Prvi vojni srpski avioni

1

Prvi vojni srpski avioni

offline
 • Pridružio: 18 Apr 2009
 • Poruke: 74

Mislim da se o ovoj temi ne pise dovoljno. Za pocetak evo ovoliko:
R.E.P.
Dva aviona su zarobljena na železničkoj stanici u Nišu X 1912g.koji su bili namenjeni Turskoj.Naime posle objave rata Turskoj sve što se zateklo u Srbiji a namenjeno Turskoj je zaplenjeno kao ratni plen.
To su bili avioni Francuskog proizvodjača R.E.P. (Robert Esnault-Pelterie) tip K sa motorom GNOME OD 70 ks.Bio je metalne konstrukcije presvučen platnom.Na repu su imali ucrtanu Tursku zastavu.U literaturi se može naći da je tipK bio po izgledu najsličniji tipu K.80,ali je imao slabiji motor nasledjen od predhodnog tipa.
Ovo su inače prvi avioni u Srpskoj vojsci.
Avion je prenesen u Beograd na tadašnji aerodrom na Banjici.(to je na mestu gde se danas nalazi bolnica VMA).Avion je bio u rukama vojske koja je htela da ga koristi u balkanskom ratu.Kako naši avijatičari poslati mu Francusku na obuku za pilote, nisu jos bili u Srbiji ,angažovan je Rus Agafonov i njegov mehaničar Sevaljev.Montirali su avion i vojska je tražila da Agafonov izvrši jedan dugašak probni let,i to Beograd-Niš-Ćuprija-Smederevo-Beograd.Na tom letu su imali problema i to na deonici Niš-Ćuprija su pri sletanju imali manji kvar,koji su odmah poravili,a na deonici Smederevo –Beograd baš na prilazu Beogradu navisini od 2000m nestalo je dotok goriva u motor.Avion je u strom luku počeo da pada,Sevaljev je pokušao da poravi kvar u letu, ali nije uspeo i avion se pri strmom spuštanju prevrnuo.Zahvaljujući prisebnosti i iskustvu letači su ostali ne povredjeni.Posle ovoga avion je demontiran i prenesen na Banjicu,a motor je prenesen u hotel Pariz u Beogradu ,gde su avijatičari stanovali.
Tu je motor rastavljen da bi ga očistili.Medjutim nepažnjom radnika koji su ga čistili ,jedne večeri se upalio benzin kojim je čišćen motor i desila se jaka eksplozija ,a apotom i gust crn dim kuljao iz sobe gde je to radjeno. Radnici su bili ozbiljno povredjeni i poslati u bolnicu,a motor je posle par dana montiran.
Pilot Voislav Novičić je na jednom od ovih aviona leteo tokom 1915g. na aerodromu kod Požarevca.Kasnije su slabo korišćeni najviše zbog nedostatka pilota.Pri povlačenju ka Albaniji su uništeni .

Dopuna: 24 Avg 2009 20:04

FARMAN 20
Prvi Srpski piloti su bili u Francuskoj u školama Bleriot i Farman .Po zavšetku školovanja pilota u ovim školama oni su kupili avione na kojima su i učili letenje.
Avion koji je kupila Srbija je bio Anri Farman 20 za one koji su bili u Farmanovoj školi : narednik Mihajlo Petrović,poručnik Jovan Jugović,podnarednik Voislav Novičić.Nabavljena su 3 primerka sa motorom GNOME sa 80 ks. Stigli su u Srbiju decembra 1912g i stacionirani su kod Niša.
Tu su vršeni probni letovi, medjutim prilikom tih proba uništena su dva aviona,jer su piloti hteli da osvoje što je moguće više letačkog iskustva,pa su leteli i zimi 1912/13.Novičić je polomio svoj avion pri sletanju, a on sam je bio u bolnici zbog povreda.Jugović je pak znatno oštetio svoj avion pri poletanju.Posle ovoga se došlo do zaključka da piloti iz Farnanove škole nisu sigurni kao letači,ali i sam avion je bio neobično težak za letenje.
Preostali avion je korišćen u opsadi Skadra 1913g.Po dolasku je bilo loše vreme,a onda je usledio jedan jep ,i Srpski piloti su to odmah iskoristili i Jugović je sa Farmanom izvršio probni let od 13 min.i uspešno sleteo.Posle njega u avion je seo narednik Petrović.Po poletanju uleteo je u snažnu vazdušnu struju(remu,kako su piloti tada zvali),koja je snažno uzdrmala avion,puklo je remenje koje je držalo pilota i on je ispao iz aviona.Tada je uništen i poslednji primerak tog aviona u posedu Srpske avijatike.Kasnije ovi avion više nisu korišćeni u Srbiji.
Avioni su bili beli ,zbog laka kojim je platno prebojeno,a zbog odlaska za Skadar ,avion dobija Srpsku trpbojnicu na vertikalnom stabilizatoru,a odozdo na krilima isto trobojnica od polovine krila do kraja.
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • KUZMAR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 25 Feb 2011
 • Poruke: 5349

Vec par dana Vecernje novosti objavljuju feljton ``Krila Srbije`` o pocecima srpske avijacije.

Link za prvi nastavak

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=16&.....title_add=offline
 • Pridružio: 18 Apr 2009
 • Poruke: 74

BLERIOT XI

Jedan od najviše i najuspešnije korišćenih aviona u Srpskoj vojsci ,do odlaska na Krf je bio Bleriot XI.Po zavšetku školovanja pilota u školama Bleriot i Farman, u Francuskoj oni su kupili avione na kojima su i učili letenje.
Tako su decembra 1912g. Posle silnih peripetija stigla u Srbiju:

Jedan jednosed BLERIOT tip XI sa motorom GNOM 50ks. MILITARIE

Dva dvoseda BLERIOT XI sa motorom GNOME 70 ks. XI ARTILLERIE

Avioni su stacionirani u Nišu na Trupaljskom polju.Prvi borbeni letovi su bili kod Skadra 1913g.Po prvobitnom planu trebalo je da krenu jedan jednosed i jedan dvosed i oni su zbog toga dobili oznake,srpsku trobojnicu.Medjutim na insistiranje ruskog pilota Kirštajna spremljen je drugi avion,tako da je za Skadar spremljen dvosed Bleriot.Sa njime su piloti potporučnik Živoin Stanković i podnarednik Miodrag Tomić izvršili nekoliko uspešnih izvidjačkih letova.Interesantno je da su neke letove posmatrali vojni izaslanici Francuske, SAD,Engleske i Španije jer njihova vazduhoplovstva nisu imala ratnog iskustva.Avioni su korišćeni i u drugom balkanskom ratu .Tada su kod Kumanova stacionirana sva tri Bleriot-a i piloti poručnik Miloš Ilić,Stanković i Tomić.Tu su izvršili nekoliko letova koji nisu bili uspešni kao kod Skadra.Zanimljivo je da se Tomić na letu iznad Krive Palanke sreo sa bugarskim avionom ,ali nisu imali oružije pa su se pozdravili mahanjem ruke.
Avioni su uspešno korišćeni i u prvom sv.ratu,za izvidjanje neprijatelja.Tomić je svoj avion jednosed nazvao ORLIĆ.Posle Cerske bitke ostao je sposoban za let jedino Tomićev ORLIĆ.Sa ovim avionom je Tomić učestvovao u prvoj vazdušnoj borbi na srpskom frontu u I S.R.Naime, bio je u izvidjanju Sremskih sela,i na povratku iznad Mišarskog polja jedan Ausrougarski avion otvorio vatru.Tomić se spasio naglim poniranjem.Po povlačenju austrougarske na početku Prvog Svetskog Rata pronadjen je jedan nov BLERIOT XI-2 dvosed sa motorom od 80ks.Tada je to bilo znatno pojačanje jer su ostali bili istrošeni.
Po dolasku Francuske eskadrile u Srbiju ,dospela su i dva BLERIOT XI -2 (80KS)dobro očuvana, a avioni koji su korišćeni u balkanskim ratovima su kao istrošeni otišli u rezervu.Tomić je na jedan od njih postavio mitraljez ŠVARCLOZE, i to je bio prvi srpski naoružani avion.Dobio je ime OLUJ.Korišćen je u borbi a jedna je bila iznad Požarevca 1915g,kada je jedan nemački avion iznenadjen vatrom pobegao preko Dunava.
Korišćeni su sve vreme povlačenja srpske vojske,i polako su se trošili ili su bili uništeni.Tomić je sa svojim avionom prebacivao preko planina oficire i naredjenja,a nekoliko puta je prebacivao stotine hiljada dinara u zlatu za hitnu nabavku hrane i drugih potreba.Najduže je na njima leteo Tomić na OLUJ i to do 24 XII 1915g.
Avioni su bili u biji laka,kojim je prebojeno platno,belo žućkasto ,prednji deo trupa je bio od alunijumskog lima,oznake su bile srpska trobojka na vertikalnom stabilizatoru i na polovini krila do kraja krila i to samo odozdo.Po dolasku Francuske eskadrile,dobijaju izmenjenu francusku oznaku,plavi krug u većem crvenom.Uleto 1915g stigla su dva školska aviona BLERIOT PINGUIN,koji su kupljeni za pilotsku školu u Požarevcu.To su avioni sa skraćenim krilima,da ne bi mogli da lete.Ubrzo su oba pitomci polomili.Dopuna: 29 Sep 2009 19:36

DUKS – BIPLAN
Avion je kupljen za Ruskog pilota ,kojeg je angažovala Srpska vlada u Moskvi.Stigao je 1 XI 1912g.sa mehaničarem(Savaljev).
Avion je napravljen za konkurs Ruske vojske.Nije prihvaćen ,ali je jedan primerak kupio arhimandrit Mihajlo u jesen 1912g na zahtev Srpske vlade.Po dolasku je ustanovljeno da ima slabiji motor (Gnom 50 ks), od kuplenog (Gnom 70 ks).Po dolasku odmah je upućen u Prilep gde je pilot Agafonov trebalo da leti.Medjutim loše vreme i slab motor je ovo onemogućilo.Kod Skoplja su na ovom avionu leteli i naši piloti Mihalo Petrović XII 1912g a posle i Jovan Jugović i Vojislav Novičić.Posle ovoga je otpušten ruski pilot(nije hteo da leti iznad neprijateljske teritorije),pa je avion upućen u opsadi Skadra III 1912g,sa novim pilotom Kirštajnom(mehaničar Bžensinski).Po pogibiji Petrovića postavljen je motor sa Farmana postavljen na Duks.Po povratku u bazu u Nišu,na ovom avionu su vršeni trenažni letovi.
Pored ovog posedivali su i još jedan ruski avion Farman VII , bili su slabi i krhki tako da je novinar Večernjih novosti 23 I 1913g izveštavajući o obrazovanju Avijatičarske komande u Nišu navodi ,koje sve avione imamo i ,,dva aparata ruske proizvodnje koji nisu ni za kakvu upotrebu,,
FARMAN VII
Ovaj avion je kupila redakcija lista Novije vremja iz Rusije i poklonili Srpskoj vojsci.Kupljen je u Francuskoj.Na ovom tipu su leteli Srpski pitomci u Francuskim školama letenja,a kasnije i u pilotskim školama oko Soluna , za vreme Solunskog fronta.

offline
 • Pridružio: 18 Apr 2009
 • Poruke: 74

MAURICE FARMAN MF 11
Na zahtev naše vlade Francuzi su poslali celu eskadrilu,što je u ono vreme bila znaćajna sila.Stigli su u Niš 15 III1915g.,sa 12 aviona sa motorima RENO od 80ks. I sa rezervnim delovima i svom ostalom opremom za samostalno delovanje.Ovi avioni su bili za višestruku upotrebu od izvidjača do bombardera.Kasnije su prebačeni na Banjicu kod Beograda.Francuzi su se pokazali kao hrabri i uspešni letači,za razliku od plaćenika.Tokom celog leta 1915g. avioni su imali prevlast u vazduhu.Sa ovim avionom su piloti Tirpen i mitraljezac Manjoni 9 juna 1915 su postigli prvu vazdušnu pobedu na Balkanu,oborili su jedan neprijateljsi avion koji je bombardovao Kragujevac.Na ovom avionu je ucrtana prva Srpska oznaka,prepravljena Francuska,veliki plavi krug i malji crveni u sredini.Kako se povlačila vojska ,tako su i avioni preletali,tako da su 16 novembra 1915g.uništeni najlošiji avioni a preostali preleteli za Prizren.Odatle za Skadar.Samo pet aviona je bilo za letenje ali su i oni bili istrošeni i korišćeni su samo za prenos poruka.Francuzi su ih koristili do 24 XII 1915g. i predali ih Srpskoj vojsci ,a oni su brodom otišli za Francusku.Posle su ih koristili piloti Tomić i Stanković za prenos poruka,ranjenika,oficira,pa čak i para sve dok su mogli.Zadnji je uništen 23 I 1916g kada je Tomićev avion zahvatio jak vetar i polomio ga.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2006
 • Poruke: 3215
 • Gde živiš: Gde ja zivim...

OZnake na avionima-
1912; 1916-1918.


1915-

offline
 • Pridružio: 18 Apr 2009
 • Poruke: 74

Kolega se dobro setio da napisem nesto i o oznacavanju aviona.

Onačavanje aviona se nametnulo tokom rata,jer su ratnici na zemlji u strahu pucali na svaki avion koji se pojavio,pa je prva oznaka bila Srpska trobojka.Ucrtavana je na vertikalnom stabilizatoru,ceo podeljen na tri dela,i na gornjoj strani krila polovinom dužine i celom širinom.Kod dvokrilaca ucrtavana je trobojka na gornjem krilu.Prve oznake su dobili avioni koji su išli na opsadu Skadra i to
BLERIOT XI –jednosed i dvosed
DEPERDUSEN
HENRY FARMAN HF20
Medjutim na izričiti zahtev Rusa Kirštajna spremljen je avion DUKS pa je onda ostavljen BLERIOT jednosed.
Kada su Francuzi bili u Srbiji na njihivim avionima je bila francuska oznaka.Kada su Bugari nadletali Srpske položaje trazeno je od njih i da lete nad Bugarskom.Francuzi nisu u ratu sa Bugarima pa oni to odbijaju.Zato je nadjeno rešenje,obukli su Srpsku uniformu i na avione je ucrtana nova oznaka.Francuska trobojka je prefarbana i nastala je nova Srpska.


Dopuna: 23 Apr 2010 18:50

Interesantno je da su Srpski vojnici uspeli da zarobe i nekoliko neprijateljskih aviona
LOHNER B I – 2kom

AVIATIK B II – 1kom

AVIATIK (nepoznat tip) – 1kom
Nije poznato da li ih je koristila Srpska vijska.

Komanda je imala i mehaničare 1Rus ,2 Amerikanca,i Miloje Milekić i Todor Zelić

Dopuna: 27 Apr 2010 19:23

Konstrukcija aviona
Avioni su napravljeni od drveta i prasvučeni platnom.


Na primer Bleriot je bio od jasenovog drveta,imao je veliku čvrstinu .Kroz ceo avion su prolazile čelične žice koje su još učvršćivale trup.


Krilo je bilo drveno a upravljavo se tako da se krajevi savijaju,nisu postojala krilca kao kod savremenih aviona.Rep je bio od drveta i prasvučen platnom.


.Osnovni stajni trap je bio od točkova kao kod bicikla,na metalnoj cevi,i spojeni sa trupom drvenim upornicama.Zadnji deo stajnog trapa je bio od drveta elastično vezan za drvenu konstrukciju trupa.Drveni delovi su bili u prirodnoj boji prelekirani,krila u boji lakiranog platna,pokrivač motora od alumijuma.


Zadnji deo stajnog trapa-drljača


Kabina Blerioa

offline
 • Pridružio: 22 Okt 2009
 • Poruke: 449
 • Gde živiš: Boka kotorska

Njepor je bio jedan od boljih aviona WWI a letjeli su ga i srpski piloti. Postojalo je i Njeporsko odjeljenje srpske vojske sa majorom Brankom Vukosavljevićem na čelu koje je djelovalo na Solunskom frontu i prilikom njegovog proboja.

offline
 • Pridružio: 18 Apr 2009
 • Poruke: 74

Avion R.E.P. je bio crvene boje,koja je ostala sve do 1S.R. kada je i on prefarban,pokrivač motora je bio od aluminijuma i nije bojen,stajni trap je bio tamno siv , žice crne.Dopuna: 20 Maj 2010 19:04

Anri Farman 20 je bio,gondola za posadu donju deo u boji lakiranog drveta ,gornji deo lakirano platno,rezervoar u boji metala,drveni delovi lakirani kao i žice.Krila i rep su bili lakirano platno.Ostali metalni delovi crni,elisa u boji drveta,a zadnji deo stajnog trapa je bio od aluminijuma.


Svi avioni su bili u boji lakiranog platna,ali vremenom,su postajali žućkasti.Na izgled aviona je uticao i popravak platna koji se cepao,pa su zakrpe bile svetlije.Zakrpe su stavljane i na mestima gde je bila trobojka,tako das u izgladali šareno.Pred početak 1S.R. svi avioni su prefarbani.

offline
 • RiV 
 • Građanin
 • Pridružio: 25 Okt 2006
 • Poruke: 289

Ne verujem da je avion pravljen od Jasena, cak stavise mislim da je apsurd Jasen je kvalitetan za parket i po tezini je slican hrastu. Za avijaciju se koristi najcesce u savremenoj aviojaciji Omorika ili neki derivat
lagano a jako drvo ( camovina sto bise kod nas rekl'o jel) sto sam i objasnjavao u topicu o samogradnji aviona. A prateci gradju o pravljenju starih aviona nigde nisam video da se spominje jasen..

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

Pa sad, ako hocete lako, a jako drvo, onda uzmite brestovinu. Nije mnogo laka, ali je zato dovoljno jaka da nosi top, a ne avion od dvestotinak kila. Jasen je dobra opcija, posto je laksi od brestovine.

Molim za objasnjenje, odakle su slike? Ne sa kojeg sajta, nego bas gde su snimljene?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 760 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 5 sakrivenih i 738 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bluper, Brana01, cojapop, darkkran, Dorcolac, DPera, kolle.the.kid, ladro, Lazarus, loon123, maCvele, mb1213, mnn2, mrav pesadinac, nick79, S2M, VP6919