Gavrilo Princip

1

Gavrilo Princip

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5270

Naleteo sam danas na zanimljiv članak u Večernjim Novostima o ovom čoveku, a čini mi se da o njemu nemamo otvorenu temu, pa rekoh da sam otvorim nešto. Unapred se izvinjavam ako tema već postoji, ja lično nisam uspeo da je pronađem, u tom slučaju neka neko od moderatora sve prebaci na odgovarajuće mesto, ili jednostavno obriše.
Gavrilo Princip je rođen 13. jula 1894. u Obljaju, kod Bosanskog Grahova a umro je 28. aprila 1918. u češkom zatvoru Terezijenštat. Kao član tajne organizacije Mlada Bosna, izvršio je atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju 28. juna 1914.

ATENTAT NA FRANCA FERDINANDA

Franc Ferdinand je došao u Sarajevo na čelu vojnih snaga koje su vršile manevre u okolini grada. Srpsko stanovništvo grada je njegovo pojavljivanje na čelu vojske doživljavalo kao provokativno, budući da se sve to odigravalo na Vidovdan.

Austro-Ugarske vlasti su u toku istrage došli do saznanja da je oružje korišćeno u atentatu doneseno iz Srbije. Iako sa ovim incidentom nisu bile povezane zvanične vlasti Kraljevine Srbije već određeni ljudi na visokim položajima (pripadnici organizacije "Ujedinjenje ili smrt" ili "Crna ruka" Austro-Ugarske vlasti su iskoristile novonastalu situaciju da upute ultimatum Srbiji. Srpske vlasti su odgovorile pozitivno na sve tačke ultimatuma, osim na jednu koja je zahtevala upućivanje austrougarskih istražnih organa unutar teritorija Kraljevine Srbije. Ovo su vlasti Austro-Ugarske iskoristile da objave Srbiji rat, koji je ubrzo eskalirao u Prvi svetski rat.

Po prvobitnom planu atentata, izvršilaca je bilo šest. Od tih šest četiri nije uradilo ništa prilikom prvog prolaska carske kolone prilikom koje je Nedeljko Čabrinović bombom promašio automobil u kome se nalazio Ferdinand, ali je lakše ranio pukovnika Eriha fon Mericija i grofa Boz-Valdeka. Prilikom povratka kolone Gavrilo Princip je uspešno izvršio atentat. Na suđenju je ustanovljeno da atentatori nisu imali nameru da ubiju Sofiju Hotek. Oružje koje je Princip koristio bio je belgijski Fabrique Nationale M 1910 poluautomatski pištolj, kalibra 7.65x17mm (.32 ACP) i navodno ga je pripadnicima Mlade Bosne uručio sam Dragutin Dimitrijević Apis.

PRESUDA I KAZNA

U vreme kad se dogodio atentat, Gavrilo Princip je bio suviše mlad za smrtnu kaznu, pa je osuđen na 20 godina zatvora, gde je bio izložen mučenjima.

OSTAVŠTINA

Grob Gavrila Principa se danas nalazi u kapeli vidovdanskih heroja u Sarajevu. Auto, Gavrilov pištolj i okrvavljena uniforma Franca Ferdinanda nalaze se u vojnoistorijskom muzeju u Beču. Metak koji je ubio Ferdinanda izložen je u češkom gradu Konopište.

Kaznu je služio u češkom Terezinu, gde je i umro od tuberkuloze 28. aprila 1918., malo pred kraj Prvog svetskog rata. Pri kraju života bio je zbog loših zatvorskih uslova vrlo oslabio i imao oko 40 kilograma.

Dosta zanimljivih stvari o životu Gavrila Principa ima i na ovom sajtu:
http://www.riznicasrpska.net/ponossrpstva/index.php?topic=13.0

Citat:Ni u zatvoru nisu klonuli duhom. Tamo je Gavrilo napisao i ove stihove: Tromo se vrijeme vuče, I ničeg novog nema, Danas je kao juče, Sutra se isto sprema. Al pravo je rekao prije, Žerajić, soko sivi: Ko hoće da živi nek mre, Ko hoće da mre nek živi! I umjesto da smo u ratu, Gdje bojne bombe ječe, Evo nas u kazamatu, Na nama lanci zveče. Svaki dan isti život, Pogažen, zgnječen i satrt, A ja nisam idiot, Pa, to je za mene smrt! A na zidu u zatvorskoj ćeliji u Terezinu je napisao: "Naše će sijeni lutati po Beču, hodati, po dvoru, plašiti gospodu..." Slaba hrana, okovi, samica..., utjecali su da se Gavrilo razboli. Najgore mu je padalo što mu nisu dozvoljavali da čita. Trovali su ga preko hrane, obolio je od tuberkuloze, amputirali su mu desnu ruku. Svoj kraj očekivao je mirno i stoički. Umro je 28. aprila 1918, nekoliko mjeseci prije raspada Austro-ugarske carevine, ne dočekavši njen kraj. Državne vlasti Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca su 1921. godine prenijele tijela atentatora u Sarajevo i sahranili ih u zajedničku grobnicu.

Spominje se čak da je i prestolonaslednik Aleksandar imao susret sa Principom.

Citat:Posebno je zanimljiv i razgovor Apisa sa Artamanovim u kome Apis kaže, da će stari Kralj morati brzo u penziju, jer je izneverio mnoga obećanja data narodu i vojsci, da u zemlji vladaju korupcija, monopoli i ratni profiteri, a da je Prestolonaslednik Aleksandar u svemu na strani "Crne ruke". Konačno, kaže Apis, na strelištu u Topčideru Prestolonaslednik Aleksandar se jednom prilikom tokom njihove obuke upoznao sa tri mladića- buduća atentatora na Ferdinanda. Važan je i podatak iz knjige, koji govori da je veleposlanik Srbije u Beču dr. Jovan Jovanović u susretu sa ministrom finansija Austrougarske dr. Von Bilinskim, nezvanično, početkom maja 1914. godine upoznao austrijskog ministra da će planirani vojni manevri Austrougarske na granici duž Drine i granice Bosne sa Srbijom izazvati veliko nezadovoljstvo, ne samo lokalnog stanovništva, već i zvaničnog Beograda. Dr Jovanović je čak izjavio da u Bosni ima mnogo srpske omladine prilično nerazpoložene prema okupaciji Bosne od strane Austrougarske, koja bi mogla organizovati neželjene incidente.


Takođe evo i par zanimljivih tekstova iz lista Pečat:

Pitanje principa – odgovor Gavrila
http://www.pecat.co.rs/2011/06/pitanje-principa-odgovor-gavrila/

Spomen Principu
http://www.pecat.co.rs/2010/10/spomen-principu/

Princip Gavrila Principa
http://www.pecat.co.rs/2010/05/princip-gavrila-principa/

Kao i članak iz Blica koji govori o tome kako današnje mediji u Bosni žele Gavrila Principa predstaviti kao običnog srpskog teroristu.

Citat:Vlasti grada Sarajeva počele su, bez uključivanja državnih organa, na visokom nivou da pripremaju obeležavanje stogodišnjice Sarajevskog atentata. Istovremeno, sarajevski mediji počeli su sa kampanjom u kojoj se Gavrilo Princip prikazuje kao Srbin terorista i gde se 2014. predstavlja kao krajnje vreme da se teret takve istorije konačno skine sa nedužnih Sarajlija.

http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/331459/M.....-terorista

I na kraju članak iz politike pod naslovom:

Poslednja ispovest Gavrila Principa

Citat:Šta je mladi atentator ispričao Martinu Papenhajmu u tvrđavi kazamatu 1916. godine. Inteligentan čovek, duševno zdrav. Vesti o golgoti srpskog naroda na njega porazno delovale. Želeo da umre za ideju

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293......a-PrincipaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • EOD 
 • Legendarni građanin
 • UES
 • Pridružio: 03 Okt 2011
 • Poruke: 3581
 • Gde živiš: Tanhauser Gate

Objektivni Blic o istorijskim hicima u tijelo prestonasljednika (što je ako mene pitate legitiman čin) i glavu fetusa (što je terorizam).
Šalu na stranu...posljednjih 36 godina živim, radim i obavljam redovne funkcije u Sarajevu i odgovorno tvrdim da je Valter (lik iz filma) mnogo popularniji u Sarajevu i bliži Sarajlijama ma koje vjere, boje i nacije od Gavrila Principa (istorijske ličnosti). Princip je istorijska činjenica međutim on, niti njegov čin ne izazivaju emocije.
Nisam siguran koliko se u sarajevskim medijima vodi kampanja u kojoj se Princip prikazuje kao terorista. Pratim medije ali teško da sam u 2-3 dnevnih novina i dnevnicima na 2 kanala koja pratim upratio bilo šta o njemu u posljednih nekoliko mjeseci. Generalno posljednjih 15ak godina među sarajevskim intelektualcima vode se tu i tamo rasprave o njemu i njegovom činu. Neki ga kvalifikuju kao teroristu, neki kao borca za slobodu, svi iznose argumente pro et contra, pa se zna desiti da ga i Bošnjaci smatraju borcem za slobodu, a recimo Srbi teroristom. Tu se moram vratiti na prvu rečenicu...odgojen sam u duhu bratstva i jedinstva i moj stav o Principu se ni danas nije pretjerano promijenio od recimo osamdesete kad sam prvi put čuo za njega. Ja ga smatram borcem za slobodu, ko klinac sam namješto noge u otisle njegovih stopa na ćošku kod Čobanija mosta odakle je pucao, ali tako samtram samo i isključivo njega i njegov lični stav i čin koji je izveo on kao pojedinc. S druge strane zbog gore pomenutih hitaca u glavu fetusa ga smatram teroristom, a zbog činjenice da ni on, a ni ostali članovi Mlade Bosne ne bi k....m mrdnuli (eventualno bi napravili koji verbalni delikt) bez intenzivne agitacije Apisa i kompanije smatram ga prosto zavedenom budalom.
Na kraju priče i Princip je posljednjih dvadesetak godina postao moneta u nacionalističkom potkusurivanju pa često i mnogi Srbi zaborave da je upucao trudnicu, a i mnogi Bošnjaci da je Ferdinandova vojska okupirala i njihovu zemlju.offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2583
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

Сарајевска квазиполитичка елита га сматра терористом-то ме и не чуди, и данас се упињу свим силама да задрже и продуже протекторат над БиХ, па како од таквих људи очекивати да разумију један тако револуционаран чин.Плочу су замјенили,ћирићицу обрисали, не спомиње се више тежња наших народа за слободом и борба против тираније.Ни то опет не чуди. Како ћеш тиранином звати претка данашњих пријатеља који ти стално држе страну.Ближи се годишњица атентата, а тек тада ће бити циркуса..

И са концерта Franz Ferdinanda у Бања Луци..
http://www.muzickazona.ba/izvjestaji/docekali_smo_franz_ferdinanda/3125
"Velika slika Gavrilа Principa se pojavila u pozadini bine."

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5270

EOD ::Objektivni Blic o istorijskim hicima u tijelo prestonasljednika (što je ako mene pitate legitiman čin) i glavu fetusa (što je terorizam).
Šalu na stranu...posljednjih 36 godina živim, radim i obavljam redovne funkcije u Sarajevu i odgovorno tvrdim da je Valter (lik iz filma) mnogo popularniji u Sarajevu i bliži Sarajlijama ma koje vjere, boje i nacije od Gavrila Principa (istorijske ličnosti). Princip je istorijska činjenica međutim on, niti njegov čin ne izazivaju emocije.
Nisam siguran koliko se u sarajevskim medijima vodi kampanja u kojoj se Princip prikazuje kao terorista. Pratim medije ali teško da sam u 2-3 dnevnih novina i dnevnicima na 2 kanala koja pratim upratio bilo šta o njemu u posljednih nekoliko mjeseci. Generalno posljednjih 15ak godina među sarajevskim intelektualcima vode se tu i tamo rasprave o njemu i njegovom činu. Neki ga kvalifikuju kao teroristu, neki kao borca za slobodu, svi iznose argumente pro et contra, pa se zna desiti da ga i Bošnjaci smatraju borcem za slobodu, a recimo Srbi teroristom. Tu se moram vratiti na prvu rečenicu...odgojen sam u duhu bratstva i jedinstva i moj stav o Principu se ni danas nije pretjerano promijenio od recimo osamdesete kad sam prvi put čuo za njega. Ja ga smatram borcem za slobodu, ko klinac sam namješto noge u otisle njegovih stopa na ćošku kod Čobanija mosta odakle je pucao, ali tako samtram samo i isključivo njega i njegov lični stav i čin koji je izveo on kao pojedinc. S druge strane zbog gore pomenutih hitaca u glavu fetusa ga smatram teroristom, a zbog činjenice da ni on, a ni ostali članovi Mlade Bosne ne bi k....m mrdnuli (eventualno bi napravili koji verbalni delikt) bez intenzivne agitacije Apisa i kompanije smatram ga prosto zavedenom budalom.
Na kraju priče i Princip je posljednjih dvadesetak godina postao moneta u nacionalističkom potkusurivanju pa često i mnogi Srbi zaborave da je upucao trudnicu, a i mnogi Bošnjaci da je Ferdinandova vojska okupirala i njihovu zemlju.


Sto se tice toga kako ga predstavljaju u Sarajevu, ja znam samo ono sto su prenele nase, a i neke druge novine. Ali ne bih se slozio da je on bio samo zavedena budala. Ideja o atentatu a i same pripreme su pocele i pre nego sto je Apis umesao svoje prste u celu pricu. Apis je po meni samo prepoznao potencijal cele ideje i resio da je podrzi i pomogne, i ujedno usmeri i kanalise. On je kao i mnogi drugi tada bio zaveden idejom ujedinjenja naseg naroda, samo sto je za razliku od mnogih on osecao da mora nesto da uradi, sto bi rekao nas narod, nije mu djavo dao mira, i ja iskreno verujem da bi on nesto pokusao i bez podrske Apisove Crne ruke.

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 7682

BEOGRAD - Zapad želi Srbiju još jednom da prikaže kao državu čiji su mračni, zaverenički planovi dodatno pogurali svet u rat koji je odneo milione života, piše predsednik Balkanološkog inistituta SANU Dužan T.Bataković u autorskom tekstu pod naslovom "Revizija Prvog svetskog rata novi ultimatzum Srbiji" .

Bataković podseća da se u u Sarajevu sprema veliki naučni skup na koji su pozvani uglavnom predstavnici poraženih država, s namerom bez presedana u novijoj evropskoj istoriji, da se jednom predstavniku okupacione sile Francu Ferdinandu obnovi spomenik visok 16 metara, a podignut tokom samog Velikog rata

Gavrilo Princip je nacionalni revolucionar, začetnik borbe protiv kolonijalizma, jer je okupacija, pa aneksija BiH, bila neuspešan pokušaj da se na evropskom tlu, kao da je u pitanju kolonijalna Afrika, narodima prisilno menjaju identitet, ime jezika i uskraćuju osnovna ljudska i građanska prava, naglasio je on.

Prema oceni Batakovića, Veliki rat je jedan od nosećih stubova našeg savremenog identiteta, jer nema porodice u Srbiji koja nema živo sećanje na velike pobede i strašna stradanja, i gde se svako zlonamerno prekrajanje istorije doživljava i kao osporavanje našeg identiteta i kao jedna skoro metafizička nepravda.

Ohrabrujuća je, kako ističe Bataković, činjenica da će se skupovi o Velikom ratu održavati još sledećih pet godina, i da će posle prvih revizionističkih udara, ipak biti prostora da se s političke pređe na naučnu argumentaciju.

U tom smislu, kako je istakao, velika naučna konferencija koju priprema SANU u leto sledeće godine, sa dvadesetak stranih i još toliko domaćih učesnika, treba da otvori jednu širu raspravu i da suprotstavi argumente oko spornih pitanja o ulozi Srbije u izbijanju i samom toku Velikog rata.

Nadajmo se da će naučna znanja ipak odneti prevagu nad politički motivisanim revizijama Prvog svetskog rata, naglasio je Bataković.


http://www.kurir-info.rs/novi-ultimatum-srbiji-u-p.....ak-1102233

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2013
 • Poruke: 76

Pade mi na pamet pesma Baje malog knindže. Kažu da je tekst napisao Princip, a Baja otpevao.


offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1092
 • Gde živiš: Kruševac

proka89 ::...
Ideja o atentatu a i same pripreme su pocele i pre nego sto je Apis umesao svoje prste u celu pricu.
...

Сасвим тачно, а ово потврђује и чињеница да то није био ни први ни последњи атентат у Босни изведен у истом духу. Ево једног кратког текста о томе:

Пре Фердинанда планирали атентат на Поћорека

offline
 • Pridružio: 14 Jul 2013
 • Poruke: 183

EOD :: S druge strane zbog gore pomenutih hitaca u glavu fetusa ga smatram teroristom,
O kakvom fetusu pričaš?
EOD ::a zbog činjenice da ni on, a ni ostali članovi Mlade Bosne ne bi k....m mrdnuli (eventualno bi napravili koji verbalni delikt) bez intenzivne agitacije Apisa i kompanije smatram ga prosto zavedenom budalom.
Ja ga smatram produktom toga vremena.
Tad su atentati bili popularni. Koliko je samo atentata pokušano ili izvedeno na šefove država i vlada od Linkolna do Ferdinanda? Istina Ferdinand nije još bio šef države, ali je bilo samo pitanje vremena kad će postati. O atentatima na ministre i lokalne "guvernere" da i ne pričamo. Bilo je to vrijeme atentata!
Nije on prvi bosanski atentator, prije njega je bio Žerajić. Tako da ne vjerujem da bi Mlada Bosna ostala bez oružanih akcija da nije bilo Apisa. Apis im je bio samo logističat, a da nije bilo njega, oni bi se nekako već snašli.
Veliki rat je bio na vidiku i samo se čekalo da počne. I da nije bilo Sarajevskog atentata A-U bi napala Srbiju. Bilo bi dovoljno da neko sa srpske strane granice dobro prdne i A-U bi napala.
Evo rasporeda A-U pješačkih pukovnija u veljači 1914. godine: austro-hungarian-army.co.uk/infantry.htm .

offline
 • Pridružio: 11 Dec 2010
 • Poruke: 2427
 • Gde živiš: Beograd

To sam i ja hteo da pitam. Stalno se pominje da je Sofija bila trudna a to mi je malo verovatno jer je imala 47 godina a u to vreme su zene za radjanje bile matore sa 37. Drugo, sve i da jeste bila trudna, to je svakako za zaljenje ali cisto sumnjam da je Princip znao za to i da je namerno ubio dete u majci. Koliko znam on je izrazavao zaljenje zbog toga sto je ubio i nju, uglavnom je planirao Ferdinanda da rokne.

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2013
 • Poruke: 76

Nećemo ulaziti u teorije zavere, ali u ovom atentatu ima mnogo nejasnih stvari. Zašto je policija AU ignorisala upozorenje Srbije na mogućnost atentata? Zašto je vozač Ferninanda, neplanirano promenio rutu vožnje i bukvalno dovezao Ferdinanda pred atentatora? To su pitanja na koja ne možemo sada dobiti precizan odgovor.

U vezi Gavrila Principa. Svakako je bio hrabar, svesno je išao u smrt. Ima jedna anegdota o njemu. 1912 g. Princip se javio u četnike, ali je odbijen (po jednoj verziji bio je slabe građe za četnike, koji su morali da nosi i po 20 kg opreme, po drugoj đake tada nisu primali u četničke odrede-koja verzija je tačna, ne znam). Neki istraživači smatraju, da je to uticalo na Gavrila da teži da se dokaže.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 900 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 3 sakrivenih i 862 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, Arahne, Boris BM, Boris90, Cobi026, debeli, DH, doklevise, Dorcolac, Fisherman, gasha, goxin, GUARIN, ikan, Kanader, krangovotelo, krkalon, Kubovac, ladro, Leonov, Nemanja.M, Neutral-M, Parker, raso76, rodoljub, Smajser, stokssone, TITAN DUDIN JARAN, Tvrtko I, vathra, Vlada1389, ZetaMan, zlaya011, zmajbre