Oružane snage islamske republike Iran

17

Oružane snage islamske republike Iran

offline
 • Pridružio: 05 Apr 2009
 • Poruke: 3850
 • Gde živiš: JAGODINA

Pitanje je cene pobede... Ako Iran npr. odgovori na napad svojih nuklearnih postrojenja tako što će lansirati veliki broj konvencionalnih balističkih raketa ka Izraelu i time gađati sve njihove nuklearne elektrane sigurno je da će neke od tih raketa i pogoditi svoje ciljeve. A to može zagaditi radijacijom celu teritoriju Izraela na duži vremenski period.

I ko će onda živeti u tom "bezbednom" Izraelu???

A mogućnost da se unište sve pokretne i nepokretne balističke rakete Irana u prvom naletu je zanemarljiva.
U stvari čak i 50% da ih unište, pa da se od preostalih 50% lansira 20% (10% ukupnog broja raketa koje poseduju) već je isuviše za svaku vrstu protivraketne odbrane!Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1599

vrabac ::Upravo si naveo suštinu cele filozofije KR, AKO GA NA VREME UOČE, problem je što neće.
Neko je na forumu tražio spisak ruskih radara koji otkrivaju B-2 i stavio sam ga tamo klasiran po performansama.
Vertujete mi, spisak radara stvarno sposobnih da izađu na kraj sa KR je MANJI od spiska za B-2.
Postoje opsežna ispitivanja Sovjetske armijeiz 70-tih o niskom letu aviona i krilatih raketa kroz izspresecano zemljiđte. zaključak je d se NE MOGU zaustaviti.
No naravno niko nije odustao. Projekat Barijer je jedan od onih koji je razvijen baš zbog tog problema.
Sva moć KR je UPRAVO u tome što se teško otkriva i još teže prati posle otkrivanja.
Za spisak radara aza borbu protiv KR moraću dobro da razmilsim Krokodil je jedini stvarno efikasan kao i avionska i od skoro balonska sredstva.


Dobar deo ih je onesposobljen 99, opremljeniji PVO bi svakako imao još većeg uspeha....
Njihova najveća vrlina je istovremeno i najveća mana ( koriste reljef, pa je najbolja ruta za nju uvek ona ruta koja se najlakše i predvidi ) .

Treba pomenuti R-27 EM, specijalizovana raketa za uništavanje krstarećih r.offline
 • kripo  Male
 • Počasni građanin
 • Hvatac zjala
 • Pridružio: 19 Sep 2006
 • Poruke: 764
 • Gde živiš: Citizen of World

Samo da napomenem da Iranci imaju ruska torpeda Squal ili kako se vec pise... Stim mogu da potope bilo sta ukljucujuci i nosace pod uslovom da se dovoljno priblize.... Nek potope 3 plovila vise nista civilno nece proci tuda ukljucujuci stotine tankera koji normalno prolaze... Za tu svrhu imaju stotine malih brzih glisera cija je cijena zanemarljiva a efikasnost vrlo visoka... Sjetimo se samo zarobljavanja engleskih mornarickih pjesadinaca kad su povrijedili Iranske vode i usli 100 metara u njihovu teritoriju... Cak ni britanski razarac i helikopter nisu prstom mrdnuli a gledali su to sa 500 metara udaljenosti, kako im zarobljavaju vojnike .... I ko kaze da vec mozda nisu dio tih sredstava prebacili u Somaliju za dobru lovu, pa ako se sta desi mogu da zacepe i prolaz kroz Crveno More... Torpedo mozes lansirati i sa manjeg plovila koje moze da bude i "civilno" samo preradjeno...

i dalje,, on sto mene najvise brine je sta ako radioaktivni oblaci krenu ka nama... ili sta jos gore od toga... Ovi njima zveknu elektrane a onda se ovi revansiraju pa imamo 5-6 cernobila odjednom...

offline
 • Pridružio: 07 Sep 2011
 • Poruke: 182

vrabac
"Nego načisto si me zbunio sa onim metalize. Rekao si doslovce izmenili su radarsku sliku cilja,
prva predpostavka je da si hteo da kažeš izmenili su optičku sliku cilja (zapravo IC) el tako?
Tomahoci nemaju radarski terminalni nišan nego optički, onda se sve slaže el de. "
Tomahok naravno ima optičko terminalno vođenje ali kada se vrši snimanje potencijalnih meta onda se to radi i radarom i optički(foto) i te dve "slike" moraju da se poklope.Takođe nakon svakog njihovog dejstva vršeno je izviđanje,optičko(foto),ali i radarsko radi utvrđivanja efekata na cilju.Samo što cilj više nije bio prepoznatljiv pa su prešli na dejstva avijacijom.Tom prilikom je na njih dejstvovao divizion kojim je komandovao naš Mačvanin Stanković.Grešiš u pogledu trocevaca i praga,za projektile(i još ponešto)su i dalje više nego efikasne,samo je stvar organizacije,dobrog osmatranja i obaveštavanja,i obučenosti nišandžija.Boforsi jesu bolji ali ih ni Švedska nema dovoljno za te svrhe a kamoli mi.Rusija je ogromna,retko naseljena (pogotovo sever)pa je nemoguće poklopiti VOST-ovima,radari su njima jedina opcija za otkrivanje KR.Iran ima 70-80 miliona st.te bi mogao barem neke pravce naleta KR "pokriti"VOST-ovima.Jedno staro pravilo JNA kaže:"Avione treba loviti i okom i radarom".To važi i danas.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4985

Jesi li nekad video prototip Prage sa SUV-om. Na žalost naša tzv. država je imala PREČE potrebe.

Vidi, Rusi uopšte ne rade sa VOST-vima upravo iz razloga koje si naveo.
Međutim kod njih je situacija sa radarima daleko bolja nego što je kod nas bilo u snovima, ma kako oni kukali na svoju sadašnju i prošlu (pre Grobačova) vlast.
Pre svega potpuno su osposobili PVO Suhoputnih za dejstvo po niskoletećim ciljeivma, i to ne samo Bukovima nego brigadnom artiljerijom koja u svojim odeljenim moblicima daje neposrednu zaštitu i velikom PVO od S-300PMU-2 na primer. Njeposrdno prikritije se zovu te jedinice i po sastvuuptounosti odgovaraju brigadnim sitemima, mada uglavnom nemaju Tungusku.
Prva stvar je da sopstveni radari Tunguske, mogu bez problema da otkriju KR na vrlo malim dometima a nišanski može da radi kao sektorski a na kraju optika
Druga stvar, sada ima bar dva ozbiljna radara za okrivanje niskoletećih ciljeva jedan je 1L122-2 a drugi je 9S80 na Sborki-M1-2. Čak radar stare Sborke je bio dobar.
Da ne spominjem radar na Barnaulu.
U verziji na tronošcu, lako prenosiv, mogućnost rada u sektoru, daljinski pult on KAO daje pravljen i za VOST-ove koje bi isturili nared.
Iranci treba baš njih da navbave za svoje 23 mm topove.
Drugo oni mimaju stalno dežurstvo AWACS-ima koji prenose podatke svim korisnicima a na urgentnimpravcima upotrebljavaju i OKO na helikopteru.
Opet da se vratim, čak i radari na OSI a pogotovu Toru otkrivaju KR i onda ih obaraju.
Baš zbog gađanja na cilj tipa KR Rusijsa je razvila leteću metu DAN.
P-19 i Kaste takođe otkrivaju KR ali je kvalitet u tome što direktno sa kašnjenjem od par sekundi time snabdevaju recimo Ranžir ili Kasateljnaju i oni odmah prosleđuju ciljeve (opet za nekolko sekundi) na Ose, Torove, Tunguske ili na kmandni pult Igli koji (on kasni samo još par sekundi) usmerava strelca Igli ka cilju.
Za Kupol na Buku da ne pričam.
Što se tiče snimanja radarom geoida zemlje i lokalne topografije, to snimanje amerikanci su prebacili na satelite ili na TR-1 i slične ali pretežno na satelite. Tomahavk u terminalnoj fazi ne snima cilj radarom već u završnm delu TERCOM sitemom koriguje let prem reljefu ispod, tako da nad samim cilejem ne radi njegov radar. TERCOm se koriguje sada GPS-om kao međukontrola (GPS ponekad ne radi). Kod ostalih američkih projektila koji nemaju TERCOM kombinacija je GPS + inercijalna platforma. Kod projektila veće vrednosti kao AGM-158 je takozvana potpuna inercijalna platforma akod prostih JDAM bombi tzv. prosta inercijalna platforma.
I pored toga Rusi idu upravo prema postulatu koji si naveo RADAROM i OKOM.
Tor je dobio novu CCD kameru mnogo bolju nego na OSI staroj. OSA je modernizovna i dobila je kombinovanu optorniku koja je BOLJA nego ova navedena na Toru. Buk je dobio novu optroniku sličnu toj na modernizovanoj OSI. Igle se obezbeđuju osim planšetama za poluautomtsko navođenje strelca na cilj i sa moćnim optičkim dnevnim ali noćnim nišanima.
Kod velikih sitema je nešto drugačije naravno, pre svega i dalje se oslanjaju na Krokodila, mnogo manje na Liru-mars (ako se već tako zove 96L6). Međutim sami nišanski radari mogu da rade u vrlo niskom pretraživanju upravo za KR i odmah pređu na gađanje. U krajnjoj meri Skarvajtnik uopšte nije loš u otkrivanju KR.
Pošto KR gađaju samo viskovredne ciljeve, Rusi stvaraju zonu osmtranja daleko ispred, za sada uglavnom sastvaljenu od starih sistema i o na predstvalja prvuliniju uzbunjivanja, u praksi obično dobro d ai trasu KR mada se ona kao što znač menja ALI NE ZA 180 stepeni nego manje.
U klancima i dubodolinama i rečnimkoritima sa strmim stranama postavljau se uzastopno sitemi Barijer.
Ne mogu da garantujem ali po nekim elementima izgleda da na takve zone gde se očekuje KR a ne i avijacija imju nameru da upotrebljavaju REZERVU sa Kub-M4 i starim Bukovima i strim Osama.
U tim zonama obično nema elektronskog ometanja iz više razloga.

Dakle možda bi mogao da nam kažeš kava su iskustva u gađanju Kubom po KR.
Može li KUb po KR ako nema ometanja.
Prage smo na žalost rashodovali verovatno na zahtev već znaš koga. U zonu bezbednosti nam je odmah bilo dozvoljeno da uđemo sa tenkovima ali ne sa LPAA a siguran sam da se nisu plašili za svoje letelice kojih ne bi ni bilo, ali BPL hmmm...
Jednom sam video kako 20 mm u 1 sekundi obaraju dve leteće bombe istina baražom.
Video sam i jedan pogodak u avion.
Međutim pravo je pitanje koliko je to savremen PA top. Za pešadiske jedinice je zakon
(pogledaj Brusa Vilis u filmu Šakal kada naručuje oružje).
Pozdrav i svako dobro!

offline
 • Pridružio: 07 Sep 2011
 • Poruke: 182

vrabac
"Jednom sam video kako 20 mm u 1 sekundi obaraju dve leteće bombe istina baražom.
Video sam i jedan pogodak u avion.
Međutim pravo je pitanje koliko je to savremen PA top. Za pešadiske jedinice je zakon "
M-55 uopšte nije savremen top,on je prevaziđen još pre 50 god.ali je upotrebljiv,jeftin i jednostavan(zatvarač smo nakon 2-3 dana svi rasklapali i sklapali žmureći,svega 6 ili 7 delova,zaboravio sam,davno bilo u Valjevu 1986-e)Sa tadašnjom nišanskom spravom A4 praćenje brzog cilja je bilo jedva moguće ali smo na Pasuljanskim livadama ipak pogodili rukavac na moje iskreno i veliko iznenađenje.Možda zbog besomučnog uvežbavanja na tzv.bregani(žica sa okačenim umanjenim maketama aviona i tenka,pokreće je elektro motor,dok ti pokušavaš da pratiš kroz n.s.)na poligonu Peti puk.Imeđu ostalog zbog toga budemo proglašeni za najbolju jedinicu i dobijemo trouglastu zastavicu sa velikim N(i prilog sa slikom u Narodnoj Armiji).Ipak je za M-55(čak i sa novom nišanskom spravom-po opisu bih rekao da liči na J-171 sa praga ali je nisam video pa možda grešim)gađanje baražom delotvornije,baterija vučnih trocevaca(8 topova x 3 cevi) može da održi "zavesu" iznad branjenog objekta 5-6 sekundi pa će sve što uleti biti izrešetano.Iranci,vidim,proizvode čak i šestocevne pav mitraljeze 12,7 mm,to je takođe upotrebljivo protiv KR,bogme i protiv helikoptera.U odbrani protiv njih kvantitet je takođe jako bitan jer kao što reče brka iz Kremlja"Kvantitet je kvalitet sam po sebi".
P.S.Video sam u "Odbrani" prilog o pragi sa LRG a i Ljubasav je imao post o tome,prava stvar.Ipak,ja bih voleo da vidim Foke u našim OMJ.POZZZ!

offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1142
offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 1275

kripo ::Nek potope 3 plovila vise nista civilno nece proci tuda ukljucujuci stotine tankera koji normalno prolaze...

Već viđen scenario u Iračko-Iranskom ratu, ali tankeri nisu prestali da plove. Sa wiki:
Citat:Lloyd's of London, a British insurance market, estimated that the Tanker War damaged 546 commercial vessels and killed about 430 civilian sailors. The largest portion of the attacks were directed by Iran against Kuwaiti vessels, and on 1 November 1986, Kuwait formally petitioned foreign powers to protect its shipping. The Soviet Union agreed to charter tankers starting in 1987, and the United States offered to provide protection for tankers flying the U.S. flag on 7 March 1987 (Operation Earnest Will and Operation Prime Chance).[91] During the course of the war Iran attacked two Soviet Navy ships which were protecting Kuwaiti tankers.[92] One of the ships which was damaged as a result of an attack during the war was the Seawise Giant carrying Iranian crude which was struck by Iraqi Exocet missiles, resulting in the damage of the largest ship ever built in history.[93]


Iračko vazduhoplovstvo se u tom ratu između ostalog moglo pohvaliti potapanjem "Seawise Giant"-a - najvećeg broda ikada napravljenog (kasnije pošto su ga podigli i popravili poznatog pod imenima "Happy Giant", "Jahre Viking" i najzad Knock Nevis):

offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1142

Danas je kapacitet Irana daleko veći u odnosu na to vrijeme a oni dobar dio svoje strategije upravo baziraraju na zatvaranje hormuza.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4985

Ja na onm smimku od automatizovanog KS-19 100 mm ne videh nkakav radar čak nikakav deo SUV-a ništa.
Bar Vazu da sam video.
Il sam previše mator?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 852 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 3 sakrivenih i 807 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, arsa, babaroga, bankulen, caesar, Cirkon, darkangel, Djokislav, Doca, Dragan1998, Drug pukovnik, dzoni19, Faki-Valjevo, goxin, Kruger, Krusarac, Marko Marković, Megapurpletv, Mercury, nenad81, nuke92, ofbeyond, Oluj2.1, Panonsky, pavle_pzs, pjaka2001, raketaš, Regrut Boskica, repac, rovac, ruma, sakota79, Skywhaler, Snorks, sombrero, vathra, vlad the impaler, Vlada1389, vlvl, wolf431