Satelitska veza i GPS u vojsci srbije

3

Satelitska veza i GPS u vojsci srbije

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7498
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Kao sto znamo, GPS je dobra stvar, ali kao sto znamo, svi signali se ometaju u ratu koliko god mogu. Tako da je karta, busola i trokut jos uvek neprevazidjena stvar.

Sto se tice terena u Srbiji, pa skoro svuda gde je ravnica imas nekih naselja, tako da se mozes lako orijentisati. U planinama, koje su kod nas veoma skromne, ces naci sigurno uvek neki orijentir.

Zato ja kazem, i jedno i drugo.

Posedujem karte cele bivse SFRJ koje sam skinuo sa nekog linka. Karte su cini mi se iz 1986. godine, tada je JNA zadnji put azurirala podatke na tim kartama.

E sad, ako vam kazem, da se skoro svaka njiva kraj mog sela vidi na toj karti, i da je zacrtana, onda je mnogo dobro znati kako se radi i sa tim stvarima. Jerbo GPS ne mora samo da se ometa. Svakoj spravi koja koristi GPS signal, kad tad zatreba punjenje strujom. Pa sad ako nemas baterije, pa ni steker, jer si negde u sred nekih njiva ili suma, ili jednostavno nemas struje jer je neprijatelj bombardovao i ugasio ti sva svetla, sto mi kazemo u Srbiji, e onda si se shebo gadno.

Zato, i jedno i drugo. Ono drugo ti je uvek sigurica.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Jeste. GPS se može isključiti, ne radi u dubokim klancima, može biti ometan.
Ali topografsko-geodetski rad, naročito u artiljeriji je za obične ljude, rezerviste skoro nemoguć a za
prosečne vojne jedinice često težak i često vrlo neprecizan.
Kada radiš bez GPS postoji čitav niz znanja i veština uz koje tebaju i adekvatni uređaji i oprema da bi se radilo kvalitetno.offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7498
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Vrabac, zato u vojsci treba uciti i topografiju Wink Osim toga imamo i oficire i podoficire pa saljemo lepo na kurs gde ce to da nauce i da usavrsavaju. Od specijalnih jedinica ocekujem da znaju da rade sa time.

Pazi, topografija je jedna stvar, a vodjenje rata druga.

Evo ti primer. Ako imas dobru mapu, kao sto sam ja pokupio ove na netu gde imas svaki detalj i ako meni ponekad dodje i smesan jer znam gde se to nalazi ali ne mogu da zamislim da je toliko bitno, i nekoga ko je domacin na toj teritoriji onda nemas nikakvih problema. Veoma brzo i lako mozes da odredis gde je sta.

Sto se tice ometanja, pa svaki signal moze da se ometa, zasto ne i GPS.

Uostalom, imali smo i vreme pre nego sto je postojao GPS, i tada je postojala vojska, pa je znala i te kako da se bez toga orijentise.

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8633

Nekada su oficiri na konjima špartali po celoj Srbiji da nauče gde je koje brdo i dolina, pa prekomande, i nauči se topografija.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

E super mora da su se promenili zadnjih godina ...
Nego el znate koja je muka sa artiljeriskom busolom u njenom korišćenju. Popravke busole koje niko neradi.
Ima laserski daljinomer ali ne zna trilateraciju. Presecanje nazad sa dve tačke nikad čuo. Ako zna normalni obrnuti geodetskizadatak dobro je. Još ako zna punjenje da odredi. ASSS jebote....

Da skratim komatnozna sećana na rezervene ALI i aktivne oficire artiljerije.
Verujte mi uvedite GPS + Glonass ovog drugog od kraja godine neće moći da isključe.
Sve autmatizujte u artiljeriji po prinicpu šok pruuf i ajdiot pruuf.
Inače biće kao u većini slučajeva prošli put (puta....).

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7498
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Vrabac pa sad imamo profi vojsku majku mu. Nisu to vise rezervisti iz 1991. godine. Ako takve stvari ne mogu da promene u VS, pa koji ce im onda profi vojska? Ja to od njih ocekujem. Okej, ne od svakog vojnika, ali makar od svakog desetara i mladjeg vodnika.

A imamo i ovu neku aktivnu rezervu, i ti ljudi isto idu na obuku jednom godisnje valjda, samo niko ne zna kada ce to da bude. Pa neka dobiju lepo domaci zadatak da uce sve to sto treba.

Sta drugo da kazem?

Lepo je imati GPS, ali kazem, u navedenim situacijama mozes da ga zaboravis. A mi nismo ni SAD, ni NATO (pu, pu, pu, daleko bilo) pa da kazemo, e ne moze nam niko nista, mi imamo bolje stvari za PEB.

offline
 • terzza 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 10 Sep 2009
 • Poruke: 6

Поштовани.

Постављена тема а и ваши коментари представљају задовољство за читање. Ако не свима, барем онима који се мало разумеју у ГПС и његовом значају за цивилне послове, војску, полицију...
Читајући ваше коментаре нешто сам научио. Ја бих да додам једно запажање које на основу кога може да се постави питање колико је важан ГПС и колико се треба ослањати на њега?
Пример: Непосредно пред бомбардовање СРЈ 1999. године познато је да су нападачке снаге (непријатељске, НАТО...) интензивно вршиле ометање одређеног фреквенцијског опсега који, по међународним стандардима, користе војне јединице (оружане снаге). Опсег ометања је обухватао и фреквенције које користи ГПС (Л1, Л2, Л5). У времену када се није реализовало ометање, бацали се одређени локатори ..., и, највероватније, је вршена контрола сателита? Такође, ометаче ГПС је веома лако набавити и направити. Замислите да се једна страна у сукобу у потпуности ослони на ГПС, а да не поседује одређена знања за сналажење у окружењу без ГПС-а. Колику би ефективност постигла....

Било би лепо када би неко пренео искуства из Корићења ГПС-а у цивилне сврхе. Нпр. једном приликом сам ишао у Ваљево и уз помоћ ГПС-а сам тражио једну кућу. ГПС ме "водио" неким уличицама. Претпоставио сам да је то најкраћи пут али далеко од најбољег...

Поздрав свима!

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Vrlo su različite potrebe za GPS vojnih postrojbi artiljerije u odnosu na civilni život.
Da se razumemo, ja ne znam da radim sa GPS, niti ću ikad naučiti, ja samiz prošlog vremena,
niti to koristim u bilo kakvom radu, ali...
Međutim, važnost GPS u artiljeriji je skoro nezamenljiva.
Druga je stvar ometanje i manipulacija tih signala koje su relana stvarnost.
Zbog toga i treba insistirati na upotrebi uređaja koji imaju različite mešovite upotrebe
kao pto su ruski uređaji iz serije Orijentir i slični.
Na primer novi signali evropskog GPS odnosno Gallilea se lakše ometaju od američkog Navsstara,
ruski još teže ali su enšto neprecizniji itd.

Šta je to što GPS nudi kao ulitimativni oblik u artiljeriji.
Vrlo jednostvana stvar:
1. Određivanje položaja oruđa
2. određivanje položaja osmatračnice

Određivanje te dve tačke u procesu artiljeriskog gađanja je od suštinske važnosti za otvaranje vatre.
Naravno uz to idu i određivanje metobalističkih popravka i samo računanje putanje leta, ali to je druga tema.
Ne postoji ni približno nijedan dosadašnji sistem artiljerijskog rada koji sa takvom brzinom i takvom tačnošču omogućava izvršenje gornje dve tačke.

Ukoliko nema GPS navigacije za artiljeriju a to je nešto što se eto ipak može očekivati alternativa je sledeća i ona se kao pomoćna koristi i u velikim armijama u zonama gde je GPS prijem nemoguć ili ometen geofizičkim uslovima (ima takvih teritorija više nego što se misli) a što bi se primenjivalo i u slučaju ometanja nekog jakog protivnika (takvi su dans samo Rusija i Kina a možda bi bila i Indija).
Dakle alternativa je korišćenje žirokompasa na vrlo važnim elementima (magnetnog kompasa na manje važnim elementima) i istovremeno korišćenje topovezaca odnosno topoveuzačkih ustrojstava koja su danas takođe razvijena (žiro kompas je i u topovescima ali i drugi davači kretanja).

Rad sa starim sistemima po karti bez topovezaca i žiroa je mučenje. Koriste se laserski daljinomeri i artiljeriske busole i ko to nije radio u svim svojim detaljima ne može ni da zamisli koliko je to ponekad teško komplikovano i u krajnjoj liniji na kraju bude sporo a moguće su i greške.
Eto Pegaz je poleteo a daj bože da bude uskoro upotrebljiv i za korišćenje u artiljeriji, a sa takvim sredstvima teško možete da dozvolite sebi luksuz starog sporog rada po karti.

Nije nemoguće ali to je teško, traži vrlo dugotrajnu i upornu obuku, redovno kondicioniranje posle nje, opremanje odgovarajućim računskim sredstvima (koja treba formacijski standardizovati a pre svega i nabaviti za celu vojsku), savršeno održavati opremu, ne samo laserske daljinometre već i busole što je mnogo teže, a onda konstantno vršiti popravke busole (što je problem za sebe, popravka u Vranju ne važi za rejon recimo Tutina) i imati besprekorno obezbeđene ne samo topografske karte nego i tablice koordinata. Ukoliko se ima i žirokompas onda se mora voditi računa o njihovoj ispravnosti odnosno remontu što nije ni malo ni lako ni jeftino.
Gađanje prema GPS (uz žiroe i magnetne igle) u smislu određivanja koordinata je najćešće vrlo dobro do odlično.
Dakle bez GPS je moguće imati dva nivoa:
1. sa koriđćenjem žirokompasa i magnetnih kompasa u laserskim daljinomerima i sa korišćenjem topovezačkih ustrojstava za određivanje kretanja
Rezultat, najčeđće dobar do vrlo dobar ponekad odličan, cena opreme velika, održavanja velika, veliki stepen obučenosti, veliki stepen osetljivosti
2. Sa potpuno starim sistemima, laser i art. buslola pa pomozi bože....ne daj bože da neko testira bilo koju vojsku na ovaj sistem rada....Grdno bi se iznenadili za rezultate u celom svetu...

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

Тема је застала у 2011. години.
Верујем да се и по нешто ново десило у топо-геодезијској припреми артиљеријских дејстава. У употребу су ушли многи нови инструменти.
Оживимо тему, а све да би научили нешто ново. Могли би да нас на војну вежбу позову. Неки ћете да се одазовете, а неки не морамо.

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2011
 • Poruke: 1645

Napisano: 01 Okt 2016 21:06

https://www.newscientist.com/article/dn20202-gps-c.....your-life/

Clanak je na engleskom pa cu naj bitnije ukratko prepricati

US mornarica je 2007. gosine sprovela vezbu i blokirala je GPS signa na svojim brodovima. Radar, sistem upravljanja vatrom i navodjenja raketa... sve je otislo dodjavola. Brod je prakticno bio beskoristan. Radar je pokazivao da brod leti iznad severne evrope brzinom oko jednog maha.

GPS koristi atomski sat za merenje vremenske duzine odziva signala. Zbog velike preciznosti ovog sata i mnoge civilne strukture se oslanjaju na GPS signal, kao sto su mobilna telefonija, aerodromi i sl. U toku same vezbe mnogo su se suocili sa problemom.

Zbog udaljenosti od povrsine zemlje i zbog ogranicenog napajanja (solarna energija), GPS signal je slab i lako ga je ometati. Kineski uredjaj za komercionalnu upotrebu koji kosta oko 30$ i koji je velicine dlana moze da ometa GPS signal u krugu od 10 do 20 metara. Uredjaj koji bi bio velicine kamionske prikolice bi sigurno ometao signal na udaljenosti od nekoliko desetina kilometara. Avioni, krstarece rakete, artiljerijski navodjenje, sve bi to bilo iskljuceno.

Naravno i takav udredjaj bi bio lak za unistavanje poput radara koji stalno svetli ali siguran sam da bi se nasao nacin kako bi se povecala mogucnost prezivljavanja takve tehnike. Ne znam koliko zemelja ima u naoruzanju protiv radarske rakete koje prate signal radara ali verujem da malo zemalja ima rakete koje bi mogle da prate signal GPS ometaca. Za nize razvijene vojske poput balkanskih, ovakav ometac za ometanje neprijateljske artiljerije na udaljenosti 20-30 km bi bio sasvim dovoljan.

Dopuna: 01 Okt 2016 21:08

jazbar ::Srbija može na svom teritoriju da uz GPS upotrebljava i GSM (celularnu) navigaciju (geolokalizacija), koja je preciznija od one GPS za civilnu upotrebu. Za Slovensku vojsku je razvijen poseban digitalni sistem koji povezuje javnu telefonsku mrežu i komunikacijski sistem Slovenske vojske. Znači da može SV upotrebljavati uz vlastiti komunikacijski sistem i javne odašiljaće mobilne telefonije za digitalnu komunikaciju i navigaciju. Navigacija radi po principu triangulacije (secište između najmanje 3 odašiljaća) Može se koristiti i mobilni komunikacijski sistem TETRA čija je mana mala protočnost podataka ali za šturu navigaciju dovoljna, uglavnom je poznat po tome što ga koristi policija, Civilna zaštita, železnićki promet...

GSM koristi GPS zbog atomskog sata. Iz tog razloga ne moze se oslanjati na GSM.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 875 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 0 sakrivenih i 863 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Dimitrije Paunovic, doloress, Kriglord, mikki jons, Miškić, nenooo, Ognjen D., Reinhardt, simazr, sovanova95, styg, uruk