Oružane snage Poljske

1

Oružane snage Poljske

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2014
 • Poruke: 1969

Оружане снаге Пољске (пољ. Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej), оружана сила намењена за заштиту независности и интегритета територије, као и за очување безбедности и неповредивости државних граница. Као примарна компонента националног система одбране, оружане снаге имплементирају безбедносну политику и одбрамбену политику земље.ОС Пољске имају дефинисане три мисије:
- национална одбрана и супротстављање агресији под обавезама проистеклим из савезништва (нпр. одржавање способности за употребу оружане силе у одбрани и заштити граница Републике Пољске, антитерористичким операцијама, решавању локалних или регионалних војних конфликата и у одбрамбеним операцијама – у земљи и ван ње);
- учешћи у међународним процесима стабилизације, операцијама одговора на кризе и хуманитраним операцијама (нпр. одржавање снага и способности за учешће у мисијама одржавања мира и одговора на кризе, вођене под окриљем НАТО, УН и ЕУ и осталих операција које се изводе под одредбама међународних споразума, као и хуманитарних операција под окриљем међународних, владиних и осталих организација);
- подршка међународној безбедности и пружање помоћи друштву (у различитим задацима: заштита ваздушног простора, подршка у заштити државних граница и територијалних вода, активности на извиђању и прикупљању података, надзор радиоактивних, хемијских и биолошких контаминација унутар државних граница, чишћење територије од експлозивних материјала и опасних твари војног порекла, извођење операција трагања и спасавања, пружање подршке локалним властима, јавним управама и друштву током одговора на ризике који се не могу обезбедити учешћем искључиво цивилних структура).

Оружане снаге Пољске броје 129 000 припадника, од којих је 105 000 активних припадника војске, 20 000 припадника Националних резервних снага и 4 000 кадета.

Од 105 000 активних припадника војске, у саставу КоВ се налази 47 977 људи, у саставу Ратног ваздухопловства 16 428, док је у саставу Ратне морнарице 7 020 припадника.

У мултинационалним операцијама широм света Пољска тренутно ангажује око 1 300 припадника.

Поред видова војске (КоВ, РВ, РМ) и Националних резервних снага, у пољским оружаним снагама се као посебан вид војске третирају Специјалне снаге.

Копнена војска

Главну ударну снагу копнене војске чине 11. оклопна коњичка дивизија, 2. и 16. механизована дивизија, те 1. авијацијска бригада, 6. ваздушно-десантна бригада, 21. стрељачка бригада, 25. ваздушна коњичка бригада. Поред ових јединица, у саставу КоВ се налазе и пукови, директно потчињени команди Копнене војске: 2, 9. и 18. извиђачки пук, 1. и 2. инжињеријски пук за борбену подршку, 2. и 5. инжињеријски пук, 4. и 5. пук АБХО, 2. SIGINT (SIGnal INTeligence) центар, Групу за психолошке операције, 1. и 2. пољску болницу.

11. оклопна коњичка дивизија, са командом у Жагану (западни део Пољске), броји око 14000 људи. У свом саставу има команду и командни батаљон, 10. и 34. оклопну и 17. механизовану бригаду, као и 23. артиљеријски пук и 4. пук ПВО. Јединица је наоружана тенковима Leopard 2А4 и 2А5 и PT-91 Twardy (дериватив Т-72М1), борбеним оклопним возилима BWP-1 (дериватив БМП-2), самоходним хаубицама 122 мм 2С1 Гвоздика, 152мм SpGH DANA, самоходним вишецевним лансерама ракета WR-40 Langusta, RM-70 и БМ-21 Град. Од ПВО средстава, у наоружању јединице се налазе ракетни системи Куб, Оса и Гром.

Формација оклопних бригада је идентична и они у свом саставу имају командни батаљон, два оклопна и један механизовани батаљон, самоходни артиљеријски дивизион, дивизион ПВО, логистички батаљон, извиђачку и инжињеријску чету.

Механизована бригада у свом саставу има командни батаљон, три механизована батаљона, самоходни артиљеријски дивизион, дивизион ПВО, извиђачку чету, инжињеријски и логистички батаљон.

Артиљеријски пук у свом саставу има командну батерију, дивизион самоходне артиљерије, три дивизиона СВЛР, инжињеријску чету и логистички батаљон.
Пук ПВО се састоји из командне батерије, четири ракетна дивизиона ПВО и логистичког батаљона.

Дванаеста пешадијска дивизија (12 Kresowa Dywizja Piechoty) је размештена на северозападу земље, са командом у Шћећину. У свом саставу има 2. и 12. механизовану бригаду, 7. бригаду обалске одбране, 5. артиљеријски пук и 8. пук ПВО. Дивизија је саставни део Мултинационалног корпуса НАТО „Североисток“.

Јединица је наоружана тенковима PT-91 Twardy (дериватив Т-72М1), борбеним оклопним возилима BWP-1 (дериватив БМП-2), самоходним хаубицама 122 мм 2С1 Гвоздика, самоходним вишецевним лансерама ракета WR-40 Langusta и БМ-21 Град. Од ПВО средстава, у наоружању јединице се налазе ракетни системи Куб, Оса и Гром.

Механизоване бригаде у саставу дивизије немају идентичну формацију: тако 2. механизована бригада у свом саставу има командни батаљон, тенковски батаљон, два механизована батаљона, самоходни хаубички артиљеријски дивизион, дивизион ПВО, извиђачку чету, инжињеријску чету и логистички батаљон, док 12. механизована бригада уместо тенковског батаљона има још један механизвоани батаљон. Идентичну формацију 12. механизованој бригади има 7. бригада обалске одбране.Артиљеријски дивизион у свом саставу има командну батерију, два дивизиона самоходне артиљерије и два дивизиона самоходних вишецевних лансера ракета, те логистички батаљон и инжињеријску чету.

Формацијска структура пука ПВО 12. пешадијске дивизије идентична је структури пука ПВО који се налази у саставу 11. оклопне коњичке дивизије.

16. механизована дивизија је размештена уз границу са Руском федерацијом (Калињинградска област). У саставу ове дивизије налазе се 16. командни батаљон, 1. оклопна бригада, 9. оклопна коњичка бригада, 15. и 20. механизована бригада, 11. артиљеријски пук, 15. пук ПВО.

Дивизија је наоружана тенковима PT-91 Twardy и Т-72М1З, борбеним возилима пешадије BWP-1, самоходним хаубицама 2С1 Гвоздика, СВЛР WR-40 Langusta.
Дивизија је током 2014. године наоружана и самоходним топ-хаубицама AHS Krab.

У саставу 1. оклопне бригаде, која је размештена у Весоли, налазе се командни батаљон, тенковски батаљон, два механизована батаљона, самоходни хаубички артиљеријски дивизион, дивизион ПВО, логистички батаљон и инжињеријска и извиђачка чета.По формацијској структури, 9. оклопна коњичка бригада је врло слична 1. оклопној бригади, са разликом што је дивизион ПВО код 9. оклопне самоходни, и има два тенковска и један механизовани батаљон. Ова бригада је размештена у Брањевом.

У Гижицком је размештена 15. механизована бригада, која у свом саставу има командни батаљон, један тенковски и два механизована батаљона, самоходни хаубички артиљеријски дивизион, артиљеријски дивизион ПВО, инжињеријски и логистички батаљон и извиђачку чету.

Организацијско-формацијска структура 20. механизоване бригаде, која је размештена у Бартошицама, разликује се од 15. механизоване бригаде по томе што уместо инжињеријског батаљона има инжињеријску чету.

Артиљеријски пук, који је размештен у Венгожевом, у свом саставу има командну батерију, самоходни хаубички артиљеријски дивизион, два дивизиона самоходних вишецевних лансера ракета, дивизион противоклопне артиљерије, инжињеријску чету и логистички батаљон.

У Голдапу је размештен 15. пук ПВО, који у свом саставу има командну батерију, три дивизиона ПВО и логистички батаљон.

Прва ваздухопловна бригада је намењена за пружање блиске ватрене подршке јединица копнене војске, као и за прикупљање обавештајних података употребом беспилотних летелица. Сходно томе, у саставу 1. ваздухопловне бригаде се налазе 49. ваздухопловна база са три ескадриле јуришних хеликоптера Ми-24, 56. ваздухопловна база са две ескадриле јуришних хеликоптера Ми-24 и 3. ескадрилом са хеликоптерима за борбено трагање и спасавање. Поред ове две ваздухопловне базе, у саставу 1. ваздухопловне бригаде се налази и извиђачка ескадрила опремљена беспилотним летелицама Orbiter.

Шеста ваздушно-десантна бригада, која је размештена у Кракову, на југу Пољске, у свом саставу има командни батаљон, три падобранска батаљона и логистички батаљон.
21. стрељачка бригада у свом саставу има 21. командни батаљон, тенковски батаљон, два стрељачка батаљона, 22. планински батаљон, 4. самоходни хаубички артиљеријски дивизион, 21. дивизион ПВО, 16. инжињеријски и 21. логистички батаљон.

25. ваздушна коњичка бригада у свом саставу има 25. командни батаљон, 1. лаки коњички батаљон, 7. улански батаљон, 1. ваздухопловну групу са две ескадриле транспортних хеликоптера (по 16 хеликоптера Ми-8 и Ми-17), 7. ваздухопловну групу са две ескадриле наоружаних транпортних хеликоптера PZL W-3WA Sokół, јединицу за хитну медицинску евакуацију и 25. логистички батаљон.

Извиђачки пукови, њих три (2, 9. и 18) имају индентичну организацијско-формацијску структуру и састоје се из командне чете, шест извиђачких чета и логистичке чете.

Инжињеријски пукови за борбену подршку имају врло сличну формацију и једина разлика се огледа у томе да је један инжињеријски батаљон у 2. пуку замењен мосним батаљоном, док 1. пук у свом саставу има командну чету, три инжињеријска батаљона, батаљон техничке опреме, батаљон инжињеријске подршке и логистички батаљон.

Пољске оружане снаге поред два инжињеријска пука за борбену подршку поседују и два класична инжињеријска пука: 2. и 5. Други инжињеријски пук, који је размештен у Иновроцлаву, у свом саставу има командну чету, два мосна и један инжињеријски батаљон, батаљон техничке опреме, батаљон инжињеријске подршке и логистички батаљон. За разлику од њега, 5. инжињеријски пук из Шћећина у свом саставу има командну чету, три инжињеријска батаљона, батаљон техничке опреме, батаљон инжињеријске подршке и логистички батаљон

Два пука АБХО, 4. и 5, имају идентичну формацију и они у свом саставу имају командну чету, три чете АБХО, чету РХБ извиђача, чету за деконтаминацију и логистичку чету.

Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана

У саставу 1. винга тактичке авијације налазе се 21, 22. и 23. тактичка ваздухопловна база. На ове три базе се налазе 1, 40. и 41. авијацијска ескадрила, наоружане ловачким авионима МиГ-29 и ловцима бомбардерима Су-22. Поред авијацијских јединица у саставу ових база се налазе и две Групе за трагање и спасавање.

У саставу 2. винга тактичке авијације налазе се 31 и 32. тактичка ваздухопловна база, као и батаљон ремонтне подршке. Јединице које базирају на ове две базе (3, 6. и 10. авијацијска ескадрила) наоружане су авионима F-16.

Трећи авијацијски винг је винг транспортне авијације и у његовом сатаву су 1, 8 и 33. ваздухопловно-транспортна база у чијем се арсеналу налазе транспортни авиони Lockheed C-130 Hercules, EADS CASA C-295, PZL M28 Skytruck и хеликоптери PZL W-3 Sokół и Ми-17.

Четврти винг школске авијације у свом саставу има 41. и 42. ваздухопловну базу школских авиона, које су опремљене школским авионима PZL-130 Orlik и PZL TS-11 Iskra, као и хеликоптерима PZL SW-4. Поред летачких јединица, у саставу овог винга налазе се и институције за обуку падобранаца.

Носилац ПВО је 3. ракетна бригада ПВО, у чијем саставу се налази седам дивизиона. Такође, у саставу РВ делује и 3. бригада везе са четири батаљона везе, као и институције за обуку кадра за потребе попуне јединица РВ и ПВО.

Ратна морнарица

Основни задаци пољске ратне морнарице су заштита територијаних вода и обала Пољске, као и заштита пољских интереса у иностранству. Задаци секундарног нивоа су подршка заједничким операцијама у оквиру поморских снага НАТО и извођење операције трагања и спасавања на Балтичком мору.

Пољска ратна морнарица у свом саставу има 3. флотилу површинских бродова, 8. флотилу обалских поморских снага и 1. бригаду морнаричке авијације и 28. ескадрилу морнаричке авијације.

Трећа флотила површинских бродова је ударна снага пољске Ратне морнарице и као таква у свом саставу има више врста и типова бродова који су организовани у дивизион подморница, дивизион противподморничких бродова, дивизион ракетних бродова, дивизион бродова за подршку, извиђачку групу, 9. дивизион ПВО, 43. инжињеријски батаљон, команду поморске базе, техничку базу пољске РМ и поморску базу Хел.

Осма флотила обласких поморских снага у свом саставу има дивизион минополагача и транспортних бродова, 12. и 13. дивизион миноловаца, 8. дивизион ПВО, 8. инжињеријски батаљон.

Специјалне снаге ОС Пољске

Специјалне снаге Пољске имају статус четвртог вида војске и у свом саставу имају Команду за специјалне операције, четири батаљона специјалних снага, 7. ескадрилу специјалних снага и логистички батаљон. Специјалне снаге броје око 3000 припадника.

Наоружање и војна опрема ОС Пољске (извор: Military Balance 2017, не тврдим да је најтачније)

КОПНЕНА ВОЈСКА
Основни борбени тенкови – 985 комада
Leopard 2А4 – 142 комада
Leopard 2А5 – 105 комада
PT-91 Twardy – 233 комада
Т-72/Т-72М1Д/Т-72М1 – 505 комада
Извиђачка возила – 366 комада
БРДМ-2 – 237 комада
BWR – 37 комада
WD R-5 – 92 комада
Борбена оклопна возила – 1968 комада
БМП-1 – 1268 комада
Rosomak – 700 комада
Оклопљена патролна возила
Maxxpro – 30 комада
MRAP возила
M-ATV – 45 комада
Cougar – 40 комада (позајмица од САД)
Инжињеријска возила
Тенк носач моста
Biber – 4 комада
BLG67M2 – 48 комада
Возила за извлачење
Leopard 1 – 10 комада
МТ-ЛБ – 15 комада
WPT-TOPAS
TRI
WZT-3 – 40 комада
Минополагачи
Bozena – 14 комада
Kalina SUM – 4 комада
Противоклопна средства
9К11 Маљутка
9К111 Фагот
Spike-LR
Артиљеријска оруђа – 769 комада
самоходне хаубица
2С1 Гвоздика 122 мм – 292 оруђа
М77 Dana 152 мм– 111 оруђа
Krab 155 мм – 2 оруђа
вишецевни лансери ракета
БМ-21 Град – 75 лансера
RM-70 – 30 лансера
WR-40 Langusta – 75 лансера
минобацачи
М120, 120 мм – 95 комада
М-98, 98 мм – 89 комада
артиљеријски радари
Liwiec – 3 комада
СНАР-10 – 6 комада
Хеликоптери
јуришни хеликоптери
Ми-24Д/В – 28 комада
вишенаменски хеликоптери
Ми-8МТ – 7 комада
Ми-17 – 3 комада
Ми-17АЕ – 1 комад
Ми-17-1В – 5 комада
PZL Mi-2URP Hoplite – 16 комада
PZL W-3W/WA Sokol – 24 комада
PZL W-3PL Gluszec (CSAR) – 8 комада
Средства ПВО
ракетни системи ПВО
2К12 Куб – 20 комада
9К32 Стрела-2 – 64+
9К33 Оса-АК – 64 комада
ПА артиљерија
ЗСУ-23-4 – 8 оруђа
ЗСУ-23-4МП Биала – 20 оруђа
ЗУ-23-2 – 252 оруђа
ЗУР-23-2КГ/ПГ – 72 оруђа

РАТНА МОРНАРИЦА

Подморнице
класа Type-207 – 4 комада
класа Кило – 1 комад

Површински бродови
Фрегате
класа Oliver Hazard Perry – 2
Корвете
класа Kaszub – 1
класа Ślązak – 1
Ракетне корвете
класа Orkan – 3
Миноловци
класа Krogulec – 3
класа Gopło – 1
класа Gardno – 12
класа Mamry – 4
Десантни бродови
класа Lublin – 5
класа Deba – 3
Помоћни бродови
командни брод Kontradmirał Xawery Czernicki – 1
брод за прикупљање об. података класе Moma – 2
хидрографски брод класе Heweliusz – 2
хидрографски брод класе Wildcat 40 – 4
пениша нафте класе Baltyk – 1
пениша нафте класе Moskit – 1
спасилачки брод класе Piast – 2
спасилачки брод класе Zbyszko – 2
реморкер – 2
школски брод класе Wodnik – 1
школски брод на једра Iskra
Обалска одбрана
ракетни систем обала-море ММ-40 Exocet
ПВО ракетни системи
Crotale NG/GR
Морнаричка авијација
вишенаменски авиони
An-28RM Bryza – 8 комада
An-28E Bryza – 2 комада
транспортни авиони
An-28TD Bryza – 2 комада
M-28B TD Bryza – 2 комада
противподморнички хеликоптери
Ми-14 – 7 комада
SH-2G Super Seasprite – 4 комада
вишенаменски хеликоптери
Ми-17 – 1 комад
служба трагања и спасавања
Ми-14ПЛ/Р – 2 комада
PZL W-3RM Anakonda – 4 комада
PZL W-3WA RM Anakonda – 2 комада
транспортни хеликоптери
PZL Mi-2 Hoplite – 4 комада
PZL W-3A – 1 комад
PZLW-3T – 2 комада

РВ и ПВО

Авиони – 98 комада
ловачка авијација
МиГ-29 А – 26 комада
МиГ-29УБ – 6 комада
вишенаменски авиони
F-16C Block 52+ - 36 комада
F-16D Block 52+ - 12 комада
Су-22М-4 – 12 комада
Су-22 УМ3К – 6 комада
транспортни авиони
C-130E Hercules – 5 комада
C-295M – 16 комада
M-28 Bryza TD – 23 комада
школски авиони
М-346 – 2 комада
PZL-130 Orlik – 28 комада
TS-11 Iskra – 32 комада
Хеликопери
вишенаменски хеликоптери
Ми-17 – 8 комада
транспортни хеликоптери
Ми-8 – 9 комада
PZL W-3 Sokol – 11 комада
PZL W-3WA Sokol (VIP) – 10 комада
PZL Mi-2 Hoplite – 16 комада
SW-4 Puszczyk – 24 комада
ПВО
ракетни системи ПВО
С-200Ц Вега – 1
С-125 Нева – 17Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • WS2 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 01 Okt 2012
 • Poruke: 4076

mala dopuna..
Poljaci imaju nekoliko "specijalnih" jedinica
GROM ( Varsava) organizovani u 3 borbena i jedan skvadron za podrsku, skvadron za pomorske operacije u Gdanjsku, ostali u Varsavi, drze do tajnosti, ali organizovani su nesto kao SAS i SEALS
FORMOZA (Gdinja) pomorski diverzanti, ronioci, AGAT (Glivice) specijalna jedinica nesto ko americke zelene beretke, JWK ( Lublinec), Komando jedinica - ( vidi "agat" Wink ) i NIL (Krakov) zaduzeni za komandu specijalaca , obezbedjuje komandu, zaduzeni za podrsku -od dostavu informacije za spec. operacije do logistike..
i, mislim, da sve ukupno imaju malo vise od 3000 ljudi , mada oni kriju formaciju i broj pripadnika Winkoffline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35756
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Ovo su brojke koliko je zastupljeno žena u poljskim OS
(kobiet w wojsku - žene u vojsci)

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 7631
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

"...Оружане снаге Пољске броје 129 000 припадника, од којих је 105 000 активних припадника војске, 20 000 припадника Националних резервних снага и 4 000 кадета... "

Pored ovih brojki formirana je i Teritorijalna odbrana , koja bi trebala da broji oko 50 000 ljudi :

Territorial Defence Forces (TDF) (pol. Wojska Obrony Terytorialnej – WOT) are the fifth single service in the Polish Armed Forces

TO je kod njih 5 vid vojske ( kopnene snage , mornarica , vazduhoplovstvo , specijalne jedinice )

http://en-m.mon.gov.pl/polish-armed-forces/wojsko-.....017-05-10/

Evo ih na vjezbi, TO , t.j. WOT . S obzirom na reklamne video snimke " motivacione " ovdje izgledaju puno obicniji , koriste staro naoruzanje ukljucujuci RPK i MG34 , za prevoz koriste kombi vozia ...Ima i jedan stari BTR za podrsku .
Dobra je ova vjezba sa puno petardi i manevarske municije , da malo naviknu na muziku

Zanimljiv trenutak je na 07 00 kada preskacu zid Smile
https://youtu.be/BUamiFz0Dbc

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28569
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

goxin :: Zanimljiv trenutak je na 07 00 kada preskacu zid Smile
Specijalci kojima neprijatelj i ne treba Smile

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 7631
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Kao da ga je metak pogodio .... mnogo realna vjezba Smile .

Ma malo pretjeruju sa TO , nisu to nikakvi specijalci .Ima jedan video u kojem kolutove prave sve sa sljemom na glavi po nekom makadamu . Revnosni Komandir Odjeljenja rjesio da dobije svoj komad slave na TV -u ...

Trebaju imati obzira za njih , cak i preko 40 godina treba zabraniti trcanje pod opremom ( sklonost povredama ) , pa i neko skakanje po preprekama. Pa ako zatreba valjda ce potrcati.
To su defanzivci.... vazno da znaju oruzjem raditi , da dobiju rutinu.
Ali opet kazem da im je odlicna ideja ... ( a Bogami i strah ih je od Rusa)


Ovdje vec ozbiljnije djeluju , malo kretanja , 01 50 dejstvo BST -a , vide se RPG , uredjenje polozaja....
https://youtu.be/bIszYSVKHGU

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 33113

Польша создаёт четвёртую дивизию сухопутных войск. Как следует из симуляции, которую презентовал портал Defence24. pl, прежде всего речь идёт об обороне от атаки с брестского направления.
Источник: http://rusvesna.su/news/1537114254
Simulacija Arrow

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 97872

Imaju novi brod


Citat:Новый польский патрульный корабль ORP Slązak во время ходовых испытаний, 14 ноября 2018 года.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 97872

Vezba...
ВМС Польши в полном составе на учениях "Anakonda-2018" у берегов Калининградской области РФ
Arrow https://dambiev.livejournal.com/1360918.html


offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35756
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 562 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 558 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cikadeda, DPera, nemkea71, RED4G-304