Vojska Srbije - vežbe i aktivnosti

777

Vojska Srbije - vežbe i aktivnosti

offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3625
 • Gde živiš: Kraljevo

Mercury ::
Mislim da je ovo prvi put da su na vezbi leteli i SMT SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 64663


Citat:Совместное российско-сербское летно-тактическое учение «БАРС-2019».offline
 • Pridružio: 26 Jun 2019
 • Poruke: 878

MOD: http://www.mod.gov.rs/cir/14675/vojska-srbije-jaca-u-svakom-segmentu-14675
Citat: 04.11.2019

Војска Србије јача у сваком сегменту


Поводом неодговорних и лаичких тврдњи Здравка Поноша, а с циљем истинитог обавештавања јавности, Генералштаб Војске Србије истиче следеће:

Некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош без иједног ваљаног аргумента покушава да оспори јачање Војске Србије. Он и они који су некада управљали Војском и системом одбране сада се представљају као велики заштитници, а нису знали како да је заштите када је та војска слабљена и њена борбена моћ урушавана. Сада када виде да Војска Србије јача, што и сами морају да признају, смета им много тога.

Након предугог периода недовољног улагања у војску, претходних година је, уз разумевање и подршку председника Републике и врховног команданта Војске Србије и министра одбране, покренут снажан инвестициони циклус и јасно је видљив напредак у свим сегментима Војске Србије, која је сваким даном све јача. Држава брине о својој војсци не само када је реч о опремању наоружањем и војном опремом, већ је и значајно побољшан материјални положај и стандард њених припадника повећавањем зарада, увођењем осигурања и предузимањем мера за побољшање стамбеног збрињавања.

Захваљујући војној неутралности наша земља је у прилици да се опрема наоружањем и војном опремом за коју наши стручњаци процене да је неопходна за реализацију задатака из прве мисије Војске Србије – одбрану Републике Србије од оружаног угрожавања споља. Наоружање и војну опрему набављамо из Немачке, Француске, Белгије, Русије, Кине и других земаља, а нашој војсци су значајна средстава донирале Руска Федерација, Народна
Република Кина, Сједињене Америчке Државе, Република Белорусија, чиме ретко која држава може да се похвали.

Успешна сарадња са Руском Федерацијом омогућила је да се наше ратно ваздухопловство, које је пре 5–6 година било на издисају, уздигне, а набавком ескадриле ловачких авиона, чија је модернизација у току, опет смо постали респектабилна снага у окружењу. Набавили смо и најсавременије вишенаменске хеликоптере од немачких партнера, затим савремено наоружање и опрему специјалних јединица од добављача из Немачке, Белгије, Израела... Опремамо и јединице по моделу 1500 и 1500+, пре свега набавком наоружања и војне опреме од предузећа домаће одбрамбене индустрије, чиме дајемо и снажан подстицај њиховом развоју, равномерном регионалном развоју и укупним привредним активностима Републике Србије.

Критичари актуелне политике и њеног снажног окретања јачању војске иду тако далеко да тврде како нам нису потребни модернизовани тенкови Т-72, које ће Војска Србије добити на поклон од Руске Федерације, вероватно с намером да оправдају то што су таква средства у њихово време повлачена из употребе и уништавана, јединице гашене, а бројно стање Војске Србије значајно смањено. Због тога и нема аргумената зашто модернизовани тенкови Т-72 нису потребни, а тешко их је и наћи ако се зна да се ради о тенковима са новом оптиком, системом за управаљање ватром, оклопом и унапређењима других система, који никако не могу бити за потцењивање, па је и тврдња да нам они нису потребни, најблаже речено, погрешна и лаичка.

Војна неутралност Републике Србије и избалансирана међународна војна сарадња омогућиле су да се припадници Војске Србије школују и усавршавају на најпрестижнијим војнообразовним институцијама у САД, Великој Британији, Русији, Кини и другим партнерским земљама, као и да заједно вежбају са елитним јединицама војно најјачих земаља. У низу добрих вежбовних активности са најбољима, Војске Србије је сада учествовала на вежби „Словенски штит 2019”, коју су на полигонима у Руској Федерацији и Републици Србији заједнички извеле јединице Војске Србије и Ваздушно-космичких снага

Оружаних снага Руске Федерације. На овој вежби припадници наших јединица за противваздухопловна дејства увежбавали су одбијање масовног удара из ваздушног простора уз помоћ најсавременијих ракетних система и разменили искуства о организовању система ПВО и тактици употребе ПВО јединица у савременим оружаним сукобима. Корист коју Војска Србије има од учешћа на заједничким вежбама са јединицама које имају скорашње борбено искуство у оружаним сукобима је немерљива.

Војска Србије не вежба само са Оружаним снагама Руске Федерације. Напротив, припадници наше војске учествују на различитим облицима обуке и усавршавања са партнерима на Истоку и на Западу – са Руском Федерацијом, Народном Републиком Кином, Сједињеним Америчким Државама, затим државама чланицама НАТО-а и суседним земљама, а све ради јачања својих способности и подизања капацитета за реализацију задатака из све три мисије Војске Србије.

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 1876

Што волим ова стаљинистичка саопштења...

Па још посебно као реакцију на неки локални интервју неког бившег лика, члана маргиналне странке.

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 9224
http://www.mod.gov.rs/cir/14680/ministar-vulin-voj.....cava-14680

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 9224


http://www.mod.gov.rs/cir/14682/ministar-vulin-svi.....atak-14682

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 9224

Citat:OLIMPIJSKI DAN na sportskim terenima Vojne akademije
https://www.facebook.com/media/set/?set=ms.c.eJxFk....._tn__=HH-Ronline
 • Pridružio: 01 Jan 2012
 • Poruke: 604

Citat:
Свечана академија поводом Дана Копнене војске и Дана пешадије


Свечаном академијом одржаном у нишком Дому војске, којој су присуствовали министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, вечерас су обележени Дан Копнене војске и Дан пешадије.

У честитки председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, прочитаној на почетку свечаности наводи се:

"Јединице Копнене војске реализују постављене задатке и постижу запажене резултате у обуци и оспособљавању припадника свог вида и других субјеката одбране и безбедности наше земље. Показали сте добру вољу и испољили спремност да искористите могућности у модернизацији и осавремењавању јединица Копнене војске. Стални економски напредак наше земље отвориће нам нове могућности да наставимо са модернизацијом наше војске. Наш заједнички циљ је да Војска Србије буде најбоље обучена, опремљена и високо професионална. Обучена, опремљена и високо професионална војска представља окосницу система одбране Републике Србије, не чинећи претњу било коме."

Обраћајући се присутнима, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић поручио је да је данашња Копнена војска кроз ватру, покрет и маневар, окосница снаге Војске Србије и да је поносан на све припаднике Копнене војске јер су часни војници и добри људи.

"Држава Србија на челу са председником Републике Србије, Министарство одбране и министар одбране, Генералштаб Војске Србије и начелник Генералштаба подржавају Копнену војску у модернизацији, наоружању и војној опреми. На нама је да припремамо Копнену војску, да буде спремна и на услузи отаџбини, народу и држави", поручио је генерал Симовић, додавши да очекује наставак модернизације и подршку у подизању стандарда припаднике Војске.

Вечерашњој свечаности "Ниш кроз ратове", посвећеној богатој војној историји и свим јунацима тог града, присуствовали су представници Града Ниша, нишких градских општина, локалних самоуправа, верских заједница, ветеранских удружења и бројни гости. У културно-уметничком делу програма наступили су Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички", Црквено-певачка дружина "Бранко", вокални и драмски уметници.

Дан Копнене војске и Дан пешадије прослављају се 16. новембра у спомен на датум када је 1914. године почела Колубарска битка у којој је српска војска извојевала своју највећу победу. Носилац борбених дејстава српске војске у току ове битке било је 11 пешадијских и једна коњичка дивизија, подржаних са 426 артиљеријских оруђа.

http://www.mod.gov.rs/cir/tekst/14720/svecana-akad.....dije-14720

offline
 • Pridružio: 06 Mar 2006
 • Poruke: 529

info: general mojsilovic je stopirao strane posete generalstabu... srpski generalstab je postao manje prolazno mesto za NATO sluzbenike... svi sastanci sa stranim delegacijama se odrzavaju u drugim objektima vojske...

offline
 • ikan 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Feb 2013
 • Poruke: 1631

Citat:Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda
Citat:Naskuplji je Carina u Smederevu koji je ponuđen za 2,4 miliona evra, objavila je danas Republička direkcija za imovinu
Među ponuđenima je još i pet vojnih kompleksa u Novom Sadu, po dva u Leskovcu i Beogradu, kao i državna imovina u Aleksincu, Beloj Crkvi, Mladenovcu, Valjevu, Vršcu, Zaječaru, Knjaževcu, Nišu, Somboru, Surdulici i Užicu.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=11&dd=15&nav_id=1617679

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 814 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 9 sakrivenih i 760 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, 8u47, _Petar, A.R.Chafee.Jr., Abdee, amaterSRB, babaroga, baza, celeron, darios, darkangel, Dežurni pod palubom, djurdjija, Doca, doom83, Dorcolac2, draganca, Georgius, kovinacc, Krusarac, kuntalo, lovac12, Marija Vajagic-Savic, Marko Marković, Mercury, miodrag, Mirage 2000N, mladen.zovko, nikolapetkovic, pandur, pein, Profica, Raptor1, robertino, S-lash, sakota79, ShurikSST, srecko81, Srki94, stalker, StefanNBG90, suton, vasa.93, virked, |_MeD_|