NATO juče,danas i sutra

98

NATO juče,danas i sutra

offline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 2373

Kako lupa Toma,centar u Nišu nikad neće dobiti diplomatski status.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 21930

To je izgovor za ovu neviđenu izdaju i sramotu koju je bagra na vlasti usvoila i potpisala!!!
Posle pisanja ovde na forumu a kasnije i u medijima nekako sam očekivao da garnitura povuče ovakav potez i da imunitet rusima u Nišu.offline
 • Sim.a 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 1950
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Ponovo pa dok neko ne odgovori.
Da li su u Nišu ruski vojnici i da li je to vojna baza?
Ajde više svi vi koji terate inat pa uporno tražite nešto za Ruse što ni drugi koji rade isti posao nemaju. Da vas podsetim da je u priči oko Južnog toka bilo reči da će oni koji rade oko toga imati posebne statuse. To nije bila prodaja zemlje?
Ja razumem da neko navija ali zašto se folira da je principijelan nije mi jasno. Političari u javnim nastupima i ajde ali ovde, čemu to?
Zašto bi samo ti u Centru imali diplomatski status. Dajte svim njihovim turistima i svakom ko ima ruski pasoš tako nešto. Eto bratski samo ne gnjavite više o tome da se kao nešto izjednačava. Nije ni američki radnik ovde osoblje Nato i nema takav status ali dajmo tako nešto Rusima da se neki više smire. Posle se čudite što smo ovakva zemlja? Svako za sebe kroji pravila zato smo i propali. Sutra da neko od takvih dođe na vlast bio bi isti kao i ovi. Celu rodbinu u državnu upravu. Bratski bez logike.
I pre nego što neki skoče.
Za njihove vojnike koji ovde imaju vežbe i sl. isti status kao Nato ali samo za VOJSKU.

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 21930

Aman crni Simo nije bitno dal su ruski vojnici ili spasioci jednostavno je smradovima potreban izgovor za ovo šta su potpisali. Zašto zato što kod zatucanog maloumnog naroda to prolazi što je njima i najbitnije.

offline
 • Sim.a 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 1950
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Kakav izgovor?
Ne potežu oni koji su to potpisali (osim formalno taj nesretnik koji ni ne razume verovatno o čemu se radi kao što ne razlikuje ni matičnu ćeliju od spermatozoida) već oni koji su protiv tog tj. svih sporazuma sa Nato. A šta i da Vlada da takav status Centru u Nišu? Onda više nema veze što je ovo potpisano sa Nato? Mani me te priče o principu i poštenju (ne ti lično već političari koji ovo potežu)
Glupost koju pumpaju DSS i ostali slični u čisto predizborne svrhe. Oni i ostala slična ekipa sad pričaju o tome kako se priklanjamo Nato a kad je trebalo da se potpisuju sporazumi sa njima kojima smo ulazili u zone koje smo izgubili posle 1999. i kad su nam pomagali i držali stranu u gušenju pobune na jugu onda su bili dobri. Uvredili su se kad je Kosovo proglasilo nezavisnost pa sad po svaku cenu teraju politiku onog što se duri na selo pa će sebi sekirom da odseče onu stvar. Ako smo izgubili onda spusti uši i radi nešto ako smo stvarno pobedili onda kuš sve napolje ali što su ih onda uvodili u zgrade i objekte posle 2000. Isti ti i njihovi bivši šefovi. Kad po toj liniji dobiješ ambasadorsko mesto onda je super a posle se pravi lud na odluke tog čoveka i krivi druge.

offline
 • DNA 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 16 Feb 2016
 • Poruke: 10

Da li je komplet Ruska vojna industrija u privatnom vlastništvu? Koji (biroi , fabrike, ...) delovi iste industrije su "privatni"? Izvinjavam se OT.

offline
 • Pridružio: 09 Feb 2015
 • Poruke: 1387

mongolac ::Kako lupa Toma,centar u Nišu nikad neće dobiti diplomatski status.

Neće, ali bi trebalo. Čisto u inat, svakom Rusu, makar to bila i budala od 20 godina koja je došla na Exit da se napija, dati diplomatski status.

offline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 2373

GnaeusDomitiusAhenobarbus ::mongolac ::Kako lupa Toma,centar u Nišu nikad neće dobiti diplomatski status.

Neće, ali bi trebalo. Čisto u inat, svakom Rusu, makar to bila i budala od 20 godina koja je došla na Exit da se napija, dati diplomatski status.


Znaš šta će biti na kraju,ovi naši će ih oterati iz Niša.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 23647
 • Gde živiš: Petrovgrad

Tomo

Citat:AUTORSKI TEKST PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE PRENOSIMO U CELOSTI:


NAKON što je Skupština gotovo jednoglasno usvojila Predlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku o saradnji u oblasti logističke podrške, od 12. 02. 2016. (sa 156 glasova za i 1 glasom protiv), osetio sam potrebu da sa javnošću podelim razloge zbog kojih sam potpisao taj zakon. Ne zato što postoji potreba da se opravdam, već zato što postoje brojne maliciozne i netačne informacije i interpretacije Sporazuma, koje želim da demantujem činjenicama i uklonim nedoumice. Zakonom se utvrđuju plan i program saradnje koji imaju savetodavnu ulogu i obezbeđuju iskustvo i stručnost, a sačinjeni su interesu Srbije i u saradnji sa Srbijom.

Zakon o potvrđivanju Sporazuma sa NATO nije u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije. Zakon uspostavlja pravni okvir za saradnju, koja je otpočela još 2006. godine, potpisivanjem SOFA sporazuma. Vlada Srbije i Crne Gore, a zatim i Vlada Republike Srbije, su pre deset godina ušle u proces saradnje sa organizacijom NATO, na dobrovoljnoj osnovi, i u nju su bila uključena sva nadležna ministarstva i institucije RS. Vlada Republike Srbije, koju su tada činile Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije, je 2011. godine donela odluku o započinjanju procesa izrade IPAP (Individualni akcioni plan partnerstva), čiji su prioriteti: podizanje političkog dijaloga, vojne i odbrambene saradnje, javne diplomatije, naučne saradnje, saradnje u vanrednim okolnostima, kao i zaštiti poverljivih informacija. IPAP je usvojen 2014. godine. Pre nas su IPAP usvojile Gruzija, Azerbejdžan, Jermenija, Kazahstan, Moldavija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Rusija ima uspostavljen institucionalni stepen saradnje sa NATO u formi Saveta (NATO-Russia Council), što je mnogo viši i razvijeniji oblik saradnje, kroz više od dvadeset radnih grupa i komiteta, a učestvovala je i u NATO misijama. Savet je trenutno suspendovan, a kao razlog su navedeni situacija na Krimu i, generalno, rusko postavljanje prema Ukrajini. Rusija je potpisala SOFA sporazum 2005. godine, a u Partnerstvu za mir je od 1994. godine.

Srbija stoji na čvrstim pozicijama vojne neutralnosti. Ni jedan potez državnog vrha Republike Srbije, niti bilo koji propis, od 2012. godine, nije doveo u pitanje takvu poziciju. Saradnja u oblasti bezbednosti, odbrane i borbe protiv terorizma, uključuje brojne međunarodne i regionalne organizacije i incijative.

Zakon o saradnji sa NATO daje pravni okvir koji omogućava Srbiji da koristi poverilačke fondove, kada se o njima dogovori sa NATO, kao i da uveća efikasnost logističke podrške i smanji naše troškove angazovanja u multinacionalnim operacijama, pod okriljem UN i EU, kao i budućeg angažovanja u borbenim grupama EU.

Srbija je inicirala osnivanje Poverilačkog fonda za delaboraciju i uništavanje viška ubojnih sredstava i unapređenje kapaciteta Tehničko remontnog Zavoda Kragujevac, novembra 2011. a isti je odobren od strane NATO sredinom 2013. godine. Tim fondom je predviđena ukupna donacija od 3,7 mil evra za Zavod u Kragujevcu i to za nabavku odgovarajuće opreme i obuku. Nakon završetka projekta, novonabavljena oprema ostaće u Zavodu i on će biti osposobljen kao regionalni centar za uništavanje viška municije i opreme koja postoji u velikom obimu u regionu (oko 150.000 t). Velika Britanija je vodeća država u implementaciji Projekta, a najveći donator za sada je SAD sa 500 hiljada evra. U projektu učestvuju kao donatori i partnerske zemlje, Švajcarska i Irska. Srbija učestvuje sa 450 hiljada evra, a očekuje se zarada od prodaje prerađenog materijala od oko 700 hiljada evra.

U okviru sporazuma je predviđeno uništavanje oko 2 hiljade komada zastarele i neupotrebljive municije koja predstavlja balast i opasnost za stanovništvo. Tu municiju ne možemo ni da koristimo, niti da prodamo, a neuslovno se skladišti. Ona može da prouzrokuje nesreću sličnu onoj u Paraćinu. Da budem potpuno jasan. Niko nas ne primorava da uništimo tu municiju. Mi nemamo ni mogućnosti ni sredstva da to učinimo i to se čini isključivo u našem interesu i na naš zahtev. Remontni Zavod Kragujevac već radi na uništavanju viška municije, ali s obzirom na veliku količinu zastarele municije (oko 8 000 t) i na staru opremu i tehnologiju i visoke troškove, trebalo bi puno vremena, uz ogroman bezbednosni rizik.

NATO je podržao ovu inicijativu u cilju povećanja regionalne bezbednosti. Inače treba pomenuti da su sa NATO već realizovani slični poverilački fondovi: uništavanje 28.000 komada viškova malog i lakog naoružanja, u vrednosti od 375 hiljada evra, tokom 2003. godine. Zatim 2005. godine, kada su uništene zalihe protivpešadijskih mina, (oko 1,7 miliona evra). Projekat se realizovao dve godine i uspešno je okončan u maju 2007. godine, sa ukupno uništenih oko 1,4 miliona protivpešadijskih mina.

Što se tiče odredaba Zakona, koje regulištu diplomatski imunitet, on jeste predviđen za pripadnike NATO koji se sa našom dozvolom nalaze na teritoriji Srbije i tu važi princip reciprociteta, odnosno, pripadnici naše vojske takođe uživaju diplomatski imunitet u zemljama potpisnicama. Pravila o imunitetu su uspostavljena osnivanjem Vojne kancelarije NATO, 7. decembra 2006. godina, što je potpisao ministar odbrane Zoran Stanković.

Što se tiče odredaba o oslobađanju od plaćanja carine i poreskih dažbina, na njih se takođe primenjuje princip reciprociteta ustanovljen Partnerstvom za mir. Predstavnici zemalja potpisnica Partnerstva za mir su oslobođeni dažbina u zemlji u kojoj izvršavaju određenu ugovorenu aktivnost.

Srbija veoma vešto nalazi balans u veoma kompleksnim međunarodnim političkim i bezbednosnim odnosima i smatram da podizanje tenzije u javnosti, oko dogovora koji se postižu u interesu naše zemlje, niukom slučaju ne doprinosi unutrašnjoj stabilnosti i težnji da se očuva bezbednost zemlje i bolji život svih građana. Naprotiv.

Inače, sa NATO je do sada potpisano 5 sporazuma koji su potvrđeni sledećim zakonima:


Zakon o ratifikaciji sporazuma između Srbije i Crne Gore i Organizacije Severnoatlantskog pakta(NATO) o tranzitnim aranžmanima za podršku mirovnim operacijama(4. novembra 2005. godine)

Okvirni dokument partnerstva za mir(14. decembra 2006. godine)

Zakon o potvrđivanju ugovora između Vlade Republike Srbije koju predstavlja Ministarstvo odbrane i grupe nacionalnih direktora NATO za kodifikaciju-Saveznički odbor 135(AC 135) o usvajanju NATO kodifikacionog sistema(9. maj 2011. godine)

Zakon o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Organizacije Severnoatlantskog pakta o bezbednosti informacija i kodeksa o postupanju(8. jula 2011. godine)

Zakon o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške (19. februar 2016. godine)


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktu.....kon-o-NATO

offline
 • Troja 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 02 Okt 2014
 • Poruke: 696

Pokusavaju na sve nacine da narodu zamazu oci i da ga ubede kako je nato supea,ali im nesto ne ide.
Nisu Srbi pali sa kruske i ne zakopcavaju se na ledjima.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 565 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 8 sakrivenih i 516 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, AK - 230, Aleksandar Tomić, aleksmajstor, Andrija357, angelas, Atomski čoban, bato, bojank, boki199777, crnitrn, dane007, darkangel, Dragimir, Duško, Faki-Valjevo, HDMI, Hektor, ilpadrino991, indja, Jimmy4, krkalon, kvcali, kybonacci, leptirleptir, mikrimaus, milos97, nikolapetkovic, PEGIN, rodoljub, rovac, sizif, Sr.Stat., suton, vlvl, VP3987, W123, wolverined4, zixmix, zlaya011, Zoran Rapajić