Vojska Srbije - vežbe i aktivnosti

33

Vojska Srbije - vežbe i aktivnosti

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 2261

Ukazom Nikolića Diković unapređen u čin generala

Citat:
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić doneo je, povodom 15. februara - Dana državnosti, ukaz o unapređenju u čin generala načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Ljubišu Dikovića, saopšteno je večeras iz Predsedništva.

Ukazima predsednika Republike u čin general-majora unapređeni su brigadni generali•- načelnik Uprave za organizaciju Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane Branko Andrić, zamenik komandanta Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Miodrag Gordić, načelnik Uprave za operativne poslove (J-3) Generalštaba Vojske Srbije Vojin Jondić.

U isti čin su unapređeni brigadni generali - komandant Komande za obuku Đokica Petrović, zamenik komandanta Komande za obuku Mlađen (Petra) Nišević, zamenik komandanta Kopnene vojske Milosav Simović i načelnik Uprave za planiranje i razvoj (J-5) Generalštaba Vojske Srbije Dušan (Aleksandra) Stojanović.

Nikolić je u čin brigadnog generala unapredio pukovnike komandanta 1. brigade KoV Kopnene vojske Stojana Batinića, načelnika štaba Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Dejana Joksimovića, načelnika štaba Kopnene vojske Žarka Lazarevića i načelnika Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane Dragosava Lackovića.

U isti čin su promovisani i pukovnici - komandant 4. brigade KoV Kopnene vojske Zoran Lubura, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane Ljubomir Nikolić, komandant 2. brigade KoV Kopnene vojske

Marinko Pavlović, načelnik Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane Zoran Popović, načelnik štaba Komande za obuku Jelesije Radivojević i načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku (J-6) Generalštaba Vojske Srbije Predrag Simović.


ДОДЕЉЕНЕ МЕДАЉЕ ПРИПАДНИЦИМА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ И ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Citat:
У Великој ратној сали старог Генералштаба данас су додељене златне и сребрне медаље за ревносну службу припадницима Министарства одбране и Војске Србије. Одликовања из надлежности председника Републике Србије уручио је први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић.

Свечаној церемонији присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије.

Министар Вучић честитао је свима предстојећи празник, Дан државности, у жељи да се симболика коју са собом носи никада не заборави. Тај национални празник, према његовим речима, везан је за два историјска догађаја из наше уставно-правне и војне историје - проглашење Сретењског Устава 1835. године и подизање Првог српског устанка 1804. године.

- Данас с поносом можемо рећи да је Војска Србије истински наследник српских устаника, али и ратника и бораца оба балканска и светска рата. Република Србија данас је фактор стабилности у региону, а њена војска сигуран ослонац развијања добрих билатералних односа, рекао је министар и одао признање награђенима за допринос који су дали систему одбране и Републици Србији.

- Као министар одбране, члан Владе Републике Србије, али и лично, поносан сам на нашу војску, јер су у њој људи који су увек знали да је слобода највиши принцип који треба да штитимо, рекао је Вучић.

Указом председника Републике додељено је 65 златних и 75 сребрних медаља. Министар одбране на данашњој церемонији уручио је 64 одличја.


Председник се баш разбацује унапређењима и одликовањима. Very HappyRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 16 Okt 2008
 • Poruke: 2332

Sergej Sojgu definitivno dolazi u Beograd narednog meseca.
Danas je pomocnik ministra odbrane Republike Srbije primio delegaciju Ministarstva odbrane Ruske Federacije:
http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=4988offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 80128

Napisano: 23 Feb 2013 11:14

Major Vojske Srbije u multinacionalnoj operaciji EU

Citat:Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primio je danas majora Nikolu Otaševića kome 25. februara počinje angažman u multinacionalnoj operaciji Evropske unije u Somaliji.

Arrow http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/369129/Major-Vojs.....eraciji-EU

Dopuna: 26 Feb 2013 13:32

Vojni helikopteri nad Beogradom od 17 do 20 sati
Citat:Helikopteri Vojske Srbije, u sklopu redovne obuke, tokom popodneva i večeri nadletaće Beograd na delu od Višnjice do Vojno-medicinske akademije.

Vojni helikopteri će nadletati to područje od 17 do 20 sati, najavilo je Ministarstvo odbrane.


Navodi se i da će vojni helikopteri nadletati to područje, u istom vremenskom intervalu i u naredna dva dana, 27. i 28. februara


Arrow http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/369606/Vojni-heli.....do-20-sati

Dopuna: 26 Feb 2013 17:27

Vučić nastavio posetu Angoli
Citat:Tokom drugog dana zvanične posete Angoli, Vučić je obišao Vojnu bolnicu u Luandi, kao i 101. oklopnu brigadu na Fundi, gde je informisan o učešću srpskih stručnjaka na popravci i održavanju oštećenih tehničkih sredstava i naoružanja te jedinice.Vučić se sastao sa 37 radnika iz Srbije, koji trenutno borave u bazi ove jedinice u Fundi, koja se nalazi na 60 kilometara od Luande, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Arrow http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&....._id=690225

Dopuna: 03 Mar 2013 19:38

Novi komandant ABHO centra Kruševac

Citat:Pukovnik Zoran Stojanović predao je dužnost majoru Zoranu Vukadinoviću, a nakon defilea jedinica 246.bataljona ABHO, priređen ispraćaj u penziju dosadašnjem komandantu

Arrow http://www.rtk.rs/?p=18255

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5292

Српски специјалци крећу у борбу против сомалијских пирата

Citat:Војска Србије ускоро шаље специјалце у војну операцију поморских снага ЕУ у Сомалији, познатијој као операција „Аталанта”.

Реч је о два тима од по 12 људи из састава Специјалне бригаде ВС који ће се после обуке, која ускоро почиње у Лоријену у Француској и која ће се наставити у Грчкој, укрцати на бродове у Индијском океану. Њихов задатак биће да од пиратских напада заштите бродове Светског програма за храну под покровитељством УН.

Ово је важан тренутак за Војску Србије јер до сада је у мисије ЕУ слала медицинско особље и официре на бродским дужностима, а сада се узима учешће у једном, практично, борбеном делу мисије. Пред овим специјалцима је могућ сусрет са пиратима, а њихов задатак, између осталог, биће и да чамцем дођу до њихових пловила и и да их разоружају.

“Чланство у ЕУ је стратешки циљ Србије, а ВС свој допринос даје учешћем у операцијама ЕУ за управљање кризама. Потписивањем оквирног споразума о учешћу Србије у операцијама ЕУ, Србија је прихватила могућност да учествује у мисијама. Важно је истаћи да овај споразум не прејудицира учешће у било којој појединачној мисији већ да представља оквир, при чему Србија не мора да прихвати учешће ако тако одлучи. Одлуке о свим ангажовањима ВС у мултинационалним операцијама доносе се у институцијама Србије. Парламент доноси одлуку, као што је одобрено и ангажовање у операцији „Аталанта””, објашњава пуковник мр Миливоје Пајовић, начелник Центра за мировне операције Војске Србије.

Прво ангажовање у мисијама ЕУ било је у октобру и новембру 2011. године када су двојица официра боравила на француском броду „Ф-730 Флореал” у Индијском океану, што је заправо била обука и процена могућности за ангажовање ВС у операцији „Аталанта”.

Од априла до августа прошле године на француском командном броду „Марна” боравио је мајор ВС Владан Станић, а после њега двојица припадника ВС ангажована су на италијанском броду „Сан Ђусто” као чланови медицинског тима.

Пре десетак дана мајор Никола Оташевић прикључио се команди операције „Аталанта”, која се налази у Нортвуду у Великој Британији. Он је на дужностима официра за цивилно-војну сарадњу, што подразумева како рад у команди мисије тако и ангажовање на терену у зони операције у Сомалији.

“Истовремено, активни смо и у мисији ЕУТМ Сомалија у Уганди. Европска унија у Уганди обучава сомалске снаге безбедности, како би се у Сомалији постепено изградила ефикасна држава. У Уганди је тренутно шеф санитетске службе у команди мисије пуковник др Небојша Ђенић, а пре њега ту дужност је обављао пуковник др Славиша Ћирић. За обојицу су из штаба мисије тражили продужење боравка, што говори о угледу који су због професионалног приступа стекли међу колегама из мисије. У плану је да у Уганди имамо пет чланова медицинског тима, који би требало да помогну оснивање болнице у Кампали за потребе сомалских снага”, каже пуковник Пајовић.

Учешће у мисијама ЕУ финансирају Србија, односно земља која шаље особље, и ЕУ. На националном нивоу финансирају се плате и мањи део трошкова, а сва остала средства неопходна при свакодневном раду у мисијама сноси ЕУ.

Истовремено са мисијама ЕУ, ВС наставља ангажман и у мировним мисијама УН. У овом сегменту посебно је значајна мисија УНИФИЛ у Либану, где су тренутно ангажовани пешадијски вод и неколико штабних официра, а у новембру ниво ангажовања са вода биће подигнут на ранг чете – укупно 160 људи.

У оквиру ове јединице биће три пешадијска и један логистички вод, а у Либан ће се послати и борбена возила „ВПБ М86А”, теренска возила „пух” и камиони „ТАМ 150”.

Иначе, свака земља која учествује у мисијама ЕУ и УН има и „стендбај” снаге, односно тимове у приправности. Србија тако у резерви има санитетске и хируршке тимове, војне посматраче и штабне официре.


http://www.kurir-info.rs/srpski-specijalci-krecu-u.....nak-678175

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 80128

Napisano: 08 Mar 2013 18:18Dopuna: 27 Mar 2013 7:44

Uspešno izvedena gađanja iz sistema "Strela 10M"

Citat:Operatori raketnog sistema "Strela 10M" Vojske Srbije danas su na poligonu "Nikinci" uspešno izvršili trenažna gađanja na imitator vazdušnog cilja.

Arrow http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/374124/Uspesno-iz.....Strela-10M

offline
 • Pridružio: 30 Jun 2007
 • Poruke: 6165
 • Gde živiš: Novi Sad, severna Srbija

Citat:NATO agencija za podršku trebalo bi da do kraja godine započne projekat uništavanja osam hiljada tona stare municije iz skladišta viškova Vojske Srbije


http://www.akter.co.rs/29-bezbednost/37275-unitavanje-8-000-tona-municije.html

offline
 • pavlo  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2011
 • Poruke: 1164

sasans23 ::Citat:NATO agencija za podršku trebalo bi da do kraja godine započne projekat uništavanja osam hiljada tona stare municije iz skladišta viškova Vojske Srbije


http://www.akter.co.rs/29-bezbednost/37275-unitavanje-8-000-tona-municije.html


Daleko im lepa kuca.

offline
 • Pridružio: 27 Nov 2009
 • Poruke: 449

Ко може да нареди да се уништи 8000 тона муниције?Па да ли су ти људи свесни у каквом окружењу живимо?Хоћемо ли опет морати од непријатеља да отимамо оружје и муницију?Хоћемо ли опет да са надамо да ће нам"савезници" дотурити оружје,оруђе и муницију,које нису компатибилни једно с другим?Ја имам 10 кила метака,тако да ћу имати бар месец дана аутономије док не дођу наши!

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2010
 • Poruke: 3867

Муниција попут оне из Параћина представља опасност за нас а не за непријатеља.

offline
 • Lokalni politikant
 • Pridružio: 24 Jan 2012
 • Poruke: 643
 • Gde živiš: Sever

Vojna vezba po NATO procedurama:

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/377589/Vojna-vezba-po-NATO-procedurama

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 638 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 5 sakrivenih i 605 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, acatomic, bigfoot, Bobrock1, bojcistv, Drug pukovnik, DucicM, eighty-one, fijesta7, galijot, goxsys, igorpet, kaptain, Lazarus, LeGrandCharles, loon123, maiden6657, Marko Marković, nikoladim, novator, panzerwaffe, Paor, ruma, shaja1, strn, vladom6, vladulns, Zimbabwe