Ko je zapravo zapoceo Veliki rat...?

5

Ko je zapravo zapoceo Veliki rat...?

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2006

Citat:Zašto su ga onda pobogu svi ti kojima je bio dobar ubili, ako im je toliko bio dobar ?
Zato što je odigrao svoje! Trebao im je da ih prevede iz poraženog tabora u pobednički i da izbegnu osudu za brojne zločine kao i plaćanje reparacija . . .da izbegnu dalje rasparčavanje sopstvenih khhhmm "pokrajina" i kada je sveo to obavio "kaputt"
- Od hvalospeva "Zvijezdi Karađorđevog doma" do "kralja Ciganina " kratak je put . . .tako i o Titu piše ustašoliki deo Hrvata . . . uveo ih u pobednički tabor na samom kraju rata . . poklonio Istru i celu Dalmaciju(više nego što je Pavelić mogao i da sanja),UNITARIZOVAO Hrvatsku(od nekadašnje Trojedne kraljevine Hrvatkse Slavonije i Dalmacije-nigde Istre) ONESPOSOBIO Srbiju stavljajući je pod starateljstvo sopstvenih pokrajina-sada "čimbenika" Federacije . . . i opet im ne valja.
-Nikada nije sudio niti osudio poglavnika(neko iz "vrha" je obustavio najmanje dve akcije za Pavelićevo smaknuće) a da nije bilo crnogorskih četnika ovaj bi još možda bio živ ali im opet nije dobar . ...
-Tako da uopšte nije čudno što su ga ubili iako je to bila šira "kombinacija" gde su oni bili samo metak ispaljen iz tuđe puške.
-Najprosperitetnij period Kraljevine Jugoslavije je bio Stojadinovićev . . . ako pucnjava i ubistva u Skupštini nisu haos onda šta jeste ?! A to je bilo za Sandrovog života i vladavine.
-Ako neka treba da podigne spomenik tom idiotu neka vrate neki od onih mnogobrojnih po Ljubljani(beše li ih 5 ? ) ,Varaždinu i kojekuda
-Osim kačaka .. sve pobrojane neprijatelje dobili smo u miraz sa Sandrovom Jugoslavijom ! Šta mi to treba da tražimo u Albaniji ?! U Dalmaciji da nije bilo Italijana u DSR ne bi bilo regruta do 60-ih .. kao na Kozari !!! Barem ne Srba.
-Ako nekome padne na pamet da mu podiže spomenik na protestu se možda nađem zajedno sa komuncima . .. e to mu tek neću oprostiti Confused
-Bilo kako bilo . .. udaljismo se od teme a ne približismo stavove .Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2092
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Leonardo ::
Hör mal zu. Niti su Austrijanci Nemci, nego se mnogi još gnušaju pri pomenu. Zašto bi smo im gledali kroz prste. Hordu koju su poveli na Srbiju, među njima je nažalost bilo Srba, počinila je stravične zločine. Tih zločina bi bilo sa ili bez Prvog sv. rata. A ako taj genocid nije merilo neprosvećenost i ljudske gluposti, onda stvarno ne znam šta je.

Možemo o Nemcima na drugoj temi.


@ Leonardo..
Ich höre gern zu.ocigledno se nerazumemo.genocid ne moze biti ljudska glupost,vec psihosomatski poremecaj koji nastaje najcsce putem genetike,a manje sticajem drustva I okoline.
sto se tice srba koji su prelazili drinu I cinili pokolje,treba imati u vidu njihov broj.jel zanemarljiv ili nije?necu licitirati,ali ne verujem da su cinili znacajan deo te horde. naravno da im necemo gledati kroz prste,ni oprostiti,niti zaboraviti.ta horda je dosla,urdila sta je uradila I otisla.prvi ili drugi svetki rat,austrijanci ili nemci,svejedno.
sa citiranjem hegela,hteo sam reci,da u svakom nemcu ili austrijancu(iako je to jedno te isto)postoji vekovni karakter naroda,kao kljucna oznaka osobenosti,posebnog sklopa emocionalno motivacijskih, socijalnih i moralnih crta po kojima se oni razlikuju od drugih.razvoj karaktera jednog naroda je visevekovni.a to traje jos od alemana.
opsesivno kompulzivni stav tj.poremecaj se da primetiti od krstaskih ratova, lova na vestice,preko 30-togodisnjeg rata(Magdeburg) pa do prvog I drugog svetskog rata.

A hana arent moze njeno delo ”banalnost zla”da okaci macku o rep.tvrditi da je “plitkost I nedostatak rasudjivanja”dovoljna da sesvali krivica vecine ucesnika u zlodelima(nepojmivog broja) samo na nekolicinu ljudi iz drzavnog vrha je u svesna odbrana svih saucesnika I umanjenje krivice aktera zlodela,a ne filozofija .sve ce biti jasnije ako dodam da nevladine I vladine organizacije iz pojedinih susednih zemalja cesto prave skupove na kojima se promovise njeno delo.offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 2254

Napisano: 24 Jan 2018 23:59

victoria ::Citat:
-Bilo kako bilo . .. udaljismo se od teme a ne približismo stavove .


Ovo je prvi put od kada se susrećemo ovde da smo ti i ja ukrstili rogove. E, moj victoria, zadnje vreme došlo. Ziveli
Citat:Zašto su ga onda pobogu svi ti kojima je bio dobar ubili, ako im je toliko bio dobar ?
Zato što je odigrao svoje! Trebao im je da ih prevede iz poraženog tabora u pobednički i da izbegnu osudu za brojne zločine kao i plaćanje reparacija . . .da izbegnu dalje rasparčavanje sopstvenih khhhmm "pokrajina" i kada je sveo to obavio "kaputt"


Ja se sa ovim ne bih složio. Pa uprkos tome što je ubijen od strane ustaša i VMRO, tek 1940. godine nastaje Banovina Hrvatska (kao stidljiv pokušaj autonomije unutar Jugoslavije). A Hrvati uprkos svemu, nezavisnost dobijaju na nemačkim tenkovima. Tako da teško možemo govoriti da je ubijen zato pto je odradio svoje. Pre je ubijen jer je predstavljao faktor prepreke za ostvarivanje ciljeva staškog pokreta.


Citat:-Tako da uopšte nije čudno što su ga ubili iako je to bila šira "kombinacija" gde su oni bili samo metak ispaljen iz tuđe puške.

Ovde, ako smem da primetim, samom sebi repliciraš i samog sebe demantuješ. Ako je ispaljen metak rezultat šire kombinacije onda to znači da je uistinu predstavljao veliku smetnju ''nekome'' ko nije bio prijatelj niti Srba niti jake jugoslovenske države.

Citat:-Najprosperitetnij period Kraljevine Jugoslavije je bio Stojadinovićev

O Milanu Stojadinoviću i njegovoj ''prosperitetnoj'' politici možemo letnji dan do podne. Molim te victoria.


Citat:-Ako neka treba da podigne spomenik tom idiotu neka vrate neki od onih mnogobrojnih po Ljubljani(beše li ih 5 ? ) ,Varaždinu i kojekuda

Imamo Brozove ulice, imamo ulicu Benjamina Kalaja, a ulicu svog vladara, pobednika u tru rata nemamo. I onda se čudimo što smo ovde gde jesmo.


Citat:-Osim kačaka .. sve pobrojane neprijatelje dobili smo u miraz sa Sandrovom Jugoslavijom ! Šta mi to treba da tražimo u Albaniji ?!

Netačno, aktivnost VMRO je usmerena na probem sa Makedonijom koja je pre Jugoslavije u sastavu Srbije. Victoria, da li ti shvataš da si u ovom komentaru u istoj liniji sa komuncima i ostalima koji za sva zla na Balkanu kao uzročnike vide ''velikosrpsku hegemoniju''.


Citat:-Ako nekome padne na pamet da mu podiže spomenik na protestu se možda nađem zajedno sa komuncima . .. e to mu tek neću oprostiti

Mislim da si na ovoj temi svojim stavom odbranio i rehabilitovao sve odluke u Jajcu. Smile

Dopuna: 25 Jan 2018 0:14

ltcolonel ::Napisano: 24 Jan 2018 4:00

Jovane Nenade uzmi pa iščitavaj VIII tom Les armees francaises dans la Grande guerre imaš dokumenata o kojima me pitaš koliko hoćeš.


Đokiću, ja o klintzi o ploču. Gde je zvanični dokument sa Pariske mirovne misije o onome što si hrabro izneo kao tvrdnju. Kakvi dokumenti i mape operacija vojske u toku rata, pobogu čoveče božji!?! Daj mi dokument gde je taj i taj zvaninik Francuske ili Engleske ponudio Pašiću i kralju Veliku Srbiju a ovi odbili. Kakve operacije vojske i kakvi bakrači?


Citat:A o tome kako Srbi nisu ništa znali o Londosnksom ugovoru pročitaj iz prve ruke

Aman, čoveče, izvor - dokument kojim potvrđujemo da su Srbi zvanično dobili Bosnu, Dalmaciju, Slavoniju Londonskim ugovorom.

Dopuna: 25 Jan 2018 0:17

ltcolonel ::Napisano: 23 Jan 2018 23:56
O tome šta su saveznici smatrali kao neotuđivo deo Srbije imaš u mnogim kojim knjigama i tekstovima o stvaranju rečne ratne flotile, ratne mornarice, vazduhoplovstva itd.


Počeo si ko Samardžić. Kad god mu neko zatraži dokaz za neku njegovu tvrdnju on se poziva na svoje pisanije u stilu - imate u mojim knjigama ''Ravna gora pobediti mora'' str. 94. Very Happy

Ako imaš izvor, pošalji brate mili, pa da nsatavimo.

offline
 • yrraf  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 2074
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Ne znam, iz ove perspektive, sa današnjom pameću, deluje da je formiranje Jugoslavije bilo tragično za srpske interese, mada realno, situacija je postala nepopravljiva tek sa nasilnom federalizacijom iste od strane jedne nelegalne partije bez ikakvog legaliteta i legitimiteta usred svetskog rata. Jedino je unutrašnje uređenje Jugoslavije bazirano na etnički definisanim administrativnim jedinicama moglo da spreči nesreću koja se kasnije desila.
Ja Aleksandru samo zameram što pre ujedinjenja nije, po receptu Vojvodine, jasno stavio do znanja koje teritorije ulaze u Jugoslaviju kao deo kraljevine Srbije, a koje su neke druge federalne jedinice. Čist račun, duga ljubav. Stvarno je žalosno da i dan danas preko milion i po Srba živi izvan Srbije po državama crtanim od strane partije protiv svoje volje. Čini se da je tada to moglo jasno da se definiše, pravno zacementira javnim plebiscitom naroda u tim krajevima i da se osigura da smo svi u jednoj državi čak iako se ostala „braća“ predomisle. A nije baš da nije i tada bilo otpora ideji ujedinjenja kod Hrvata, Slovenaca i Muslimana. Dobar deo njihovih elita nije bio protiv AU monarhije a to je samo po sebi trebalo biti identifikovano kao ozbiljan rizik.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4068
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 25 Jan 2018 0:38

Jovane Nenade osnovni metodološki pristup je da ne treba ja tebi da bilo šta dokazujem. Moj stav je naučno verifikovan. Postoje moje knjige i radovi na tu temu koji su naučno verifikovani. Najpre od strane verifikovanih recezenata (akademika Stojančevića, Popova, Ekmečića, zatim Bjelajca itd) a zatim od stručne i naučne javnosti i koji su već više od dvadeset godina usvojeni u srpskoj nauci i niko ih već 20 do 25 godina ne dovodi u pitanje. Ako sam pogrešio izvoli savij papir pa dokaži da sam pogrešio. Na tebi je da dokazuješ da nisam u pravu a ne ja da tebi dokazujem da sam ja u pravu. Pogotovo što sam ja potpisan pod punim imenom i prezimenom kao neko ko ima 3 monografije M41 i 9 monografija M42 ne računajući još oko 40 drugih monografija i preko 500 stručnih i naučnih radova. Šta znači 3 monografije M41 i 9 monografija M42 nek ti objasni neko ko se bavi naukom. Dakle, nigde u svetu ja tebi ne bi bio dužan da nešto dokazujem već ti meni.
Završena priča.

Dopuna: 25 Jan 2018 0:40

Da bi ja i ti nastavili dalju raspravu najpre se potpiši punim imenom i prezimenom i napiši šta si objavio u životu od stručnih i naučnih radova.
Ne mora monografije daj stručne i naučne radove.
KRAJ

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 2254

Napisano: 25 Jan 2018 0:44

yrraf ::Ne znam, iz ove perspektive, sa današnjom pameću, deluje da je formiranje Jugoslavije bilo tragično za srpske interese, mada realno, situacija je postala nepopravljiva tek sa nasilnom federalizacijom iste od strane jedne nelegalne partije bez ikakvog legaliteta i legitimiteta usred svetskog rata. Jedino je unutrašnje uređenje Jugoslavije bazirano na etnički definisanim administrativnim jedinicama moglo da spreči nesreću koja se kasnije desila.
Ja Aleksandru samo zameram što pre ujedinjenja nije, po receptu Vojvodine, jasno stavio do znanja koje teritorije ulaze u Jugoslaviju kao deo kraljevine Srbije, a koje su neke druge federalne jedinice. Čist račun, duga ljubav. Stvarno je žalosno da i dan danas preko milion i po Srba živi izvan Srbije po državama crtanim od strane partije protiv svoje volje. Čini se da je tada to moglo jasno da se definiše, pravno zacementira javnim plebiscitom naroda u tim krajevima i da se osigura da smo svi u jednoj državi čak iako se ostala „braća“ predomisle. A nije baš da nije i tada bilo otpora ideji ujedinjenja kod Hrvata, Slovenaca i Muslimana. Dobar deo njihovih elita nije bio protiv AU monarhije a to je samo po sebi trebalo biti identifikovano kao ozbiljan rizik.


Ne znam koliko je bilo moguće prepusati recept iz Vojvodine. Prvo, skupštine Banata i Bačke proglasile su ujedinjenje sa Srbijom, baš kao i Podgorička skupština. Preko Drine, uz saglasnost sva tri naroda, uključujući i Srbe prečane, formirano je Narodno veće Slovenaca, Hrvata i Srba u sklopu formirane (nepriznate) države Slovenaca, Hrvata i Srba (činili su je današnja Slovenija, Hrvatska, Dalmacija,Bosna i Hercegovina i Rijeka) Ova tvorevina je kao celina pristupila ujedinjenju sa Kraljevinom Srbijom, ne iz delova. Ono pto je kralj Aleksandar uradio, a što lično vidim kao dobar potez jeste podela države na banovine i to tako da od devet banovina u njih šest srpsko stanovništvo činilo je većinu. Ova podela na banovine naišla je na otpor aleksandrovih protivnika, mahom hrvatskih ekstremista i komunista koji su ga optuživali da je Aleksandar pod plaštom integralnog jugoslovenstva nstavio sa sprovođenjem politike srpske hegemonije u Jugoslaviji.

Dopuna: 25 Jan 2018 1:28

ltcolonel ::Napisano: 25 Jan 2018 0:38

Jovane Nenade osnovni metodološki pristup je da ne treba ja tebi da bilo šta dokazujem. Moj stav je naučno verifikovan.


Kakav je to pristup i stav? Šta si ti? Gospod Bog pa da se bilo koje tvoje tvrdnje (tačne ili netačne) ne dovode u pitanje samo na osnovu tvojih referenci. Bilo na temi istorije, bilo na temi o vojn-tehničkim dostignućima (pratim i to iako se ne uključujem) svuda ti je prvi argument tvoje ime i prezime i taj nejebavajući stav da je shodno tome, tvoja tvrdnja neupitna. I sad mi svi treba da drhtimo u kolenima i da zaćutimo na sami pomen tvog imena i tvojih referenci. Nikad čuo za tebe čoveče nisam niti me zanima ko si. A i da jesam čuo, za mene si ti ovde samo ltcolonel, baš kao i victoria, jazzbar, lucie kvint i drugi. Ako si već odlučio da se spustiš među nas neuke smrtnike i plebs i vodiš sa nama (polaskanima) neformalne i ravnopravne polemike onda nam dozvoli i taj luksuz i ''bezobrazluk'' da ti postavimo pitanje izvora tvojih tvrdnji.Citat:Postoje moje knjige i radovi na tu temu koji su naučno verifikovani. Najpre od strane verifikovanih recezenata (akademika Stojančevića, Popova, Ekmečića, zatim Bjelajca itd) a zatim od stručne i naučne javnosti i koji su već više od dvadeset godina usvojeni u srpskoj nauci i niko ih već 20 do 25 godina ne dovodi u pitanje.

Ovo opet nije dokaz da si u pravu glede tvrdnji koje su juče izneo. Ne vidim razlog što to radiš.
Primera radi, da si one tvrdnje od juče izneo u zvaničnoj formi, morao bi da ih potkrepiš dokazima, ne možeš se pozivati na prethodne recenzije. Valjda toliko znaš o tome.

Citat:Ako sam pogrešio izvoli savij papir pa dokaži da sam pogrešio. Na tebi je da dokazuješ da nisam u pravu a ne ja da tebi dokazujem da sam ja u pravu.

Pobogu čoveče, jel čitaš ti šta napišeš?
Pa valjda ti treba prvo i pre svega svoju tvrdnju da dokažeš, a ne da ja dokazujem ''na suvo'' da ti nisi u pravu. Konstatno brkaš lončiće i gaziš metodološka pravila.
Zamisli kada bi struka iz bilo koje oblasti reagovala i opovrgavala svaku tvrdnju ponaosob koja nije potkrepljena dokazima. Na šta bi to ličilo?
Đokiću, prvo onaj koji nešto tvrdi, da neke dokaze a onda se ti dokazi uzimaju u razmatranje.
(kad moram s tobom ko sa malim detetom)

Citat:Pogotovo što sam ja potpisan pod punim imenom i prezimenom kao neko ko ima 3 monografije M41 i 9 monografija M42 ne računajući još oko 40 drugih monografija i preko 500 stručnih i naučnih radova. Šta znači 3 monografije M41 i 9 monografija M42 nek ti objasni neko ko se bavi naukom.

Eto ga on opet o imenu i prezimenu i svojim radovima. Đokiću, tvoji radovi, sve tri monografije M41, tih 9 monografija M42, 40 drugih monografija i svih 500 stručnih i naučnih radova, uz svo dužno poštovanje, nisu dokaz tvoje nepogrešivosti. Niti ti dozvoljavaju da u razgovorima mašeš njima umesto dokazom za neku tvrdnju.

Citat:Dakle, nigde u svetu ja tebi ne bi bio dužan da nešto dokazujem već ti meni.

Pa šta radiš ovde onda čoveče, idi u SANU.
Ovde smo ti i ja prijatelju, potpuno ravnopravni. RAVNOPRAVNI. U raspravama forumskog tipa svaka šuša popud mene može da dovede u pitanje tvrdnju polubožanskog bića poput tebe i da sa punim pravom traži dokaz za svaku tvrdnju koju izneseš. Doduše, ovo drugo, mislim da važi i u real-life varijanti.
To jest, Đokiću, svuda u svetu ti si dužan da dokažeš ono što tvrdiš bez obzira ko si i šta si. Pa taman da si Bogorodica.

Citat:Da bi ja i ti nastavili dalju raspravu najpre se potpiši punim imenom i prezimenom i napiši šta si objavio u životu od stručnih i naučnih radova.
Ne mora monografije daj stručne i naučne radove.


Ne ne, potpukovniče. Da bi ti i ja nastavili dalju raspravu ovako ćemo. Ti ćeš za svoju senzacionalnu tvrdnju da spremiš dokaze. Ti dokazi će biti pravi BUM u novijoj istoriji. Onda napiši knjigu, ja ću da nađem izdavača, prodaćemo to u zilion primeraka - namlatimo pare i, odemo tamo gde je sve počelo. U Stopanju na jagnjetinu.

Do tada, nema nastavka rasprave dok ne spremiš dokaze.

K R A J

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 14142

@amstel
Razumem šta želiš reći. Uvek je najveća krivica na liderima, međutim kod Nemaca nema nikakvog govora samo o pojedinačnoj krivici. Desetine miliona su učestvovale direktno ili indirektno. Smatram da je kod njih izražen poslušnički mentalitet i disciplina. U svemu postoji mera. Tako disciplina jeste suštinski dobra. Nikako ukoliko se nameće raznim uslovljavanjima, gde se gubi lični identite radi kolektivnog ili zadovoljenja nekih "normi". Tu je njihova snaga. Hića im je milkio ego i emocije, zloupotrebio celokupni aparat, a barem pola nacije je kliktalo od ushićena u ekstazi. Kad su najbolji, naj, naj, naj ...

Što su se skoro zezali u jednoj emisiji, ako si Amerikanac i nemaš dozvolu sešćeš u auto i onda je nabaviti. Kod većine Nemaca ako nema dozvole, nema pomišljanja da se sedne u auto.

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 3260

ltcolonel ::Napisano: 25 Jan 2018 0:38

Jovane Nenade osnovni metodološki pristup je da ne treba ja tebi da bilo šta dokazujem. Moj stav je naučno verifikovan. Postoje moje knjige i radovi na tu temu koji su naučno verifikovani. Najpre od strane verifikovanih recezenata (akademika Stojančevića, Popova, Ekmečića, zatim Bjelajca itd) a zatim od stručne i naučne javnosti i koji su već više od dvadeset godina usvojeni u srpskoj nauci i niko ih već 20 do 25 godina ne dovodi u pitanje. Ako sam pogrešio izvoli savij papir pa dokaži da sam pogrešio. Na tebi je da dokazuješ da nisam u pravu a ne ja da tebi dokazujem da sam ja u pravu. Pogotovo što sam ja potpisan pod punim imenom i prezimenom kao neko ko ima 3 monografije M41 i 9 monografija M42 ne računajući još oko 40 drugih monografija i preko 500 stručnih i naučnih radova. Šta znači 3 monografije M41 i 9 monografija M42 nek ti objasni neko ko se bavi naukom. Dakle, nigde u svetu ja tebi ne bi bio dužan da nešto dokazujem već ti meni.
Završena priča.

Dopuna: 25 Jan 2018 0:40

Da bi ja i ti nastavili dalju raspravu najpre se potpiši punim imenom i prezimenom i napiši šta si objavio u životu od stručnih i naučnih radova.
Ne mora monografije daj stručne i naučne radove.
KRAJPar reči o metodologiji. Iako je istorija najmanje nauka ipak i ona sledi osnovne logičke principe, koji važe za sve nauke i naučna istraživanja. Kod tebe konstantmo primećujem par logičkih grešaka koje ne bi smeo da imas kao naučnik: nabrojaću dve koje su za tebe konstanta u svakom postu.

- argument iz autoriteta na koji se uvek pozivaš. Ja sam istoričar sa masom radova sledi da je moja tvrdnja tačna kraj. Vi niste nista napisali i to je to ja i vi nemamo sta da pričamo.
- ad hominem gde odmah napadas sagovornika ne pričajući o temi nego vredjas njega
- treće i najvažnije u NAUCI SE DOKAZUJE UVEK POZITIVNO A NE NEGATIVNO. TERET DOKAZIVANJA JE NA ONOM KO KAZE DA NESTO JESTE A NE NA ONOME KOJI KAZE KAKO TO NIJE. A ti ne ti trazis od sagovornika da dokaze kako to sto tvrdis nije tačno. Od tebe se traze dokazi zvanični ti postavljas svoje radove i pozivas se opet na autoritete.

Kao naucnik moras voditi računa o logici...ona je osnova svih nauka...

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2006

Citat:O Milanu Stojadinoviću i njegovoj ''prosperitetnoj'' politici možemo letnji dan do podne. Molim te victoria.

Pogledaj ekonomske pokazatelje . . . fabrike,gradove(na primer NBGD) ,rešavanje nagomilanih seljačkih dugova . . . čovek je "SUHI GENIJE " za finansije i ekonomiju Ziveli
-Sandro je odigrao svoje samim stvaranjem SHS(Jugoslavije) odmah nakon Rapala je postao suvišan . .. a nemoj neprijatelje Jugoslavije odmah svrstati u neprijatelje Srbije . .. na primer Italijane Very Happy
Genijalni Milorad Pavić je rekao :"Srbija će nadživetii Jugoslaviju ! "
-Jugoslaviaj,JNA,Tito,komunizam . . . .četiri LEŠA za koje uporno i dalje vezuju Srbe nekekvom jugonostalgijom a za turskog zemana najstrašnija kazna nije bila nabijanje na kolac već kada živog čoveka vežu za leš da se sa njim raspada !
-Nije problem federalna Jugoslavija(naprotiv) već sastav Federacije i granice . .. da je fedralizovana npr. 1927 (ili ranije) ne bi bilo tragedije 1941 . . .1991-e pa ni naredne tragedije koja sledi.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 2254

victoria ::Citat:O Milanu Stojadinoviću i njegovoj ''prosperitetnoj'' politici možemo letnji dan do podne. Molim te victoria.

Pogledaj ekonomske pokazatelje . . . fabrike,gradove(na primer NBGD) ,rešavanje nagomilanih seljačkih dugova . . . čovek je "SUHI GENIJE " za finansije i ekonomiju Ziveli


Uključujući i malverzacije pod nazivom ''Dva odsto ratne štete'' . Ili one kada je osnovao Englesko-srpsku banku 1919. godine kada je lažirao unos inostranog kapitala (nije uneta ni para stranog kapitala već je novac pribavio preko milionskih kredita drugih banaka). Banka je ugašena već nakon dve godine postojanja 1921. godine. Za to vreme bavila se švercom deviza i valuta i apsorbovala je velike uloge na štednju mase sitnih ulagača koji su padom banke izgubili svoje uloge. Drugi čovek banke Utješinović je zbog ovofa osuđen na nekoliko godina robije (pokušao da se ubije pištoljem zbog toga) a Stojadinović nikada nije odgovarao.
Ima toga još o Milanu. Čovek je bio Karić i Mišković bre.
Obaška što je 50ih godina sarađivao sa obaveštajcima UDBE . U zamenu za saradnju, iz zatvora mu je pušten brat Dragomir te da UDBA prekine aktivnosti protiv njega.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 869 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 6 sakrivenih i 810 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Acronis, Atenjanin89, b_z_b, black venom, blackjack, Bluper, Bobrock1, Boris BM, branko7, Bubimir, chichabg, comi_pfc, DH, Drazenbg, FOX, Frunze, gordana.trene, Istman, ivica976, JOntra, Još malo pa deda, kybonacci, ladro, Lazarus, Leonov, Nikolaa11, novator, obraobostan, Panter, pein, Pohovani_00, powSrb, Qwertyuio, rodoljub, royst33, Sale.S, Sale1423, Skakac7, slonic_tonic, Smajser, Sr.Stat., stagezin, Steeeefan, stegonosa, stokssone, Toni, Tschetschen, vladulns, W123, wulfy, zhuki8, 125