IDF - Izraelske odbrambene snage (Tzahal)

1

IDF - Izraelske odbrambene snage (Tzahal)

offline
 • medicina
 • Pridružio: 29 Dec 2010
 • Poruke: 1709
 • Gde živiš: Srbija, Levač

Napisano: 18 Jan 2013 0:33

Otvorio sam ovu temu pre svega u svetlu novih događaja na Bliskom Istoku tj kako se to popularno kaže bezbednosnih izazova.

U temi se možemo baviti i pitanjima van samog IDF a da su u vezi sa državom Izrael, njenim ustrojstvom, ekonomijom, vojnom doktrinom ili istorijom. Zapravo zato sam i otvorio temu, jer nam je potrebno sagledavanje Izraela sa svih aspekta pogotovu uzimajući u obzir da je reč o najznačajnijoj državi Bliskog istoka.

Tema nije otvorena u cilju prepucavanja i analize ispravnosti vojne doktrine IDF ili etičke ispravnosti njenih akcija u ratu ili miru. Ako vam treba tako nešto za pisanje, otvorite temu u kantini sami pa pišite tamo o tome. Ovde želim mirnu i konstruktivnu raspravu uvaženog članstva.

Zahvaljujem. Vaš Levčanin Ziveli
Dopuna: 18 Jan 2013 0:43

Izraelske odbrambene snage (hebrejski: צה"ל Cahal ili צבא ההגנה לישראל C'va Ha-Hagana Le-Israel - Snaga za odbranu Izraela) je naziv za izraelsku armiju koja se sastoji od izraelske kopnene vojske, izraelskog ratnog vazduhoplovstva i izraelske ratne mornarice.

Vreme osnivanja izraelske vojske poklapa se s vremenom osnivanja države, godinom 1948., a preteču današnjih odbrambenih snaga valja tražiti u paravojnim jedinicama poznatim pod nazivom Hagana, posebno u operativnoj grani Palmah.

Izraelske odbrambene snage razlikuju se od oružanih snaga ostalih država na više načina. Od svog nastanka, IOS su bile specifično dizajnirane da odgovaraju jedinstvenoj sigurnosnoj situaciji u Izraelu. IOS su jedna od najistaknutijih institucija u izraelskom društvu, utičući na ekonomiju, kulturu i političku scenu Izraela.

Istorija

Koreni IOS nalaze se u jevrejskim paravojnim organizacijama nastalim na teritoriji Palestine za vreme Druge Alije (1904-1914). Prva takva organizacija bila je Bar-Giora, nastala u septembru 1907. godine. Tokom Prvog svetskog rata, preteča Hagane/IOS bila je Jevrejska Legija u sastavu britanske vojske. Nakon arapskih pobuna protiv Jevreja u aprilu 1920. godine, nastala je Hagana.

Izraelske odbrambene snage nastale su nakon osnivanja države Izrael, naredbom premijera Davida Ben-Guriona, 26. maja 1948., kojom se ukidaju sve ostale jevrejske oružane snage i osnivaju Izraelske odbrambene snage. Nova armija se organizovala tokom arapsko-izraelskog rata 1948. godine u kojem je novonastala država Izrael odnela svoju prvu pobedu.

Po završetku rata iz 1948. godine, IOS su se prebacile na konflikt niskog intenziteta protiv palestinskih gerilaca. U Sueckom ratu, 1956. godine, Izraelska vojska se dokazala zauzimajući Sinajsko poluostrvo, koje je kasnije vraćeno Egiptu. 1967. godine, u Šestodnevnom ratu, Izrael je od susednih arapskih država osvojio Sinajsko poluostrvo, Pojas Gaze, Zapadnu Obalu (uključujući Istočni Jerusalim) i Golansku visoravan, menjajući odnose snaga u regiji, kao i ulogu IOS. U predstojećim godinama, sve do Jomkipurskog rata, IOS su vodile Rat iscrpljivanja protiv Egipta na Sinaju i pogranični rat protiv Palestinske oslobodilačke organizacije u Jordanu.

Jomkipurski rat u potpunosti je promenio procedure i prilaz ratovanju Izraelskih odbrambenih snaga. Došlo je do promena u organizaciji i više je vremena posvećeno obuci za konvencionalno ratovanje. U predstojećim godinama, uloga vojske ponovo se prebacila na konflikte niskog intenziteta, ulične borbe i protiv-terorizam. IOS bile su umešane u Libanski građanski rat, gde su pokrenule Operaciju Litani, u kojoj su isterale palestinske gerilce iz Libana. Od tada, glavni fokus izraelske vojske su palestinski militanti, posebno tokom Prve i Druge Intifade, Operacije odbrambeni zid i Operacije Liveno olovo. Hezbolah je takođe rastuća pretnja Izraelu. Protiv Hezbolaha, Izrael je vodio rat 2006. godine.

Budžet

Tokom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, Izrael je prosečno trošio 9% BDP-a na vojsku. Vojni budžet značajno je porastao nakon ratova 1967. i 1973. Na svom vrhuncu, 80-ih, vojni budžet iznosio je 24% izraelskog BDP-a, ali nakon potpisivanja mirovnih sporazuma sa Jordanom i Egiptom pao je na 9%. 2008. godine, Izrael je na vojsku potrošio 16,2 milijarde dolara (2.300 dolara po stanovniku).

30. septembra 2009. ministar odbrane Ehud Barak, ministar finansija Juval Stajnic i premijer Benjamin Netanjahu odobrili su dodatnih 1,5 milijardi izraelskih Šekela za vojni budžet, zbog problema sa Iranom.

Oružje

IOS poseduju vrhunsko oružje i kompjuterske sisteme. Deo opreme dolazi iz SAD (jurišna puška M4A1, SR-25 7,62 mm polu-automatski snajper, lovački avioni F-15 Igl i F-16 fajting falkon, helikopteri AH-64 Apač i AH-1 Kobra). Većina opreme je modifikovana za potrebe izraelske vojske. Izrael ima razvijenu domaću vojnu industriju, koja je proizvela oružje i vozila među kojima su: glavni borbeni tenk Merkava, lovački avion Kifr, jurišne puške Galil i Tavor, te automat Uzi. Izraelci takođe razmatraju i razvoj vlastitih ratnih brodova.

Izraelska vojna industrija poznata je po svojem pešadijskom oružju, oklopnim vozilima, bespilotnim letelicama i raketama. Izrael je takođe razvio i avione među kojima su: lovački avion Kifr (u rezervi), IAI Lavi (otkazan) te sistem za rano otkrivanje i kontrolu IAI Falkon.

Izrael je jedina zemlja na svetu koja ima funkcionalan antibalistički sistem na nacionalnom nivou-sistem Strela (engl. Arrow) Izrael ima sposobnost da samstalno lansira špijunske satelite u orbitu. Tu sposobnost pored Izraela, poseduju i Rusija, SAD, NR Kina, Južna Koreja, Velika Britanija, Francuska, Italija, Nemačka, Brazil, Indija i Ukrajina. Izraelska vojna industrija razvila je i satelite (Ofek) i lansere (Šavit)

Poznato je da Izrael poseduje nuklearno oružje, iako Izraelci to zvanično nisu priznali.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

Preporucujem sledece knjige

http://www.scribd.com/doc/33000147/Izraelsko-arapski-ratovi

I, na ruskom jeziku:

http://reeed.ru/lib/books/arabo_izrailskie_voiny_arabskii_vzglyad/
http://www.azglobus.net/1048-smirnov-aleksey-ivano.....voyny.html

Verujem da se mogu naci dobre knjige koje sto-sta objasnjavaju i na ostalim dostupnim jezicima. Pokusacu da u narednim danima dam kratki pregled obe knjige na ruskom.

Jedan interesantan podatak vise od 40 posto svetske populacije Jevreja zivi u Izraelu, drzavi koja ove godine, u maju "puni" 65 godina, sto je krace od jednog ljudskog veka .offline
 • Pridružio: 19 Jun 2012
 • Poruke: 113

Napisano: 18 Jan 2013 15:59Dopuna: 18 Jan 2013 19:05

ovi avijoni bi posluzili za odbranu

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

Napad je najbolja odbrana!

I to "po metodu porucnika Koste Turcina". (Procitaj treci deo "Srpske trilogije", ako nisi). Ko na tebe metak, ti na njega bombu. Ko na tebe bombu, ti na njega artiljerijski plotun. Pa kome pre dosadi.

Pd formiranja IDF (29.06.1948.godine) do kraja 1982.g. na teritoriji Izraela i na podrucjima koje je on okupirao izvrseno je vise od 6000 teroristickih napada. Tome dodaj i nekoliko desetina po svetu, uperenih na izraelske ljude, zvanicnike ili interese.

offline
 • medicina
 • Pridružio: 29 Dec 2010
 • Poruke: 1709
 • Gde živiš: Srbija, Levač

To je čitava vojska praktično stvorena na okupiranoj i neprijateljskoj teritoriji. To je stvarno neverovatno kod IDF, ne znam da li je u istoriji ikada bilo sličnog primera?!!

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

Ako cemo posteno, to je vojska koja se stvarala na nacin, na koji samo Jevreji mogu da je stvore. Ni iz cega.
Stvorena je iz "Hagane" (organizacija koja je pre svega najslicnija nasoj nekadasnjoj narodnoj tehnici i sokolu zajedno, uz elemente DTV Partizan), koja je opet stvorila "Palmah" - svoj elitni deo. Prva brigada je formirana i pre zvanicnog formiranja vojske, upravo od pripadnika "Palmaha", u jeku bitke za Jerusalim.

Oruzje su prikupljali, krali, kupovali po svetu. Svakoga ko je mogao da bude koristan na neki svoj nacin, iskoristili su ga, bez obzira na to, da li je u pitanju lopov ili veliki trgovac (sto je u sustini isto). Koliko su daleko isli vidi se po tome sto su se prekopavala bojista, da bi se naslo zatrpano oruzje.
"Kradje" od englezera su bile normalna pojava. Magacioner javi gde ide treba da ide konvoj, dodje kamion, ljudi u uniformama utovare i odnesu. Oruzje nestane, a magacioner broji pare.... Odmah posle rata i tokom njega, sve me strah, vodila se materijalna evidencija.

U prvoj fazi rata za nezavisnost, 1948.g. veliki je bio nedostatak municije i sredstava veze, automatskog oruzja, topove uopste nisu imali vec improvizovane minobacace. Spasilo ih je samo to sto su i arapi bili u slicnoj situaciji. Osim arapske legije iz Transjordanije, koju su predvodili englezi. Druga faza je vec znato lakse isla, posto je stiglo oruzje i municija, pa cak i avioni i tenkovi iz ratnih viskova po evropi.
Prva eskadrila izraelske avijacije bila je sastavljena od nemackih Me-109 (cehoslovacke proizvodnje), spitfajera, mustanga... Transportne dakote su bile pretvorene u bombardere.

Nakon 1945.g. Staljin je dao dozvolu svojim oficirima i vojnicima Jevrejima da napuste SSSR i odu u Izrael, tako da su oni dali dosta veliki doprinos borbi za nezavisnost. U engleskoj vojsci se borila citava brigada Jevreja, neki od njih su bili piloti - skolovali su se u tadasnjoj Rodeziji. Bilo je mnogo specijalista, sto nije cudno, s obzirom na to da se radilo o relativno dobro skolovanom svetu.

offline
 • Pridružio: 19 Jun 2012
 • Poruke: 113

izraelski pvo

offline
 • medicina
 • Pridružio: 29 Dec 2010
 • Poruke: 1709
 • Gde živiš: Srbija, Levač

Malo osvrtanje pred skorašnje izbore:

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

Napisano: 19 Jan 2013 1:15

"Bibi" Nataniahu je bio komandir jednog borbenog tima u jedinici za specijalne operacije koja se zove Sajeret Matkal. Ucestvovao je, pored ostalih, u akciji unistavanja aviona na aerodromu u Bejrutu (decembra 1968 unisstili su 13 aviona, kao osvetu za otmicu jednog aviona kompanije EL_AL) i oslobadjanju aviona od kidnapera maja 1972.g. (Interesantno, akciju u maju 1972.g. vodio je Jehud Barak, kasnije premijer Izraela,koji je nasledio Natanijahua).
Naravno, imao je jos akcija jer je u jedinici proveo najmanje 3 godine, stekao je cin kapetana. Ucestvovao je u ratu 1973.godine.

Dopuna: 20 Jan 2013 0:24

Jos jedan vrlo interesantan covek:
Dejvid "Migdal" (Kula) Teperson. Rodio se 1926.g. u Juznoj Africi, radio na farmama i kao lovac, preko francuske dosao u Izrael i na dan proglasenja nezavisnosti stupio u vojsku. Nadimak "Kula" dobio je zbog visine od 196cm.
Borio se u svim ratovima Izraela. Podaci su iz 2009.godine, kada je, kao pukovnik u rezervi, bio ubedljivo najstariji rezervista uopste u izraelskoj armiji.
Slika iz rata 1948.g. Tepelson je krajnji desno


I naravno, evo linkova za fotoarhive koje se bave istorijom, sadasnoscu i buducnoscu IDF

http://www.loc.gov/pictures/collection/matpc
http://archnet.org/library/places/places.jsp?country_code=il
http://hollis.harvard.edu
http://digitalgallery.nypl.org/nypldigital/explore/dgexplore.cfm?col_id=179
http://www.awm.gov.au/search/collections

http://www.kkl.org.il/photo-archive
http://www.gpo.gov.il
http://www.flickr.com/photos/government_press_office
http://www.palmach.org.il/show_item.asp?levelId=38530
http://archives.mod.gov.il
http://lib.haifa.ac.il/collections/isratage/index.php/en

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Historical_images_of_Israel
http://www.eretzyisroel.org/~dhershkowitz/index2.html
http://www.eltaher.org/docs_photos/photosPS_p1_en.html
http://palomnic.org/gallery/v/19-vek
http://www.ynetnews.com/headlines/0,7340,L-4740-15959,00.html
http://www.flickr.com/photos/ottomanpalestine2 (3,4,...,9)
http://modelizmspb.temza.ru/temas/izrail/fotoarh/index.html

http://images.google.com/hosted/life
http://www.britishpathe.com
http://www.corbisimages.com
http://www.gettyimages.com
http://www.imageforum-diffusion.afp.com
http://www.mirrorpix.com
http://www.ebay.com/sch/Photographic-Images-/14277/i.html

offline
 • medicina
 • Pridružio: 29 Dec 2010
 • Poruke: 1709
 • Gde živiš: Srbija, Levač

Napisano: 23 Jan 2013 19:15

Istorija modernog Izraela i njegovog oružjaDopuna: 24 Jan 2013 14:22

Merkava


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 747 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 6 sakrivenih i 703 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., Alexandar-1973, Atomski čoban, bankulen, Boris90, Eyes, fruska, Goran 0000, goxin, Grah0, GrobarRomanticar, ILGromovnik, janezek67, Još malo pa deda, Karla, Kriglord, Kruger, kuntalo, ladro, Marko Marković, mercedesamg, nemkea71, nikoladim, operniki, raso76, sasa87, SlaKoj, Smajser, Sokic, Srle993, stegonosa, Tores, vathra, voja64, Webb, zeo, zixmix