Oružane snage islamske republike Iran

122

Oružane snage islamske republike Iran

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2011
 • Poruke: 595

Napisano: 14 Jul 2012 15:50

vrabac ::http://trishulgroup.blogspot.com/2009/11/m-sams-of-china-pakistan-india-detailed.html

Veoma lep pristup temi.

Velika mi je čast što sam mogao makar malo naučiti od tebe!! Dijelovi puzzle su se počeli slagati u cjelinu. .....hvala Majstore!!!

Dopuna: 14 Jul 2012 16:11

djole81 ::Ne samo, motor, izgleda, kao da je avion u kompletu "refurbished" Smile

Nadam, se da će odgovorni u Iranu shvatiti da ima je razvioj avijacije, značajan, kao i PVO i podmornice u uslvima embarga. Vreme je da se vrate ne projekt Shafaq/ Simorgh , kako god da se zove i da mu daju najviši prioritet ...

Evo slike turbofan motora TF-30 za F-14. Nisu otvoreno priznali, ali izgleda da ga sami proizvode. Čini se da su uspjeli.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

1. AN/TPS-43 u nekoj fazi montaže pri remontu ii tako nešto
2. Ne mogu trentno da nađem oznaku negde mi je nanekom od hardova
ai to je u osnovi jedan stari radar američkog tipa 2D, pristojnog dometa slabe rezolucije slabo pokretan velikih bočnih lepeza itd...
Recimo da (ako je beše centimetarac proveriću) odogovara P-37 po osobinama ali mu je kod Iranaca modernizovan deo obrade i prikazivanja signala otprilike kao što je to od P-37 usavršeno kod Rusa na 1L118.
On je ovde najslabiji, on je praktično za kontrolu vazdušnog saobraćaja kao ARI ili pjervični lokator, primarni lokator u civilnom žargonu.
3. 2 i po različita radara. Naime levo je mali centrimetraš iranske ili samostalne ili licencne proizvodnje po ugledu na kineske radare te klase. On ide uz siteme oružja dakle borbeni akvizicioni ili gap filer ili brešer. Nešto najsličnije u ovim krajevima bi bila Žirafa, pa recimo za pola klase jači.
Drugi radar desno je je emiterski deo iranskog sektorskog bistatičkog radara. U tehničkom smilu možda i njazanimljiviji iranski radar. Prijemni deo se ne vidi. Ovaj radar je izvnredan za jednu tipično iransku problematiku naime, deluje u vrlo dubokim dolinama sa visokim planinama sa strane.
4. usavršema verzija radara pod 2 verovatno dobijen reverznim inženjeringom sa malo modifikacija u cilju moderniacije. Da se razumemo ova kabina je samo manji deo kompletne instalacije.
5. modernizovan radar na osnovu P-12. Rekao bih da je domaća modernizacija a ako je pri tome primenjena i belorusko ruska tehnologija adaptivnog suzbijanja aktivnih smetnji može biti vrlo dobar u svkom slučaju krajnje upotrebljiv.
6. E ovo je jedna tipično iranska skalmerija. Naime radi se o da tako kažemo dupliranom radaru P-18. Za razliku od originala on smanjuje grešku u ešaloniranju visine cilja koja je kod originala vrlo velika, naime tamo u krugu primarne i sekundarne detekcije ešalon dobiješ ekstra grubo, praktično da je ispod 10 000 m (nešto manja je stvarna granica) i iznad toga za dvostruku vrednost. Ovako se to ešloniranje visine eventulano može prepoloviti po grešci pa bi do granice tropopauze moglo da bude najmanje tri a možda i svih četiri ešalona visina, a to starijim sistemima S-75 i S-200, HAWK pa i Kubu mnogo znači. Cena je verovatno plaćena u pokretljivosti jer je antena sada mnogo teža za manipulaciju ali opet nešto su promenili pri mehanizovanju tog posla pa su možda uspeli da zadrže stare norme ili čak i da ih malo poboljšaju. Da i antenski sklopovi rade verovatno na krajnjim lamdama pa time otežavaju ometanje aktivnim ciljanim smetnjama. E sad ako su malo snizili minimalnu lambdu na prvom antenskom sklopu a povećali maksimalnu lambdu na poslednjem antenskom sklopu (ne znam da li je rešeno (1+1)x2 ili 1+3) onda je još udvostručen problem aktivnog šumnog ometanja. Mada rasponi lambda nisu baš tako veliki kako se misli, ako je ovo gore navedeno ostvareno to sasvim realno otežava ometanje.
7. neka slika pozicije radarskih čvorova...na žalost nikad nisam bio u Persiji.
8. Nebo-SVU 2D+1 radar
9. Kinez Veliki Zid ako se ne varam. To je 3 D radar ali je meni nepoznat po stvarnim osobinama. Iskreno ne poznajem baš najboje ovaj tip antene. Morao bi da pogledam stari ruski projekat Mašuk i to prijemni deo (ima potuno razdvojene odašiljač i prijemnik) nešto mi tu...No mogao bi da dam samo vrlo subjektivnu procenu. Generalno on bi možda bio kvalitenija dopuna radaru pod rednim brojem 2. Ako je to dobra procena on je od njega po svim osobinam nešto, do znatno bolji. No bojim se da je jednako osetljiv i težak za preživljavanje u vrlo agreivnom EW okruženju. Iran ima ovaj radar nije novinarska patka.
Ogledalo antene ima neku specifičnu osobinu ali još nisam shvatio kakvu, mada ne verujem da to u borbi epohalno menja stanje.
10. Ne znam šta je na kamionu možda antenski sklop onog pod 13.
11. Kasta 2-2
12. Trinaesti ratnik. Ispod znaka pitanja je nešto što će reći: Ja sam onaj koji rasteruje tamu i diže se u visine, kad ja skinem ciradu sa kamiona vi će te me upoznati (reči imaju čisto simbolički karakter a nikakvu veze sa stvarnim događajima i ličnostima, izvinjavam se Irancima ako smatraju ovaj čisto hiperboličan opis neprimerenim).
No, ima još jedna pogreška umesto 76N6 Krokodila ne ide Nebo-SVU već upravo kineski niskovisinski detektori bilo centimetarski bilo decimetarski ili najbolje oba u čvoru. Da Iran ima kineske niskovisince već znamo.
E sad šta ide ispod znaka pitanja. Ima šta hoćete uopšte nije problem. Recimo dva radara istovremeno, velikog dometa, kinezi, centrimetraši i recimo jedan decimetraš.
13. E, a mogo i bi taj, ako je završen i radi, bio bi bolji od kineza jer je AESA dok su kinezi PESA. Al, opet bi mu dodao jednog decimetraša da se nađe. Uh, kad bi mogla Gama-D ova nova verzija ispod čekića (ako je gotova a verovatno nije jbg.).

Sutra putujem i neke mi se obaveze svalile pa ako nekolko dana ne odgovaram samo vi postavljate pitanja negde od četvrtka sigurno ću da pogledam ako ne i ranije...
Radari P-12, Dupli P-18 (zaboravio sam ime) i Nebo-SVU otkrivaju sve stiltove na svim visinama.
Na srednjim i malim to još isto tako efikasno radi sektorski bistatički radar a na nešto nižem ali upotrebljivom nivou i Kasta 2-2 i pomenuti kineski niskovisinac u L bandu.offline
 • Mačak
 • Zavarivač
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 2611
 • Gde živiš: Čačak

http://www.presstv.ir/detail/2012/07/14/250928/rus.....0-to-iran/ Jeli ovo nova vest ili kasnim.

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2009
 • Poruke: 610

Kasniš. To je samo lično mišljenje tog Korotčenka. Prava istina je da S 300 nije ni podpadao pod sankcije, ali ga rusija nije isporučila, da bi se uvukla jevrejima u rektum. Žao mi je što iranci ne vide da im sistem neće biti isporučen. Treba da tuže rusiju, što su i uradili i da nastave da rade na svom sistemu. Nažalost naučili su kakva je ruska politika, na teži način.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 11305
 • Gde živiš: Mlečni Put

Napisano: 15 Jul 2012 16:53

scimitar19 ::Jedno pitanje koliko ovi radarski sistemi sto ruske verzije sto iranske mogu detektovati stealth letjelice, ako su iranci uspjesno detektovali RQ-170 onda ne bi ni bio problem ostale detektovati po toj logici???

Uslovi u ratu ne mogu da se porede sa uslovima koji su bili pri obaranju RQ-170.

Dopuna: 15 Jul 2012 17:01

djole81 ::Ne samo, motor, izgleda, kao da je avion u kompletu "refurbished" Smile

Nadam, se da će odgovorni u Iranu shvatiti da ima je razvioj avijacije, značajan, kao i PVO i podmornice u uslvima embarga. Vreme je da se vrate ne projekt Shafaq/ Simorgh , kako god da se zove i da mu daju najviši prioritet ...


Za Shafaq nemaju dovoljno dobar domaci motor.

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2009
 • Poruke: 610

To što nemaju ne znači da ne mogu da ga stvore, ako preusmere resurse i ulože kapacitet u metalurške procese, ispitivanje materijala i sve drugo što je potrebno. Za to je potrebno više godina, ali Iran bi to izveo. Problem je što vlasti, nisu dugo tome posvetile nikakvu pažnju. Tek od skora , počeli su da aktivnije rade na turbinama. A mogli bi i preko treće zemlja da uvezi AI 222 ili kako se zove ukrainski motor za JAK 130 i L 15.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 11305
 • Gde živiš: Mlečni Put

Sobzirom koliko se Kinezi cimaju oko motora pa im ne ide, čisto sumljam da bi Iran bio uspešniji.

offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1141

Napisano: 15 Jul 2012 21:20

Nažalost napredak na proizvodnji mlaznog pogona teće veoma sporo i sada su na nivou da mogu praviti trenažne avione i borbene brzine 1.6 mach i to je i razlog zašto nevidimo napredak na tom polju,takva situacija je bila svojevremeno i sa UAV/UCAV,AScM,BM,... razvoj projektila je pratio napredak na raketnim i mlaznim pogonima.

Dopuna: 15 Jul 2012 21:43

Slika 10 prikazuje ALIM pasivni radar,na zvaničnom sajtu podaci govore o 250 km dometu,slika 5 i 6 je prva verzija Matla-ol-Fajr koji ima 12 antena,druga verzija je sa 32 antene,slika 2 prikazuje radar koji označavaju sa INR(Iranian national radar) ima ih 3 verzije INR 1,2 i 3 a vjeruje se da je sličan Kineskom YLC-6 i vjerovatno je i razvijen iz njega.


INR 3The Iranian Army has successfully completed three days of air defence exercises, where military units downed several mock pilotless aircraft, state-run Press TV reported.

Brigadier General Shahrokh Shahram, deputy commander of the army’s Khatam al-Anbiya Air Defence Base, said air defence units in northwestern Iran effectively engaged the mock enemy’s stealth, pilotless aircraft, “after detecting them electronically”.

Iran holds air defence drillsAccording to RIA Novosti, the exercise came in response to “the enemy’s psychological warfare and is meant to neutralise the regional media’s propaganda campaign against Iran”, the army said.

Last week, the Islamic Revolution Guards Corps (IRGC) conducted a three-day missile exercise codenamed “Great Prophet 7″. It tested Iran’s newest surface-to-surface missile systems in the central province of Semnan.

An assortment of long, medium and short-range missiles targeted “aggressor airbases” in the Semnan desert, said Brigadier General Amir-Ali Hajizadeh, commander of the IRGC Aerospace Division.

Defence Minister Ahmad Vahidi has announced progress in the development and manufacture of an indigenous version of the advanced Russian S-300 air defence missile system.

An $800-million contract to supply Iran with the missile system was signed with Russian in 2007. Russia was to deliver five S-300PMU-1 battalions to Tehran, said RIA Novosti.

However, in September 2010, then Russian president Dmitry Medvedev signed a decree terminating the contract in line with UN Security Council resolution 1929 that bans supply to Iran of conventional weapons including missiles and missile systems, tanks, attack helicopters, warplanes and ships

offline
 • Pridružio: 18 Jul 2012
 • Poruke: 30

Ja ne verujem da je INR tazvijen iz kineskog YLC-6.
Meni sve to liči da je razvijeno iz AN/MPS-11A odnosno da je osnova za projekat bio u temelju zapravo
AN/FPS-8.
Dakle povlačim reč da je sličan sa P-35 i P-37 oni su centrimetraši ovaj je na početku D banda.
Ali i dalje ga procenjujem više kao ASRS radar nego baš rasno vojni, njegove stacionarne varijante sigurno.
Međutim ona druga fotka sa antenom sličnom prvoj po obliku je verovatnoneki drugi INR. Samo ogledalo je mnogo promenjeno a vrlo ozbiljno sumnjam da nije ista ni radna frekvencija, jer mi se čini (osim što je antena drugačija i teško je sa nje proceniti frekvenciju) da je talasovod značajno manji pa sumnjam da se radi o nešto većoj radnoj frekvenciji, al definitivno ner mora tako biti jer početak D banda možda i jedna od boljih solucija za radare za rano upozoravanje odnosno osmatračke radare.

offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1141

To je samo pretpostvka vjerovatno zbog izgleda antene koja je slična Kinezu ali naravno to ništa nemora da znači.

Evo postaviču još par fotki razlićiti verzija IRN-a

YLC-6


Ova antena veoma liči na antenu IRN stim da je manji dimenzija radi se o TM-ASR-1 za koje imam zvanične specifikacije.Opis sa zvaničnog sajta

TM-ASR-1 radar is an S-band magnetron pulse surveillance radar with maximum power of 800 kw. Because this radar is able to detect the targets with maximum range up to 150 km, It is used as primary warning radar.
This radar is also used to detect the flying targets and is able to measure the distance and angle (R,Ө) of the target and display the "x” and "y" coordinates of the target on the monitor.
Features

2D medium range air surveillance radar.
Detection of low “RCS” targets such as RPV, Cruise missiles,…
Deliver the target information to command & control center.
Searching at 360º and review speed of 3,6,12 RPM
Displaying the clutter map and amplifying the critical areas
Mobility, fast set-up and break-down (maximum time for setup is about 30 minutes)Technical Specifications:
OperatingFrequency : S-Band
Peak Power : 800 w
Average Power : 800 Kw
Coverage 2 modes : Normal Mode 360o
Range = 150 Km Altitude = 14 Km
Resolution : a) Range 300m b) Azimuth 1.3o
Detection Coverage : a)R max = 150 Km Pd=80%
RPM = 6 RCS= 10 m2
b) R max = 120 Km Pd = 80%
RPM =12 RCS= 10 m2
Antenna : a) Type = Parabolic b) Gain = 30 dB
Beam Width : a) Horizontal = 4° b) Vertical = 40°
Target Processing Capacity : ≥ 100 Target
Display : 2 LCD displays (with zoom display 30/60/120/150)
Track While scan (TWS) : 20 Target
BITE : Included
ECCM : Selectable /freq. 10 point
Pulse width : 1, 0.8, 0.4 µS
Pulse Repetition : 866, 1250, 1666 Hz
Frequency Band width : 240 MHZ
Transfer data information : To command control
Local network : Included
Portable : track
Power : 60 kw 3 φ 220 v, 50 Hz
Power consumption : 30 kw 3 φ
Secondary Radar (IFF) : Included
Radio communication (VHF/UHF) : Included
Antenna Rotation : 3 RPM , 6RPM , 12 RPM
Receiver : Log & Normal (selectable)
RF Dynamic Range = 95 dB
STC gain = 40dB IF = 35 MHz
Receiver Gain (MDS) : -105 dBm
Target Processing: Capacity 100 Targets
BITE : BIT Test included
Electronic Counter Counter Measures (ECCM) : Selectable / freq. 10 point
MTBF : ≥ 1000 h
MTTR : ≤ 0.5 h
Operation Environment : In door : -10o ~ + 45o
Out door : -30o ~ + 60o
Humidity : 95%
Wind speed : 25 m/s

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 741 korisnika na forumu :: 76 registrovanih, 10 sakrivenih i 655 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 20:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, AF-1, ajonic, Aleksa-, amstel, Apok, awathorn, babble, bato, boolero, Boris90, bounty hunters, cikadeda, Cvijo_ue, CyberWarrior, danilopu, darkangel, darkstar101, Dashko_90, djonsule, Doca, dogfatherapbt, doktor1964, Dzoni Stek, gorozup, ibssa, Iko, ILGromovnik, Ilija Cvorovic, JOntra, kaka123, KlinkaPalacinka, komkom, Kožedub, kripo, Krusarac, Kule, limeni, louderick, ltcolonel, maks l 5735, MarKhan, Marko Marković, melybely95, Mercury, miodrag, miodrag2, moskovivan72, munzeco, NikSabac, ofbeyond, pera12345, pjaka2001, renoje2, repac, rodoljub, sakota79, Sall, serbianpaladin, shone34, slonic_tonic, Sonyboy, srbi, srdic.vlada, Srki94, StepskiVuk, Sunderland06, Taso, vathra, Velibor Rado, virked, VJ, Vlada1389, vladas87, WS2, 79693