NATO - juče, danas i sutra

422

NATO - juče, danas i sutra

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 16942

Citat:NATO enhanced Forward Presence Battle Group Latvia
🇲🇪 Контигент из Црне Горе одржао је данас њихов пренос власти (ТОА) у логору Ждажи. Добро дошли у мисију!Citat:Успешно и безбедно извршување на задачите и зачувување на стекнатото реноме во мировната операција „Одлучна поддршка“ им посакуваме на припадниците на Армијата на Република Северна Македонија од тринаесетиот контингент, кои на симболична церемонија на предавање на државното знаме од страна на дванаесетиот контингент извршија примопредавање на должноста.
На крајот од свеченоста на мировниците од дванаесетиот контигент, им беа доделени Сертификати со НАТО медал за учество во мировната операција во ИР Авганистан, на кои за прв пат се наоѓа и знамето на Република Северна Македонија, како полноправна земја членка на НАТО.
Нашите припадници продолжуваат со извршување на должностите кои ги имаат во Главната команда на операцијата и во Командата за обука, советување и асистенција Главен Град.

https://www.facebook.com/Armija.Republika.Severna.Makedonija/
Citat:азвеано државното знаме на Република Северна Македонија на уште еден континент. Припадниците на првиот македонски контингент во мисијата на ЕУ #EUTM во Централно Африканската Република гордо учествуваа во церемонијата на кревање на знамето на јарболот пред командата на мисијата. Очекуваме уште една успешна мисија и промовирање на Армијата и татковината во светло кое веќе сјаи во сите досегашни мисии.
https://www.facebook.com/Armija.Republika.Severna.Makedonija/

Citat:Доделените задачи за обезбедување на дел од јужната и северната граница во асистенција на граничната полиција, армиските припадници продолжуваат да ја извршуваат со целосна посветеност и максимална професионалност се додека тоа е потребно. Поздрав до припадниците од четвртиот пешадиски баталјон кои овој период се на должност на јужната граница.
https://www.facebook.com/Armija.Republika.Severna.Makedonija/Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 16942

Citat:Recently the 25th Combat Aviation Brigade
and 25th Infantry Division Artillery
units worked alongside our sister force, the U.S. Marine Corps in an exercise called Operation Wardog Kila for a joint live-fire exercise.

https://www.facebook.com/25thID/

Citat:he Soldiers of Task Force Eagle Assault have completed exercise Full Tang Soaring! Take a look at some training they conducted on day 2!
101st CAB, Wings of Destiny
5-101, 5th Battalion, 101st Aviation Regiment "Eagle Assault"
54th Brigade Engineer Battalion - Airborne U.S. Army Europe and Africa
#BlackHawk #Aviation #Helicopter #EagleAssault #WingsofDestiny #ScreamingEagles #StrongEurope (US Army photos by Sgt. Seruntine)

https://www.facebook.com/101st/

Citat:#Paratroopers from across the All American Division are supporting 3rd Brigade Combat Team, 82nd Airborne Division
during Exercise Panther Storm II. The 82nd Combat Aviation Brigade, 82nd Airborne Division
are providing air lift capabilities while the 82nd Airborne Division Sustainment Brigade
provides logistic support. Panther Storm II is an opportunity to train in joint forcible entry operations, enhancing our ability to deploy anywhere in the world in 18 hours!

https://www.facebook.com/82ndAirborneDivision/

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 16942

Citat:Újévi köszöntő az Afganisztánban szolgáló magyar kontingensnél.
Bővebben

https://www.facebook.com/bocskaidandar


Citat:„Geparzii Transilvani"! Țintă prinsă!
Militarii din Detașamentul de Apărare Antiaeriană ,,Geparzii Transilvani" rotația a VIII-a, au executat primul exercițiu cu trageri reale de luptă, în poligonul South Hill din Polonia.

https://www.facebook.com/ForteleTerestre
offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35191
 • Gde živiš: ovalni kabinet

NATO to grow pooled Space Centre in 2021
by Gareth Jennings

NATO plans to grow its recently established Space Centre, with the alliance telling Janes that further allies and personnel will be added throughout this year.

Arrow https://www.janes.com/defence-news/news-detail/nat.....re-in-2021

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6178

https://rs.sputniknews.com/analize/202101241124449.....14;е војног контигента, изградња војне инфраструктуре и даља међународна консолидација — 2021. године НАТО ће појачати притисак на западне границе Русије. У мају и јуну, Aлијанса ће одржати највеће маневре од времена хладног рата — Defender Europe 2021.

Одговор на њих биће подједнако великих размера, заједничке вежбе Русије и Белорусије „Запад 2021“ које су планиране за септембар. Како се све ово може завршити?

Маневри су планирани у Црној Гори, на Косову и у Албанији. Вежбе ПВО и гађање ракета класе земља-земља одржаће се у Бугарској и Румунији. А Мађарска ће послужити као дубока позадина „рата“ који се одвија.

Американци ће у Европу пребацити значајне снаге, укључујући јединице 1. коњичке и 82. ваздушно-десантне дивизије. Стотине јединица војне опреме за различите намене биће пребачене преко Атлантика. Поред тога, 53. пешадијска бригада ће бити испоручена са Флориде. Није искључено да ће Американци након вежби поново „заборавити“ нешто од оружја у Европи, као што се то већ неколико пуа догодило. По мишљењу стручњака, на овај начин Пентагон из године у годиу повећава своје офанзивне способности у региону.

Обе стране нису користиле уобичајени дипломатски језик о неусмереним маневрима против било које државе или војног блока. Вежбање напада НАТО снага на Калињинград и припрема руских војника за битке у градској средини јасно указују ко ће против кога да се бори. Наравно, вероватноћа за настанак великог оружаног сукоба је мала, али је врло реална.

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 16942

Citat:Naše specijalne snage, vazduhoplovci i pješadija u akciji tokom prikaza sposobnosti - skoro da možete da osjetite nalet adrenalina i miris baruta

https://www.facebook.com/ministarstvoodbranecg/


Citat:Održavanje spremnosti i interoperabilnosti 7. HRVCON-a u Poljskoj


http://www.osrh.hr/#rubData/HTML/HR/GLAVNA/DOGA%C4.....koj_HR.htm

Citat:İzmir’deki 57’nci Topçu Tugayı Hava Savunma Tabur Komutanlığımızda görevli personelimiz, hava savunma topu ile hava hedeflerinin takibi, ateş altına alınması, Sentinel ve Kalkan radar sistem kurulumlarını kapsayan eğitimler gerçekleştirdi.

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 16942

Citat:Ministarka odbrane Olivera Injac, sa v.d. generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata Aleksandrom Šaranovićem i v.d. zamjenika načelnika Generalštaba VCG pukovnikom Aleksandrom Pantovićem bila je u radnoj posjeti kasarni "Marko Miljanov Popović" u Maslinama.
Tom prilikom brifing su održali komandant Bataljona za borbenu podršku, potpukovnik Ilija Đuričanin i v.d. zamjenika komandanta Bataljona za podršku, potpukovnik Rajko Radović. Oni su ministarku Injac i saradnike upoznali sa organizacijskom strukturom, namjenom i sposobnostima svojih jedinica. Istakli su da će pripadnici Vojske Crne Gore nastaviti profesionalno da obavljaju dužnosti, kao i da kroz obuku i vježbe unapređuju znanja i vještine. Takođe, u okviru kasarne, pripadnici Čete vojne policije demonstrirali su borilačke, vještine u obezbjeđenju VIP ličnosti, simulirali eliminisanje diverzantsko-terorističke grupe i druge sposobnosti.

https://www.facebook.com/ministarstvoodbranecg/Citat: BUGARSKI ministar odbrane Krasimir Karakačanov optužio je danas Severnu Makedoniju da se ponaša kao da se Bugarska, a ne ona sama, kandiduje za pristupanje EU, "izdajući poučne procene i preporuke EU".

- Politička elita u Skoplju još nije shvatila da se prijavljuje za Evropsku uniju, a ne za Sovjetski Savez - rekao je Karakačanov, koji je juče oštro kritikovao nameru za ponovno otvaranje Srpskog kulturnog centra u Skoplju i ponovno uvođenje srpskog jezika kao predmeta u školski program u Severnoj Makedoniji.

https://www.novosti.rs/planeta/svet/959766/prozivk.....tski-savez


Citat:Военни контингенти от Сухопътните войски са сертифицирани за участие в мисията на НАТО в Косово и на ЕС в Босна и Херцеговина
https://www.facebook.com/LandForcesBGArmy/
offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 16942

Citat:Припадници од баталјонот за специјални намени на Армијата и од единицата за специјални задачи од МВР, демонстрирајќи ситуациони боеви гаѓања, на најдобар начин ги потврдија бенефитите на новото заедничко стрелиште за пиштол и автомат во касарната Илинден кое ќе го користат овие две единици. Најприближни услови на реална борбена ситуација, зголемување на квалитетот на обуката во гаѓање и почесто вежбање на персоналот и заштеда на време и ресурси за реализација на гаѓања кои до сега се извршуваа на останатите стрелишта се дел од придобивките на овој заеднички проект.
https://www.facebook.com/Armija.Republika.Severna.Makedonija/


Citat:Центарот за обука на пилоти согласно планот за трансформација на Армијата и досегашниот договор влегува во структурата на Армијата на Република Северна Македонија како составен дел од Воздухопловниот ВИНГ. Очекуваме уште многу успешни години едуцирање и произведување на нови генерации воени пилоти.
https://www.facebook.com/Armija.Republika.Severna.Makedonija/

Citat:Скорпионите од 2.пешадиски баталјон кои се декларирана единица на Армијата како лесен пешадиски баталјон, со денешното постројување го започнуваат предизвикот за успешно совладување на предвидената обука со која треба да постигнат целосна подготвеност за оценување по највисоките НАТО стандарди во следната година. Обуката започнува со фазна реализација со обука за поединец и нејзино завршување со цела единица, а првиот поголем тест на обученоста единицата ќе ја прикаже на една од најголемите меѓународни вежби планирани на македонско тло-вежбата „Одлучен удар 21“ која ќе се реализира веќе напролет. Поддршка но и реално следење и вреднување на вложениот труд беше порачано пред стројот од командантот на командата за операции која е повисоката команда надлежна за следење на целиот процес.
https://www.facebook.com/Armija.Republika.Severna.Makedonija/

Citat:Зајакнување на билатералната соработка со сојузниците за успешно целосно интегрирање во НАТО во сите воени сегменти. Во таа насока беа дводневните разговори со делегација од вооружените сили на Грција за соработка во областите на одбранбено планирање, стандардизација, воено-стручно образование, обуката на специјалните сили, сајбер одбраната, воената медицина и логистиката.
https://www.facebook.com/Armija.Republika.Severna.Makedonija/Citat:Припадниците на вториот пешадиски баталјон од 1.пешадиска бригада како носители на нашата најголема декларирана единица со голем ентузијазам ја спроведуваат потребната индивидуална обука за достигнување на потребното ниво на подготвеност за отпочнување колективна обука. Од дневно ноќната обука реализирана во текот на минатата недела на воениот полигон Пенуш .

https://www.facebook.com/Armija.Republika.Severna.Makedonija/

Citat:Скорпиите од втората чета од нашата најголема декларирана единица, вториот пешадиски баталјон со натпреварувачки елан ги реализираа сите вежбовни активности кои нивните колеги ги реализираа претходно согласно строго утврдените стандарди.Само добро извежбани поединци и состави можат да делуваат синхронизирано и успешно да ја извршат секоја борбена задача. Очекуваме успеси, само напред #WeAreNATO
https://www.facebook.com/Armija.Republika.Severna.Makedonija/

Citat:Началникот на генералштабот на Армијата на Република Северна Македонија, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски денес отпатува за Брисел каде утре ќе присуствува на редовното заседание на Воениот Комитет на НАТО. Генералот Ѓурчиновски отпатува со воен авион од Софија заедно со својот колега, началникот на генералштабот на вооружените сили на Република Бугарија, адмирал Емил Ефтимов.
https://www.facebook.com/Armija.Republika.Severna.Makedonija/Citat:Со претходно изведените обуки на припадниците од првата и втората пешадиска чета од лесниот пешадиски баталјон од Штип и припадниците од третата пешадиска чета во текот на оваа седмица ќе ја реализираат потребната индивидуална обука со што и официјално ќе се извршат потребните подготовки за реализација на колективна обука која ќе следи во наредниот период , со која треба да постигнат целосна подготвеност за оценување по највисоките НАТО стандарди во следната година
https://www.facebook.com/Armija.Republika.Severna.Makedonija/

Citat:Припадници од пешадиските баталјони, баталјонот за врски и извидувачкото одделение од артилерискиот баталјон од прва пешадиска бригада на прекрасните планински терени изведуваа обука во зимски услови. Во неколкудневната обука, персоналот се обучуваше за совладување на снежни препреки со формациски и прирачни средства, изработка и престој во објекти изработени од снег, ставови за гаѓање со личното вооружување во снег, како и движење и управување на моторна санка.
https://www.facebook.com/Armija.Republika.Severna.Makedonija/offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 16942


https://www.facebook.com/Bundeswehr/photos/3969160509815178https://www.facebook.com/Bundeswehr/photos/ms.c.eJ.....289095000/

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 7969

Generalstabna vjezba poljske armije Zima-20 koja je simulirala "napad sa istoka" pokazala je katastrofalne rezultate, kako prenose neki poljski izvori.

Napad sa istoka nije zaustavljen, naprotiv, za pet dana neprijatelj je bio na Vistuli. Poljska armija imala je od 60 do 80 % gubitaka u jedinicama koje su uzele ucesca u borbi, a avijacija i mornarica bile su potpuno unistene. Sve rezerve bile su potrosene petog dana, nije bilo vise snaga za nastavak rata.

Ovo je najveca takva simulacija od 1989, u kojoj je uzelo ucesca nekoliko hiljada oficira.

Kuriozitet je da je u simulaciju bilo ukljuceno i naoruzanje koje je poljska narucila ali ga jos nema (F-35, HIMARS, Patriot).

Plan je trazio da se odrze 22 dana koliko bi trebalo NATOu da reaguje i udje u borbu. Izdrzali su pet dana.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/cwic.....b,79cfc278

https://en.topcor.ru/18461-vojna-proigrana-za-5-dn.....achej.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 516 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 509 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: DPera, kuntalo, MilosKop, Ne doznajem se u oružje, nemkea71, wizzardone