Ko je zapravo zapoceo Veliki rat...?

1

Ko je zapravo zapoceo Veliki rat...?

offline
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 156

Citao sam, gledao po netu i guglao, pa me zanima misljenje kolega sa foruma o jednoj stvari...

Kako je Srbiji objavila rat AU monarhija, a Rusija zbog solidarnosti na vise polja sa Srbijom njima, sta bi se desilo da se Nemacka suzdrzala od objave rata Rusiji, sto je de facto mogla u toj postavci stvari, i naravno Francuskoj dan zatim.
Englezi su objavili rat Nemackoj tek nakon povrede neutralnosti Belgije.

Da li je taj sukob Srbije, AU i Rusije mogao na neki nacin da ostane, uslovno receno, lokalni sukob?
To bi po Srbiju bila povoljnija situacija nego totalni rat kakvim je Veliki rat na kraju postao, u cijem smo manje vise epicentru bili.

Nemacka se u pocetku kolebala, barem Vilhelm, a ni Francuzi ni Englezi nisu bas bili voljni da ratuju zbog Srbije u startu, dok formalno nisu napadnuti.
Antanta je vredela na papiru, ali mi se cini da su Nemci direktni krivci za globalizaciju i sirenje sukoba.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • vnf  Male
 • Građanin
 • Pridružio: 06 Sep 2014
 • Poruke: 230

Želim da postavim jedno pitanje. Nedavno sam na YT gledao emisiju u kojoj je uz Lazanjskog gostovao i Milan Protić. Protić je u emisiji izjavio, nešto senzacionalno, a to je sledeće: da je srbija 1914, prihvatla bukvalno sve uslove iz AU ultimatuma!!!!!!!! lazanjski je bio zbunjen, iskreno i ja sam. U školi su nas učili da je srbija prihvatila sve sem jerdnog uslova, a to je da službenici iz AU na teritoriji srbije sprovode istragu. Šta je istina? Da li bi Protić, koji je koliko znam bio školovani istoričar, smeo da kaže tako nešto?offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

Postoji originalna dokumentacija koja nudi jasnu sliku i potvrđuje citirani tekst; pogledaj pod 6:

Citat:U Beogradu 12. jula (25. jula) 1914. god.
Kraljevska srpska vlada primila je saopštenje carske i kraljevske vlade od 10. ovog meseca i uverena je da će ovaj odgovor ukloniti nesporazum koji preti da pomuti dobre susedske odnose između Austro-Ugarske monarhije i Kraljevine Srbije.
Kraljevska vlada je svesna da se pojave protesta, kako sa govornice u Narodnoj skupštini, tako i u izjavama i postupcima odgovornih državnih predstvanika, koje su presečene izjavom srpske vlade od 18. marta 1909. god., nisu više nikako ponovile ni u kojoj prilici prema susednoj velikoj monarhiji, i da od strane kraljevskih vlada, koje su se do toga doba u Srbiji smenjivale, ili od strane kojeg od njenih organa nije učinjen nikakav pokušaj da se promeni stanje stvoreno u državno-pravnom pogledu s Bosnom i Hercegovinom. Kraljevska vlada konstatuje, da se u tom pogledu od strane carske i kraljevske vlade nije činila nikakva predstavka, sem u pitanju jedne školske knjige, o čemu joj je bilo dato sasvim zadovoljavajuće objašnjenje.
Srbija je dala toliko puta dokaza o svojoj miroljubivoj i umerenoj politici za vreme balkanske krize da je nekoliko puta sačuvala evropski mir žrtvujući svoje zahteve samo u interesu toga mira.
Na vladu Kraljevine Srbije ne može padati odgovornost za pojave privatnog karaktera kao što su pisanje štampe i mirni rad patriotskih društava, koje su gotovo u svima zemljama obične i koje se, kao što je poznato, izmiču po pravilu ispod službene kontrole. To utoliko manje što je kraljevska vlada pri rešavanju čitavog niza pojavljenih pitanja između obeju država pokazala veliku predusretljivost i na taj način uspela da reši ceo niz pitanja u korist napretka susednih zemalja.
Zato je kraljevska vlada bila bolno iznenađena tvrđenjima da su i lica iz Kraljevine Srbije učestvovala u spremi atentata izvršenog u Sarajevu. Ona je očekivala poziv za sadejstvo u istraživanju svega što se na rečeni zločin odnosi, i bila je gotova posvedočiti svoju ispravnost u tom pogledu svojim postupcima prema svim licima za koje bi joj se podneli izveštaji. Odazivajući se pak zahtevu carske i kraljevske vlade, Kraljevska Srpska vlada je voljna izići na susret i predati sudu bez razlike položaja i čina svakog svoga građanina, za koga bi se podneli dokazi da je učestvovao u sarajevskom zločinu i prima obavezu da na dan 13./26. jula objavi na prvoj strani zvaničnih novina ovu izjavu:“ ... „Ova izjava saopštiće se kraljevskoj vojsci u ime Njegovog veličanstva kralja dnevnom zapovešću Njegovog kraljevskog visočanstva prestolonaslednika Aleksandra i biće objavljena u narednom broju Vojnog lista.
Pored toga:
Kraljevska srpska vlada se obavezuje u prvom redovnom sazivu Narodne skupštine uneti odredbu u zakon o štampi kojom se najstrože kazni izazivanje mržnje i prezrenje Monarhije, kao i svaki natpis kome je opšta težnja upravljena protiv teritorijalnog integriteta Austro-Ugarske. Ona prima na se da prilikom izmena ustavnih, koje su bliske, izvede izmenu i člana 22. Ustava tako, da se gorepomenute publikacije mogu i konfiskovati što sad ne može biti po kategoričnoj odredbi člana 22. Ustava.
Srpska vlada nema nikakvih dokaza, niti joj takve pruža nota carske i kraljevske vlade, da su „Narodna odbrana“ i druga slična društva učinili dosad ma kakvo krivično delo ove vrste u licu koga od svojih članova. Pa i ako to ne postoji, ipak će kraljevska srpska vlada izići na susret zahtevu carske i kraljevske vlade i raspustiće društvo „Narodnu odbranu“ i svako drugo koje bi radilo protiv Austro-Ugarske.
Srpska kraljevska vlada prima na sebe da ukloni odmah iz javne nastave sve što služi ili bi moglo poslužiti stvaranju propagande protiv Austro-Ugarske, a kad joj carska i kraljevska vlada pruži fakta i dokaza za to.
Srpska kraljevska vlada pristaje isto tako ukloniti iz vojske i administracije one oficire i činovnike, za koje bi srpska istraga pokazala da su krivi za dela koja idu prodiv integriteta teritorije Austro-Ugarske monarhije i očekuje da joj carska i kraljevska vlada saopši naknadno imena i radnje ili dela tih oficira i činovnika radi daljeg postupka.
Srpska kraljevska vlada mora priznati da joj nije jasan sav značaj i domašaj zahteva carske i kraljevske vlade da se Srbija obaveže primiti na svojoj teritoriji saradnju organa carske i kraljevske vlade, ali izjavljuje da će primiti saradnju koja bi odgovarala međunarodnom pravu i krivičnom sudskom postupku kao i dobrim susedskim odnosima.
Srpska kraljevska vlada, razume se po sebi, smatra za svoju dužnost otvoriti istragu protivu svih onih koji su ili koji bi bili eventualno umešani u zločin od 15. juna a nalazili bi se na teritoriji Kraljevine Srbije. Što se tiče učešća u toj istrazi, organa austro-ugarskih vlasti, koje bi carska i kraljevska vlada za to delegirala, srpska kraljevska vlada ne može primiti njihovo učešće, jer bi se time pogazio ustav i zakon o postupku sudskom u krivičnim delima. Međutim, u konkretnim slučajevima mogli bi se organi Austro-Ugarske upoznati sa rezultatima dotične istrage.
Srpska kraljevska vlada je odmah, još iste večeri, pritvorila majora Voju Tankosića, a za Milanom Ciganovićem, koji je austro-ugarski podanik i do 15. juna je bio zvaničnik (aspirant) Železničke direkcije, naređena je potera, jer se on do sada nije mogao pronaći. Moli se carska i kraljevska vlada da izvoli uobičajenim putem saopštiti što pre ostale sumnje dosadašnjom istragom u Sarajevu, radi daljeg postupka.
Srpska kraljevska vlada pojačaće i proširiće preduzete mere da se spreči nedopušteni prenos oružja i eksploziva preko granice. Po sebi se razume da će odmah narediti istragu i strogo kazniti pogranične činovnike na liniji Šabac-Loznica, što su se ogrešili o svoju dužnost i propustili krivce Sarajevskog zločina.
Srpska kraljevska vlada će rado dati objašnjenja odnosno izjava koje su njeni činovnici u zemlji i na strani posle atentata činili u intervjuima koji su, po tvrđenju carske i kraljevske vlade, bili neprijateljski prema Monarhiji, čim joj carska i kraljevska vlada ukaže na dotično mesto tih izjava i čim se utvrdi da su upotrebljeni izrazi zaista izrazi dotičnih činovnika – o čemu će se ona sama starati da pribavi dokaze i uverenje.
Što se tiče izvršenja mera, koje se u gornjim tačkama pominju, ukoliko to ovom notom nije učinjeno, srpska kraljevska vlada će odmah izveštavati carsku i kraljevsku vladu, čim se koja mera naredi i izvrši.
U slučaju da carska i kraljevska vlada ne bi bila zadovoljna ovim odgovorom, kraljevska srpska vlada, smatrajući da je u opštem interesu ne prenagljivati u rešenju ovog pitanja, spremna je kao i uvek primiti mirno sporazumevanje na taj način što bi se to pitanje iznelo na rešenje pred međunarodni sud u Hagu ili pred velike sile koje su uzele učešća u donošenju deklaracije kraljevske srpske vlade od 18./31. marta 1909. godine.


Srpska kraljevska vlada je uz delimično odbijanje pomenutog uslova ponudila i blago preformulisanu izjavu (ovde izostavljenu, pozicioniranu na mestu gde stoji >>" ..."<<), koju bi po zahtevu carske i kraljevske austrougarske vlade objavila u zvaničnim/službenim listovima (državnom i vojnom).

Sve u svemu - jedan austrougarski uslov ultimatima nije zadovoljen (na svoju ruku je ponuđena suštinski redukovana alternativa).

offline
 • Pridružio: 21 Jan 2018
 • Poruke: 6

Švabe su htjele doći i vladati, želili su rat i porobljavanje Srbije, a vojne vjezbe na granici su bile pokazivanje sile i poziv na pokoravanje

online
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 7544
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

https://youtu.be/xl2vfHoBjfw
Jedan Ruski serijal..... zanimljivo je da je Gavrilo Princip nazvan teroristom.
Ako bi gledali sa pravnog osnova , neutralne zemlje , da li je on stvarno terorista ako je pucao u okupatora BiH ...tako smo dozivljavali AU tada ...
Po meni je to atentator , Srpski rodoljub...
Nevazno, pokrenuo je sljed dogadjaja koje je skupo kostao Srbe , a Njemci i AU su jedva cekali da odpocnu sukobi... znaci desilo binse prije ili kasnije. Pitanje je da li je jos iko imao uticaja na Mladu Bosnu da uradi atentat....
Serija je puna detalja i Istorijskih cinjenica ....

offline
 • Pridružio: 22 Mar 2014
 • Poruke: 3474
 • Gde živiš: Bog će suditi mojim neprijateljima,mi samo ugovaramo sastanak.

Tako i ovi “naši” komandanta zovu kriminalcem, ali dobro sve je to politike... ništa ne čudi da ti nerijatelj vredja heroje..

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13939

Istorija je otvorena tumačenju iz ličnih interesa, emocija itd.

Srbija nije nikako odgovorna. Puno toga je posledica nekih okolnosti. Naravno neko će reći da je to sve predodređeno na osnovu gravitacionih sila planeta i sunca, te kosmičkih zraka, ali ništa od toga nije nauka, niti je opipljivo. Postupci pojedinaca su samo izgovor za nametnuti rat i pokušaj ponovnog porobljavanja.

Nezavisna i po bilo kom pitanju napredna Srbija bila je trn u oku svih imperija tog doba. Negativno su uticali na razvoj naše države i društva. Gde je počinjeni genocig bio jedini način da se uguši "problem".

Tako je nekima Habsburška monarhija preteča EU. Naravno da nije sve crno belo i da su postojale dobre stvari u toj zajednici. Tako je Rim unapredio ljudsku civilizaciju, ali ne potire činjenicu da su pobili i porobili mnoge narode. Možda je Napoleon, a možda Hitler i njegova banda postavila osnove ili su se mnogi narodi radi ostvarenja svojih iunteresa udružili? Mislim da to nikad nećemo saznati!
https://www.blic.rs/vesti/svet/habsburska-monarhij.....je/ey1yn1k

Sve je počelo s Velikim praskom ili tako nešto, sigurno nekim velikim ...

offline
 • dosta sam radio
 • Pridružio: 16 Feb 2012
 • Poruke: 103
 • Gde živiš: tu i tamo

Ko ce ga znati sta se desavalo.Negde sam pomenuo na ovom forumu,ne secam se tacno,misljenje jednog Rumunskog istoricara.Knjigu sam uzeo u biblioteci,neka kao novija izdanja,moguce i reprint.Na tim knjigama je velikim brojem na koricama,broj 1914,i razliciti naslovi.Imena pisca se ne secam,moguce kao jedno od imena Miceta,ali nisam bas siguran.Tema Prvi Svetski Rat.
Napisao analizu pocetka rata,ulogu Nemacke i tako dalje.Izgleda da nije bas tako kako smo ucili.Normalno,kao i druge velike sile,i Nemacka je htela deo kolaca.
Najveci problem je sto se Srbija nalazi izmedju Istoka i Zapada,sto joj i jedni i drugi otimaju teritorije.Zasto bi Zapad krvario kada ih Srbi stite od Istoka?Ima tu jos mnogo toga da se kaze i na racun Srba.Ali,tako je kako je.Da je ovaj nesrecni prostor na krajnjem Jugu ili krajnjem Severu bili bi smo beznacajni.I niko ne bi ni pitao za nas,bar do sada.Jednostavno,tako mora biti.Da smo onu tragicnu odluku onog nesrecnog Aleksandra,pretvorili u svoju korist,svi mi,vestacki podeljeni,druga prica.Zna se ko vodi igru.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 2296

Napisano: 21 Jan 2018 19:18

Markoni958 ::Ko ce ga znati sta se desavalo.Negde sam pomenuo na ovom forumu,ne secam se tacno,misljenje jednog Rumunskog istoricara.Knjigu sam uzeo u biblioteci,neka kao novija izdanja,moguce i reprint.Na tim knjigama je velikim brojem na koricama,broj 1914,i razliciti naslovi.Imena pisca se ne secam,moguce kao jedno od imena Miceta,ali nisam bas siguran.Tema Prvi Svetski Rat.
Napisao analizu pocetka rata,ulogu Nemacke i tako dalje.Izgleda da nije bas tako kako smo ucili.Normalno,kao i druge velike sile,i Nemacka je htela deo kolaca.
Najveci problem je sto se Srbija nalazi izmedju Istoka i Zapada,sto joj i jedni i drugi otimaju teritorije.Zasto bi Zapad krvario kada ih Srbi stite od Istoka?Ima tu jos mnogo toga da se kaze i na racun Srba.Ali,tako je kako je.Da je ovaj nesrecni prostor na krajnjem Jugu ili krajnjem Severu bili bi smo beznacajni.I niko ne bi ni pitao za nas,bar do sada.Jednostavno,tako mora biti.Da smo onu tragicnu odluku onog nesrecnog Aleksandra,pretvorili u svoju korist,svi mi,vestacki podeljeni,druga prica.Zna se ko vodi igru.Na koju tragičnu odluku Aleksandra misliš?

Dopuna: 21 Jan 2018 19:34

goxin ::https://youtu.be/xl2vfHoBjfw
Jedan Ruski serijal..... zanimljivo je da je Gavrilo Princip nazvan teroristom.
Ako bi gledali sa pravnog osnova , neutralne zemlje , da li je on stvarno terorista ako je pucao u okupatora BiH ...tako smo dozivljavali AU tada ...
Po meni je to atentator , Srpski rodoljub...


Događaje iz prošlosti ne možemo gledati iz današnje perspektive. Te tako ni Principa ne možemo posmatrati kao teroristu. On je terorista taman koliko je terorista recimo jedan Oberdano (Guglielmo Oberdano), italijanski iredentista.
Naime, s kraja 19. veka Oberdano, poznati italijanski iredentista je pokušao atentat na Franju Josifa, prilikom njegove posete Trstu povodom 500 godina postojanja imperije. Atentat je osujećen a Oberdano osuđen na smrt. U to vreme za njegovo pomilovanje molile su mnoge poznate ličnosti poput Viktora Igoa ili nobelovca Kardučija. Oberdano je pogubljen a danas se smatra herojem i mučenikom italijanskog oslobođenja. Mnoge spomenici podignuti su u njegovu čast a mnogeulice u Trstu, Firenci i u drugim gradovima u Italiji nose njegovo ime. Širom Evrope njegov pokušaj pozdravljen je i smatran herojskim činom. Turgenjev je pisao priču o njemu....

offline
 • dosta sam radio
 • Pridružio: 16 Feb 2012
 • Poruke: 103
 • Gde živiš: tu i tamo

Jovan Nenad
Mislim na odluku o stvaranju Jugoslavije.Citao sam,licno neznam,o upozorenju Vojvode Misica.Mozda je to i mit,ali videli smo i osetili posledice te odluke.Ne zelim nikog da omalovazim,ali to nije trebalo.Mozda je Kralj imao drugacije misljenje,mozda bih i ja tako postupio,nije za osudu.Svi mi gresimo.Ali,neke se stvari ne poklanjaju,treba ih zasluziti.Greska je u tome.Ima jos nesto,ali ne bih nekoga dovodio u nevolju,pa bolje da precutim.To mogu reci,ali,bez korisnickog imena,vec pravim imenom.Nadam se da se razumemo.
Cak i da je bio prisiljen,mislim Kralj,to nije smeo.Moze,ali i ja postavljam jedan uslov,mali,malecni...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 852 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 6 sakrivenih i 794 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksandarbl, Apok, aramis s, babaroga, BlekMen, bojank, Brana01, bufanje, ccoogg123, Centauro, damirZR, darkangel, Denaya, Dimitrise93, Djokkinen, dule10savic, francis begbie, GandorCC, Georgius, goxin, grunff2, hyla, JimmyNapoli, kalens021, Karla, Komentator, kovinacc, Kubovac, Lazarus, Lucije Kvint, maiden6657, Marko Marković, milek, milenko crazy north, Mitraljeta, Motocar, Nemanja.M, nemkea71, nenad81, Regrut Boskica, Shinobi, Simon simonović, slonic_tonic, sovanova95, Srle993, ss10, su27, vasa.93, YU-UKI, Zimbabwe, |_MeD_|, 125