Radna, ratna i svečana uniforma Vojske Srbije

141

Radna, ratna i svečana uniforma Vojske Srbije

online
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 11021

Citat: Зашто историју ограничавамо само на крај 19. века када имамо лепих примера униформи и из његове прве половине?

Jer je tada Srbija postala nezavisna.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Luka Blažević
 • Pridružio: 07 Jun 2022
 • Poruke: 124

Argument, propo...
Neverovatno prosto.................
Jel treba i vreme da počnemo da računamo od kad smo se oslobodili od Turaka?offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 7304

На страну политика и историјски значај неких униформи, можемо неке елементе униформи из старијих доба узети у обзир. Наравно нисам мислио на свечану униформу да добије шако капу, али се иста може искористити за гарду, као што je то случај са председничком гардом у Русији, кадетима на Вест поинту, Републиканском гардом Француске, Краљевом гардом у Шпанији... Опет, то да буде једна од варијација капа.

online
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 11021

Šako nema nikakav značaj u srpskoj vojnoj tradiciji. Nije ni dugo nošen. Za gardiste postoji jedna kapa, kalpak. I to je to.

Nema tu vrdanja, izmišljenja. Postje uniforme za gardijski konjicu i pešadiju, koje imaju istorijsko uporište. Ima ko zna da šije takve uniforme, ne u Srbiji doduše.

offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 4510

Luka Blažević ::Ta kokarda konkretno ne ide nikako, jer je to kokarda R. Srpske, mora neki novi dizajn, i ne tako prost, nešto makar malo da se doradi za gardu... Onaj kraljevsk monogram je mnogo složeniji, i dodaje na izgledu. Treba nešto lepše od takve banalne kokarde...
Mada mislim da znam šta je ovde u pitanju...


Ide, posto je iz tog perioda. Ne treba da se stidimo Republike Srpske niti da odbacujemo ovu kokardu jer su je oni koristili. Jednostavno ovo je varijacija na temu originalne kokarde vojske kraljevine Srbije koja je bila istog oblika i redosleda boja i umesto orla, monogram kralja Petra I za oficire, odnosno bez icega za podoficire. Ta oznaka je skladna i lepa za sapku uz koju je isla (osim u slucaju kada je imala venac oko kokarde, sto su radili u VRS posle 1996.)

Ako pogledamo danasnju kokardu koju koristi VS i za nju moze da se kaze da je uzela inspiraciju iz istorije, odnosno kokardu koja je zamenila predhodnu ovalnu par godina pred pocetak 2.s.r (mislim da je 1939. Jugoslovenska vojska krenula da prcka sa uniformom, te se tad pojavila ta nova kokarda. Ispravite me ako gresim). To je ona famozna kokarda sa dvoglavim orlom, monogramom Petra II i vencem, koja je kasnije postala postala poznata zbog JVUO

Tako da ne fali nista ni toj ovalnoj varijaciji na temu od preko Drinu, uz blagi redizajn orla i povecanje kvaliteta izrade bila bi ko pucka, sto kaze Profica. Pogotovu sto je varijacija na temu kokarde iz perioda kada su koriscene Dusanka i Milinka. Ta kokarda ovalna iz VRS bas lose uradjena po pitanju kvaliteta, imao sam jednu, ali ko zna gde je.

offline
 • Luka Blažević
 • Pridružio: 07 Jun 2022
 • Poruke: 124

Opet kažem ne, ne ide jer mora na doradu...
Iz više razloga, prvi je jer nije heraldički ispravna.
Orao na kokardi nije orao koji je se korisri u Srbiji.
Taj orao sa širokim prsima je orao iz R. S.
Drugo je to što je prosta previše

Npr.
Meni je lično glupavo da generali nose nešto što nose i ostali oficiri...
Tako isto i sa gardom...
Ja mislim da nisam video sliku gde je garda sa ovakvim kokardama...
Nigde...
I postavljam razumno pitanje, zašto bi sad iko uvodio neku potpuno različitu kokardu za gardu, a pritom ta ista nema tragove u tradicijama gardijske uniforme?

Garda nije papazijanija pa da nosi bilo šta.
Ovo nije ni kraljevina ni socijalistička republika, pa da se danas uzima samo jedno od ovih samo jedno od onih...
Garda mora imati nešto originalno, i novo, i zato kažem da je ovo generalno glupa ideja vraćati tu uniformu u celini u upotrebu...
Nigde to nije rađeno, nema razloga da bude i kod nas, originalni nećemo biti.
Takve uniforme su širom sveta, taj fazon "dušanke" je široko rasprostranjen... Ne vidim u njemu mnogo šta izvorno naše...
Opet idemo putem kopiranja, i vađenja rita iz podruma.

offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 4510

Luka Blažević ::Opet kažem ne, ne ide jer mora na doradu...
Citas li ti post ili samo na prvu odgovaras? Napisah da bi trebala da se odradi redizajn orla, da bi bio kao onaj sa kokarde VS i poboljsanje kvaliteta izrade.

Luka Blažević ::
Npr.
Meni je lično glupavo da generali nose nešto što nose i ostali oficiri...

To je komunisticka tekovina da kokarda mora da je drugacija, dok u Kraljevini Srbiji su oficiri imali kokardu sa monogramom, a podoficiri bez, ali zato su se oficirske i podoficirske sapke dosta razlikovale po izgledu (oficirske su cak se razlikovale i po cinovima, te su djenerali i vojvode imali dosta lepse od pukovnickih itd.)

Luka Blažević ::I postavljam razumno pitanje, zašto bi sad iko uvodio neku potpuno različitu kokardu za gardu, a pritom ta ista nema tragove u tradicijama gardijske uniforme?
Zato sto nismo monarhija pa da na kalpaku stoji zlatni monogram, kao sto je stajao za vreme kraljevine na Dusanci i Milinki. A ako vec hoces po tradiciji, onda bi stajalo ovo da se sutra uvede

Samo sto doticni nije kralj, a mi nismo monarhija.

Luka Blažević ::
Garda nije papazijanija pa da nosi bilo šta.
Ovo nije ni kraljevina ni socijalistička republika, pa da se danas uzima samo jedno od ovih samo jedno od onih...
Garda mora imati nešto originalno, i novo, i zato kažem da je ovo generalno glupa ideja vraćati tu uniformu u celini u upotrebu...
Nigde to nije rađeno, nema razloga da bude i kod nas, originalni nećemo biti.
Takve uniforme su širom sveta, taj fazon "dušanke" je široko rasprostranjen... Ne vidim u njemu mnogo šta izvorno naše...
Opet idemo putem kopiranja, i vađenja rita iz podruma.


Da upravu, papazjanija je uzimati te od ovog dela istori, te od onog i onda se dobije uniforma kakvu je do skoro nosila americka vojska (KoV) koju su mrzeli svi iz dna duse, jer je pokusavala da objedini sve u jedno, pa se dobila teget plava uniforma nalik policijskoj ili uniforma avio prevoznika.

Ovde proteziramo pricu vracanja uniforme iz iskljucivo jednog perioda istorije, a to da bi bio nas izum ukoliko bi uradili to, ne bi se slozili ni amerikanci, pa ni rusi, a visestruko je lepsa nego bilo sta novo da naprave.

Ta pandurska plava uniforma u americkom KoV-u se menja novom AGSU i to gle cuda istom onom koju su nosili u drugom svetskom ratu, od milja nazvane pinks and greens. Razlika izmedju originalne pinks and greens i nove AGSU je u izboru materijala, kao i blagom redizajnu pantalona, tj. suzavanja nogavica da ne bi bile zvoncare, kao i nekih oznaka na uniformi. Resto je prekopirano.Rusi su takodje vratili svoju carsku gardijsku konjicku uniformu posle vise od 70 godina komunizma. Ako pogledas snimke kako Putko teatralno ulazi u Kremlj na polaganje zakletve ili za paradu povodom dana pobede, videce spalir gardista na stepenistu u toj uniformi


Razlog sto to rade, pored vizuelno lepseg efekta koji daje stara uniforma naspram sadasnje, takodje podize i moral, ukoliko je iz dela istorije na koju je narod u celini ponosan, a to je slucaj i sa Dusankom i Milinkom, carskom gardijskom i americkom pinks and greens uniformom. Tako da ta tvoja konstatacija da niko pametan ne radi ne pije vodu.

offline
 • Luka Blažević
 • Pridružio: 07 Jun 2022
 • Poruke: 124

U pisanju zaboravio sam da si to naopomenuo, ali nije ni bitno.
Što se tiče ruske garde, rusija ih ima više...
Ima precedničku, i preobraženski puk...
Ova na slici je precednička garda,oni vojnici koji nose zastavu pobede na paradi su vojnici preobraženskog puka, i ne nose nikakav rimejk, stare uniforme, već samo precednička garda.
General treba da se razlikuje, i to nije nikakva komunistička tvorevina, mada ovde smrdi ceo forum od anti kominizma, jer je svima od jednom Tito kriv za sve, ali nije sad to tema..
Gledano slike vojvoda, vidi se da je šapka jako prosta, jedna traka za označavanje čina i tjt... Ostalo je sve isto i realno govoreći bezveze bilo.
Kao što se po dužnosti razlikuje, i po obrazovanju, i sposobnostima, general se treba i odevno razlikovati.
I to ne u nekim mikro detaljima nego jasnim i vidljivim oznakama, kao npr. veća i raskošnija kokadra.
U rusiji danas pogledajte šapku generala pa recite opet tako nešto, pogledajte istoriju generalskih uniformi širom sveta raznih epoha, Nemačke šapke, francuske.
Sve imaju vidljivu razliku.... I sad vi govorite komunistička tvorevina....
Za monogram je logično da mora da se skine pošto ste zapeli za tu uniformu i uhvatili se primera američke vojske, a to što su ruske redovne uniforme koje su mnogo šta ukombinovale ispale sjajno nije ni bitno očigledno...
Šapke nemačkih viših oficira:U uniformama koje se koriste po svetu, skoro je svuda moguće pronaći delove prošlog...
Ovde je problem očigledno opšte alergije jednih na druge i nešto novo, jer očigledno vlada neopravdana zabluda, koja je samo plod neiformisanosti, ili informisanja iz falsifikata istorije...

Zamena ove danas kokarde na tu je realno bezveze, može se uraditi neki novi vid ove danas, u ostalom sami ste rekli da je vojska čeprkala oko toga još pred 2. Sv. Rat, što znači da je već tad bila blago rečeno bezveze.
Pa ste se vi danas našli da govorite kako je to tradicija, a oni koju su tu tradiciju i stvorili, hteli su toga da se reše.
Odgovor na sve ovo je prost, vi jednostavno ne želite ništa novo jer sve žive sžatrate nesposobnima, a sve što je bilo i sad je loše smatrate divnim, jer to je tobož neka tradicija.
Tradicija nije u obožavanju pepela, nego u održavanju plamena, zato se bolje uhvatite da smislite nešto, kao što je i to neko smislio, pa je opet neko kao vi vikao kako je sve novo bezveze.

online
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 11021

Nema ništa gluplje kada se izmišlja nova tradicija. U Francuskoj ima jednica koje su psotojale pod dve kraljevine, dva carstva i pet republika. I sa svakim milimetrom tradicije se ponose.

offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 4510

Vidi kada se vec hvatamo komunizma, ja dalje od pionira dogurao nisam, odnosno zabranili mi da se uclanim u Saveza Omladinaca Jugoslavije (hebes ga pravio sranja ko klinac), cak je i jos bio ziv copavi zagorac... no da manemo mene i putesetvije sa komunistima i komunizmom Mr. Green
Doduse ja komunizam nisam naveo u negativnom kontekstu (mada nemam o istom lepo misljenje, kao ni o ovome sada), vec ga pomenuo u kontektsu onom kakvom i jeste, a to je da su oni uveli i standardizovali takvu podelu sa ukrasavanjem sapki kod nas. S druge strane, kraljeva vojska je imala svoj pristup i on veoma skladno izgleda, ali je pokusala uvodjenje nove uniforme pred sam pocetak rata i to nije zazivelo. Sve ostalo je SBBKBB. Otud i ta nova kokarda.

Sto se Rusa tice, namerno sam se njih uhvatio i njihove Predsednickog gardijskog puka zbog iskljucivo zbog 2006. godine i njihove konjicke garde. Te godine je konjicka garda zamenila stare uniformeNovimcija je inspiracija bila uniforma iz koja je bila koriscena kao carska gardijska uniforma od 1800ih do 1917 u manje vise istoj formi sa manjim izmenama u boji i oznakama.

Ruska garda u carskom selu 1832., ulje na platnu Franc Kriger

Naravno, 2006 nije jedina uniforma koja je uvedena, obicna garda je dobila komunisticku uniformu u kojoj drze pocasnu strazu ispred vecne vatre jer neguju i komunisticki deo istorije na koji su veoma ponosni, sto je sasvim ispravno.

[img:0ad3ea4e72]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/Kremlinhonorguard.jpg" border="0" />

Da napomenem jos jednom KONJICKA, posto opet nisi procitao.

Sa druge strane regularna vojska i druge gardijske jedince se busaju u grudi dostignucima iz velikog patriotskog rata (2.s.r.) i crvenom armijom i dice se da su naslednici crvene armije, tako da oni su nebitni jer kod nje postoji kontinuitet. Sto se lepote tice, nisu neki svetao primer pogotovu sa onim ogavnim kosuljama sa lastisem i rajfeslusom i kravatom ko ukradenom od deteta. Ja se hvatam za primere gde su se inostrane armije vracale na odredjeni deo istorije, a kod kojih je prekinut kontinuitet, kao sto je slucaj sa nama. To je u ovom slucaju Konjicka garda predsednickog gardijskog puka i americki KoV (donekle).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 884 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 8 sakrivenih i 833 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, bankulen, bojank, bojankrstc, brundo65, crnitrn, Dannyboy, darcaud, delrey, Dimitrije Paunovic, djuradj, havoc995, ILGromovnik, Ilija Cvorovic, kalens021, kovinacc, Litostroton, macak44, Mercury, Mi lao shu, Milometer, opt1, Panter, Parker, Polemarchoi, radionica1, Raso75, Regrut Boskica, robertino, royst33, savaskytec, solic, srbijaiznadsvega, Srle993, Tvrtko I, Vlajman1957, vukovi, wolverined4, Wrangler, YugoSlav, |_MeD_|, 125