Oružane snage islamske republike Iran

16

Oružane snage islamske republike Iran

offline
 • Pridružio: 27 Okt 2011
 • Poruke: 1331

CHARLIE JA. ::Aha, naravno pa pat 3/20mmm, mada može i 14,5mm ili Igla... Mr. Green

Ja stvarno pitam, a ti zezaš.. Neutral WinkRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 05 Apr 2009
 • Poruke: 3850
 • Gde živiš: JAGODINA

Pa možda i postoji, ali to još nikome nije do sada pošlo za rukom. Sistem Tomahawk funkcioniše po sledećem principu:
1. Izviđački avioni vrše izviđanje terena i ucrtavaju reljef, te raspored orjentira i stacionarnih objekata.
2. Satelit vrši izviđanje i potvrđuje rute i orjentire.
3. Podaci o terenu, orjentirima i cilju unose se u KiS broda koji nosi rakete.
4. Pre lansiranja raketa se programira za let ka određenom cilju i to menjanjem visine, brzine i pravaca.
5. Raketa se lansira i potpuno je autonomna, koristi podatke iz sopstvenog kompjutera, INS i dodatno se koriguje GPS (gde je ona samo prijemnik signala, ne i predajnik).

Nevidim način da se osujeti lansiranje osim obaranjem sisema na brodu-nosaču.

Naravno tu su i razna pomoćna sredstva tipa PAT, Igla, Tor, Tunguska...
Zivelioffline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4985

Dragi moj BM-13 ja ću ti ispričati onako kako su mene učili Rusi. Koliko su mene slagali toliko ću ja sad tebe, naravno nenamerno (na njihovu dušu greh).
Oba sistema S-300 su u startu bila osposobljena za borbu sa krstarećim projektilima.
Međutim nije sve išlo glatko ni dobro. Prvo je morao da prođe skandal oko S-300P (kasnije PT,PT-1, PT-1A)
kada su ustanovili da je LOŠIJI od Patriota i da MORAJU da rade novu verziju tj. S-300PS a S-300V je morao da prežvi ono neodgovorno prodavanje predserijskog primerka USA.
U startu je S-300P (i dalje verzije) namenjen da obara avione i krstareće projektile
a S-300V balističke ciljeve i avione a samo ponekad da deluje i protiv KR.

Na kraju se odustalo od toga da S-300V gađa KR jer zapravo sitem nije dovoljno osposobljen za otkrivanje istih. Naime vrlo lako se da primetiti da unutar S-300V ima specijalizovanog radara za balističke ciljeve a to je Imbir a nema specijalizovanog za KR. Istina, kada deluje pod KIS Pojana-D4 koji može (ali ne formacijski) da ima niskovisinske detektore uz dodatni PORI može u praksi i da dobije ponekad informaciju o KR (za to bi u okviru PORI morao delovati recimo P-19 ili Kasta2-1 ili Kasta2-2), a ponekad je može dobiti i od Nebo-SV ali su to zaista manje verovatni slučajevi. Ukoliko je ipak dobije, gađa krstareću raketu sa manjim raketama i lanseri tih raketa imaju onaj podižući stub koji to olakšava. Međutim, sami Rusi se nikad u tom pogledu nisu oslanjali na S-300V već su konstantno pokrivali (ponekad mešovitim korišćenjem koje je sada pravilo) niske visine i gađanje KR sa sistemom Buk i sitemom Tor. Problem je bio što su sve stare verzije Buka jako LOŠE taj posao obavljale. Nove, to međutim rade odlično. Tor je konstantno bio standard u obaranju KR ali mu je problem bio loše delovanje pod teškim ometanjima, što je kod novijih verzija znamčajno poboljšano.

Dakle kod Suhoputnih se koriste mešovite brigade i KR uglavnom gađaju Bukovi i Torovi. I jedni i drugi se pri tome više oslanjaju na sopstvene radare nego na spoljnu informaciju. Međutim proces samog uzbunjivanja radi takvog dejstva je vrlo bitna faza i oni pri tome koriste podatke sa Poljane-D4 ili u poslednje vreme Bajkala pa čak i viših instanci kao što je Akacija. Ova poslednja osmatra svoju rejon odnosno obe svoje zone sa helikopterima OKO a prima i informacije od A-50. Obe informacije mogu neposredno stizati i na Poljanu-D4 ako je moguće. Osim toga Poljani-D4 koja komanduje mešovitom brigadom obično asistira jedna takva ista u ulozi brigade ELINTA (nema raketne postrojbe pod sobom) sa razvijenom mrežom PORI sistema koji koriste razne radare istina uglavnom starijeg tipa ali to nije uvek loše. Rusi su puno radili na otklanjanju mana Buka i oni sada stvarno dobro obaraju KR, skoro sam gledao jedno njihovo gađanje, primenjuju Gorku (što znači da imaju kombinovane siteme vođenja odnosno da su uveli i grupu tri tačke) i stvarno smažu KR dosta dobro. Torovi su poslovični po direktnim pogotcima u iste.

Kod PVO VVS je nešto drugačije. Njihovi jednostepeni projektili nikad nisu bili nešto baš pogodni za balističke cilejve i sve što si ovih godina slušao kako S-300P (PS, PMU, PM, PMU-1, PM-2, PMU-2 pa i S-400) mogu da obaraju balističke cilejve je u najvećoj meri propaganda. Mogui bolje od Patriota ali to nije nikakva uteha jer on to radi loše. Možda tek ove rakete od 250 i 200 km dometa sa Trijufa i Favorita to mogu u nekoj meri i to samo manjih dometa. Da S-400 može da tuče balističke cilejve ne bi ni radili na S-500.
Sa druge strane ova linija je u startu bila namenjena za gađanje KR. Pogledaj odmah radare, već je ST-68UM bio dobar za njihovo otkrivanje (možda i bolji nego Obzor pa čak i Kupol sa S-300V i Buka) a pogotovu je PRESUDNA odluka o korišćenju radara Krokodil koji je SPECIJALIZOVAN ZA OTKRIVANJE KR.
Upravo je radar krokodil ono što pokazuje da je Almaz linija dakle S-300P pa nadalje specijalizovna i za obaranje KR. Nema na svetu radara koji bolje otkriva KR od Krokodila. Pojava Lire-Mars ili 96L6 na stubovima će samo ojačati sistem jer će se povući ST-68UM. To što su ST-68UM i Lira ali i nišanski radari stalno i često dizani na stubove nije samo zbog dejstva u šumskim rejonima već i tamo gde se prvo očekuje masovan napad upravo sa Tomahavcima i ALCM.
Samo gađanje takvih ciljeva je pomalo neobično sa stanoviša prosečnih novinara i ostalih koji uglavnom pišu o ovom sistemu, i mnogi ga nikad nisu ni skapirali, pa se može desti da ti ovo bude novina a i mnogim drugima. Gđanje KR se po pravilu vrši sa NAJSTARIJIM I NAJLOŠIJIM RAKETAMA TZV. 55-TICMA koje uopšte i nemaju TVM vođenje već su čisto RADIOKOMANDNO vođene. Sada će svi da pitaju ZAŠTO. Pa zato što se takva gađanja odvijaju na daljinama manjim od 50 km i veliki dometi ništa ne znače kao što NIŠTA ne znači ni TVM sistem navođenja. A same rakete su bile vrlo brojne (to su masovno proizvođene rakete do ove godine kada je napokon prestala njihova proizvodnja) i što je najvažnije vrlo jeftine. Po pravilu gađalo se sa bar dve rakete na jednu KR. To što su Rusi prestali da ih proizvode je zbog toga što su se već jako namnožile rakete većih dometa koje su opet zatarele pojavom još većih dometa. Moje je mišljenje (ne mogu da garantujem to je vrhunska vojna tajna) da ih oni zapravo pri remontu uprošćavaju na radiokomandno umesto TVM vođenje. Tako mogu da teraju još 20 do 30 godina, 10-15 dok istroše sve 55-tice a i još 10 -15 dok istroše starije.

Zbog svega toga se nemoj iznenaditi da u u onim četvorocevnim lanserima osim visokopotentnih raketa sa dometima od 150, 200 pa i 250 km stoje i stare rakete sa dometom manjim od 100 km, dapače neke sa onim dometom od 47 a neke od 75 i 90 km koje su čisto RADIOKOMANDNE.

Plotun od dve takve rakete se smatra najboljim delovanjem protiv krstarećih raketa na svetu.

I na kraju da bi i Trijumfi i Favoriti imali neposrednu zaštitu sitigli su Panciri evo ovi novi na BAZ vozilima su definitivno O.K. Ukoliko baš nešto i prođe kroz S-300 sada će ga čekati Pancir, raketom pa topom.

Posebna oblast je ometanje leta KR ka cilju, što se svodi na ometanje na trasi, tj. ometanje GPS-a a na terminalu na ometanje takođe GPS ali i uz pomoć sistema poslednje odbrane kao što je Gazetćik koji istina ne može uvek da deluje na ovakve projetile.

Njemu bi treba da se u budućnosti pridruži Morfej ali su izgleda dugoročno zasorali (moram na ruskom).

offline
 • Pridružio: 07 Sep 2011
 • Poruke: 182

Kaćuša ::CHARLIE JA. ::Aha, naravno pa pat 3/20mmm, mada može i 14,5mm ili Igla... Mr. Green

Ja stvarno pitam, a ti zezaš.. Neutral Wink

Ne zeza te čovek,Tomahok može oboriti sve što ga pogodi,leti nisko i relativno malom (oko 800km/h)konstantnom brzinom i ima priličan demaskirajući efekat.Iznad Avale 1999-e jedan podoficir ga je pogodio i oborio sa PM M-84.Trocevci,prage i strele nemaju problem sa njim ako ga na vreme uoče,u tome je jedina poteškoća.Predposlednje noći agresije iznad Koteža su od 4 Tomahoka strelama oborena tri.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4985

Upravo si naveo suštinu cele filozofije KR, AKO GA NA VREME UOČE, problem je što neće.
Neko je na forumu tražio spisak ruskih radara koji otkrivaju B-2 i stavio sam ga tamo klasiran po performansama.
Vertujete mi, spisak radara stvarno sposobnih da izađu na kraj sa KR je MANJI od spiska za B-2.
Postoje opsežna ispitivanja Sovjetske armijeiz 70-tih o niskom letu aviona i krilatih raketa kroz izspresecano zemljiđte. zaključak je d se NE MOGU zaustaviti.
No naravno niko nije odustao. Projekat Barijer je jedan od onih koji je razvijen baš zbog tog problema.
Sva moć KR je UPRAVO u tome što se teško otkriva i još teže prati posle otkrivanja.
Za spisak radara aza borbu protiv KR moraću dobro da razmilsim Krokodil je jedini stvarno efikasan kao i avionska i od skoro balonska sredstva.

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24626
 • Gde živiš: Beograd

Vrabac imas li saznanja kako su i da li Zirafe otkrivale KR? Izvinjavam se na offtopoc.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4985

Nemam direktnih ali...
Po svim tehničkim kriterijumima radara unatoč njegovoj zastarelosti po mnogim parametrima još u doba kada smo ga kupovali Žirafe su verovatno bile jedan od radara koji je otkrivao KR, naravno sa svim onim ogradama jer KR nekad tako leti da je praktično ništa od radara ne može otkriti.
O Žirafama iz prve ruke imam lepe informacije da su se suma sumarum držale iznenađujuće dobro 99. mnogo bolje od očekivanog uprkos zastarelosti.
E sad zastarelosti, jbg.. znaš već većina stvari je bila...
Na kraju se ispostavilo da je koncepcija Žirafe polako ali sigurno raširena po svetu.
Loše je bilo na bofijima, mali broj stvarno osopsobljenih nišadžija...

offline
 • Pridružio: 07 Sep 2011
 • Poruke: 182

vrabac
"Upravo si naveo suštinu cele filozofije KR, AKO GA NA VREME UOČE, problem je što neće. "
Većina tomahoka koji su oboreni 1999-e je otkrivena VOST-ovima a ne radarima.Kod otkrivanja radarima je problem što informacija predugo putuje do baterija LPAA i LPRS.Svaka baterija LPAA istura osmatrače na nekoliko kilometara(2-3),informacija od njih je ključna kao i predviđanje putanje tomahoka jer su pravci njihovog naleta relativno lako predvidivi.To su doline reka,autoputevi,železničke pruge,naravno iznad ovih objekata.Tomahok u stvari nije raketa već mali avion,njegov motor je mlazni a ne raketni,ostavlja trag na nebu i prilično je bučan.Ima radio-visinomer pa se može ometati ugaonim reflektorima i sl.Takođe,ima memorisanu sliku cilja koji ako ne prepozna kreće u kruženje.To su iskoristili pripadnici 450-og raketnog puka pa su između dve zgrade svoje komande(ujedno i komande zone PVO)raširili metalizovano platno i time izmenili radarsku sliku cilja te je tomahoci nisu mogli prepoznati i pogoditi.

offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1142

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4985

Đesi brate što vi iz 450. ne otvorite temu o sebi!!! Pa zalužili ste valjda.

Nego načisto si me zbunio sa onim metalize. Rekao si doslovce izmenili su radarsku sliku cilja,
prva predpostavka je da si hteo da kažeš izmenili su optičku sliku cilja (zapravo IC) el tako?
Tomahoci nemaju radarski terminalni nišan nego optički, onda se sve slaže el de.

A za ono radarima i VOSt-ovima si potpuno u pravu. Evo pogledaj onu čitavu bulumentu KIS sitema koje Rusi razvijaju jedno 40 godina i to na najnižem nivou i tek sada dostigli neki operativni status a iole kvalitetan: PU-12M7, Ranžir-M, Kasateljnaja, Sborka-M1-2 i na kraju Barnaul.
Svi su oni specijalizovani upravo za tu funkciju da se na oruđa brzo i kvalitetno prenesu i rasporede podaci o niskoletćim ciljevima. Zato ništa ne vrede oni lepi mali radari tipa 1L122-1 i 1L122-2 ili 9S80 ako neki KIS ne raspodeli i prenese podatke o cilejvima odmah u par sekundi. Proces se smatra dobrim akao oruđa do samog gađanja ili zahvata cilja zavisi od sredstva uoošte i ne upotrebe svoje sopstvene osmatračke radare.
A imaju ih praktično sva njihova sredstva i mogu da deluju i samostalno i da informacija brzo stigne na oruđa. Mi nismo imali 99 ništa tome slično.
Ali i pored toga NIKAD ne bih potcenio rad sa VOST-vima ČAK I DA MI JE SADA BARNAUL. Jedino što bi idelan VOSt bio sa nekim lepim mernim uređajem za praćenje i skidanje koordinate cilja i njihovo automatsko prosleđivanje na KIS onako na tronošcu (ima jedan u blizini tu u Žarkovo al nikako....), a usput još pride i jedan 1L122-1 pa bi bio RiVOSt.
Ali za to trebaju i odgovarajuća oruđa koja mogu da prime i atuomatski zauzmu početne elemente
a to sigurno ne mogu biti trocevci 20 mm ili Prage. AL bi Bofiji mogli, Strele i Igle svih vrsta (morali bi doduše da uvemo planšete pokazaivače ali...)
Al ne vredi da se sekiramo. Nema ništa od toga bar za sada.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 381 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 1 sakriven i 376 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: goxin, havoc995, kybonacci, nuke92