radi kao jednometno oružje, odnosno da ga strelac ručno ''repetira'' svaki put kada treba da obavi novo opaljenje.

TT svojstva oružja s prigušivačem opredeljena su i njegovom primenom. Prigušeno oružje spada u specijalna oružja koja se koriste u retkim prilikama, za najčešće fizičku likvidaciju jednog, eventualno dva ili tri lica, dakle - nije nešto s čim bi se ispucavalo u rovovima ili u gradskoj borbi. Stoga se od njega ne traži da se koristi s velike daljine i protiv više lica.
Generalno rečeno - da: teorijski, ali i praktično, prigušivač utiče na preciznost oružja na kome se nalazi samom svojom konstrukcijom i namenom, ali to, takodje praktično, nema nikakvog uticaja na upotrebu jer se iz tog oružja deluje s malih rastojanja i sa malim brojem opaljenja.

Predmet prigušivanja mogu biti pištolji i puške, a revolveri izuzetno retko jer im to konstrukcija ne dozvoljava (zazor izmedju ''burenceta'' i zida rama). Pa ipak, belgijska firma ''Nagan'' konstruisala je revolver kod koga se, potezanjem obarače, i burence privlačilo uz zid rama i priljubljivalo uz njega, a konstruisana je i posebna municija čije zrno je bilo uronjeno u čauru pa je ceo metak izgledao kao čaura; na taj način smanjen je zazor, no očigledno je da je taj prekompliovan mehanizam pokazao svoj nedostatak jer su se konstruktori generalno okrenuli prigušivanju neobrtnog oružja.

I još nešto na kraju ovoga , relativno kratkog posta kada je ova tematika u pitanju:
Postoje i razbijači zvuka i njih ne treba mešati sa prigušivačima. Koristili su se u ambijentu ratišta gde je, usled česte sporadične paljbe, važnije bilo prikriti mesto i pravac opaljenja nego sam zvuk.

Kolega, nadam se da će ovo biti , za sada, dovoljno.

offline
 • Pridružio: 18 Jul 2003
 • Poruke: 2847
 • Gde živiš: U zlatnom kavezu

Hvala na ovako iscrpnim informacijama. Ovo ispade mnogo komplikovanije nego sto sam ocekivao Smile
Sada sam naucio nesto novo i sada znam da neke informacije sa kojima sam raspolagao nisu bile tacne.
Naime, neko mi je rekao da do praska izmedju ostalog dolazi zbog naglog vracanja vazduha u cev pistolja i da prigusivac spreceva tj. smanjuje naglo vracanje vazduha i tako prigusi zvuk.

Jos jednom najlepse hvala na ovom odgovoru.

E sad mozda bi trebali preimenovati temu u "Prigusivac i jos po nesto", jer sad imam jos jedno pitanje.

Slicnosti i razlike izmedju metka i corka, osim "fizickog izgleda" zanima me koliko je osecaj isti tj. razlicit kada ispalis corak umesto metka.... znaci da li se intenzitet trzaja razlikuje i koliko?

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25681
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Brksi
Citat:Naime, neko mi je rekao da do praska izmedju ostalog dolazi zbog naglog vracanja vazduha u cev pistolja i da prigusivac spreceva tj. smanjuje naglo vracanje vazduha i tako prigusi zvuk.


Shocked


Citat:Jos jednom najlepse hvala na ovom odgovoru.

Molim, zadovoljstvo je moje.

Citat:E sad mozda bi trebali preimenovati temu u "Prigusivac i jos po nesto", jer sad imam jos jedno pitanje.

Slicnosti i razlike izmedju metka i corka, osim "fizickog izgleda" zanima me koliko je osecaj isti tj. razlicit kada ispalis corak umesto metka.... znaci da li se intenzitet trzaja razlikuje i koliko?Istovetnost je u kalibru, sve ostalo je različito. nabrojaću razlike.
Od jedne ''porodice'' principijelno postoje tri vrste metaka:
a) Bojevi (odnosno ubojni, onaj koji služi tome čemu je puška i namenjena). Kod vojnih bojevih metaka najčešće su zastupljeni standardni oživalni metak (sa šiljatim vrhom) i obeleževajući (trasirajući) metak sa tarnom smešom na zrnu koja u dodiru s vazduhom proizvodi svetleći efekat pa se vidi putanja zrna. Kod policijskih, lovačkih i drugih bojevih metaka izbor je mnogo veći, a to je druga priča. ta priča je vezana i za težinu metka, sastav baruta, vrstu zrna (jer se sve to kod policijske ili lovačke municije može bilo fabrički naručiti, bilo ručno podesiti).
b) vežbovni, odnosno školski metak-istovetan je bojevom, samo što je ispunjen crvenom plastikom koja se vidi kroz kružne izreze na telu čaure. Služi za početno, bezbedno punjenje i pražnjenje oružja, kako bi se jevtino i bezopasno vežbalo.
c) manevarski metak, odnosno ''ćorak''. Služi za dočaravanje borbene situacije na manevrima, odnosno vežbama, putem praska, odnosno pucnja koji, kako smo rekli, izaziva hemijska reakcija pripale. Čaura se radi od jevtinog crnog metala;umesto zrna na vrhu metka koji je uštinut i sužen tako da liči na naboran vrh neke torbice, nalazi se čep od voska. Tačnije, vrh metka je zaliven bezopasnim voskom. Zbog takvih svojstava (nepostojanje zrna koje nanosi letalne povrede) i vrste baruta (čiji je glavni zadatak da se što više ''dere'', odnosno pravi buku) on je bezopasan, osim ako se sa male blizine ne okrene u lice nekome. Tada može doći do opekotina pa čak i slepila, odnosno težih telesnih povreda. Shodno slabom trzaju takvog punjenja,ne može se obaviti ni osnovna poluautomatska ili automatska radnja ''repetiranja'' oružja jer su sile opaljenja daleko manje nego kod bojevog metka (time dobijaš i odgovor na pitanje da li je trzaj slabiji - jeste, bitno je slabiji). Da bi se ostvario efekat režima paljbe za koji se vojnik uvežbava, na usta cevi navija se pojačnik trzanja, koji predstavlja probušenu, suženu čauru (manjeg kalibra nego oružje) koji pojačava taj oslabeli trzaj pa je onda odbravljenje oružja i postizanje poluatuomatskog i automatskog ciklusa moguće. Pojačnik je od belog metala čime se postiže i uočljivost i izbegavaju tragični nesporazumi kod korišćenja oružja. Obrati pažnju u filmovima ih aljavi oružari vrlo često ne maskiraju, već se jasno i lepo vidi pojačnik, a neprijatelj pada kao pokošen... Wink

offline
 • Pridružio: 18 Jul 2003
 • Poruke: 2847
 • Gde živiš: U zlatnom kavezu

Na ovom forumu moze sto sta da se nauci.... ako negde nadjes slike ovih metaka uploaduj da se to i vidi (nista obavezno).

offline
 • Pridružio: 25 Jan 2007
 • Poruke: 1426
 • Gde živiš: Nova Pazova

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25681
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Imam negde i Pravilo službe sa streljačkim naoružanjem u JNA pa ću probati da ga nadjem i postujem one smešne crteže koji se tako ladno odupiru novotarijama kao što su fotografije.
Rade012, ako su ti pri ruci , ajde postuj ih ti.

offline
 • Pridružio: 18 Jul 2003
 • Poruke: 2847
 • Gde živiš: U zlatnom kavezu

Znaci pojacivac trzaja se stavlja na vrh pistolja sa corcima - tj manevarskim mecima?

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25681
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Ne.Bojevi pištolj ne poseduje manevarsku municiju, bar ja za to nisam do sada u životu čuo, a svašta sam čuo. Zato mu i ne treba pojačnik trzaja. U vojsci pištolj nije oružje prve borbene linije, već pomoćno lično oružje.

offline
 • Pridružio: 18 Jul 2003
 • Poruke: 2847
 • Gde živiš: U zlatnom kavezu

Hoces da kazes da postoje posebni pistolji za manevarske metke? To zaista nisam znao.

Ukljuci ICQ

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 842 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 7 sakrivenih i 792 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, Boris BM, Denaya, dijica, draganca, flash12, FOX, galerija, Georgius, hologram, jackreacher011011, Karla, kihot, kikisp, ksyyaj, kybonacci, Leonov, Lieutenant, Lubica, LUDI, mercedesamg, Metanoja, milos.cbr, Miloskec, NikolaGTR, NoOneEver Dreams, nuke92, panzerwaffe, Pikac-47, RJ, ruger357, S1Mk3, sevenino, Sokic, Tvrtko I, vathra, VJ, vlajkox, wizzardone, wolverined4, yufighter, ZetaMan