Garda

120

Garda

offline
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 10245

Samo mi potvrdi i nemoj da se zamaraš više, da sam shvatio dobro. Po ceremonijalnim zadatcima P je prvi, O poslednji, A u sredini, a po borbenim (ne frontalnim) obrnuto O je prvi, a P poslednji. Ili ti A bataljon je ukoliko Varšavci provale u bastion predposlednja linija odbrane.

Ček još jednom da napravim rekostrukciju, O uvek neposredna zaštita, A počast i pratnja i P počast i straža.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25106
 • Gde živiš: I ja se pitam...

A.R.Chafee.Jr. ::Samo mi potvrdi i nemoj da se zamaraš više, da sam shvatio dobro. Po ceremonijalnim zadatcima P je prvi, O poslednji, A u sredini, a po borbenim (ne frontalnim) obrnuto O je prvi, a P poslednji. Ili ti A bataljon je ukoliko Varšavci provale u bastion predposlednja linija odbrane.

Ček još jednom da napravim rekostrukciju, O uvek neposredna zaštita, A počast i pratnja i P počast i straža.Не замарам се, задовољство ми је што желиш да знаш о овоме што више.
-Церемоније (протоколи) : то је у основи радио Пешадијски батаљон .
(он је давао и дежурну чету и дежурни вод за почаст - дешавало се да ВК просто ''бане'' у круг Гарде, или да то буде неко од високих старешина из ССНО или Прве армијске) тај посао у касаранама раде, као што знаш, састави страже који нису на дужности.

-О батаљон - телохранитељи, возачи, заставна тројка. Грували су стражу као и ми, само што смо ми то радили у самој Ужичкој (зато су нас звали ''уличари''), а они по ходницима резиденције, свим могућим вратима и пунктовима, итд. Њихово је било да гину за ВК. Било је и наше, али њима је следовало.

-Аутоматичари - наш батаљон је био ''ров испред њих'' јер му је непосредни ратни задатак у миру и било то да чува ВК и високе личности (за разлику од пешадинаца који су, како рекосмо, чували објекте, а људе тек ако су унутра).

Кад је реч о евентуалном ратном дејству и увежбавању за ту намену, и тога је било. Важно је подсетити: једног момента ГБ била је и Гардијска дивизија. И када је била ''само'' ГБ (деташирана из ЈНА и придодата Канцеларији ВК, односно тзв. ''Маршалату''), њу су подржавала три пука! Ваљевски, пожаревачки и вождовачки. Дакле, да би се дошло ратним дејствима до Тита, требало је проћи доста тога. Да не заборавим - чувен назив ''црни пук'', вождовачки пук је добио не због дисциплине или казненог карактера, већ зато што је давао почасти приликом сахрана ( Mr. Green ).
И, сад се сетих и овога: ми смо имали усиљене мото-маршеве у којима је тактички задатак било - пратња ВК и његово борбено обезбеђење, па смо релативно често имали ''туре'' по Западној Србији, али то је већ нешто што је везано за ратне штабове и склоништа. Да не заборавим и ово - можда је најатрактивније за лаике: уништење сурчинског аеродрома било је у опису посла МАД пука у Ваљеву. Њихове цеви су двапут биле ''штеловане'' ка том аеродрому.

Све у свему - борбена јединца врхунског ранга, са врло прецизно подељеним задацима.

ПС
Нисам заборавио војну полицију: они су били испод нас, на првом спрату, у истом крилу где и О батаљон, а имали су фундусе са цивилном гардеробом. Изгледали су скроз ''демоде'' са оним оделима и краватама, али су вршили посао код посета државника, кад се размиле иза масе.offline
 • Pridružio: 10 Feb 2010
 • Poruke: 3864

А када је основана Гардијска механизована пролетерска дивизија?

offline
 • Pridružio: 21 Jun 2010
 • Poruke: 514

Ako smem da pružim update koji se odnosi na gardijsku brigadu iz 2003/2004.
Brigada je imala:
1.bataljon-počasni, tada smešten u kasarnu Vasa Čarapić.
2.bataljon-mufloni :-), smešteni na Dedinju i pokrivali su straže
1.četa-Karadjordjevo, Avala, Dvor
2.četa-Užička,Dobanovci,Bukulja
3.četa-obuka

25.Vojno Policijski bataljon-davali su stražu kod GŠ, i još neke

Imala je još:divizion PVO, inžinjerijsku četu i vod veze.

Obuka je bila zahtevna, a oficiri su bili naloženi i sposobni.Moj vod je imao 4 odeljenja, 3so i 1 mitraljesko.3 mitraljeza, 6 pm 7.62 i 3 SnP i ostalo AP.
Moj brat je služio 2 godine pre mene i deo brigade je bio poslat u KZB tokom sukoba (nisu bili izloženi sukobu direktno)..
Unutar brigade često je počasni bataljon davao stražu na Dvoru, a deo 2.bataljona je bio na počastima, Koliko je nama objašnjeno u slučaju rata vrlo mali deo bi bio mobilisan ponovo u brigadu, već bi bili detaširani svuda po zemlji.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 17684

milos.cbr ::...
Obuka je bila zahtevna, a oficiri su bili naloženi i sposobni.Moj vod je imao 4 odeljenja, 3so i 1 mitraljesko.3 mitraljeza, 6 pm 7.62 i 3 SnP i ostalo AP.

Koji su bili PM, M72 ili M84?

offline
 • Pridružio: 21 Jun 2010
 • Poruke: 514

bojank ::milos.cbr ::...
Obuka je bila zahtevna, a oficiri su bili naloženi i sposobni.Moj vod je imao 4 odeljenja, 3so i 1 mitraljesko.3 mitraljeza, 6 pm 7.62 i 3 SnP i ostalo AP.

Koji su bili PM, M72 ili M84?


M84

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25106
 • Gde živiš: I ja se pitam...

MarKhan ::А када је основана Гардијска механизована пролетерска дивизија?


Хајдемо хронолошки:

-Први пут је ГБ преформирана у Гардијску дивизију ЈА новембра 1946. Тада је у свом саставу имала Штаб са деловима који јој припадају: три бригаде, коњички ескрадрон, Официрску чету, Команду објекта, Војну болницу, Војну музику, Дом гарде, те самосталне приштапске јединице: инжињерисјки и ауто-батаљом, батљон вез и вод абхо који касније прераста у чету.
- Гардијска дивизија ЈА преформирана је у марту 1948. у Команду гарде ЈА. Имала је ранг војне области (!) којих је крајем 1947. када су настале, укупно било пет. Настале су реорганизацјом тадашњих армија и Команде града Београда. Била је то и највиша формација коју је Гарда досегла у послератном периоду.. Штаб је био смештен у Топчидеру.
Дотадашње три гардијске бригаде постају пукови (задржавши стари размештај). Прва бригада - 118. специјални гардијски пук, друга - 131. пешадијски пук док се трећа бригада раздвојила на артиљеријски и противавионски пук. У то време, у саставу Команде Гарде обрфазују се пукови у Земуну и Загребу (!) - по један пешадијски пук, а у Сарајеву се формираБрдско-планински пук.
Осим 118 специјалног гардијског пука (очигледно нуклеуса гарде), све јединице су ушле у састав Четврте гардијске дивизије. Дакле, команда гарде имала је у свом саставу: четврту гардијску дивизију, 118. специјализовани гардијски пук, официрску чету, команду објекта, војна добра у Карађорђеву и Хан Пијеску, Војну болиницу,Војни суд, Војни оркстар, дом гарде и редакцију листа ''Гардист''.

Штаб је био смештен недалеко од Капије пет у улици Теодора Драјзера, а преузела је и три самостална приштапска батаљона -- везе, инжињеријски и ауто-батаљон. Армија у армији, најкраће речено.

-У току 1953. Команда Гарде је смањила своју формацију. Издвојена је четврта гардијска дивиија и непосредно потчињена ДСНО. Задржала је дотадашњи размештај и њени припадници су и даље носили гардијску униформу (само лети припадници гарде који су остали у саставу класичне гардијске бригаде на Дедињу, носили су и летње шапке).
Официрска чета тада је преформирана у Официрски батаљон.

-Специјална Гардијска бригада настала је од језгра, 118. специјалног гардијског пука- Имао је три батаљона - официрски, подофицирски и војнички и четири самосталне чете, поред још три самостална вода. Имала је Команду стна од 1954. године, вод АБХО и саобраћајно одељење војне полиције, од јануара 1960.
-Првог децембра 1961. дотадашња специјална 118 гб постаје ''само'' Гардијска бригада какву је најдуже знамо. Године 1966. формирају се два војничка батаљона и тада се појављује и тај често спомињани Аутоматичарски батаљон.
-Године 1980. после смрти ТитаГБ мења назив у Гардијску моторизовану бригаду оставши без мнохих делова. Имала је два моторизована батаљона (настала од пешадијског и аутоматичарског) и неколико специјализованих чета и водова.

-Године 1992. седмог августа, формира се Корпус специјалних јединца у чији састав су ушле : Прва оклопна бригада, 72. специјална бригада и Гардијска моторизована бригада ВЈ. У том саставу остала је до пред крај 1997. године и тада је по трећи пут постала самостална! Имам и податке после те године, али нека млађе колеге - гардисти то допуне. Биће ми задовољство да то прочитам из њихових постова.

Задовољан?

ПС
Ево и бонуса за Чефија:
Код ушћа Саве у Дунав (на самом Дунаву) били су усидрени гардијски бродови који су чинили посебан одред РРФ. То су биле речне јахте ''Крајина'', ''Шумадија'' и ''Сава''), неколико мањих чамаца, пловних пристана и хангара. ''Крајина'' је покретана са погоном на точкове (као на Мисисипију), произведена у Румунији, а била је поклон краљице Марије Александру Првом. ''Сава'' је била хидрокрилни брод типа ''Метеор'' , саграђена у СССР 1972. године.

offline
 • Pridružio: 14 Jul 2015
 • Poruke: 673
 • Gde živiš: Pripyat

Sirius ::MarKhan ::А када је основана Гардијска механизована пролетерска дивизија?

Године 1980. после смрти ТитаГБ мења назив у Гардијску моторизовану бригаду оставши без мнохих делова. Имала је два моторизована батаљона (настала од пешадијског и аутоматичарског) и неколико специјализованих чета и водова.

-Године 1992. седмог августа, формира се Корпус специјалних јединца у чији састав су ушле : Прва оклопна бригада, 72. специјална бригада и Гардијска моторизована бригада ВЈ. У том саставу остала је до пред крај 1997. године и тада је по трећи пут постала самостална! Имам и податке после те године, али нека млађе колеге - гардисти то допуне. Биће ми задовољство да то прочитам из њихових постова.

Задовољан?Pokrenuli ste interesantu raspravu, nadam se da ce neke stvari uspeti da se rascivijaju, posto su i mene neke od ovih stvari zanimale ranije ali, ali nikako da se dodoje do nekih konkretnijih podataka.

Siriuse, mislim da je kolega MarKhan mislio na jednu drugu formaciju. On misli na Proletersku gardijsku mehanizovanu diviziju koja se sastojala od tri mehanizovane brigade: 1.PGMBR (Beograd, kasnije 1. oklopna brigada) 2.PGMBR (Valjevo), 3.PGMBR (Pozarevac i Petrovac na Mlavi) plus artiljerija i PVO.

Sto se tice Gardijske motorizovane brigade u knjizi koju je napisao jedna poznatiji oficir iz te brigade i koja obuhvata i njeno ucesce u ratu 1991 on navodi sledece jedinice: dva motorizovana bataljona, dva bataljona vojne policije, oklopni bataljon, divizion PVO plus pozadina.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25106
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Једино, понављам - једино - објашњење јесте да је Четврта гардијска дивизија у међувремену (мени је тај податак негде промакао) преименована у Прву! Врло логично звучи јер све ове јединице које сте вас двојица навели налазиле су се управо у Четртој. Стицај околности је да сам у једном од тих пукова који се овде помињу као бригаде (трећи, колико се сећам, у Ваљеву) имао обуку за прелазак у ГБ (седамдесетих година то су биле касарне ''Кадињача'' и ''Жикица''). У Пожаревцу, из чијих касарни као дете и омладинац нисам избија, био је такође гардијски пук (касарна ''Вељко Дугошевић'', сада ЦоКов), са деташираним батаљоном у Петровцу. У Пожаревцу је био и артиљеријски пук (?) у касарни ''Сопот'', али није имао обележја гарде , па мислим да је био у саставу Прве армије. И, наравно, вождовачки пук (''црни пук''). Поновићу - у службеном називу они су имали номенклатуру - пук, а не бригада.

Једно је сигурно : гарда је доживела највише трансформација од свих јединица НОВ и ПОЈ, ЈА, ЈНА, ВЈ и ВС. Најпре по руском моделу и амбицијама највишег руководства, онда по потребама службе и оптималном стандардизацијом седамдесетих (тада је Тито био у животној форми, а гарда је морала да се врло флексибилно поставља према нарастућим потребама, али - пре свега! и изазовима онога чему је посвећена - безбедности ВК и протоколу).
Наравно, дочекали смо и то да с њом бришу под зато што су је поистовећивали са Титом, па и да фудбалерима одаје почаст. Што се мене тиче, ми смо могли да чувамо и црног ђавола, били смо најбољи војници оружаних снага, па нека прича шта ко хоће...

ПС
Постоје подаци и за овај период, после 1991. али ја сам свој одговор базирао на питању везаном за Гардијску дивизију. Ако коме треба, могу и ово да прецизирам, до нивоа чете.

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8565

Koji je motiv stvaranja u odnosu na Gardu imala bivša 46. ZMtBr? Da li su rasformiranjem 46-te delovi iste prešli u Gardu?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 574 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 3 sakrivenih i 558 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, Buzdovan, draggan, hyla, kihot, Kiki2004, kybonacci, ljuba, Mikisha, nenad_l, slonic_tonic, Smd, Steeeefan