Specijalna Brigada MUP-a Republike Srpske (1992. - 2004.)

1

Specijalna Brigada MUP-a Republike Srpske (1992. - 2004.)

offline
  • Master Instructor
  • Pridružio: 17 Mar 2015
  • Poruke: 410
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Uz dogovor sa moderacijom foruma, i uz moju veliku želju i insistiranje, otvaram ovu temu u nameri da se tema o SAJ-u malo rastereti i da se ne mešaju, posto s vremena na vreme brigadu spominjemo na pomenutoj temi (ja prvi).

Fokus teme trebao bi biti iskljucivo do dela preimenovanja naziva Brigada policije za antiterorističke dejstva (od 1992. do 1996. naziv Specijalna brigada MUP-a RS) u Specijalnu jedinicu policije MUP-a Republike Srpske 2004. godine.

Dotaknut cemo se nastanku SBP., njenom ratnom putu, akcijama koje je izvodila, komadantima brigade, njenoj reorganizciji 1996. i delu od 1996. do 2004. godine ...

Specijalna Brigada MUP-a Republike Srpske

Početkom 1992.g i opštim promenama u MUP-u RBIH, ali i celoj zemlji, dolazi i do promena u tada republickoj jedinici milicije za specijalna dejstva.
Promene u vidu nepoverenja kolega Muslimanske, Srpske i Hrvatske nacionalnosti jednih u druge, nošenju skrivenog oružja, nestajanju opreme, naoružanja i municije iz baze jedinice u Krteljima ali i opšte poremečenih ljudskih odnosa kuliminirali su održavanjem izbora za nezavisnost BIH i ocjepljenju od SFRJ. 29.02. i 01.03.1992. godine.

Status quo, na ivici medjusobnog obracuna svake vrste dojucerasnjih kolega odrzao se do početka meseca aprila 1992.g, kada kadar Srpske nacionalnosti predvođen komadantom Milenkom Karišikom, uz dio naoružanja, borbenih i civilnih vozila, te delom MTS-a napušta zajedničku bazu u Sarajevskom naselju Butmir, te odlazi u privremenu bazu u Rakovici kraj Ilidže, dok isto to čini i pro. Bosanski kadar jedinice predvođen Draganom Vikićem koji smestaj nalaze u domu policije u Sarajevskom naselju Mejtaš.
Uz obostrani dogovor komadanata, odlucuje se da Srpskom kadru pripadne objekat srednje škole za obuku kadrova MUP-a u Sarajevskom naselju Vraca, a Bosanskom delu dom policije na Mejtašu, zbog prenatrpanosti škole na Vracama, komadant Karišik odlucuje dati rok od 48.časova direktoru škole Huseinu Balicu da isprazni i oslobodi deo objekta kako bi se Srpski kadar jedinice mogao smestiti.

Manji dio naoružanja, opreme i starijih vozila jedinice ostaju u zajedničkoj bazi u Krteljima u Sarajevskom naselju Butmir, po obavestajnim saznanjima da taj dio opreme i oružja Alija Delimustafic tada ministar MUP-a RBIH namerava i planira isto proslediti paravojnim muslimanskim formacijama 'Zelene Beretke', Teritorijalna odbrana BIH' kao i kriminalnim grupama u gradu, Srpski kadar tada podeljene jedinice na čelu sa komadantom Karišikom i čelnim ljudima Srpskog MUP-a odlučuje da izvrši diverziju nad objektom bivse baze i svemu što se nalazi u njemu.
U diverzantskoj akciji izvršenoj u noći sa 04. na 05. april 1992.g Srpski specijalci uništavaju komplet objekat i sve što se nalazilo u njemu, ne nalazeći na bilo kakav otpor tada još mešovitog sastava policije sa Ilidže kao ni dva civilna uposlenika baze, po izvrasavanju zadataka specijalci se povlace u privremenu bazu u Rakovici.

U poslepodnevnim satima 05.Aprila 1992. po dogovoru sa direktorom srednje škole za obuku kadrova MUP-a, dio Srpskih specijalaca sa komadantom Karišikom dolazi pred školu kako bi preuzeli deo objekta, po pokušaju ulaska specijalaca u zgradu dolazi do fizičkog naguravanja a zatim i fizičkog obračuna dela muslimanskih uposlenika škole i kursista sa jedne strane i Srpskih specijalca sa druge, nedugo zatim na Srpske specijalce sa okolnog stambenog objekta i dela ulice otvara se vatra, u napad kao odlično pripremljenu osvetu za diverzantsku akciju Srpskih specijalaca noć pre nad bazom u Krteljima, ukljucuju se i pripadnici paravojnih formacija 'Zelene Beretke' i kriminalna grupa kriminalca Juke Prazine
Na Srpske specijalce vatru iz unutrasnjeg dela škole otvaraju i uposlenici škole muslimanske nacionalnosti kao i mladi kursisti, te istovremeno dolazi do oružanog sukoba kako sa njima tako i sa napadačima sa vanjske strane.
Srpski specijalci zahvaljujuci Srpskom delu kursista i uposlenika Srpske nacionalnosti ubrzo uspevaju ovladati komplet objektom srednje škole, te zarobljavaju napadače, dok se istovremeno napadačima s vanjskog dela priključuju i dojučerašnje kolege Srpskih specijalaca, specijalci predvodjeni Draganom Vikićem.
Borba oko odbrane škole sa duplo brojčanijim neprijateljem traje sve do kasnih poslepodnevnih sati, kada se u sukob ukljucuju i pripadnici JNA koji prave tampon zonu izmedju dve strane.
U kasnim vecernjim satima dolazi do pregovora izmedju dve strane, te se napadači povlace, nažalost među Srpskim specijalcima padaju i prve žrtve, u borbama ginu specijalci Mile Lizdek i Milorad Pupic, dok još pet specijalaca biva ranjeno, stradaju i dva civila Srpske nacionalnosti kao i jedan musliman, civili koji su se nasli u pogresno vreme na pogresnom mestu.

Zarobljeni napadači se isto vece prebacuju u Lukavicu, dio Srpskih specijalaca i nakon žestokih borbi ostaje na mestu kao zastita objekta srednje škole ali i naselja, dok se dio povlaci, dva dana posle svi zarobljeni napadači se razmenjuju za deo Srpskih civila, clanova porodica uposlenika MUP-a Srpske nacionalnosti koji su zarobljeni od strane paravojnih formacija ali i dela MUP-a RBIH.

Ovi događaji su ujedno i uvod u izbijanje rata u gradu Sarajevu, ali i par meseci kasnije formiranju Specijalne brigade policije Srpskog MUP-a BIH.
Specijalna brigada policije proci ce skoro sva ratista sirom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine ...

Napomena : Sve napisano jeste moje pisano secanje kao direktnog sudionika svih dogadjaja, dakle nije prepricano, preuzeto ili kopirano, takodjer molim da se ne vodi bilo kakva diskusija ili rasprava oko ovog uvodnog dela, uzimajuci u obzir ratnu tematiku i pravila foruma, ne dozvolimo da neko pokusa sabotirati ili unisti temu, a ima ih sigurno, Hvala !



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 06 Nov 2015
  • Poruke: 98
  • Gde živiš: Republika Srpska

Znači @Karalić je prijeratni specijalac i čovjek koji je učestvovao u stvaranju SPB, svaka čast. Ziveli
Još veće poštovanje od mene.

Ja htio pitati nekad davno jesi li bio u toj grupi koja je napustila bazu u Krteljima, ali mi bilo nekako glupo. Very Happy



offline
  • Master Instructor
  • Pridružio: 17 Mar 2015
  • Poruke: 410
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Sa početkom izbijanja opšteg rata na teritoriji cele države, u drugoj polovini 1992.g tadasnji čelnici Srpskog MUP-a BIH na čelu sa Mićom Stanisicem odlučuju se za osnivanje i formiranje Specijalne brigade milicije.
Za komadanta brigade postavlja se Milenko Karišik, iskusni dugogodišnji specijalac republičke jedinice milicije za specijalna dejstva.

Srpski specijalci bivse republicke jedinice, njih 48. postaju rukovodeci ljudi brigade, komadanti i instruktori, brigada se ubrzo i širi, te prima nove specijalce - pitomce, kako iz civilnog života tako i iz MUP-a ali i vojske.
Istovremeno brigada se naoružava i oprema tada u to vreme najmodernijim naoružanjem, opremom, uniformama, ali i oklopnim vozilima dobivenim posredstvom vojske Republike Srpske.

U periodu od sredine 1992. do kraja 1994. osnovano je i formirano 9. odreda brigade sa zajedničkom komandom u Janji, dok je svaki odred brojao između 200. i 250. pripadnika (+ /-)

Formacijska struktura brigade :

Komanda (Janja)

Prvi odred (Pale)
Drugi odred (Šekovići)
Treći odred (Trebinje)
Četvrti odred (Bijeljina)
Peti odred (Doboj)
Šesti odred (Banja Luka)
Sedmi odred (Prijedor)
Osmi odred (Ilidža - Sarajevo)
Deveti odred (Foča)

Najelitniji pripadnici brigade također su vrsili i obezbedjenje prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, kao i drugih visoko rangiranih čelnika Republike Srpske.

Organizacija brigade je pored odreda objedinjavala i komandu jedinice, grupu za obuku, odeljenje veze kao i logistički vod.
Svaki odred imao je svoju komandu potčinjenu glavnoj komandi u Janji, operativni deo odreda objedinjavao je po tri specijalna pešadijska voda, kao i oklopno mehanizovani vod, minobacački vod, logistički vod i odeljene za vezu.

Sa početnih 48. specijalaca koji su napustili bazu u Krteljima kraj Sarajeva, u jeku rata i najvecih borbenih dejstava brigada je brojala oko 1.800 pripadnika, od koji su 144. svoje živote položili za odbranu Republike Srpske.
Više od 400. specijalaca je teže ili lakše ranjeno, a njih 134. (po podacima iz 2012.) danas spada u kategoriju RVI.

Za ratne zasluge brigada je više puta odlikovana ordenom Petra Mrkonjića, Nemanjića, Njegoša I Prvog reda i ordenom Zasluga za narod, a jedan broj pripadnika odlikovan je ordenom Miloša Obilića, Milana Tepića i drugim.

_________________________________________________________________________________________________________________________







@Werdum1, Daleko od toga da sam nešto stvarao, a pogotovo ne nešto tako veliko i značajno, radio sam profesionalno svoj posao od početka do kraja kao i svi drugi, naravno sa zaslugama i napredovao, kao sto je i u svakoj drugoj sluzbi slucaj i prilika, mogu samo reci da nema ništa lepše u životu kada ono što radiš i voliš, ono za sta si opredelio u jednom trenutku postane od životnog značaja, kako za tebe, tako i za tvoju porodicu, narod i državu, i veruj mi u takvim prilikama svako od nas je spreman na kocku staviti ono najvrednije - svoj život, neki to nisu iskusili i nikada nece, koliko mi je krivo sto nece toliko mi je i drago, jer hvala bogu danas su neka nova i lepša vremena, bilo pa prošlo, ostaju secanja na taj period, i na one kojih više nema ...

online
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7589
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Malo datuma za podsjecanje , radi istine...
-7 Februar 1992 , selo Mehurici kod Travnika . Sastanak o "odbrani od agresije " . Po planu trebalo je zauzeti kasarne i prelaze prema Srbiji ... t.j. kontrolisati .
To je iniciralo razvoj dogadjaja u BiH , ukljucujuci desavanja na Drini..
-4 April 1992 proglasava se opsta mobilizacija od strane A. Izetbegovica ...
-4/5 April odgovor je u akciji u bazi Krtelji i preuzimanje Srpskih P.S. u SA.
( prvi put cujem da je postojao dogovor o podjeli PS , samim time jedan od vaznijih dokaza da se nije islo na preuzimanje SA... )
-5 April , pruzimanje P.Skole na Vracama ( Vraca su bila 90 posto Srpsko naselje iznad stadiona Grbavica , tu je bila P.skola ) . Eto izgleda da je bio dogovor i da je neko minirao..

-5 April , demonstracije u SA su bile anti ratne , nosena je Titina slika i oboreno je predsjednistvo i vlada...mislim da upravo u tom trenutku kada uzeta skola na Vracama ili su borbe u toku, Jukina ekipa dolazi i puca po masi i iznad glava ... To je jedan od vaznijih dogadjaja kad je uradjeno spinovanje da bi se ta masa vratila pod kontrolu i okrenula prema Vracama skoli policije koja je za njih pala ili bila pred padom....radi ispunjenja ciljeva A. Izetbegovica....

Ako je ovo trolovanje teme brisite ali mislim da je veoma vazna pozadina svih tih desavanja.....

Ali nesto sam i ja nacuo o tom dogovoru o podjeli policije ali malo znam.....

online
  • Pridružio: 01 Jan 2012
  • Poruke: 1227

offline
  • Master Instructor
  • Pridružio: 17 Mar 2015
  • Poruke: 410
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Napisano: 21 Jan 2018 16:21

goxin ::Malo datuma za podsjecanje , radi istine...
-7 Februar 1992 , selo Mehurici kod Travnika . Sastanak o "odbrani od agresije " . Po planu trebalo je zauzeti kasarne i prelaze prema Srbiji ... t.j. kontrolisati .
To je iniciralo razvoj dogadjaja u BiH , ukljucujuci desavanja na Drini..
-4 April 1992 proglasava se opsta mobilizacija od strane A. Izetbegovica ...
-4/5 April odgovor je u akciji u bazi Krtelji i preuzimanje Srpskih P.S. u SA.
( prvi put cujem da je postojao dogovor o podjeli PS , samim time jedan od vaznijih dokaza da se nije islo na preuzimanje SA... )
-5 April , pruzimanje P.Skole na Vracama ( Vraca su bila 90 posto Srpsko naselje iznad stadiona Grbavica , tu je bila P.skola ) . Eto izgleda da je bio dogovor i da je neko minirao..

-5 April , demonstracije u SA su bile anti ratne , nosena je Titina slika i oboreno je predsjednistvo i vlada...mislim da upravo u tom trenutku kada uzeta skola na Vracama ili su borbe u toku, Jukina ekipa dolazi i puca po masi i iznad glava ... To je jedan od vaznijih dogadjaja kad je uradjeno spinovanje da bi se ta masa vratila pod kontrolu i okrenula prema Vracama skoli policije koja je za njih pala ili bila pred padom....radi ispunjenja ciljeva A. Izetbegovica....

Ako je ovo trolovanje teme brisite ali mislim da je veoma vazna pozadina svih tih desavanja.....

Ali nesto sam i ja nacuo o tom dogovoru o podjeli policije ali malo znam.....


Dogovor o podeli policijskih stanica nikada nije realizovan iz jednostavnog razloga - početka rata, do realizacije tog dogovora bili su mešoviti sastavi policije, a u delovima grada poput Hrasnice, Ilidže, Hadžića, Ilijaša i Tarčina mešovitom sastavu policije prikljucena je i vojna policija JNA.
Dogovarali su se Stanisic i Delimustafic jos sa krajem februara 1992. oko toga.
Napad na skolu i na Srpske specijalce nije nista drugo nego osveta za akciju od noc ranije i pocetak realizacije planova tadasnje vlasti u Sarajevu ...

Napad na školu na Vracama je poceo malo posle dolaska demonstranata pred skupštinu, negde posle pucanja na demonstrante, na snimcima sa youtuba kada masa trazi zaklon u pozadini se cuju detonacije i rafalna paljba sa Vraca, tada civilna lica (kriminalci Juke Prazine) pucaju na mesovitu patrolu policije kod benzinske pumpe i par minuta kasnije trijumfalno dolazi druga strana specijalaca predvodjena Vikicem, deo njihovih specijalaca kao trazi napadace u pravcu Vraca a drugi deo pokusava preko tranzita doci do škole na Vrcama, u tome ih JNA sprečava i oni se onda drugim putem upucuju prema školi.
Pri tome se u hotelu Holiday Inn hapse vozac i pratilac Radovana Karadzica, te se kasne javnosti prezentiraju kao 'snajperisti sa Holiday Inna koji su pucali po demonstrantima' i ako kod njih nije nadjeno nikakvo oruzje veceg kalibra osim dva pistolja i jednog heklera.
Po izjavama svedoka datim tadasnjem CJB Sarajevo vecina njih je upucivala da je na njih pucano iz dva pravca, osnovne škole Strahimir Kranjčević i dela iza crkve svetog Josipa, sto su totalno dva razlicita stajalista, u Hagu se deo tih iskaza pokusao iskoristiti u odbrani Stanisica, ali je sud odbio navodeci da su isti su nerelevantni ...

Dopuna: 21 Jan 2018 16:24

Marko Marković ::

Na slici puška JAR-ovka nabavljena 1989. za potrebe republicke jedinice milicije za specijalna dejstva, a po pozadini mogu zakljuciti da se radi o delu Ilidže ili Dobrinje, svaka čast na fotografiji

Dopuna: 22 Jan 2018 19:22

Automat sa slike je Vektor R4 juznoafricka jurisna puska, dobi dvije poruke da se radi o FN FAL jurisnoj puski poznatijoj kao falovka, R4 je proizvoden 80.tih godina i 1989. je nabavljena kao nova puška, pred kraj 80.tih ista je nabavljena i za vojnu policijU prve vojne oblasti, a danas ako se ne varam istu koristi specijalna brigada VS.


offline
  • Pridružio: 22 Mar 2014
  • Poruke: 3484
  • Gde živiš: Bog će suditi mojim neprijateljima,mi samo ugovaramo sastanak.

Ne koristi se više u VS...

offline
  • Master Instructor
  • Pridružio: 17 Mar 2015
  • Poruke: 410
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Razliciti odredi ...




























offline
  • vnf  Male
  • Građanin
  • Pridružio: 06 Sep 2014
  • Poruke: 230

Bravo za temu! Odlična je! Na netu nađoh ovaj amblem:




Da li je i ova jedinica integrisana u brigadu ili ne?

offline
  • Master Instructor
  • Pridružio: 17 Mar 2015
  • Poruke: 410
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Cini mi se da jesu i to odredu Sekovici negde 1993. uzimajuci u obzir da je odred Sekovici formiran u martu 1993.

Zlatko Brdar, komadant 7.odreda SBP. ...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 842 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 5 sakrivenih i 798 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, Alexandar-1973, babaroga, cavatina, ccoogg123, Denaya, DPera, Duh sa sekirom, FOX, GenZee, Georgius, goxin, Griffon vulture, Joja, Krvava Devetka, Marko Marković, Mcdado, mercedesamg, MiroslavD, Mixelotti, nebkv, NoOneEver Dreams, pein, Petarvu, procesor, raketaš, rodoljub, sevenino, sokojet, Srle993, stalja, Stanlio, theNedjeljko, tubular, vathra, wizzardone, zeo, 1107, 79693